Oldalainkat 38 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
A köd (Stephen King)
Írta: yoda70   
2008. október 08. szerda, 00:05

Köd előttem, köd utánam…

Ez a film tananyag lesz az nem kétséges. Tananyag arról, hogyan lehet egy egyébként egészen ígéretesen hangzó horror történetet elcseszni. Pedig a felkért versenyzők sem kiscserkész Mikulások. Stephen King napjaink frászkeltő gigásza. Regényei és novellái felsorolásával teleírhatnék lassan egy lapot, és műveinek mozgóképes feldolgozása is egyre gyarapodik. A színvonal kicsit változó, de hát ez már így szokás. Ami az egyik embernél horror címen kiveri a biztosítékot, az a másiknál harsány hahotát okozhat. De ha az író filmes átiratait cserkésszük, akkor a Halálsoron biztosan telitalálat. Tom Hanks görcsölős pisilésénél magasabbra a mércét csak A remény rabjai emelhetik, amely filmre az a szó, hogy nagyon jó, nem elég jó. Talán eddig minden idők legjobb mozija, de legalább top tízben a helye. Az előbb említett csillagos ötös produkciók „bábaasszonya” pedig ki is lehet? Nos? Hát Frank Darabont.  Stephen King, Frank Darabont és a köd. Nyálcsorgató.

Az első vészjelzés Thomas Jane. Na de semmi ok a pánikra! Igaz, hogy színészként csapnivaló az ipse, de Stephen King már őt is megfingatta kiadósan. Nem a bablevestől, hanem valami seggből kibújó űrgonosztól kapott el amottan mindenkit a szapora és a hóesés. Ám egy Álomcsapda már csak ilyen. Vagy menekülsz, vagy kirotyog belőled valami. Igen, onnan.

A köd a semmiből jött. Hirtelen, gyorsan, akár a vihar. Lelkesen terjeszkedik, sűrűsödik, biztos Omega koncertre készül. A belsejében pedig valami irtózatos gonosz lapul. A szürkületi homályból elő-előtángálódnak mindenféle szörnyek. Némelyiknél fogazott csáp a divat, az előbb elrettentésül felhozott Álomcsapdából osonhattak ide. A másféle dögök pedig valami nagyra nőtt szúnyogféleségek, aztán még nagyobb röpködő nemtommicsodák. Pókszerű vigyori pofák születnek az emberből, a példaképeik között talán egy Alien pajti. Óriási birodalmi lépegetők masíroznak a képernyő egyik sarkából a másikba. Lassan és méltóságteljesen. Honnan jöttek, és minek, az maradjon meg a jótékony homály titka. Van ugyan némi utalás a katona bácsik csúnya tetteire, de a kutakodás itt ki is merül.

Persze vannak emberek is a történetben. Nem is kevesen. Bezsupizva egy szupermarketbe. A kilátás elsőrangú: mindenütt böszme nagy üvegfalak, és a légköri homály, röviden köd. Ki onnan kikötelezel, félberágva végzed. Mert ha még nem mondtam volna, az összes szörny velejéig gonosz.

Sok ember kis helyen is elfér. A boltba bezárt szereplők, az ismeretlen rémségek okoznák a film feszültségét. Okozzák is valamilyen szinten, de bennem, legjobban a hittérítő fehérnép elvakult fanatizmusa marad meg. Mondhatnám azt is, hogy az őt eljátszó Marcia Gay Harden óriási átéléssel, Oscar esélyes alakítással hozta a vallási zápagyút, de nem mondom. Mert engem inkább fölidegesített. A legszívesebben magam hajigálnám ki a ködbe, talán még a szörnyek is elpucolnának. Így amikor lefejel egy stukker golyót, megkönnyebbült sóhaj szabadul el ajkamról.

A többi szereplővel már jobban tudok azonosulni. Elhiszem, hogy paráznak, elhiszem, hogy menekülni akarnak és hihető a riadt tekintetük. Még a vészhelyzetekben kialakuló konfliktusok is bevehetők - és még gyógyszertárba sem kell menni -, bár Thomas Jane családfőként annyira hihető, mint egy elefánt balett-táncosként. Talán ez lehet a film legnagyobb baja is. Darabont nem tudja eldönteni, hogy a bezárt emberek között kialakuló feszültségeket domborítsa, vagy a félelemkeltés felé vegye az irányt.

Márpedig a gatyába vizelés nálam kevésbé működik. A ködből előtámolygó szörnyek kivitelezése a vasárnap délutáni sorozatok igényességét súrolja - ám az legyen piros pont Darabontnak, hogy ezúttal zombiktól mentes horrorral találkozhatunk -, valamint az is picit lefárasztó, hogy a szereplők időnként teljesen logikátlanul viselkednek. Elég csak említeni azt a jelenetet, amikor előtűnnek a szárnyas valamik a sötét ködből. Láthatóan a fényre gerjednek, erre mindenki lámpástól ráront az üvegre. Persze a kíváncsiság nagyúr. Én is roppant mód lestem, mire is megy ki a játék. A történet végső csattanóját lelőni nem volna ildomos, de annak értékelése nézőpont kérdése. A köd, pedig ahogy jött, úgy el is megy, és megérkezik a felmentő sereg.

Azt nem mondom, hogy A köd rossz film lenne. Inkább a minek kategóriába sorolnám. De talán Darabont felé voltak az elvárásaim magasan. Most viszont sietnék a boltba bevásárolni, holnapra ködöt jósolnak az időjósok…

{mosimage}

6/10

yoda70

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:09
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1