Oldalainkat 51 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Most már elég
Írta: Administrator   
2008. december 25. csütörtök, 22:49
Úgy gondolom, a családon belüli erőszak kérdése napjaink egyik nagyon aktuális problémája. Talán ez is annak az értékválságnak a  következménye, amelyet  más kritikámban már említettem. Hiszen ha nincsenek értékek, nincs egy prioritás, amelyhez az embereknek igazodniuk kell, sokan átlépik azt a bizonyos határt, amelyet nem kellene.
Én magam nem vagyok vallásos. Ám gyakran elgondolkodom azon, az a bizonyos Tízparancsolat az azért a mai világunkban is mindenki számára megszívlelendő. Na, jó, nem minden egyes pontját szó szerint értve, és nem is az egyértelműen egyházi jellegű pontjaira gondolok. De a tisztelet, az, hogy ne lopjunk, öljünk, becsületesek legyünk, s mások becsületét is őrizzük meg, ezek mindenképpen olyan alapvető erkölcsi normák kellene, hogy legyenek napjainkban is, mint bármikor máskor a történelem során. Ezek az értékek megfelelő nevelés hatására mire felnövünk annyira részünkké válnak, hogy nem tudatosan, hanem ösztönből cselekszünk ennek megfelelően.
S amikor a média, a valós élet nem egészen ezt sugallja, akkor sokminden megtörténhet, ami korábban nem. Akár a szóbeli, akár a fizikai erőszakot figyeljük, egyre inkább elharapódzik. Az ember, mint érték is igencsak "leértékelődőben" van. A család, a szeretet, tisztelet, becsület sem olyan már, mint régen. (Bár akadnak - szerencsére - még kivételek.)
Erről szól ez a film is. Amely számomra kellemes csalódás volt.
Első ránézésre két szereplőn akadt meg a szemem. Az egyik Jennifer Lopez neve volt, akit eddig mindig "szépkislányként" láthattunk, akármely szerepét néztük. Noha én ezt a színésznőt annyira nem kedvelem, hiszen igen fura szokásai vannak a hírek szerint, ebben a szerepben elnyerte a tetszésemet - a szerepe, játéka természetesen, nem női vonzezreje. A másik név Noah Wyle-é, akit leginkább a Vészhelyzet című sorozatból ismerhetünk,  szintén "szépfiúnak" szánták. Az ő szerepe is más, mint a megszokott, ám inkább csak érdekes.
A történet nagyon élő. Egy fura ismerkedés, egy szépen induló szerelem és házasságkötés után meegismerkedünk a tökéletes párral, akik látszólag teljes boldogságban élnek. A férj  viselkedése már időnként ekkor is gyanús, ám még nem egyértelműek a jellemvonásai. Megszületik a gyermekük, s ez a boldogság még mindig töretlennek tűnik.
Ám hamarosan furcsa dolgok derülnek ki. A férjnek (Mitch) szeretője van. Természetesen ez nem tetszik a feleségnek (Cingár), miért is tetszene? Nem egészen így képzel egy átlag ember egy boldog házasságot. S amikor nemtetszésének hangot ad, megismerhetjük a férj másik, brutális arcát is. (Nem beszélve a lelki terrorról.) Valamint azt a furcsa felfogást, amely a férj fejében van a család és szeretet szavakról. "Én keresem a pénzt, én hozom a szabályokat. Az én szabályaim szerint élünk." S ekkor a filmből még csak jó negyed óra telt el.
Hamarosan nyilvánvalóvá válik, férjének ez az igazi arca. S miután az is kiderül, ha törvényesen akar eljárni, nem sok lehetősége van, sőt egy esetleges feljelentés esetén még ő járhat rosszul, rádöbben, számára egyetlen út a szökés a gyermekével együtt. A film ettől kezdve folyamatos menekülés. Sok régi és új barát segíti őket. De a férj minden törvényes és törvénytelen eszközt felhasznál, hogy kiderítse gyermeke hollétét. Idő közben néhány olyan dologra is fény derül, amelyről még fogalmunk sem lehetett a film kezdetén.
A legnagyobb segítséget egy olyan embertől kapja Cingár, akit sok-sok évvel ezelőtt "holttá nyilvánított": édesapjától.
S mi lehet egy ilyen helyzetből a kiút? Ha meg tudunk szabadulni a férjünkről VÉGLEGESEN ...

Én magam - szerencsére - még nem kerültem hasonló helyzetbe. De ha figyelemmel kísérjük a híradásokat, számtalan ehhez hasonló eset fordul elő a világban, de nem is kell világgá mennünk, hazánkban is. Biztosan nem ilyen szélsőséges, nem kell ennyit menekülni (ne feledjük, a film amerikai, így nem tagadhatták meg önmagukat), de sajnos nem is végződik minden ilyen történet úgy, ahogyan ez a film. S nem is ez kellene, hogy az ideális megoldás legyen.
Minden esetre a probléma valóságos, éppen ezért fontosnak tartom ezt a filmet. Amelyet ideális esetben nem érintettként élünk át, hanem együtt izgulunk a szereplőkkel.

szamóca


gomb hq.jpgEz a kritika olvasható volt már oldalunkon, ám egy véletlen baleset során megsemmisült... most itt van újra! Smile
Módosítás dátuma: 2008. december 25. csütörtök, 22:51
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1