Oldalainkat 41 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Leltár - 2009 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kenobi   
2009. december 30. szerda, 17:00

Vakmerő feladatra vállalkozva, megpróbálom összefoglalni a 2009-es év eseményeit. Na, nem kell pánikba esni! Nem lesz itt H1N1, politikai anyázások, meg ki és hogyan gyújtotta fel önmagát nevezetű pitbulltévék hírműsoraiba vezető csámcsogásként földobott figyelemelterelők, hanem profilunkhoz illően csak filmek. Filmek rogyásig. Kicsit tartok is tőle, mocorog bennem a félsz, a most következő dömpingtől nem lesz-e ingere az olvasónak mindenfelé futnia. Ezért ahol lehet, kerülöm az okoskodást, a fárasztó neveket, a még elrettentőbb számokat, és nem tüntetem fel magamat szebbnek a valóságnál. Akkor hát… Csapjunk a lovak közé!

boldog_uj_vet.jpg

Amennyiben a mozi világából érkező szeleket és trendeket figyeljük, 2009-ben lényegében semmi új nem történt. Hollywood még mindig a mozivarázs „Atyaúristene”, a sikerfilmek szinte kivétel nélkül onnan érkeztek. És itt álljunk meg egy szóra! Mert különbséget kell tenni jó és közönségfilm között. A két megállapítás szépen különvált és csak nagyon ritkán ötvözi egymást. Azok a blockbusterek, amik jöttek futószalagon, nagyrészt a hihetetlen látványvilágra, a felsorakoztatott CGI effektek tömegéből táplálkoztak. Az ember, a színész gyakran háttérbe szorult. Néha meg is kékültünk, de az Avatar pont a kivétel erősíti a szabályt esetéhez tartozik. Mégis, rohantunk a moziba. Stand by állapotba kapcsolva csámcsogtuk a popcornt, szürcsöltük a vizezett kólát, oszt másnap toltuk az észt a haveroknak. Ám amikor szétszakad a Föld, ránk ugrik a sarok mögül egy tűzhányó, vagy több emelet magas robotmicsoda masinák ritkítják az emberiséget, abban a boldog tudatban bambulhattuk a vásznat, hű, megint megúsztuk!

Tovább is van -->

leltar_01.jpg

Még mindig a tömegfilmek. Ahogy szedegettem össze az anyagot, nem lehetett nem észrevenni egy folyamatot.  Most már a 150 millió dolláros költségvetés az, amire illik felkapni a fejünket. Minimum. Így indított az év elején Brad Pitt fordított öregedése, a Benjamin Button különös élete. Majd libasorban a többiek: X-Men kezdetek: Farkas. Rozsomák ennyibe került a Foxnak, talán ha kilopnák Farkasból az adamantiumot és eladnák egy ócskásnak, kicsi visszajönne, nem? A világ legunalmasabb kincskeresője, Robert Langdon professzor is hasonló megamaniból domborított az Angyalok és Démonokban. Tom Hanksnek ugyan nem ez a futkosás jelenti pályája csúcsát, de a mozikból, a DVD-ből összejött 486 millió dollárra azért nem panaszkodhatnak. Meg  városnézés a Vatikánban. Mert ami lejött a filmből: a Szentatyák között hatalmi marakodás van, s fölrobbanhat az egész egyház, a bíborosok akkor is pápát választanak. Hasonló büdzsé magasságban mászkálja az Ő°r végtelen határait az Enterprise csillaghajó is, a régi hősök nyomdokain, csak picit felturbózva.

leltar_02.jpg

Majd a hollywoodi stúdiók 19-re lapot kértek. A Terminátor: Megváltás már 200 misiből csinálta a világvége hisztit. S mindhiába Christian „Batman” Bale és az időközben a felkapott sztárok soraiba tolókocsizó Sam Worthington, a film legnagyobb átka a rendezője, McG lett. Így aztán a zsebünkből visszakönyörgött 372 millió szó szerint megváltást jelenthetett az alkotó gárdának. Az év másik felfokozott érdeklődéssel várt filmje a Transformers 2 volt. Hívjuk ezen túl TF2.-nek, kíméljük a billentyűket. Michael Bay agymenése orgazmus a szemnek, szabadság az agynak. Megan Fox rikító vörös ajkain még a sivatag sem fog, szexuális étvágyára pedig jellemző, már egy mikrobi is dugja. A robotok persze tömegével, több Transformers ketet a vásznon, mint színesfém kereskedőnél rézbőrű. TF.2 leltár? 835 millió bevétel. Eddig.

