Oldalainkat 70 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino


quentin_tarantino_copy.jpgSzületési név: Quentin Jerome Tarantino
Foglalkozása: színész, producer
Született: 1963. március 27.
Születési hely: Knoxville, TN
Testvérei: Tanya Marie, Ronnajean Tarantino, Edward Tarantino
Tanulmányai: (nem fejezte be)
Magassága: 1.85 cm
Családi állapota: Julie Dreyfus
Gyerekei:
Fan posta:







quentin_tarantino1.jpgApja, Tony Tarantino olasz származású amerikai szinész és amatőr zenész volt, anyja Connie McHugh félig ír, félig cseroki indián. Quentin (aki ezt a nevet Burt Reynolds Gunsmoke című tévésorozata után kapta) apját sohasem ismerte, mivel az születése után elhagyta anyját. Gyermekéveit Los Angelesben töltötte, iskoláit nem fejezte be. 1987-ben megírta a Tiszta románc forgatókönyvét és a Született gyilkosokat. Az előbbit Tony Scott rendezte meg 1993-ban, az utóbbit pedig Oliver Stone (Tőzsdecápák, Szakasz) 1994-ben. Tarantino később maximálisan elhatárolódott Stone verziójától, mert szerinte a film irányvonala nem az ő forgatókönyvét tükrözte, és egyenesen förtelmesnek nevezte azt, amit Stone „összefércelt” az írásából. A Tiszta románc forgatókönyve végül ötvenezer dollárért kelt el, és az addig évi 8000 dollárt kereső filmes megírhatta a Kutyaszorítóbant.


quentin_tarantino2.jpgElszerződött segédírónak egy kis hollywoodi produkciós társasághoz, a CineTelhez, Lawrence Benderhez. 1992-ben készítette első nagyjátékfilmjét Harvey Keitel támogatásával. Tarantino 28 évesen írta a Kutyaszorítóban forgatókönyvét. A Kutyaszorítóban egy balul sikerült gyémántrablás következményeit meséli el. Tele van később sokat idézett aranyköpésekkel és kiváló színészi alakításokkal. A videotékában ismerkedett még későbbi társával, Roger Avaryvel, aki íróként besegített neki forgatókönyvei megírásába. Quentin a Kutyaszorítóbant ekkor még csak alacsony költségvetésű, fekete-fehér filmre képzelte el. Bender látott fantáziát a dologban: a forgatókönyvet Harvey Keitelhez juttatta el, aki a remek szkripten felbuzdulva a szereplők összeszedése mellett saját 400 000 dollárjával szállt be a finanszírozásba. Miközben a gyémántrablásra készülő gengszterek toborzása folyt, Tarantino és Bender közösen megalapították az A Band Apart Productionst (Tarantino ezt a nevet Jean-Luc Godard A Bande á Part című filmje után adta cégének).

A Kutyaszorítóban

quentin_tarantino4.jpgA film alapötlete a Ringo Lam rendezésben készült City on Fire-ből (1987) származik, melyben Chow Yun-Fatnek egy rablást kellett lelepleznie.Az azóta stílussá váló fekete öltönyt a hozzávaló fogpiszkálóval Quentin szintén egy 1987-es Chow Yun-Fat moziból, a Szebb holnap 2.-ből szerezte.A legenda szerint a cím onnan ered, hogy a Video Archives videotékában, Hermosa Beachen, ahol Tarantino dolgozott, csak úgy emlegették Jean Renoir Viszontlátásra gyerekek! című filmjét, hogy az a reservoir dogsos mozi. Tarantinonak ez annyira tetszett, hogy elhatározta, ez lesz első filmjének a címe. De forrásnak tekinthető még a filmcím szempontjából Louis Malle Au Revoir Les Enfants (Viszontlátásra, gyerekek) (1987) című francia klasszikusa, és Sam Peckinpah 1971-es Straw Dogs (Szalmakutyák) című filmjéből való eredéseket is. Tarantino sokat használt Jean-Pierre Melville 1955-ben készült gengszterfilmjéből, a Bob The Gamblerből, és aquentin_tarantino3.jpg 1963-as Le Doulos című műveiből.A gengszterek színskálából vett álneveihez pedig a Pokol a metróban 1974 című film adott „ihletet”. A lopkodás és a hatások néhol egészen nyilvánvalóak, a végeredmény mégis izgalmas és újszerű.Tarantino karrierje innentől szárnyra kap: Tony Scott rendezésében a mozikba kerül a Tiszta románc. A rendező Oliver Stone-nal ellentétben nem formálja saját ízlésének megfelelően a videótékás csodagyerek írását. Az üdítően stílusos párbeszédek megragadnak a nézőben; Dennis Hopper és Christopher Walken zseniális dialógusát a mórokról az év öt legjobb jelenete közé választják. A film érdekessége még néhány óriási sztár minimális szerepe, így Samuel L. Jackson vagy Brad Pitt kétsoros szerepe is.


