Oldalainkat 51 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Vin Diesel
Vin Diesel


vin_diesel.jpgSzületési név: Mark Vincent
Foglalkozása: színész,
Született: 1967. július 18.
Születési hely: New York City
Testvérei: Paul Vincent, (two sisters)
Tanulmányai: Anglo-American International School, New York, NY
Magassága: 1.83 cm
Családi állapota: (Barátnő) Paloma Jimenez (modell)
Gyerekei:
Web Site:







vin_diesel1.jpgVin Diesel 1967 július 18.-án született New Yorkban. Egzotikus külsejét vér szerinti apjának köszönheti, akivel azonban sohasem találkozott. Vin Greenich Village-ben nőtt fel egy művészek számára fenntartott társasházban asztrológus édesanyja és mostohaapja felügyelete alatt. Vin még csak három éves volt, amikor először színpadra kívánkozott. Egy cirkuszi előadáson édesanyjától elszakadva megpróbált a pódiumra jutni, hogy csatlakozzon a társulathoz. Filmek iránti szeretetét csak tovább fokozta nevelőapja, aki a New York-i egyetemen tanított és Off-Broadway darabokat rendezett, és aki gyakran magával vitte a moziba ikerfiat (Vin ikertestvérét Paulnak hívják, és filmvágóként dolgozik) és leányait.A családi indíttatás és a szereplésvágy mellett a vakszerencse vezényelte Vint a színészi pályára. A 7 éves kisfiú és unatkozó barátai azzal a szándékkal mentek be a Jane Street-i színházba, hogy szétverjék az épületet. Az elhagyatottnak tűnő épület azonban egy működő társulatnak adott otthont, és egy színházi alkalmazott hamar rendre utasította a megszeppent gézengúzokat. Büntetés helyett azonban egy-egy forgatókönyvet és 20 dollárt adott nekik, azzal a kikötéssel, hogy megtanulják a szövegüket és minden nap 4 órakor megjelenjenek a próbákon. Így lett Vinből professzionális, fizetett színész, és végre anélkül is megnevettethette az embereket, hogy az iskolai igazgatói irodába küldték volna. Diesel végül a A dinoszaurusz ajtó című darabbal debütált a Theatre for the New City színpadán. A többi gyerekszínésszel ellentétben, akik reklámokkal, tv- és filmprodukciókkal kerültek a figyelem központjába, Vin a színpadon szerzett gyakorlatot és csiszolgatta tehetségét. Nevelőapja társulata mellett olyan más Off-Off-Broadway színházakban is megfordult, mint az Amas Rep, La Mama vagy a Riverwest.


vin_diesel2.jpgBár a munkája révén művésszé válhatott, gázsija nem biztosította a megélhetést, és 17 éves korábban más anyagi forrás után kutatott. Vin 15 évesen kezdett el edzeni, és a két éves tréning már lehetővé tette számára, hogy New York legmenőbb klubjaiban helyezkedjen el biztonsági emberként. Itt ragadt rá későbbi művészneve, Vin Diesel is. Sem a gyorsan gyarapodó izmok, sem a fenyegető és durva név nem tudta elrejteni az igazi úriembert a felszín alatt, aki az emberek laposra verése és kórházba küldése között mindig szakított időt arra, hogy Camus-t és más klasszikusokat olvasson a hátsó ajtónál. Kidobóembernek lenni kicsit olyan volt, mint szuperhőssé válni, amire régóta vágyott; megtanult bánni az emberekkel, olvasni a gesztusaikból, amit később jól hasznosíthatott a mozivásznon is. Azonban mindez kétélű fegyvernek bizonyult, bár a késő éjszakai munka lehetővé tette volna számára, hogy napközben színpadra lépjen, fenyegetű fizikuma gyakran elijesztette a szereposztó rendezőket.A középiskola befejezése után Vin a New York-i Hunter főiskola színész tagozatára jelentkezett, de nevelőapja tanácsára szakot váltott. Végül az angol nyelv és irodalom szak mellett döntött, és megtanulta, hogyan kell forgatókönyveket írni. Bár Vin sosem érezte magát írónak, csak így tudta megteremteni azokat a karaktereket, akiket egyéb szerepajánlat híján saját filmjeiben később eljátszott. Nevelőapja bölcs előrelátása alapozta meg fia későbbi színészi karrierjét.3 évvel azután, hogy Vin beiratkozott a Hunter főiskolára, végzetes lépésre szánta el magát. Tanulmányait félbehagyva Los Angelesbe utazott, hogy álmait valóra váltva, saját filmeket csinálhasson és mozisztár legyen. A New York-i színházi gyakorlat és a büszke öntudat együttesen sem hatotta meg a szereposztó direktorokat, így Vin egy telemarketinges cégnél helyezkedett el. Egy évvel később, dollárban és kereskedelmi díjakban gazdagon, de szerepek nélkül, Vin csalódottan tért vissza szülővárosába, de művészi ambíciói mit sem változtak.



