This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
2009 várható filmjei Nyomtatás
Írta: Kenobi   
2009. január 03. szombat, 22:39
                                                             2009 várható filmjei

2009 2.jpg2009 1.jpgÚj év, új remények és új filmek a mozik műsorán. Előző cikkemben voltam olyan galád és rangsorolni merészeltem az elmúlt év filmes termését, akkor most úgy illik, hogy a közeljövő várható mozis bemutatói közül is felhívjam néhányra a tisztelt olvasó figyelmét. Meg kell mondanom, hogy e vállalkozás egyáltalán nem könnyű feladat. Hatalmas és bő választékkal szembesülhet a filmet szerető ember. Kiemelkedő produkciók, blockbusterek, és a hányadék alkotások dzsungelében nem lesz könnyű eligazodnunk. Sokat is gondolkodtam azon, hogy milyen logikával rendszerezzem a megérkező filmeket. Műfaj szerint? Vegyük alapul a bemutató dátumát? Szereplők alapján? A filmek egy jelentős hányadának még magyar címe sincs, nem található hozzá egy normális trailer sem, így aztán úgy érveltem magam lustasága mellett, hogy hagyom a fenébe az iménti bölcsességeket, inkább csak szemezgetnénk a ránk törő filmáradatban. A most következő néhány sor egyedüli logikája az, hogy nem lesz benne semmi rendszeresség. Egyetlen vezérelvünk nem más, mint a figyelem felkeltése és a szórakoztatás. 

 
  

2009 a rózsaszín párduc 2.jpg
Jacques Closeau felügyelő visszatér! A rózsaszín párduc második részében ismét Steve Martin bohóckodik egy kiadósat a gonoszokkal és az akcentusával. Büzsony! A 2006-os előzményt sok vád érte, miszerint szakítottak a Peter Sellers által megalkotott klasszikusan esetlen töketlenséggel és bájjal, amerikanizálták a sztorit és inkább a totális idiotizmus felé kanyarították az irányt. Steve Martin pojácának vitathatatlanul első rangú, míg Jean Reno, a francia filmipar egyik üdvöskéje komikaként olyan kevés, mint teknősbéka a magasugrásban.  Kettejük párosa azért gyémántért és újabb kalandért kiáltott, s ami késik, az nem is marad el ugyebár. A folytatásban sorra tűnnek el a világ műkincsei, a rendőrség tehetetlen, ám amikor már a híres Rózsaszín párduc-gyémánt is megpattan, főnöke mégiscsak Closeau felügyelőhöz fordul segítségért. Mi meg a rekeszizmokhoz, mert alaposan próbára teszi őket a lökött páros, Steve Martin és Jean Reno. Bemutató idehaza: február 12. Reszkessen mindenki, de főleg a gyémántok!

2009 péntek 13.jpgA legendás horror hokifej, Jason Voorhees tíz közönséget alaposan megosztó gyomorforgató trancsírozás és egy közös Freddy balhézás után 2009-ben ismét ránk hozza a feszengést. A történetről nem sokat tudni, csupán a felkínált mézesmadzagot. Néhány fiatalság kikapcsolódás jeligével leugrik a Kristály tóhoz. Az idő csodálatos, a lányok-fiúk szépek, a kötelező tini horrorok összes kelléke tálalva. Aztán belebotlanak Jasonba, akit ha már oda ett a fene, teszi is a dolgát bő vérrel. A film rendezője Marcus Nispel garancia a jópofa darabolásokra és a vidám sikongatásokra. A Texasi mészárlásA texasi láncfűrészes, a Frankenstein brutálkodásai mellett a 2007-ben összekínlódott A barbár szinte már kislányos matinénak tűnik. A sikoly és a rémület itt sem lesz hiánycikk, mint ahogy valószínűleg a spriccelő vérsugarakkal is tüzet lehetne oltani. A magyar bemutató még nem ismert, de a világ értelmesebb részein február 13-án kezdődik Jason újabb mészárlása. Na, milyen napra is esik? Természetesen péntekre. Péntek 13 Babonások előnyben!

2009 fűrész v.jpgMaradjunk picit a horrornál! 2004-ben még James Wan és bandája sem gondolták volna, hogy a Fűrész mekkora sikert is nyiszákol össze világszerte. A relatíve tízórai pénzből összedobált filmecske mára már a horror imádok Szent Grálja lett. Minél többet bugyborékolnak a tobzódó kínzásokban és a vértócsákban, annál előbb érkezik a folytatás. A franchise imáron az ötödik részéhez érkezett. A kritika ugyan a tök átlagos, mi is foglalkoztunk már a filmmel az alábbi helyen, mégis az alig tizenegymilliós büdzséből összehordott ötödik rész mára már több mint százmilliót sikongatott össze világszerte, és akkor még hol vannak a magyar bevételek? Na jó, ez hülye vicc volt, de az is tény, hogy nincs megállás, még ebben az évben várható a sorozat hatodik epizódjának a bemutatója is. Persze nem nálunk, hanem a tengeren túlon, mégpedig október 23-án. Amíg mi tankot kötünk el és tüntetgetünk, odaát fűrészelnek és borzonganak. S hol a végállomás? Csak rajtunk múlik, mikor döglünk bele Jigsaw és padavanjai mókáiba. Nálunk január 8-a a nagy nap. Ajtó nyílik jobbra és balra, az időd meg fogyóban. Na, kapd elő a magnót gyorsan! 

2009 a túlvilág szülőtte.jpgÖrdögűzés Gary Oldman módra! A kiváló színész is beszállt egy kis túlvilági mókára, amit valahol meg is értek. Hiszen ördögéknél mindig akad pár renitens alak, aki evilági célokat dédelget a szarvacskái alatt. A munkanélküliség ebben a szakmában ismeretlen fogalom, és a feladat is minimum sajátosnak mondható, amelynek alanya a Cloverfield gyönyörű főhősnője, Odette Yustman. Így biztosnak látszik a megélhetés.  A fiatal lányt egy gonosz szellem sasolta ki gazdatestnek, hogy benne születhessen újjá. Bizonyára más hasonló témájú filmekből így látta. A sztorit egyáltalán nem mondhatnánk ördögien csavarosnak, mégis érdeklődve várom, mivel a direktori székben elpihengető David S. Goyer eddigi dolgozatai (Penge – szentháromság, Láthatatlan) engem eddig még nem nagyon kápráztattak el. Most a „színészi alapanyag” is minőségibb, s a tailer alapján igazán kellemes borzongásra számíthatunk. A túlvilág szülötte. Magyarországi premier: február 19. Csak el ne vigye az Ördög.

2009 vörös szonja.jpgEmlékszünk még? Vörös Szonja? 1985-ban Brigitte Nielsen hosszú vörös tincseitől és nem mellékesen rendesen felpányvázott cickóinak látványától csöppent el a tisztelt nagyérdemű xy kromoszómás fele. A felhőcirkáló holland színésznő árnyékában pedig olyan izompacsirta dudorodhatott, mint Arnold Schwarzenegger.  Douglas Aarniokoski rendező és producerként most a háttérben sündörgő Robert Rodriguez nagy rajongói lehetnek az „ős” filmnek. Elérkezettnek látták a lángoló koronájú harcias amazon föltámasztást, akit Rose McGowan alakít, Robert Rodriguez párja, bár e felől mostanság megoszlanak a vélemények. Kettejük bajsza már egyszer összeakadt a Rodriguez által levezényelt Terrorbolygó-ban. Szóval így lészen a Vörös Szonja családi vállalkozás, kb. hetvenmilliós költségvetésből. A színésznő elmondása szerint a remake tökös és véres és mocskos akciófilmként kezd el dühöngeni 2009 vége táján az amerikai mozikban. Hozzánk várhatóan csak 2010-ben érkezik. Mindenki szaladjon vörös hajfestékért!

