Oldalainkat 39 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Terry Gilliam
Terry Gilliam

terry_gilliam01.jpgSzületési név: Terrence Vance Gilliam
Foglalkozása:  filmrendező, forgatókönyvíró, színész és animációsfilm-készítő, a Monty Python-csoport tagja
Született:
1940. november 22.
Születési hely:
USA, Minnesota, Minneapolis
Testvérei: 
1 húga (2 évvel fiatalabb nála), 1 öccse (1 évvel fiatalabb nála) van
Tanulmányai:  
Birmingham High School,  Occidental College (Sigma, Alpha, Epsilon tag)
Magassága: 175 cm 
Családi állapota: 
nős (Maggie Weston (1973 - ))
Gyermekei:  Amy (1978), Holly (1980), Harry (1988)
Fanpos
tája: Terry Gilliam,  Old Hall South Grove,  Highgate,  London N6 6BP,  United Kingdom

 

terry_gilliam02.jpgCsaládjával tizenegy éves korában Los Angelesbe költözött – addigi gyerekkorát ő maga Huckleberry Finnéhez és Tom Sawyeréhez hasonlította. Rajztehetsége, sőt a mozgóképpé összeálló rajzok iránti érzéke korán megmutatkozott. Érettségi után az Occidental College-ban kezdett fizikát tanulni, de végül a politológiát végezte el.

Az egyetemi lap számára készített néhány rajzát elküldte az ismert képregény-rajzolónak, Harvey Kurtzmannak, aki felvette a New York-i Help! magazin stábjába. Egy itteni munkája kapcsán ismerkedett meg John Cleese-zel.

Néhány hónapig a Nemzeti Gárdánál szolgált, majd fél évig utazgatott Európában. Visszatérése után Los Angelesben helyezkedett el egy reklámügynökségnél.

1967-ben tanúja volt, amint a rendőrség szétvert egy Lyndon B. Johnson elnök elleni békés tüntetést. Ր maga nem vett részt a megmozduláson, csak arra járt, de a rendőrök őt is megverték. Mint mondja, ez volt az első alkalom, amikor „megtapasztalta a földi poklot”. Állásából kirúgták, de egyébként is felmondott volna, mivel el akarta hagyni az országot. Ez az élmény minden bizonnyal egyik fő forrása lett a hatalom és a bürokrácia ábrázolásának a filmjeiben.

A londoni Londoner magazin művészeti vezetője lett, de szűknek érezte a nyomtatott sajtó korlátait, ezért megkereste John Cleese-t, hogy szerezzen neki valami televíziós munkát. Cleese Humphrey Barclay-hoz irányította, aki a We Have Ways of Making You Laugh című műsorban adott neki munkát.

terry_gilliam03.jpgA Monty Python-csoportba Eric Idle javaslatára került. A Flying Circus sorozatban szabad kezet kapott a szkeccseket összekötő animációk készítésében, és sokszor még kisebb szerepeket is eljátszott. Mindkettő mélyvíz volt a számára: „Ismertem az animációkészítés elméletét, olvastam erről egy-két könyvet, de csinálni még nem csináltam.” A kivágott figurákkal készített filmek nagy előnye volt a gyorsaság és az egyszerűség, valamint a kis költségvetés.

Ebben az időben ismerkedett meg későbbi feleségével, Maggie Westonnal, aki a stáb sminkese volt. A Monty Python többi tagja szerint meglehetősen szerény szókincse volt. Graham Chapman egy interjúban elmesélte,hogy egyszer egy tenger fölött repülve Terry azt mondta:" Nézzétek egy csomó víz van alattunk" Cleese szerint, ami tetszett Terrynek arra mindenre azt mondta:"Ja ja ez nagyon bejön nekem."Ami nem tetszett neki:"Ja ez bassza a csőrömet."

terry_gilliam04.jpgA Monty Python-csoportban szerezte első rendezői tapasztalatait is. A Gyalog galoppban már Terry Jones társrendezője volt. Első önálló filmje a Jabberwocky (1977), Michael Palin főszereplésével. Az 1981-es Időbanditák (Time Bandits) sikere után belevághatott egy nagyobb lélegzetű vállalkozásba, a Brazil című különleges hangulatú szatírába, mely egyaránt merített Kafkából és George Orwellből, és saját, az államhatalommal kapcsolatos élményeiből is. A filmet finanszírozó Universal Pictures anyagi okokra hivatkozva sok mindent megváltoztatott a forgatás során, Gilliam tiltakozása ellenére, így a végső változat nem felel meg mindenben az ő elképzeléseinek (a DVD-kiadás már tartalmazza a rendezői változatot is).