quentin_tarantino5.jpgA csúcsra jutott Tarantino a legnagyobb stúdióktól kapott felkérést többek között a Men in Black – Sötét zsaruk megrendezésére, valamint a Féktelenülre. QT visszautasította ezeket az ajánlatokat, és inkább egy tévésorozat epizódját rendezte (Vészhelyzet: Anyaság című epizód) a Warner Brothers megbízásából, valamint szabadidejében kissé csorba forgatókönyvek éleit csiszolhatta élesre (A szikla).1995-ben elvállalt egy kisebb cameo szerepet Robert Rodriguez remek Desperadojában, majd részt vállalt másik három független filmes, nevezetesen Alexandre Rockwell, Allison Anders és Robert Rodriguez projektjében, a Négy szobában. QT ebben a fantasztikus négyesben az utolsó szobáért, a Hollywoodi ember című kis szkeccsért felelt. Quentin jó szokásához híven megint a régmúlt nagyjait hívta segítségül, amikor megírta ezt az epizódot. A hírhedt fogadás nem titkoltan a The Man from Down South-ból jött, amely az „Alfred Hitchcock bemutatja” című sorozatban ment le 1960-ban Peter Lorre (M – Egy város keresi a gyilkost, A máltai sólyom) és Steve McQueen (A hét mesterlövész) főszereplésével. Később készült egy újabb verzió szintén Hitchcock rendezésében, de abban már Kim Novak (Szédülés) és John Huston (A máltai sólyom) játszották a főszerepet.


quentin_tarantino7.jpgquentin_tarantino8.jpgquentin_tarantino9.jpgquentin_tarantino10.jpg












Díjak és jelölések:

quentin_tarantino6.jpg1995 - Oscar-díj - a legjobb eredeti forgatókönyv (Ponyvaregény)
1995 - Golden Globe-díj - a legjobb forgatókönyv (Ponyvaregény)
1997 - Arany Málna-jelölés - a legrosszabb férfi epizódszereplő (Alkonyattól pirkadatig)
1995 - Oscar-jelölés - a legjobb rendező (Ponyvaregény)
1995 - Golden Globe-jelölés - a legjobb rendező (Ponyvaregény)


Filmjei:

2009 - Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) (producer, rendező)
2008 - Hell Ride (producer)
2007 - Sukiyaki Western Django
2007 - A holtak naplója (Diary of the Dead) (szinkronhang)
2007 - Grind House - Halálbiztos (Grindhouse) (producer, rendező)
2007 - Killshot (producer)
2007 - Motel 2. (producer)
2007 - Grind House - Terrorbolygó (Grindhouse) (producer)
2005 - A szabadság vihara (Freedom's Fury) (producer)
2005 - Motel (Hostel) (producer)
2005 - Füves Daltry (Daltry Calhoun) (producer)
2005 - Sin City - A bűn városa (Frank Miller's Sin City) (rendező)
2004 - Kill Bill, Volume 2 (Kill Bill: Vol. 2) (rendező)
2003 - Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1) (rendező)
2000 - Sátánka (Little Nicky)
1997 - Jackie Brown (rendező)
1996 - Girl 6 - A hatodik hang (Girl 6) (rendező)
1996 - Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn) (producer)
1996 - Vérfagyasztó (Curdled)(producer)
1995 - Viva, Las Vegas! (Destiny Turns On the Radio)
1995 - Desperado
1995 - Négy szoba (Four Rooms) (producer)
1994 - Ponyvaregény (Pulp Fiction) (rendező)
1994 - Született gyilkosok (Natural Born Killers) (történetíró)
1993 - Tiszta románc (True Romance)
1993 - Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs)



 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1