vin_diesel3.jpgHogyan forgassunk filmet egy használt autó árából? volt a könyv címe, amit Vin édesanyjától kapott ajándékba. Rick Smith könyve ráébresztette arra a fiatal színészt, hogyha nem kap szerepeket, saját filmet kell forgatnia. Vinben megvolt a tehetség és az elszántság, már csak a 11 000 dollár hiányzott, hogy el is készüljön a mű. Saját élményeire és tapasztalataira támaszkodva készítette el a Strays forgatókönyvét, egy modern történetet az örök kamaszokról és férfibarátságról. A film elkészültét anyagi és szervezési nehézségek hátráltatták, ezért egy évvel később Vin egy kisebb projekt mellett döntött. Bár a kisjátékfilm ötletét sokan nem támogatták, és megpróbálták Dieselt lebeszélni a produkcióról, 5 nap alatt összehozta a forgatókönyvet egy olyan témában, ami mindig is közel állt a szívéhez: multikulturalizmus és identitás. Ez a film volt a Sokarcú.A film forgatása mindössze 3 000 dollárba került és kevesebb, mint három napig tartott. Vin a forgatókönyv megírása és a főszerep eljátszása mellett saját maga rendezte a filmet és a produceri teendőket is ellátta. Emellett megcsinálta a zenét és főzött a stábra is. Az utómunkálatok során azonban azonban több negatív kritika érte olyan emberektől, akik csupán a kidobóembert és a küszködő színészt látták benne, de nem a tehetséges művészt, aki valójában volt. Ezért Vin félbehagyta a vágást, és újra elővette a Strays ötletét. Nevelőapja azonban rávette a fiát, hogy fejezze be a filmet, és végül be is mutatták egy 200 fős közönségnek a manhattani Anthology Film Archívumban. Később a film meghívást kapott a Cannes-i filmfesztiválra is, s az életében először Európába látogató Vin minden egyes teltházas vetítés után hatalmas tapsot kapott. A tehetség, művészet és elhivatottság végre elismerésre talált.Cannes után Vin visszatért Los Angelesbe telemarketinges állásához, hogy összegyűjtse a pénzt a következő vin_diesel4.jpgfilmjéhez. Amikor barátjával, John Seale-lel már közel 50 000 dollárt kerestek víz alatt is használható szerszámok eladásával, Vin és cége, a One Race Productions elkezdte a forgatást. Az utómunkálatokra Robert Redfort filmfesztiválja, a Sundance biztosította az anyagi fedezetet. Bár a Kívülállók nem nyert díjat és forgalmazóra sem talált a Sundance fesztivál mégis meghatározó Vin életében. Itt találkozott ugyanis Ted Fields producerrel, aki felkérte egy, a kidobóemberek életéről szóló film forgatókönyvének megírására, illetve később ő juttatta el Vinhez a Pitch Black forgatókönyvét.