Az "Időbanditák", a "Brazil" és következő (nem túl sikeres) filmje, a Münchausen báró kalandjai (The Adventures of Baron Munchausen, 1988) egyfajta laza trilógiát alkot, lévén az emberi élet három korszakát, s az azokra jellemző kérdéseket mutatja be.

terry_gilliam05.jpgElső „hollywoodi” filmje a Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991) Jeff Bridgesszel, Robin Williamsszel, Amanda Plummerrel és az alakításáért Oscar-díjat kapó Mercedes Ruehllel. A "Brazil" miatt „nehézfejű”-nek és a Münchausen miatt „megalomániás”-nak elkönyvelt rendező ezzel vált igazán elfogadottá.

Ugyanakkor a következő – máig megvalósítatlan – filmtervével (The Defective Detective) ugyanazok a gondok adódtak, mint a Brazillal vagy a Münchausennel: a stúdió (jelen esetben a Paramount Pictures) nem hitte el, hogy a látványos film a Gilliam által kért alacsony összegből megvalósítható.

A következő, a "Halászkirály legendájá"-hoz hasonlóan sikeres filmje a 12 majom (Twelve Monkeys, 1995) Bruce Willisszel és Brad Pitt-tel. Ebben időutazással, az emberiséget ért világméretű járvány következményeivel, és a biológiai terrorizmus témájával foglalkozott, eredeti módon.

terry_gilliam06.jpgA Hunter S. Thompson írásából készült Félelem és reszketés Las Vegasban (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998) rendezését a művészeti kérdések kapcsán kialakult nézeteltérések miatt távozó Alex Coxtól vette át, és több helyen átdolgozta a forgatókönyvet. A rá jellemző erős vizualitásnak köszönhetően talán ezt a drámát tarthatjuk Gilliam legmegdöbbentőbb erejű alkotásának. A főszerepet Johnny Depp és Benicio del Toro alakította.

A Gilliam-i életmű tele van olyan Gilliam filmekkel, amelyek soha sem készültek el. Az egyik leghíresebb filmje, amit nem csinált meg, a Don Quijote című alkotás, amelyet éveken át tartó tervezések után kezdtek el forgatni, ám néhány nap után elfogyott a pénz, és mindenki mehetett haza. Némi vigasz, hogy a film nem- elkészüléséről szóló dokumentumfilm (Lost in La Mancha) több díjat is nyert.

Forrás: Wikipédia

        terry_gilliam001.jpgterry_gilliam002.jpgterry_gilliam003.jpg

Filmjei:
2011 -The Man Who Killed Don Quixote (forgatókönyvíró)
2009 - The Imaginarium of Doctor Parnassus (forgatókönyvíró, rendező)
2005 - Földrengések zongorahangolója (The Piano Tuner of Earthquakes) (ügyvezető producer)
2005 - Tideland (forgatókönyvíró, rendez)
2005 - Grimm (The Brothers Grimm) (rendező)
2002 - La Mancha elveszett lovagja (Lost in La Mancha) (önmaga)
1998 - Félelem és reszketés Las Vegasban (Fear and Loathing in Las Vegas) (forgatókönyvíró, rendező)
1995 - 12 majom (Twelve Monkeys) (rendező)
1991 - Halászkirály legendája (The Fisher King) (rendező)
1989 - 80 nap alatt a Föld körül Michael Palinnel (Michael Palin: Around the World in 80 Days) (önmaga)
1988 - Münchausen báró kalandjai (The Adventures of Baron Munchausen) (rendező)
1985 - Brazil (forgatókönyvíró, rendező)
1983 - Az élet értelme (Monty Python's The Meaning of Life) (animáció, forgatókönyvíró, színész)
1981 - Időbanditák (Time Bandits) (forgatókönyvíró, producer, rendező)         
1979 - Brian élete (Monty Python's Life of Brian) (animáció, forgatókönyvíró)
1977 - Jabberwocky (forgatókönyvíró, rendező)
1975 - Gyaloggalopp (Monty Python and the Holy Grail) (forgatókönyvíró, rendező)
1974 - The Miracle Of Flight (animációs rövidfilm)
1972 - És most valami egészen más (And Now For Something Completely Different) (színész)
1969 - Monty Python Repülő Cirkusza sorozat (Monty Python's Flying Circus) (színész)
1968 - Storytime (animációs rövidfilm)


 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1