2009 az igenember.jpgEgy sima, egy fordított. Komoly film, válta ökörséggel. Jim Carrey újabban imígyen próbálkozik a filmes bizniszben. Bár a drámaiabb alkotások úgy állnak neki, mint Győzikének a kígyóterelgetés, magyarul a színész mindent megtesz, hogy kitörjön a gumiarc skatulyából. Mégis, azok a filmjei a sikeresebbek, ahol totális a baromkodás és a kacagás. Legújabb filmje, Az igenember is a könnyedebb műfajból való. A megtörtént eseményeken alapuló filmben Carrey karaktere elhatározza, hogy egy éven keresztül mindenre igent fog mondani. A helyzet bőségesen szolgáltatja a lehetőséget gumipofánknak, hogy ismét kiélhesse páratlan tehetségű arcmimikájának adottságait. A film alapsztorija erősen emlékeztet a színész korábbi 97-es Hanta Boy agymenésére. A filmet Peyton Reed, a Szakíts, ha bírsz rendezője vezényelte le. Bemutató kicsiny hazánkban: január 15. Lehet erre az invitálásra vajon nemet mondani?

2009 valkűr.jpgClaus von Stauffenberg ezredes egyike volt azoknak a német tiszteknek, akik a második világháború alatt merényletet terveztek Hitler ellen. Az akció kódneve Valkűr. Sajnos a merénylet meghiúsult, nem úgy Tom Cruise mozija, amelyre nincs jobb szó, csupán annyi, hogy nehéz szülés volt. A filmről többet egy szót se! Akit érdekel a készítése körüli herce-hurca, az bővebben olvashat róla mindenfelé a világban. Mindenesetre a bemutatóját folyamatosan tologatták, mentek a pletykák a film forgatása alatti balesetekről is, s úgy hírlik, Tommy Boy viselkedése sem volt éppen angyali. Az United Artists fejesei téphették a fejüket kínjukban. Mindez azonban már a múlté! Amerikában karácsony kellős közepén bemutatásra került a mozi, s csodák csodájára a kritikusok is a kegyeikbe fogadták. A film jó, s Tom Cruise legalább úgy parádézik, mint a Trópusi Vihar-ban, szóltak az égzengések és az érdekes összehasonlítgatások. Egy hét után a bevételek már közelítik a negyvenhét millás összeget, ami nem kiugró kezdés, de megteszi. Hamarosan mi is megláthatjuk, volt-e értelme a bemutató időpontjával annyit szuttyogni. Tervezett magyarországi premier: február 19. Mr. Cruise! Jöhet a Mission: Impossible IV.!

2009 Éjszaka a múzeumban 2.jpgA Smithsonian Amerikai Nemzeti Történelmi Múzeumban  megelevenednek a csintalan történelmi figurák, Ben Stiller pedig másodszorra is előkaphatja zseblámpáját és csodás humorát. Úton tehát az Éjszaka a múzeumban 2. Az előző epizódban agyukat is elhülyülő színészek újra főszerepben. Roosevelt elnök lován ismételten Robin Williams virgonckodik, s nem ússzuk meg a barika tekintetű és csücsörítő csőrű Owen Wilsont sem.  A legnagyobb várakozással azonban a Bűbáj-osan bűbájos Amy Adams feltűnését várom, aki Amelia Eerhart szerepében fog tündökölni.  Ր volt az első menyecske, aki repülőgépével 1928-ban átrepülte az Atlanti-óceánt. Majd magasabb célokat kitűzve maga elé, 1937-ben első nőként körbe akarta repülni a Földet, de szőrén-szálán eltűnt. Az éjszaka a múzeumban 2. egyes várakozások alapján 2009 egyik legjobban várt bemutatója. Amerikai kezdés: május 22. Mi pedig múzeumi tárgyak leszünk, mire a film hazánkba érkezik.

2009 halálos iram.jpgFordulatszám felpörög, felnyög a motor. Égett gumiszag terjeng a levegőben. Autócsodák, fékcsikorgások, karosszériazúzások, száguldás kiló nyolcvan felett. Dögös macák és brutál zene. Mindez 2009 fokozott tempójú akció agymenése a Halálos Iram! Főszerepben pedig ismét együtt a legelső részben duhajkodó páros, a kócos sérójú Vin Diesel és a szöszke bájgúnár Paul Walker. No és a mindig dögös és vadóc Michelle Rodriguez. Valami történettel is előrukkolnak majd az alkotók. Kotyognak itt börtönbüntetésről, kokainbáróról, bűnszövetkezetről, de kérdem tisztelettel érdekel az valakit? A lényeg a féktelen száguldozás, a libbenő szoknyák, és a kemény tökű legények, akik mindig megmondják a frankót. Diesel hírneve kicsit megkoppant az elmúlt időszakban, talán most javít ázsióján. Már nem is kell sokat toporognunk az első vetítésekig. Április 30. Jól jegyezzük meg az időpontot! Biztonsági övek bekapcs, le nem lépni a gázpedálról!

2009 a szállító 3.jpgAz agyatlan akciók koronázatlan királya, Jason Statham 2009-ben két baromságával küldi anyázásba a nagyérdeműt. Kezdjük talán a közelebbivel. A szállító 3-ban Frank Martin újabb furikázásba kezd. A túrázásának végállomása túl az Óperencián, valahol Odessza romos kikötőinek környékén. Hogy mi a bánatért kocsikázik oda, az maradjon titok, vagy fáradjon el a kedves olvasó a filmről olvasható minimum lesújtó kritikához. A történet és a film is sajna nem a sorozat legerősebb darabja, úgy is mondhatnám a megszokott nulla szintet hozva, egy kalap vacak. Kevés az akció, a női főszereplő rondább, mint a háromnapos hígfosás, Statham tekintete olyan cool, hogy csuda, meg persze rekedtesen végig sutyorogja a fél filmet. Rinyálásom ellenére benn a levegőben az újabb rész is, mert a nép valamiért mégiscsak komálja, a nemzetközi bevételei már hatvanmillió dollár közelébe érkeztek, s az bizony Stathamnak komoly siker. Tépné is a haját gyönyörében, már ha volna neki. Akik még nem láthatták Martin papi legújabb csontropogtatóját, azok fölköthetik a mobiljaikat, és számíthatnak minden földi jóra. Magyarországi bemutató: február 5. Valaki elszállíthatná már ezt az ürgét. Egészen Odesszáig. Vagy  azon túl.

2009 crank 2.jpgJason Statham idei második dobása még kacifántosabb piskóta. Emlékeim szerint a Felpörögve első epizódja úgy zárult, hogy a főszereplő hátast dobva egy magasban szálló repülőből - zuhant egy pofásat a betonplacc közepébe. Jujj! Deep Impact Statham tálalásában. Az ilyen kiterülésekbe minden tisztességes állampolgár legalább tízszer beledöglene, nem úgy Chev Chelios, akinek a pár kilométeres szabadesés a csekélység kategória. A kalandok tehát folytatódnak és bonyolódnak, egészen addig, míg az adrenalint vödörszám magába tuszkoló főhősünknek a kínai gaz ellenfél le nem nyúlja megállíthatatlannak hitt szívét. Ismét egy bagatell probléma - ketyegőből mindig van másik, a kínai pedig sárgulhat a félelemtől. Ha pedig lemerülőben a műszív, sebaj, irány az első villanyszekrény! A Felpörögve 2 - Magasfeszültség a világ kardiológusainak ajánlásával készülhetett. Tíz szívspecialista közül tizenkettő infarktust kapott a röhögéstől. Mindezektől függetlenül az év egyik nonstop akció töcsköléseként elkönyvelt a film, amelynek rendezője ugyanaz a Mark Taylor, akinek az első rész megpróbáltatásait is köszönhetjük. Az amerikai kezdés feltehető időpontja: április 17. Jason Statham. A kis szívtelen. Javaslatom a harmadik felvonáshoz: Chev buksijával lépjenek olajra az ádáz bűnözők!