vin_diesel5.jpgVin Londonba repült, hogy eljátssza Caparzo közlegény szerepét a Ryan közlegény megmentése című a háborús eposzban. A forgatás előtt a többi szereplőhöz hasonlóan egy öt napos kemény katonai kiképzésen vett részt, hogy jobban felkészüljön arra szerepre, amit Steven Spielberg külön az ő számára iratott bele a forgatókönyvbe. Bár a szerep kicsi volt és Caparzo a első halálos áldozat Tom Hanks csapatából, ez volt az első nagy hollywoodi produkciója, továbbá együtt dolgozhatott a második forgatócsoporttal, és néhány általa forgatott jelenet belekerült a film végső változatába. A film mellett készítette el a Doormen forgatókönyvét, amiből azonban a mai napig nem készült film.Diesel következő munkáját is a Sokarcúnak köszönhetően nyerte el. Brad Bird rendező Ted Hughes gyerekkönyvéből készített rajzfilmet. A Szuperhaver egy jószívű, de félreértett óriás robot történetét meséli el. Bird asszistense korábban Vinnel dolgozott a Sundance fesztiválon, így amikor a rendező a szereposztást készítette, odaadta neki a rövidfilm egy példányát, meggyőzve arról, hogy Vin egyedi, érdes, mély hangja tökéletes a robot számára. A rendező és a producerek annyira elégedettek voltak vele, hogy azonnal szerződtették Vint a produkcióhoz, és biztosították Vin helyét a jövőbeli nagy sztárok listáján.A Szuperhaver volt Vin első animációs filmje, ahol csak a hangjára számíthatott. A napi 6-10 órás kemény munka után a színész órákig képtelen volt megszólalni. A szenvedés meghozta gyümölcsét, hiszen erre a munkájára a legbüszkébb a színész.A film azonban a pozitív kritikák és díjak ellenére is megbukott a mozipénztáraknál. A bűvös kard - Camelot nyomában bukása után ugyanis a Warner Bros. nem mert nagyobb összeget szánni a film marketingjére.



vin_diesel6.jpgAmíg Vin tovább finomította a Doormen forgatókönyvét, produkciós partnere, George Zakk egy új forgatókönyvre hívta fel a figyelmét. Ez volt a Pitch Black - 22 évente sötétség, történet egy űrhajótörés túlélőiről, akik egy látszólag kihalt bolygón landolnak. Dieselt igazán az ragadta meg a projectben, hogy a szörnyek és a speciális effektusok helyett a film a szereplőkre és a jellemük fejlődésére összpontosított. Azonban a filmet gyártó USA Films ismertebb színészt akart megnyerni Richard B. Riddick, szökött fegyenc és gyilkos szerepére. A rendező, David Twohy és a producer, Ted Fields azonban kitartott az ismeretlen művész mellett, aki meghallgatások sorozatával végül elnyerte a produkciós cég bizalmát.Diesel készen állt arra, hogy eljátssza, a ragadozó nagymacska, Riddicket. Addigi edzésprogramját megváltoztatva jógázni kezdett. Testalkatát változtatta képes volt rugalmasabbá, kecsesebbé tenni a mozgását, és klasszikus zenét hallgatott, hogy szellemében is Riddickké válhasson. A Ryan közlegény premierjét is ki kellett hagynia a távoli Ausztráliában zajló forgatás miatt. Az alacsony költségvetésű (23 000 000 dollár) Pitch Blacket részben Coober Peedyben, egy sivatagi kisvárosban rögzítették, vin_diesel7.jpgahol korábban a Mad Max - Az Igazság Csarnokán innen és túl című filmet is forgatták. A forgatás végül a Warner Roadshow stúdiójában fejeződött be.Vin "method acting" megközelítése azonnal feszültséget teremtett a forgatás során, amikor szerepe szerint Riddick a legtávolságtartóbb és legfélelmetesebb volt. Ezt csak fokozta, hogy a stábnak állandóan hideg vízzel kellett locsolnia a színészeket, hogy izzadságot mímeljenek az ausztrál télben. Persze nem ez volt az egyetlen fizikai büntetés, amit elszenvedett a szerepéért. Majdnem az összes ackiójelenetét ő csinálta és számos sérüléssel gazdagodott. A rendezőt is meglepve egy darab kötéllel Vin megcsinálta a vállkifordítós jelenetet, a bilincs azonban néhány centivel szűkebbnek bizonyult a kelleténél, és a CGI szakemberek fejezték be a filmen látható lélegzetelállító mutatványt.