leltar_03.jpg

Stephen Sommers sem mondható a kiforrott, magvas történetek rendezőjének. Az eszetlen baromságok készítője büszke cím inkább illik a pályafutására. Ennek ellenére a G. I. Joe: A kobra árnyékával valamiért elvoltam, talán azért, mert hasonló maflaságokra számítottam. (büdzsé:175 M., bevétel: 301 M.) Épp átugrotta a küszöböt.
2009 a globális felmelegedésről, a klímaváltozásról is szólt. Ennek örömére visszatért a jégkorszaki pereputty. Humorosak, lököttek és van már motkányné! A Jégkorszak 3. gyakorlatilag aprópénzből készült, de a tömény hülyeségre fogékony nézők jóvoltából az év második legjövedelmezőbb alkotása. 883 millió dollár, szép summa. Még hány folytatás?
Jöjjön a leg. Joanne Kathleen Rowling aranytojásokon kotló varázslója, Harry Potter anyagi szempontból az év legsikeresebb alkotása. A Harry Potter és a Félvér hercegről még a legádázabb rajongói is beismerik, hogy félelmetesen nyomott, búskomor atmoszférával rendelkezik, ám kicseszettül unalmas. A legizgibb pillanatok egyike, amikor a finálé nagyhalálában Perselus Piton professzor papa büszkén belerikkant a tébláboló seregletbe: „Én vagyok a Félvér herceg!” És elviharzik. Ugyan a kutya nem kérdezte ki a tököm Ր, ööö… de legalább felébredtem. Spoiler bezárva. Összesítésnél a 250 milliós gyártási költség 929 millió bevételt hozott. Előkészítve a talajt a dupe fináléra. Veszek is varázspálcát.

leltar_04.jpg

Ami a Warner Bros.-nak Harry Potter, az a Summit Entertainment-nek a Twilight saga. Az Újhold sikere frenetikus, van olyan hölgyismerősöm, aki az idén 18-szor volt moziban. Ebből tizenhétszer spontán az Újholdra, egyszer pedig cselesen, mivel egy szülő nő miatt nyargalt a terembe, egyébként mentőorvosként, merthogy valaki Edward és Bella szélesvásznú görcsölésén kapott kedvet a szüléshez. Az anyukát innen is csókoltatom. A film már 663 millió környékén jár, nem rossz teljesítmény pár fatökű vámpír-indián selyemfiútól.
Világvégékből is bő volt a felhozatal. Bár úgy tűnik, a Függetlenség napját jelenleg a Pandora bolygón ülik, azért a téma szakavatott professzora, Roland Emmerich sem szégyenkezhet. A 2012 az a film, amiben a történetet is elviszi a szökőár. Földrengések, vulkánok, víztömeg, mindez a Maják víziói szerint – bár indián testvéreinket elintézik kb. két mondattal. Katasztrófa orgia Emmerich filmje, és a tömeges kihalásra vágyakozó néző a rendező erőfeszítéseit mostanáig 734 millió dollárral jutalmazta. Azt azért marha érdeklődéssel várom, hogy mi lehet a direktor következő totál killerje?

leltar_05.jpg

Nicolas Cageről olyan pletyik terjednek, hogy leégett. Talán ennek szellemében vállalta el a Képlet főszerepét. Ami végre kicsit emelt a bukott sztár ázsióján. Mert igenis, a Képlet jó film. Cage végre kedvére vághat fájdalmas képlet. Bocsánat! Képet. Katasztrófák jönnek-mennek, bánatosan ragyás arcú főszereplőként mindig az első sorban. És ugye nincs happy. A Nap kicsit odapörköl bolygónknak, aztán mehetünk bronzolajért. Itt kéne a filmet abbahagyni, de sajnos a készítők újraértelmezték a Teremtés, az Édenkert fogalmát, és az kérem már giccs a javából. Avagy nyulas probléma. A 183 milliós bevétel Cage legszebb sikereit idézi.
 
Nem akarlak untatni Tisztelt Olvasó, de következzen még néhány cím a teljesség igénye nélkül: Vin Diesel és autókat lopó társulata Halálos Iram-ban lépett gázfröccsre. A mutatványt 343 millió dollárral jutalmazta a nagyérdemű. Az animációs filmek külön kasztot jelentenek. Szinte mindegyik sikeres, nem is sorolom. Jók, jövedelmezőek és passz. Tom Cruise félszemű hazafiként lépett Hitler tyúkszemére. Dicsérjük meg a sztárt: Tommy boy, most biza színészetet is mutattál, nélküled a Valkűr nem hozott volna 200 millió dollárt. Többet. Jason Statham, a rekedtes hangú verőlegény töményen szállította baromságait. A szállító 3, A Crank 2. -Magasfeszültség remek filmek. A nullához képest. Főleg ez utóbbinál kicsit reménykedtem. De nem b*szta agyon az áram Stathamot, ezért további veretes produkcióiban reménykedhetünk.