2009 spy hunter.jpgA Spy Hunter jelen esetünkben nem a kémprogramokat lefülelő alkalmatosság, hanem egy hamarosan megvalósítás stádiumába kerülő 1983-as számítógépes játék filmes átirata. Az Universal Pictures okosai bőven látnak fantáziát a dologban, nekem pedig csillog a szemem a feltörő „boldogságtól”, mert a szupermozi főszereplőjeként az izompacsirta verőlegény, az egykori pankrátor, Dwayne Johnson brillírozhat. Mindannyiunk kedvenc „Sziklája” ugyanakkor komoly riválist is kap a filmben egy szuperkocsi formájában.  Dwayne mester alakítja majd Alec Sects titkosügynököt, a volt F-15-ös pilótát. Az International Espionage Services (kb. Nemzetközi Kémkedő Szolgálat) nevű szervezetnek dolgozó ügynök vezeti azt az Interceptor névre hallgató szuperjárgányt, amely – a Commodore 64-re, illetve ZX Spectrumra írt eredeti játék nyomán – irányított rakétákkal, géppuskával, olajfoltképző berendezéssel, továbbá ködfejlesztővel is fel lesz szerelve, sőt ezen felül repülőgéppé és motorcsónakká is átalakulhat. Stramm kis dög lesz. Alec Sects ősellensége a filmben Daemon Curry, a Nostra International maffia elnöke; aki persze nem kevesebbet akar, mint a világuralmat. Hogy Curry szerepét ki kapja, egyelőre nem ismert. A film még igen csak harmatos állapotában létezik. A bemutató? Jó a kérdés. Valamikor 2009-ben.

2009 race to witch mountain.jpgJohnson apánktól nem szabadulunk egykönnyen. A Race to Witch Mountain című produkciójában morci tekintetű taxisofőrként járja az utakat. Persze Robert De Niro babérjai egyáltalán nincsenek veszélyben, hiszen a film a Walt Disney legújabb projektje. A „Szikla” ezúttal gyerekvédő szerepben tetszeleg, ami nemes cselekedet vitathatatlanul. A bajság akkor kezdődik Jack Bruno életében, amikor beszáll a kocsijába két gyerek, Sara és Seth, akik nem egyszerű fiatalok, hanem paranormális erőkkel rendelkeznek, ebből kifolyólag kajtatja őket boldog-boldogtalan. Jack Bruno sok mindent látott életében, ilyet azonban még nem, és a szíve is a helyén van. Meg feltehetően az izmai is, na meg a tökei, ezért a két fiatalt védőszárnyai alá veszi. Az üldözőik sem semmik, földönkívüliek, akikkel összebalhézni nem kóser állapot mostanság. A trailer alapján a Disney ízig-vérig családi kalandfilmet készített, vastagon nyakon öntve sci-fi és látvány elemekkel. A film rendezője Andy Fickman még gyakorlatilag zöldfülűnek számít a szakmában, alig pár rendezéssel a háta mögött. Aztán hogy mi sül ki a dologból, megtudhatják március 13-tól. Legalábbis az Amerikaiak.

2009 knowing.jpg1958-ban egy általános iskola diákjai időkapszulát ásnak el, benne mindenféle korabeli tárgyakkal. Amikor ötven évvel később az iskola akkori tanulói kiássák, találnak egy papírlapot is, teleírva számsorokkal. Egyikük hazaviszi tanár apjának, aki rájön: a számok megjósolták az elmúlt ötven év legfontosabb eseményeit – sőt, néhány elkövetkező tragédiát is. A rövid bevezető mindenképpen felkelti az ember figyelmét. A Knowing első nézésre nagyon érdekfeszítő, kicsit misztikus thrillernek ígérkezik. Alex Proyasnak egyébként is laza kézmozdulat a siker. A Holló, Én, a robot, a Dark City többek között rendezői munkásságának emlékezetesebb eseményei. A főbb szerepekben Rose Byrne (28 héttel később, Napfény) és a rendetlen tincseivel minduntalan küszködő Nicolas Cage domboríthat. Cage önbizalmára egyébként is ráférne már egy kis siker, hiszen legutóbbi altatója, a Veszélyes Bangkok a dögunalomba fulladt. Most azonban érezni a blockbuster szagot, hajrá Cage! Amcsi premier: március 20. A jövő tehát megjósolható. A lottóra is működik?

2009 game.jpgA két Crank epizódot elkövető író-rendező páros legújabb szüleménye a Game. A film a nem is olyan távoli jövőben játszódik, amikor milliók nézik szájtátva online a világ legerőszakosabb showját, a Slayerst. A játék legnagyobb sztárja Kable (Gerard Buttler) azonban igazából modern rabszolga: a show kiagyalója irányítja minden egyes mozdulatát. A rabszolgák azonban büszke népségnek tekinthetők, így ne lepődjünk meg, amikor Kable egy szép napon fellázad… A leírt rövid tartalom félelmetesen eredeti, már vagy hatszáz film dolgozta fel több-kevesebb sikerrel. Brian Taylor neve is valahol garancia a gagyi eksönökra és a szép buta tálalásra. Igazából a remény hal meg utoljára. S ezért is bízom benne, hogy a főszereplő Buttler nem csak az orra előtt lobogtatott vastag csekk hatására bólintott igent a szerződésére, hanem színészi kihívást is láthatott. A további társai a látványosnak ígérkező sci-fi thriller szerepeiben John Leguziamo és Alison Lohman. Valószínű amerikai premier: szeptember 4.  Hm. Menekülő ember új feldolgozásban. Svarci! Mit szólsz hozzá?

2009 ninja assassin.jpgA tarkabarka Speed Racer után a Wachowski testvérek a fejükhöz kapva nem csak a keményebb stílushoz, a keleti harcművészetekhez is visszatérnek végre. Legújabb dédelgetett projektjük a Ninja Assassin überkemény csontropogtató mozinak készül. A történet főhőse ezúttel egy titokzatos bűnszövetkezet, a mitikus eredetű Ozunu klán által felnevelt gyilkos, aki megelégeli, hogy barátait apríttatják vele a halálba, s idővel a saját klánja vezetői ellen fordul. A Berlinben készülő akciómozi főszerepét a népszerű koreai popsztár, Rain fogja alakítani (őt már láthattuk a Speed Racerben), s az egyik gonosz képében Sho Kosugi is feltűnik majd. A mozi rendezője ezúttal James McTeigue a V, mint vérbosszú  nem is kicsit megosztóra sikeredett film direktora. Bemutató: valamikor 2009-ben. Azért bízzunk benne, hogy a futószalag bérgyilkosságok tömegében kanyargolyóval nem fogunk találkozni.

2009 2012.jpgA rágógumi-akciók nagy szakértője szomorú szívvel vette tudomásul, hogy tavalyi ősemberes kalandozása annyira nem hatotta meg a közönséget. A kékszemű lány és a marék vetőmag köré csavarintott I.e. 10 000 finoman szólva is elsüllyedt a homoktengerben, talán csak a kontaktlencse árusok tapsikoltak örömükben. Bár az a közel 270 millió dollár, amit a film világszerte zsebre vághatott nem is olyan rossz teljesítmény. Roland Emmerich most ismét visszatér ahhoz, amihez nagyon ért. A popcorn-katasztófákat sorozatban kiagyaló német rendező legújabb világrengésében a régmúlt után a jövőbe repít, de csak alig néhány évvel. A maya időszámítás szerint még három évünk van a világvégéig, aztán jönnek a mostanában tapasztaltnál erősebb katasztrófák, természetesen Emmerich tálalásában. Szökőár, földrengések, sarki jegek elolvadása, tűzhányó kitörések, minden csapás a nyakunkba zúdul. Jó lesz addig rendbe tenni a dolgainkat! A főbb szerepekben John Cusack, Woody Harrelson és a bájos mosolyú Thandie Newton kísérli megmenteni a bőrünket. Րk már tudják a megoldást. Mi is hamarosan tudni fogjuk, mert az amerikai bemutató rohamosan közeleg: július 10. Azért illene a Mayák szerinti utolsó napunkkal is tisztában lennünk: 2012. december 21. Apokaliptikus világvége karácsony előtt. 2012 Legalább az ajándékok árát megspóroljuk!

