Oldalainkat 34 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Stanley Kubrick: Ragyogás
Írta: Administrator   
2009. január 13. kedd, 01:34
Stephen King könyveit - főként a régebbieket - olvasni mindig nagy élmény. Talán ő az egyik legnagyobb a "borzongatók" közül. Legtöbb műve előbb vagy utóbb filmvászonra is kerül, van, hogy sikerül visszaadni a könyv által kifejtett hatást, van, hogy nem. Ragyogásból is van több is. De a legjobb az 1980-as. Ahogyan Jack Kroll is fogalmazott: "Az első költői horrorfilm."
Nem csak azért, mert a film főszereplője Jack Nicholson (bár ha egy filmben ő a főszereplő, máris nehezen tud a néző ellenállni, hogy ne üljön a képerny elé). Hanem azért is, mert akkoriban még a filmben a főszerep a színészeknek jutott, s az ő alakításuk fontosabb volt, mint a látványtervezők, a számítógép, különböző mesterséges effektek. Egyszerű díszlet, kevés "varázslat", annál több és jobb színészi játék. Kísérteties zene, jelenetek, jól megírt fogatókönyv.

A világ végén, mindentől elzárva, a hó fogságában nagyon sok minden megeshet.Még az is, hogy valaki megőrül. S mivel nincs körülöttünk senki, nagyon nehéz eldönteni, mi a valóságos, és mi nem. S ez a tény, fokozza az őrület valószínűségét. Hát még ha olyan furcsa családról van szó, mint a Torrance család. A kisfiú, akinek képzelt barátja Tony, s aki álmokat lát... Az apa, akivel szintén nincs minden rendben. Valamint az édesanya, aki a családjáért való aggódásba és férje viselkedésébe őrül bele. És ha eleve rémtörténetekkel felvértezve indul útnak...S a legborzasztóbb, hogy nincs menekvés.

ragyogás04.jpgEz a film sem arról híres, hogy pergő jelenetei lennének, vagy minden pillanatban egy-egy "akció" történne. Dehát 29 éves alkotásról van szó, akkor még (szerencsére) nem ezzel érték el a filmek készítői a hatást. Gyönyörködhetünk a tájban, a szálló környezetében (amely különösen látványos főként, miután belepte a hó) miközben a háttérben a zene már előkészíti, hogy korántsincs rendben minden. Az ismétlődő jelenetek, a monotonitást tükröző képkockák, a hangeffektek mind-mind közelebb fokozzák a feszültséget, s közelebb visznek minket, nézőket is az őrülethez. Ugyanúgy - sőt, még jobban - végigborzongja az ember, mint a mai, csak látványosságra törekvő alkotásokat. Hiszen számtalan egyéb eszköz is van egy-egy színész, rendező, operatőr kezében ahhoz, hogy elérje az általa kívánt hatást.

ragyogás01.jpgragyogás02.jpgJack Nicholson pedig zseniálisan tud megőrülni. Csak a tekintetét kell figyelni a film folyamán. Ezt a tehetségét a más filmekben  is kamatoztatta pl Az ígéret megszállottja vagy a Száll a kakukk fészkére címűben. De a kisfiú és a néger szakács játékára is érdemes odafigyelni. Kicsit együgyűnek beállított édesanyjuk lelki állapota is kialakul a végére, ám az ő alakítása azért messze elmarad a többiekétől.

Valahogy így őrül bele az átlagember is egy-egy gondolatba. Bezárja, ha nem is a hó fogságába, de az agyának egy zugába, ahonnan nem tud kijönni. S ahányszor átrágja magát rajta, mindig emészti is,  de mindig torzul  is egy kicsit. Ugyanúgy, ahogy a Torrence család életét átveszi a képzelt világ, a mi agyunkon is eluralkodnak ezek a gondolatok. Egy idő után nem is látva, mi a valós, s mi a képzeletünk szüleménye. S ahogy a filmben is tragédiához vezet, a mi életünkre is árnyékot vethet nagyon hosszú távon ... Gondoljuk meg hát, hová vackoljuk be magunkat, ha a világtól menekülni akarunk ... s ha már elmenekültünk, legyen menekülési út... (Pink Floyd: The  Wall )

S főként a mai világban, álláskeresők: csak megfontoltan kötelezzék el magukat! Smile

ragyogás03.jpg


szamócagomb hq.jpg
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1