leltar_08.jpg

Dióhéjban ennyi volt a 2009-es év filmtermése. Biztos rengeteg remek mozi lemaradt a felsorolásból, némelyik nem véletlenül. Sokan rótták fel nekem, hogy annyi szövegelés után, valljak színt és nyekeregjek egy listát az általam legjobbnak ítélt produkciókról. Nos, legyen. Bár a sorrendbe állítás nem egyszerű, azért tennék rá kísérletet:

10. Watchmen
Talán az egyik legjobb szuperhősös film, szuperhősök nélkül. Persze, akadnak kivételek, de a film ettől mélyebbre turkál. Részletesen kidolgozott karakterek, valósághű korrajz, az eső mindig esik és szuper jó zene. A másik végletből nézve unalmas és fárasztó, meg hosszú, meg úgy rossz az egész, ahogy – mondják pár tízezren. Hát én szeretem az ilyen szar filmeket.
9. A kívülálló
Összegyúrták a Vikingeket a Gyűrűk urával. Lehoztak az űrből egy ronda szörnyet, meg egy főhőst, és némi riadalmat. A kívülálló huncut módon egyből a tékákba érkezett. Kár érte, mert sokkal ramatyabb filmeket is bemutattak már a honi mozik.
8. Zombieland
Végre Woody Harrelsonnak is összejött egy év. A Zombieland kicsit mókás, kicsit lökött, kicsit marhás és főleg az eleje roppant szellemes. Közepe pici üresjárat, ám a vége igazi zombi ritkítás.
7. Hold
Nagyszerű példa arra, miként lehet kis költségvetésből pazar filmet csinálni. Persze, köll egy jó színész – Sam Rockwell az – egy jó téma, és egy igényes forgatókönyv. Ilyen eccerű.
6. District 9
A „garnélarákok” megérkeztek és itt maradtak a nyakunkon.  Neill Blomkamp filmje dokumentarista stílusban mesél az aliengettó mindennapjairól, a rothadó bűzről és a mocsokról. Van mögöttes mondanivaló is, ne csak az űrlényekre csápoljunk!
5. Törvénytisztelő polgár
Ha Woody Harrelsonnál azt írtam, hogy bejött neki az év, az fokozottan igaz Gerard Butlerre is. Lassan a vízcsapból is a srác folyik. Mégis, szinte mindegy, miben szerepel. Romantikus vígjáték, halálosztó, vagy  akcióthriller. A Törvénytisztelő polgár talán az eddigi legjobb filmje. Feszült, eseménydús, végig lekötött. A végét szokás szerint elb*szták, de ennek ellenére kiemelkedő. Működött a körömrágás faktor.
4. Jégkorszak 3. – A dínók hajnala
Ezen legalább röhögni lehet. Mintha a motkány csetepaté túl lenne lihegve, de egye fene.
3. Holtverseny van. Becstelen Brigantyk, Gran Torino a Star Trek és a megúnhatatlan Elrabolva.
Négy külön műfaj, két ínyencség, pici verekedés és egy látványos blockbuster. Tarantino és Pritt. A mogorva Clint Eastwood és a végtelen űr, valamint a lányáért mindnekit leverő apa. Egyszerűen nem tudok dönteni.
2. Másnaposok
Voltál már atomrészeg? Kottás fejjel ébredtél reggel? Azt sem tudni, fiú vagy-e, vagy lány? Nah, akkor a Másnaposok a Te filmed. Mulatságos helyzetek tömege, nálam az év meglepetése.
1.Avatar
James Cameron filmjéről már mindent leírtak. Hiper látvány és gagyi történet. Mégis, valami varázsa csak van, hogy szedik a lábukat a  népek a moziba. Talán a 3D? Indiánok, meg védjük a gyengébbet, de Neytiri sem rossz bőr, ugye? Persze, csak Na’vi szemmel. Summázva: Cameron filmje érzelmekre ható technodemo. Azé’ vidáman működik.

Végezetül nézzük meg az erő sötét oldalát is, a kicsapta a biztosítékot, olyan vacak ez a film bőséges felhozatalából. Csak pár cím, indoklás nélkül. A rosszat minek magyarázzam?

Dragonball
Hasonmás
Gamer
Álom.net
Rémségek cirkusza
Boszorkány hegy
Alkonyat – Újhold
Rózsaszín párduc 2
Papírkutyák
Spirit – a sikító város
+ A kezdet kezdete


De vajon mit tartogat a jövő? Milyen filmek várnak ránk 2010-ben? Biztosan megtalálja mindenki az ízlésének megfelelő produkciót. Várt és igényes alkotások regimentjével találkozhatunk. De az már egy másik történet lesz…


Addig is kívánok minden Kedves Olvasónak Sikeres és Nagyon Boldog ÚJ Esztendőt!


Kenobi



Módosítás dátuma: 2010. január 08. péntek, 23:44
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1