2009 g.i. joe.jpgStephens Sommers a szép emlékű Van Helsing és a még felejthetőbb harmadik múmia felbuzdulás rendezője újabb izgalmas játszóteret talált kedvenc színészének. Brendan Fraser lesz a főszereplője a legújabb G. I. Joe filmnek is, melyben különleges feladatokra kiképzett elitalakulat a Global Integrated Joint Operating Enity – röviden G. I. Joe egy olyan gonosz szervezettel veszi fel a küzdelmet, amely egy megrögzött fegyverkereskedő irányítása alatt áll. A nagy sikerű Transformers után tehát újabb kedves emlékű játékok szedik szét a mozivásznakat, valamint a nézők szívét. A rendezőt már említettem, a forgatókönyvet pedig Stuart Beattle (Collateral, a Karib-tenger kalózai sorozat) írta meg Skip Woodszal (Kardhal) nagy egyetértésben. A képi világ megalkotása Mitchell Amundsen feladata, aki a Transformersben bizonyította, hogy képes a hangsúlyos, csillogó-villogó, igazi mozi élményt nyújtó képek megkomponálására. A G. I.Joe: A Kobra árnyéka augusztus 7-én kezdi meg vagdalkozását az amerikai mozikban. Nem kétséges, blockbuster lesz! Csak múmiákkal ne találkozzunk benne!

2009 farkasember.jpgAz 1941-es Universal film remake-je újfent előhívja annak az embernek a mítoszát, akit súlyos átokkal sújtott a sors. Mondanom sem kell, hogy az illető nem munkamániás, nem is épp foci válogatottunk aktuális szenvedő kapitánya, hanem olyasvalaki, aki időnként átalakul valamivé. Lawrence Talbot (Del Toro) gondtalan színész, aki épp rég nem látott családi birtokuk felé tart a viktoriánus korabeli Angliában, hogy utánanézzen fivére titokzatos eltűnésének. Otthon találkozik elidegenedett apjával (Hopkins), akihez a krízis hatására ismét közel kerül. Mielőtt ellágyulnánk az apa-fia kapcsolatok bársonyos útvesztőiben, felpörögnek az események; Lawrence-t megharapja egy vérfarkas. Attól a pillanattól kezdve a férfiban sorra tűnnek fel az állati ösztönök, időnként fizikailag is átalakul egy vérszomjas szörnyeteggé, és csillapíthatatlan vágyat érez arra, hogy embereket öljön… A sztori bizonyára sokaknak ismerős lehet, az utóbbi években nem csak Van Helsing, hanem Jack Nicholson is küszködött hasonló szőrcsimbókos problémákkal, már aki még emlékszik a kiváló színésznek a Farkas című filmben nyújtott alakítására. Az utóbbi időben a vérfarkas pajtik és nénik tehát nem csak sok harapást ejtettek az erre érzékeny nézők szívében, hanem a producereknek is hoztak bizony szép bevételeket. Az Elátkozottak, a Vér és csokoládé további sikeres szörnyfilmek a témában. Most Joe Johnston (Jumanji, Jurassic Park III) és lelkes stábja tesz kísérletet a téma újszerű vizuális, és körömrágicsáló csavarokkal teli megjelenítésére. A farkasember megtestesítőjének kellemesen meleg és bolhás bundás szerepére még fogvicsorgatva sem lehetett volna alkalmasabb jelöltet találni, mint Benicio Del Toro. Farkasember. Magyar mozipremier: április 9. Vérfagyasztó nap lesz! Harapjunk rá!

2009 x men wolverine.jpgAddig üsd az X-Ment, amíg sikeres, avagy maradjunk még pár sor erejéig a kétlábú szőrös állatoknál! A 2009-es év egyik legnagyobb sikere lehet az X-Men Origins: Wolverine, az ujjai között borotvapengékkel csatangoló mutánspofa legújabb kalandja, amely a kezdeteket célozza meg. A filmben Farkas – vagy az ínyenceknek picit kedveskedve: Rozsomák – életét ámulhatjuk tátott szájjal gyerekkorától egészen Vadóccal történő találkozásáig.  Szerencsére a készítők Farkas és Kardfog mellett jó pár "szuperhőst" belepakoltak a filmbe, így Gamblit, Deadpool, Haspók (The Blob), Silverfox és Blackwing (Beak) is tiszteletüket teszik a kalandban. A film főszerepében ismét az Ausztrália színész üdvöskéjével, a világ legszexisebb pasasának megválasztott Hugh Jackmannal találkozhatunk. Hm… A legszexisebb? A rendezői székben a lassan negyvenhat éves Gavin Hood foglal helyet. Kicsit új fiúnak számít a szakmában, hiszen eddigi legmegrengetőbb produkciója a 2008-as Kiadatás volt. Érdeklődéssel várom, hogyan ugorja át a magasra tett lécet. Az X-Men Origins: Wolverine ámokfutása 2009. május elsején indul az amerikai mozikban. Én meg bableves meghajtású mutáns legyek, ha nem lesz folytatása!

2009 spirit - a sikító város.jpgFrank Miller legújabb képregény adaptációjában szellemesre veszi a figurát. A történet szerint egy férfi tűnik fel a bűnös utcákon, hogy megtisztítsa azokat – egy férfi, aki halála után éltre kelt. Nem kérem, nem A holló sírjából kikecmergő főhőse lett ismét a vászonra erőszakolva. Denny Colt, azaz Spirit az a hős, aki Central City sötét erőivel, így egy brutális gyilkossal veszi fel a harcot. A történetben persze vastagon szerepet kapnak a gyönyörű hölgyek is… Sin City pepitában, mondhatnám első rohamomban. Frank Miller eddig főleg saját munkáiból készült képregény-filmekkel (Sin City, 300) véste be veretesen a nevét a filmtörténelmi könyvekbe, azonban mindig volt valaki egyengető kéz a háta mögött. Ilyen tekintetben Spirit- Sikító város első önálló munkája. A szereposztás tekintetében a rendezőnek konkrét elképzelései voltak. Mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy Octopust a mindig hiperaktív Samuel L. Jackson játssza, amit a színész, naná, hogy örömmel vállalt el. A főhőst az eddig csak kisebb szerepekben látott Gabriel Macht (Rossz társaság, Beavatás) szellemeskedi el, ám annál nagyobb szemtengely ferdülés várható a csajok tekintetében. Eva Mendes, Jamie King, Marina Lyon és Paz Vega. Ugyan már! Ilyen szemrevaló bombázók jelenlétében kit érdekel majd a film? Hamarosan válaszolhatunk is feltett kérdésemre: premier a magyar mozikban január 29-e. Szexi rendőrnő. Nyami, nyami…