vin_diesel8.jpgLegközelebb a Brókerarcok című filmben állt kamerák elé, mint Chris Varick, a bőbeszédű New York-i bróker. A produkció főszerepét Giovanni Ribisi játszotta a Ryan közlegény megmentéséből, aki állást vállal egy illegális brókerügynökségnél, majd a hatósággal együttműködve leleplezi azt. Vinnek ugyan csak egy mellékszerep jutott, de lehetősége volt öltönybe bújni és egy komoly szerepet eljátszva bebíztosítania magát az akcióhős kategória ellen. Mint biztonsági őr, divatos klubokban már volt alkalma megismerni ezeket a magas jövedelmű, magas hatásfokon égő fiatalokat és mint ex-telefonos ügynök, ismerte a rájuk nehezedő nyomást és az üzlet mámoros pillanatait is. Valójában talán azért is vállalta el ezt a filmet, hogy mintegy bocsánatot nyerjen korábbi értelmetlen munkája miatt.Emelkedő csillagára Harry Weinstein, a Miramax mindenható főnöke is felfigyelt, és 2 filmre szóló szerződést ajánlott Dieselnek: egy apró mellékszerep a készülő Ben Affleck szuperprodukcióban, majd főszerep egy másik filmben. Vin azoban nem volt megelégedve a Hulla, hó, telizsák-béli karakterével, és szerette volna átírni a szerepet, a veterán rendező, John Frankenheimer ebbe azonban nem volt hajlandó beleegyezni. A részletek máig sem tisztázottak, a rendező szerint Vin nem volt hajlandó kamerák előtt levenni az ingjét, és túlzottak voltak a követelései a szereppel kapcsolatban. Vin végül isvin_diesel9.jpg távozott a forgatásról, és az élet egy évvel később őt igazolta.Miután Vin több pénzt hagyott ott, mint amennyit valaha is látott, egy újabb olyan filmet választott, ami a mozik kasszája helyett az életrajzában hagyott maradandó nyomot. A következő szerepe Taylor Reese lett a Keménykötésűekben. Barry Pepper, aki szintén a Ryan közlegény co-starja volt, Seth Green, Andrew Davoli és Vin Diesel brooklyni maffiafőnökök fiait játsszák, akiknek egy montanai kisvárosban kell visszaszerezniük egy pénzzel teli táskát, amit Seth Green hagyott el. A filmet 1999 őszén forgatták Kanadában Lawrence Bender, a Ponyvaregény producerének felügyelete alatt. A rendezői székbe az elsőfilmes Brian Koppelman és David Levine (a Pókerarcok forgatókönyvírói) ültek. Bár Vin itt is megmutatja az izmait és szétver néhány emberkét, mégis színészi teljesítményén, változatosságán, sokoldalúságán van a hangsúly, továbbá alkalma nyílhatott John Malkovich-csal és Dennis Hopperrel együtt dolgozni.



