Oldalainkat 72 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

FILM KATEGÓRIÁK

  Akció ( 1080 )
  Animációs ( 410 )
  Családi ( 458 )
  Dokumentum ( 157 )
  Dráma ( 1828 )
  Eastern ( 2 )
  Életrajzi ( 125 )
  Erotikus ( 8 )
  Fantasy ( 321 )
  Film-noir ( 7 )
  Háborús ( 182 )
  Horror ( 524 )
  Kaland ( 569 )
  Katasztrófa ( 10 )
  Komédia ( 40 )
  Koncertfilm ( 24 )
  Krimi ( 547 )
  Mese ( 132 )
  Mesefilm ( 26 )
  Musical ( 55 )
  Opera ( 4 )
  Romantikus ( 714 )
  Sci-Fi ( 379 )
  Sorozat ( 165 )
  Sport ( 78 )
  Természetfilm ( 17 )
  Thriller ( 1014 )
  Történelmi ( 132 )
  Ví­gjáték ( 1491 )
  Western ( 58 )
  Zenés ( 115 )
 

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
A kilencedik légió (Centurion) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. augusztus 07. szombat, 10:18
Centurion_080701Fuss Forrest! Fuss! Bizony, időnként olyan érzetem támadt, mintha filmet tévesztenék. Bár Spielberg hőse lelkileg gyermeteg, agyilag zokni, nyargalni gepárd módon tud. S máris megtaláltuk a kapcsot a két film között! A kilencedik Légió megmaradt bakái szélvészként szaladnak. Mint etióp hosszútávfutók Az éhes oroszlánok előtt. Vad hegygerincek, bokáig érő, képükbe vágó semmi nem akadályozza a katonákat, hogy spurizzanak a biztonságot jelentő övéik felé. Persze fogyatkoznak, mert Az a forgatókönyv szerinti dolguk. Egyébként van bajuk elég. Szegényeket kergetik a helyi gerilla-gorilla partizánok, élükön a spinével. Más szavakkal, seggükben lovagol Olga Kurylenko, nyakig kimaszkírozva, a halál angyalaként, de róla majd később.

Neil Marshall vérzivataros, majdnem hőseposzáról jó indulattal Az mondanám, sikeresen folytatja a kard és szandál típusú historikus filmek diadalmenetét. Gladiátor köntösbe csomagolt túlélő tanfolyam, vagy ilyesmi. De mégsem. Helyette üldözés, vér. Patakokban áradva. Ötpercenként egy-egy levágott végtag. Nyársalás dárdákkal, levágott fejek röpülnek műhold pályára állítva. Kemény és férfias jelenetekkel tarkított képkockák váltogatják egymást, időnként a gusztustalanság, a hányinger is megcélozva. Nincs laca-faca, egyenest a közepébe!  Van hát mire gerjednünk, legfőképp a durvulásra izgulóknak.  Mégis, a színvonal a béka segge alatt. A sztori egy mondattal letudható.  A történet szövése kimerül a hagyományos üldözős-bosszúállós moziknál, a rendező egyszerűen nem mert kockáztatni. Így lett filmje populárisan fogyasztható gagyi, a nagyok árnyékában. Ötvözte szezont a fazonnal, Gladiátort a Kill Bill-lel, A légiós hanta. Ha-ha. Hűha!?

Centurion_080702

U
gyanakkor tudomásul kell vennünk, valamennyire működik a móka. Van valami alantas bája. Előhozza a zsigereinkben bujkáló állatot. Tágra nyílt szemmel bámulhatjuk a brutális vadulást. Az egy négyzetméterre jutó mészárlásban előkelő helyen tanyázhat. És rendesen valóság szagú. A stáb szépen kivonult Az erdőbe izzadni, vagy fagyoskodni, pislogni a bércek csúcsaira. Amikor felhőmagasságból beleugranak a vad folyóba, a pofámon éreztem a hideg víz arculcsapását. Nem spoiler, csak csobbanás.

Lóti-futiban tehát jól állunk, nézzük meg Az emberanyagot! Michael Fassbender játszott már mindent, mostani karaktere nem jelent kihívást. Amit megkövetel a haza, azt rutinból hozza, egy fikarcnyival sem többet. Quintus figuráját nem hiszem, hogy a vitrinbe teszi. Társai jól segítik Az össznépi rohanásban, de felejtősek. Egyrészt, apránként elvonulnak Az örök vadászmezőkre, másrészt izzadt, retkes arcuk totálra nem hagy nyomot. Öt perccel a film után próbáltam memóriámból előcsalogatni a srácokat, de csak kettőre emlékeztem. Jajj! Öregszem és hülyülök. Tudjuk le ezzel a problémát.

Az ukrán kiscsillagról. Olga Kurylenko sem hinném, hogy évtizedek múltán, már öreganyóként A kilencedik légióban előadott produkciójára fog büszkélkedni. Leginkább körbemaszatolt szeme marad emlékezetes, s úgy néz, hogy Az emberről lefüstöl a gatya.  Épületes monológokat ne várjunk tőle, inkább semmit. Úgy is mondhatnám, amennyit szövegel, azt még én is bemagolnám a rövid agyammal.

Centurion_080703

Összegzés: Gladiátorhoz és más hasonló korban játszódó nagyágyúhoz hasonlítani természetesen baromság lenne. A rendező fokozta a Doomsdayben kipróbált formáját. Néha idegesítően rángatózik a kamera, a lassítás bevált recept, és mindenen túl ott a keménység. Bár van valami romantikus szál, inkább időkitöltés. Fő vonulatként megmarad a menekülés, néha már a horror határát nyaldosó kosztümös-barbárkodós keménytökűség. Az említett műfajok szépen megférnek egymással, sőt, Az is nyilvánvaló, hogy akkoriban nem a finomkodáson lehetett a hangsúly. Időnként éreztem némi rendezői tanácstalanságot, a korhűségre is akadnak pillanatok, amikor gyanús, de ne kekeckedjünk. Tisztességes munka, s ahogy megcsinálták mindenképpen dicséretes. Nem akar epic lenni, újradefiniálni a Hős fogalmát, csak picurkát üldözni, szadizni és tocsogni a vérben. Nem elsőrandis kategória.

6/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. október 19. kedd, 13:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1