2009 push.jpgA Hipervándor jött, látott és gyorsan eltranszportált a tudatunkból. A Hősök folyamatosan jelen vannak, néha erőlködnek, máskor spárgát vágok a képességeiktől, de egy idő után nagyon erősen hat a lefárasztó effektus tevékenységükben. Ennyi tarkabarka csodabogár után jobb, ha kapaszkodunk, mert nyakunkon a Push. Fiatalok csoportja természetfeletti képességekkel. Tárgyakat terelgetnek mágikus akaratukkal, gondolatolvasóként sem utolsók, s talán még kanálhajtogatásban is verhetetlenek. Csodálatos tulajdonságaik birtokában várható a gonosz szemétládák feltűnése is, akik természetesen valami baromira titokzatos ügynökséget képviselnek. Djimoun Hounsou kiköpött Samuel L. Jackson, ám a deres kobak mára már nem divat. Henry Carver szerepében inkább a szemeivel kápráztat, de nem vitás, intelligens szemétláda. Dzsungelből szökött őserő. További szereplők ebben a látványosnak ígérkező sci-fi/fantasyban a lassan golyóérett csajjá cseperedett Dakota Fanning, és a golyókat már nem hinném, hogy csak mesékből ismerő, ám annál dögösebb Camilla Belle. Látvány és csajok. Régi és bevált recept. Az egyedüli reményem arra, hogy esetleg filmet is láthatunk, az a rendező, az Alvilági játékokat vérprofin lekavaró Paul McGuigan személye lenne. Kiderül február 6-án. Mint szinte mindig, most is odaát. A Push jön, és ha látni is akarjuk, ugorjunk!

2009 szörnyek az űrlények ellen.jpgAmikor a kaliforniai lányt, Susan Murphyt az esküvője napján hirtelen meteorcsapás éri, elképesztő változások mennek végbe rajta: eredeti magassága többszörösére nő. Amint a hadsereg tudomást szerez a dologról, kezdődik a népünnepély. Elfogják az óriáshölgyet, jól el is dugják egy titkos helyen, ahol hamarosan kiderül, hogy a katonaság nem tétlenkedett az elmúlt évek során, hiszen furcsábbnál furcsább szörnyeknek ad helyet a kormány eme rejtélyes tábora. Dr. Csótány, a kocsonyatestű massza és a termetes, Insectosaurus nevű hernyó. Csupa mókás jelenség. Mikor a világűrből érkező lények megtámadják a földet, a felsőbb vezetés rájön, hogy a szedett-vedett csapat akár még a hasznukra is válhat. Így utolsó mentsvárként az eddig titkolt lényeket harcba küldik a betolakodók ellen, hogy megvédjék a földet a közelgő pusztulástól. A manapság divatos, élethű 3D-ben készül a Dreamworks csapatának legújabb sikergyanús humorbombája, a Szörnyek az űrlények ellen. A film két rendezőjének nevét a korábbi Dreamworks sikerek stáblistájából ismerhetjük. Rob Letterman a Cápamese írásában és rendezésében vállalt oroszlánrészt, míg Conrad Vernon Andrew Adamson és Kelly Asbury mellett a Shrek 2. rendezői székéből zöldítették a pocakos ogrét és társait. Minden bizonnyal eszementen őrült és frenetikus humorú agyalmánnyal találkozhatunk április másodikán, amikor a Szörnyek az Ő°rlények ellen megkezdik magyarországi hadjáratukat.

2009 terminator salvation.jpgA jövő útjai kiszámíthatatlanok. Nincs végzet, csak ha bevégzed. A harmadik rész után pedig minden bizonnyal jő a negyedik, amely szerint 2018-ban vidám az élet. Mindenütt romok és a pusztulás nyomai. Az égen fémszörnyek, a földön gépi monstrumok teszik a dolgukat, gyűjtik és pusztítják az emberiséget. A jövő háborújában mi csak veszíthetünk. Azonban felcsillan a reménysugár, a Skynet elleni harcban John Connor az emberi ellenállás utolsó esélye. A Connor család és a gépezetek közötti személyeskedés tehát folytatódik. Schwarzeneggerek jöttek-mentek, a film népszerűsége maradt, olyannyira, hogy egész pofás kis sorozatot rittyentettek a legenda köré. Az új epizód azonban már kissé más. Az elnyűhetetlen Svarci már semerre, és Connor is mintha kissé komolyabb pasivá fejlődött volna, akiben az éles szemű T-800-as néző napjaink ünnepelt A kategóriás sztárját, a denevérként köztudatba beröppenő Christian Bale-t ismerheti fel. A legelső robotlépéseket irányítgató James Cameron rendezőt a székben a titokzatos nevű McG váltotta. A Charlie angyalai két epizódja bizonyítja a direktor erős vizuális beütését, és nagy nulla történetbonyolítási képességét. A látvánnyal, a cool tekintetekkel és a tökös csatajelenetekkel úgy tűnik most sem lesz majd kivetnivaló, s bízzunk benne, hogy film alatt az izgalomtól majd körmeink is szanaszét szaladgálnak rémületükben. A Terminator: Salvation valószínűleg az év egyik nagy anyagi sikereként robban az amerikai mozikban május 2-án. A jövőnk már elkezdődött, de tudunk is róla?

2009 benjamin button különös élete.jpgA gombgyáros rémült tekintettel kénytelen tudomásul venni, hogy a szülésbe belehalt imádott felesége ijesztő újszülöttnek ad életet. A pici bőre ráncos és olyan aszott, mint a hajnali háromkor fölébresztett múmiának. Elkeseredésében megszabadul fiától. Leteszi gyermekét egy lépcső aljához, akiben az ott enyelgő színes bőrű fiatal pár szó szerint majd hanyatt esik. Benjamin Button különös élete tehát így kezdődik. Számára az óra visszafelé ketyeg. Ismerősei és szerettei sorra sor kalimpálnak el a túlvilágra, addig Benjamin folyamatosan fiatalodik. Halászat, időnként jóízű kettyintések, háború és a romantikus szerelem a táncosnővel. Szomorú és megható történet a toporgó hurrikán árnyékában. A főbb szerepekben a még mindig szépfiú Brad Pitt (Égető bizonyíték, Trója) és a gyönyörű Cate Blanchett (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, Aviátor). A film rendezője David Fincher Hollywood fiatal rendező generációjának legkiforrottabb egyénisége. Futkározó alienek, Pánikszoba, Játsz/ma, a Harcosok klubja és a Hetedik már Prittel. Valakinek az óra nem barátja. A Benjamin Button különös élete hamarosan motorozik a magyar mozik műsorára, csak február 5-ig kell kibírnunk. Mielőtt megvénülnénk.

2009 inglourious basterds.pngA németek által megszállt Franciaországban egy fiatal zsidó lány, Shosanna (Mélanie Laurent) kénytelen végignézni, ahogy Hans Landa (Christoph Waltz), náci tábornok könyörtelenül kivégzi az egész családját. A lány megmenekül, és álnéven Párizsba szökik, és egy moziban bujkál. Mindeközben Németországban egy amerikai hadnagy, Aldo Raine (Brad Pitt) – akire társai az Apacs becenevet ragasztották, mert előszeretettel skalpolja meg az útjába botladozó ellenséges katonákat – profi náciírtó osztagot szervez zsidó katonákból. Egy német színésznő/titkosügynök, Bridget von Hammersmark (Diane Krüger) szövetségre is lép a kíméletlen alakulattal, hogy a vezetők kivégzésével segíthessék egymást a Harmadik Birodalom megdöntésében. Shosanna és Raine fattyai pedig egy franciaországi moziban találkoznak, és kettejük tervei nyomán hamarosan kezdetét is veszi az „Operation Kino” elnevezésű hadművelet. QT évek óta húzza-halasztja, de idén már nincs kifogás, és nyáron az amerikai mozikban Taranatino legújabb vérbuggyanása, A piszkos tizenkettő-utánérzésű második világháborús mészárlás, az Inglourious Basterds. Bemutató (USA) augusztus 21. Mr. Pitt bajsza pedig valószínűleg divatot teremt.