vin_diesel10.jpgVin nevét 2001-ben ismerte meg a világ, mikor eljátszotta Dominic Torreto szerepét a Halálos iramban című filmben, ami az illegális, utcai versenyeket helyezte középpontba. A színésztársai Paul Walker és Michelle Rodriguez volt, akivel később szerelmi kapcsolatot ápolt. Ezután következett a Rob Cohen által rendezett xXx (2002), amiben Vin ismét csak keményfiút játszott. Ez és az egy évvel ezelőtti Halálos iramban igazi akciósztárrá tette Diesel-t és a filmek a jegypénztáraknál is hatalmas bevételeket hoztak.Xander Cag Még a Halálos iramban bemutatója előtt készült el a Túl mindenen című film, a New Line Cinema és Vin produkciós cége, a One Race Pictures gondozásában. Diesel a főszerep eljátszása mellett az executive produceri teendőket is magára vállalta. A film szép bevételeket produkált, ám kritikailag közel sem volt ennyire sikeres.2004-ben Diesel visszatért Richard B. Riddick szerepében, a Riddick - A sötétség krónikája és a Riddick - A sötét düh című produkciókban, utóbbi egy félórás rajzfilm volt, ami az első és második Riddick-film közötti történéseket mutatja be. Ezen kívül ugyanebben az évben jelent meg a The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay című videojáték Xbox-ra és PC-re, amiben Vin adta Riddick fizimiskáját és egyben hangját.2005-ben szerepelt a Gorilla bácsi című családi vígjátékban, ami szintén nagy bevételeket produkált, majd 2006-ban Sidney Lumet filmjében, a Védd magad!-ban alakította Jack DiNorscio karakterét, a szerep eljátszása érdekében több kilót szedett fel és a haját is megnövesztette. A siker nem maradt el, mind a kritikusok, mind a közönség is dícsérte Vin játékát. Ugyancsak ebben az évben feltűnt egy cameo-szerepben a Halálos iramban: Tokiói hajsza című filmben. Korábban felajánlották neki, hogy szerepelhet a Halálos iramban folytatásában, a Halálosabb irambanban, ám ezt a kérést visszautasította, ahogyan az xXx2 - A következő fokozat főszerepét is. 2006 márciusában bejelentette, szeretne folytatást készíteni A sötétség krónikájához, de ezután csak 2008-09-ben lehetett hallani a forgatókönyv elkészülttéről, a forgatást még nem kezdték meg.2007-ben Diesel visszautasította a Hitman – A bérgyilkos szerepét, hogy eljátszhassa a zsoldos Toorop szerepét a Babylon A.D. című sci-fi produkcióban. A film bemutatása után nagyot bukott, a rendező szerint többvin_diesel11.jpg jelenetet kivágtak belőle, így a színészi játékok és az akciójelenetek nagy része is a kukában végezte.2009-ben Vin újra feltűnik Paul Walker és Michelle Rodriguez oldalán a Halálos iram című filmben, ismét csak Dominic Torreto szerepében. Ezen kívül ugyanebben az évben a boltokba kerül a Diesel kiadója által megjelentett Wheelman című akciójáték, amiben Vin egy sofőrt alakít, aki egy bandaháború közepén találja magát, filmadaptáció is vele párhuzamosan érkezik. Áprilisban pedig világot lát a Riddick-játék folytatása, a The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena is.2010-ben Vin leforgatja a Hannibal the Conqueror című filmet, amit maga ír és rendez. Valamint a Riddick 3 és az xXx 3 is érkezik és nemrég felreppent a hír, hogy Vin elkészíti a Gorilla bácsi folytatását.




vin_diesel12.jpgvin_diesel13.jpgvin_diesel14.jpgvin_diesel15.jpg















Díjak és jelölések:

2005 - Arany Málna-jelölés - a legrosszabb színész (Riddick - A sötétség krónikája)


Filmjei:

2009 - Halálos iram (Fast and Furious)
2008 - Babylon A.D.
2006 - Védd magad! (Find Me Guilty)
2005 - Gorilla bácsi (The Pacifier)
2004 - Riddick - A sötét düh (The Chronicles of Riddick: Dark Fury)
2004 - Riddick - A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick)
2003 - Túl mindenen (A Man Apart)
2002 - Keménykötésűek (Knockaround Guys)
2002 - xXx (XXX)
2001 - Halálos iramban (The Fast and the Furious)
2000 - Brókerarcok (Boiler Room)
2000 - Pitch Black - 22 évente sötétség (Pitch Black)
1999 - Szuperhaver (Iron Giant)
1998 - Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan)



 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1