2009 public enemies.jpg
Az 1933-34-es világválság idején felerősödő bűnözési hullámban az olyan gengszterek, mint John Dillinger, Baby Face Nelson és Pretty Boy Floyd médiasztárokká váltak, és csak az FBI gyökeres megerősítése tudta megfékezni tevékenységüket. Ebben a korban, amikor az emberek nem kedvelték kimondottan a bankokat – őket okolva a válság miatt – óriási népszerűségre tettek szert az olyan bűnözők, mint Dillinger, aki sármjával nem csak kedvesét, Billi Frechette-et (Marlon Cottilard) bűvölte el, hanem a közönséget is. Michael Mann gengszterfilmjében teljes szélességgel okvetetlenkednek a szesztilalom olyan híres maffiózói is, mint például Al Capone. A bűnügyi szakirodalom ezt a korszakot „public enemy era”-nak nevezte el. Ez J. Edgar Hoover időszaka, ő szervezte újjá az FBI-t és ő kiáltotta ki Dillingert Amerika első számú közellenségének. Így lett az FBI akkori fő célkitűzése, hogy minden gengszterrel leszámoljon. John Dillingert a nagy kedvencünk, Johnny Depp alakítja, míg a mindenre elszánt, a végsőkig kitartó, az embervadászatot levezénylő FBI ügynököt, Melvin Purvist, a másik szívűnk csücske, Christian Bale kelti életre a vásznon. A J. Edgar Hoover irányította szövetségiek végül 1934-ben, a Biograph Színház előtt agyonlőtték Dillingert. Michael Mann az a rendező, aki annak idején egy filmbe terelte Al Pacinót és Robert De Nirót. A Szemtől szemben igazi, feszes bűnügyi film volt. A rendező biográfiájában azonban ott szerepel még a Collateral – A halál záloga, a Miami Vice és A bennfentes is. A Public Enemiesben szintén két nagyágyút engedett össze: Johnny Deppet és Christian Bale-t, míg a forgatókönyvet maga Mann írta. A nyár egyik legjobban várt filmes bemutatójának időpontja július 1. Persze Amerikában. Johnny Depp komolykodik.

2009 star trek xi.jpgA tavalyi év leltározása során a legnagyobb hiányosság a sc-fi műfaját érte. Egyszerűen képtelenek voltak a nagy hollywoodi stúdiók épkézláb történettel előrukkolni. Nem is említek címeket, mivel nagyon nem is tudok. A 2009-es év azonban nagyon úgy tűnik, a fantasztikum szempontjából erős évnek számít majd. Néhány film máris szerepelt az előzetes ajánlóban, most azonban következzen a sci-fik sci-fije, a Star Trek, méghozzá a tizenegyedik mozi filmjével. Nagyon a történetről sokat mondani nem tudunk, a készítők féltve őrzött katonai titokként kezelik filmjüket. Annyi azonban már tudható, hogy követve a jól bevált siker sorozatok hagyományait, a Star Trek XI. is visszatér a kezdetekhez. A nagy öregek tehát röpültek, vagy fiatalító kúrára küldték őket, bár az öreg Spock papa kampós orrával és zselatin füleivel nosztalgiáztat majd néhány jelenet erejéig. A netre felnyomott trailerek alapján igazán látványos és a XXI. század követelményeinek megfelelő filmes látványosságban tobzódhatnak majd a Star Trek fanok, és persze minden sci-fi kedvelő. Kirk suhanc évei, Scotty sem eresztett még pocakot, Uhura kisasszony pedig határozottan fickós fantáziát gerjesztő. Az ismertebb színészek közül Eric Bana, Karl Urban és az őzike szemű Winona Ryder lehet ismerős. A filmet J. J. Abrams rendezi. Amerikai bemutató: 2009. május 8. Az űr végtelen határai kiszámíthatatlanok, így én is reménykedem abban, hogy a Star Trek XI. végre siker lesz!

2009 the international.jpgA fordulatos történet főhőse egy Interpool ügynök, Louis Salinger (Clive Owen), aki megszállottan próbál lebuktatni egy veszélyes, nemzetközi fegyverkereskedő bandát, amely egy nagyvállalat berkein belül intézi illegális üzleteit. A nyomozás során Salinger kifejezetten veszélyes vizekre, nagyhatalmú bankárok levesébe köp bele, akik terroristákat támogatnak piszkos tevékenységükkel. Az ügynök segítőre is talál a manhattani kerületi ügyész csinos és céltudatos asszisztensnője, Eleanor Whiteman (Naomi Watts) személyében, így ketten küzdenek a korrupció ellen, amelyben mi is lehetne a tét, mint az életük. Azt hiszem, az ilyen ismertetőtől kapja el a tömény ásítozás az akciókra és vértócsákra kiéhezett mozi nézőt, azonban adjunk egy esélyt Tom Tykwer rendező produkciójának. Ígérete szerint egy igényes és színvonalas alkotás került ki a kezei közül. A német rendező nevéhez fűződik a kultikussá vált, videoklipszerű „techno-krimi”, A lé, meg a Lola, mely zenéjének és szokatlan dramaturgiájának köszönhette sikerét. Ám Tykwer legutóbbi filmje, A parfüm – Egy gyilkos története is hatalmas rajongó tábort tudhat magáénak a kényes orrúak körében. A rendező ezúttal egy kémthrillerbe fogott, parádés szereposztással. A főszerepben napjaink egyik legtehetségesebb és legfelkapottabb sztárja, Clive Owen (Az ember gyermeke) látható. Partnerét a csodaszép és szintén komoly talentumú Naomi Watts (21 gramm, King Kong) alakítja majd. A bűn árfolyama. Magyar bemutató: március 26. Golyózápor értelmes tálalásban, avagy reszkessetek bankárok!

2009 coraline és a titkos ajtó.jpgCoraline, mint minden gyerek, elégedetlen az életével, a szüleivel, a játékaival, vagyis az egész világgal maga körül. Azt kívánja, bárcsak kaphatna egy új életet. s még nem olvasott elég mesét ahhoz, hogy tudja, az ilyen kislányok szoktak a legnagyobb kalandokba keveredni, hogy aztán merően átértékeljenek mindent. Coraline családja új házba költözik, amely csupa felfedeznivalót kínál. A lány talál is egy titkos ajtót, amely azonban nem holmi éléskamrába, hanem egyenesen egy másik világba vezet: Coraline életének egy alternatív valóságába. Az új életben minden nagyjából ugyanolyan, mint ideát volt, csak sokkal jobb. Az izgalmas kalandok csak egy ideig szórakoztatóak, az új életben hamarosan kezdenek eldurvulni a dolgok. Egy ponton túl pedig a szerencsétlennek már menekülőre kell fogni, ugyanis az ezen a világon őt nevelő „Másik Anyu” semmiképpen nem akarja elengedni kicsi lányát, hanem meg akarja tartani most már örökre. Ráadásul már nem is csak a saját boldogsága és szabadsága a tét, de az igazi családját is meg kell mentenie. Coraline kalandjai sötétek, félelmetesek és parázósak lesznek, amelyeket leginkább a Grimm testvérek világához lehetne hasonlítani. Olyan kalandokat kapunk, amelyhez Tim Burton is megnyalogatná minden vérző ujját. Ígér valami hasonló szintű gyerek rémüldöztetést a film rendezője, Henry Selick. Coraline és a titkos ajtó. Majd meglátjuk. Magyarországi bemutató: 2009. március 12. Addig óvintézkedésként minden utamba kerülő ajtót beszegelek.

2009 watchmen.jpgEgy olyan világban, amikor az összes félküllős, és természetfeletti képességekkel megáldott szuperhős kalandjára egy csettintésre képesek a producerek dollárszázmilliókat belepumpálni, majd a hasznot lefölözni, érdekes módon a Watchmen: Az őrzők mára már kultikusnak is mondható képregény sorozata valahogy elsiklott a nagy hasú filmmogulok figyelme felett. Pedig a forrás nem semmi, hiszen a Watchmen ez idáig az egyetlen képregény, amely elnyerte az irodalmi sci-fi és fantasy művek elismert Hugo díját, amely díj a minőség méltó elismerése. Mondom, eddig. Mert Zack Snyder a 300 erőteljes vizualitásával és különleges látásmódjával megáldott rendezője elérkezettnek látta az időt, hogy filmre vigye a bágyadttökű szuperhősök kalandjait. A Watchmen cselekménye 1985-ben egy alternatív idősíkban játszódik az Egyesült Államokban. Álarcos igazságtevők még elvétve kotnyeleskednek, a világ pedig egyre közelebb sodródik egy jóképű nukleáris háború szélére. A jelek tehát baljóslatúak és nyomasztóak, mégis a Watchmen az egyik legjobban várt filmes feldolgozás, amire a képregény őrültek már jó ideje fenik a fogukat. Olyan sokáig már nem is kell, hiszen egészen közel a magyar bemutató időpontja: március 5. Már ha a film árnyékában pereskedő felek, a Fox és a Warner addig dűlőre jutnak. Watchmen: Az őrzők. Állítsuk meg közösen a „Végítélet Óráját”!

2009 jégkorszak 3.jpgA dinka dínóknak is egyszer lehúzzák majd a redőnyt. Ám mostanság sorsuk hajnalodik, mert a 2009-es év egyik legjobban várt animációs filmjében ők a főszereplők. No, ez így nem teljesen fedi a valóságot. Sidet, Mannyt és Diegót nem igazán kell senkinek sem bemutatni. Újra jön a prehisztorikus pereputty, dideregnek a dínók és természetesen a gülü szemű Motkány is felbukkan majd minden makkos kalandjával. A zabolátlan röhögés tehát borítékolva, a kérdés csupán annyi, hogy Carlos Saldanha rendező és jégkorszakokon már többször edződött csapata mennyire veszi hülyére a nézőt. Reméljük a gügyögős börrögéseken csak túljutunk, és minimum olyan szellemes produkcióval állnak elő, mint legutóbb a Madagaszkár 2. alkotói. A Jégkorszak 3. – A dínók hajnala hazai premierje július 1-én lesz, az amerikai bemutatóval egy időben. Csak siessünk, mert már a nyakunkon a globális felmelegedés!

2009 angyalok & démonok.jpgTom Hanks ismét belebújik Robert Langdon bőrébe, a rendező másodszorra is Ron Howard, az egyházpolitika maradi képviselői pedig A Da Vinci-kód után kezdhetnek az újabb csuklásba. Dan Brown regényeire lehet sok mindent mondani: áltudományosak, populárisak, szenzáció hajhászok, csak egyet nem, hogy a kutya sem olvasná őket. Mert bizony bestsellerek.  A Da Vinci-kód folytatásában, akarom mondani előzménye filmként afféle a Da Vinci-kód 2.-ként fog szuperálni az Angyalok és démonok, amelyet ugyanaz a stáb készített el, mint a nagysikerű elődöt, bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Tom Hanks-et rendesen kiosztották, mert elég fékezett habzásban tálalta Robert Langdon karakterét. Másképp fogalmazva: a színésznek voltak már jobb pillanatai is. A sztori szerint Robert Langdon, a híres szimbólumkutató ismét egy rejtélyes gyilkosság rejtélyes nyomait követve ismét az áldozat nőrokonával az oldalán ismét egy titkos szervezetre bukkan, ezúttal a Vatikánban. A stábot pedig ismét elhajtották az eredeti helyszínek közeléből. A főbb szerepekben Tom bácsi mellett feltűnik Ewan McGregor is. Reméljük, Jedikkel nem találkozunk. Amerikai premier: május 15. És mondá az Úr: Menjetek bárányaim mind többen megnézni a filmet!

2009 the taking of pelham 123.jpgJohn Codey regényéből Joseph Sargent irányításával és Walter Matthau főszereplésével már készült mozifilm, valamikor 1974-ben, ennek remake-jét készítette el most Tony Scott. A filmben egy rakás rosszarcú bűnöző busás váltságdíj fejében eltérít egy metrószerelvényt New Yorkban. Azonban nem számolnak egy talpraesett metrórendőr (Denzel Washington) közbelépésével. Denzel tehát drágán adja az életét, amelyben a rendező Tony Scott is hathatósan segít neki. Különben is a Denzel-Scott duónak nem ez az első munkája. A Tűzben edzett férfi, a Deja Vu alapján nagyjából képben lehetünk, hogy mire is számíthatunk. Akciók, feszes és pörgő ritmus, évekig felejthetetlen akcióthriller. A film további fontosabb szerepeiben John Travolta, Luis Guzmán és az igazán bő színészi tárházzal rendelkező John Torturro fedezhető fel. A The Taking of Pelham 123 amerikai bemutatója: 2009. július 24. 

2009 underworld-a vérfarkasok lázadása.jpgÚjabb fejezetéhez érkezett a vérfarkasok és vámpírok közötti ereszd el a hajamat civakodás. Legnagyobb sajnálatomra meglépett az eddigi főszereplő, a formás idomokkal büszkélkedő Kate Beckinsale (Pearl Harbor, Van Helsing), - biztos megúnhatta a sok fogmosást, helyette érkezett a feszes popsival riszáló Rhona Mitra (Doomsday). A férfinépség nyálcsorgatása tehát biztosított, csak félek, a színvonal is alább szállt a sötétben. Új film, új rendező. Patrick Tatopoulos nevét nehezebb megjegyezni, mint az általa rendezett filmek listáját bemagolni. Ugyanis az Underworld – A vérfarkasok lázadása az első önálló rendezése. Eddig leginkább látványtervezőként jeleskedett olyan „elhanyagolható” kasszasikerek portáján, mint például a Függetlenség napja, vagy az Én, a robot című Will Smith blockbusterben. Az Underworld – A vérfarkasok lázadása is követi a már sokszor leírt és bevált receptet: az előzményekre koncentrál. A nagy szavakban persze nincs hiány, a készítők ígérete alapján minden eddiginél sötétebb és akciódúsabb kalandokban lehet része annak, aki veszi a bátorságot és belekukkant a vérfarkasok és vámpírok torzsalkodásába január 22-től. Irány a moziba! Vért és harapást akarunk!

2009 green zone.jpgTisztára mintha fű alatt folytatódna a Bourne-saga! Jajj, ne legyek már ilyen utálatos. Inkább mondjuk azt, hogy Jason Bourne, már megint miket írok!- szóval Matt Damon megirigyelhette kollégája, Leonardo DiCaprio sikereit és kalandjait a Közel-Keleten. Így aztán megcsinálja idén is a maga kis kötelező csihi-puhiját. A politikai akciófilmek specialistája – Caprio után szabadon – a Közel-Keletre utaztat minket, helyesebben két CIA-ügynököt, akik tömegpusztító fegyverek után kutatnak. A Green Zone pedig azt a területet jelenti, ahol az amerikai katonák biztonságban állomásozhatnak. Röviden laktanyának mondanám. Vagy bázisnak. Amikor a bevezetőként a Bourne filmeket említettem, nem volt véletlen, hiszen a film rendezője Paul Greengrass és a főszereplő Matt Damon  A Bourne ultimátumban már fényezhették egymás tehetségét. A film további szerepeiben Jason Isaacs, Greg Kinnear és Brendan Gleeson. Amerikai premier: 2009. Csak nehogy aknára lépjen a produkció!

2009 sherlock holmes.jpgKapjuk elő a zsebből a Revolvert, aztán RocknRolla! Guy Ritchie feltámadt poraiból legutóbbi filmjével, és rá jellemző módón egyből keményfába vágta a fejszéjét: egy huszonegyedik századi Sherlock Holmes-t a tető alá hozni nem könnyű vállalkozás. Mindenestre a szereposztás igazi csemegét ígér, még akkor is, ha a film készítését csupa baljóslatú előjel kíséri. A forgatáson váratlanul felrobbant egy benzintartály, ami miatt két órára le kellett állniuk. A csupasz felsőtesttel mindenki elvakító Robert Downey Jr.-t pedig egy verekedős jelenetben úgy pofán vágta az egyik segéderő, hogy hat percre elvesztette az emlékezetét, de a sztár hallani sem akart a forgatás leállításáról. „Sherlock Holmes átka!” Persze, hogy nem pihenhet a stáb, hiszen a tét nem kicsi: a film cselekménye ezúttal nem csak egy bűnesetre korlátozódik, hanem egész Anglia megmentésére összpontosul. Az éles kókuszú nyomozó szerepében Robert Downey Jr., az őt árnyékként követő segéderőt, Watson doktort pedig Jude Law alakítja. Sherlock Holmes új feldolgozásban. Amerikai premier:2009. november 20. Watsonkám! Kérem a pipámat!

2009 transformers 2 a bukottak bosszúja.jpgMost pedig következzen az a három film, amely szerintem a 2009-es év legnagyobb anyagi durranása lesz. Ha már a durranásnál tartunk, akkor kevés olyan rendező téblábol galaxis szerte, aki képes lenne a gondjaira bízott halom pénzből olyan iramot, látvány és zúzás parádét produkálni, mint Michael Bay. A szikla, Bad Boys I-II., Armageddon, A sziget, vagy akár a Pearl Harbor. Kivétel nélkül kasszasikerek. Olyan filmek, amelyek popcornért és pattogatott kukiért kiáltanak. A rendező azonban 2007-ben még ráhajigált egy lapáttal a sikereire. Az Álcák és a Megatron vezette Autobotok bugyuta küzdelmében az emberiségnek a hálás sikongatás és a lelkes futkosás szerepe jutott, ám az elvitathatatlan tény, hogy a Transformers a maga 708 millió dolláros bevételével a 2007-es év egyik bődületes kasszasikere lett. A folytatás logikus módon várható, amely hamarosan a nyakunkon. Még több pénzből, még eszeveszettebb tempó, még látványosabb előadás és valószínűleg még jobban hasítanak majd a bevételek is. Az első részben maga a Föld volt veszélyben, de nem hinném, hogy kockáztatok, avagy beugrik az Isteni szikra, mikor azt gondolom, hogy a folytatásban az alkotó gárda emeli a tétet. Miután a Föld megmenekült, maga az Univerzum kerül óriási bajságba, s az már nem piskóta ugye? Az Álcák élére egy másik gonoszság, ezúttal Üstökös kerül, sőt időközben Megatron teste is eltűnik. Az Autobotoknak egy sokkal ütősebb és keményebb ellenféllel kell felvenniük a harcot. Az első film rajongóinak legnagyobb örömére a megszokott stábbal tér vissza a zúzós sci-fi. A Transformers 2: A bukottak bosszúja magyar bemutatója: június 25. Megan Fox! Sok pelyhedző állú legénynek fox örömet okozni!

2009 harry potter és a félvér herceg.jpgA Roxfort Varázsló-és Boszorkányképző Iskola a Warner Brothers fejőstehene. Amikor csak bemutatásra került egy-egy epizódja Harry Potter és barátai mágikus kalandjainak, máris a bevételi listák élére ugrott. Röpködnek a többszáz milliós bevételek, ájuldozik a HP. varázslataihoz szokott rajongótábor, summázva a dolgokat: akik csak a franchise közelébe kerültek, mind egy életre meggazdagodtak. A sorozat sikere egyszerűen elképesztő, dacára annak, hogy bizony jó páran fanyalognak is a történéseken. Fekete mágia, meg mire is neveli a film a fiatalságot? Szóval hisztiznek a maradiak kötelességtudóan. Persze, ki nem sz*rja le a véleményüket? Lényeg a varázslat, a hihetetlen kaland, a nyomozás és rejtélyek izgalma, a csodálatos lények és varázslók tarka-barka világa, s így lettek a Harry Potter filmekből talán a Gyűrűk ura óta a legnagyobb filmes vállalkozás. A jónép tehát mindig vevő pár varázsigére, s épp ezért érintette a rajongó tábort a sorrendben hatodik mozi tavalyi elmaradása. Pedig csinnadratta és felhajtás a movie körül volt rendesen, mégis a Warner fejesei úgy döntöttek 2009-re csúsztatják a projektet. Az indokokat természetesen lehetne boncolgatni, én azonban reménykedem abban, hogy a késés csak jót tehet a filmnek. A készítő stábnak volt ideje az esetleges hiányosságok kiküszöbölésére, finomítottak és még élvezetesebbé tették a történetet. Aztán hogy mire is jutottak, azt megtudhatjuk a forró kánikula kellős közepén. A Harry Potter és a Félvér herceg amerikai bemutatója: július 17. Harry Potter! Harry Potter! Megemberesedtél gyerek!

2009 avatar.jpgMég el sem készült, máris mindenki szirupot ereszt maga alá a boldogságtól. Teljes egészében 3D moziélménnyel készülő játékfilm, amely valószínűleg minden idők legdrágább mozija. A várakozások félelmetes módon felturbózva, alig várjuk a bemutató napját. Mindehhez hozzáteszem, hogy a filmet a földkerekség talán leglustább rendezője, James Cameron írta vezényli és producerkedi, máris tudhatjuk, hogy csakis az Avatar jöhet szóba. Cameron a filmkészítés tekintetében legalább olyan lusta, mint egy álomkóros lajhár, de megteheti, hiszen amibe fog, az aranybánya. A Terminátor, A mélység titka, A bolygó neve: Halál, a Terminátor 2, a Két tűz között és legutóbb a Titanic. Mind kivétel nélkül világsiker. Az elsüllyedt luxushajó már majd 1,8 milliárd dollárhoz juttatta készítőit, ami nem épp a csekélység kategória, így érthető a kis lazítás. Most azonban történt valami: tíz év tunyulás után Cameron újra rendez! A sztori a Na’vi nevet viselő emberszabású lények lakta Pandora bolygón zajlik – valahol az Alpha Centauri csillagkép kellős közepén –, ahol néhány ott rekedt földlakó veszi fel a harcot a rossz szándékú idegenekkel. Cameron siker esetén trilógiává akarja fejleszteni a filmet.  A főszerepet, a gyarmatosító földlakók ellen forduló lények oldalára álló embert az ausztrál Sam Worthington játssza és Zoe Saldana lesz a partnere. További szerepekben az alien és Cameron specialista Sigourney Weaver jól karban tartott nagyanyóka és a mindig bögyös és vadóc Michelle Rodriguez (A kaptár) tűnik fel. Nem hinném, hogy nagyon tévedek, amikor az idei év egyik legjobban várt filmes alkotása lesz az Avatar. Amerikai bemutató (a tervek szerint): december 18. Ne feledjük! A bolygó neve: Pandora.
 

Rövidnek éppen nem mondható kedvcsinálónk végére érkeztünk. Negyven kiemelkedő alkotásra próbáltam felhívni a figyelmet, a teljesség igénye nélkül. Összességében elmondható, hogy a 2009-es év a filmek szempontjából hatalmas várakozásokkal teli. Még mindig működik a mozivarázs, egy-egy jó játékfilm kedvéért érdemes lesz a filmszínházakba jegyet váltani. Mindezekhez a filmekhez – és a meg nem említettekhez is – kívánok mindenkinek jó és tartalmas szórakozást!

Kenobi












Módosítás dátuma: 2009. július 26. vasárnap, 11:18
 
Joomla SEF URLs by Artio