Oldalainkat 31 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Matt Damon
Matt Damon


matt_damon.jpgSzületési név: Matthew Paige Damon
Foglalkozása: színész,
Született: 1970. október 8.
Születési hely: Cambridge
Testvérei: Kyle Damon
Tanulmányai: Harvard University
Magassága: 1.73  cm
Családi állapota: Nős Luciana Barroso
Gyerekei: Alexia, Isabella, Gia Zavala Damon
Web Site:





matt_damon1.jpg Matt Damon a massachusettsi Cambridge-ben született Kent Telfer Damon tőzsdeügynök, ingatlanügynök és adóügyi dolgozó, illetve Nancy Carlsson-Paige, a Lesley University kisgyermek-oktató professzorasszonyának fiaként. Egy a Mail on Sundaynek adott interjúban Damon elmondta, hogy nagyapja a „leglenyűgözőbb ember, akit csak ismer”, kijelentve: ő egy nagyon büszke Finn ember, aki sosem fogadna el segítséget senkitől. Kisgyermekként érkezett Amerikába, a gazdasági válság idején nőtt fel és cipőket árult. Mindig arról mesélt nekünk, hogyan tett szert egy három és fél centes béremelésre, s hogy ez milyen hihetetlen sikerélmény volt. Kivételes ember.” Damon testvére, Kyle, képzett szobrász és művész. A család Matt élete első két évében Newtonban élt, szülei válása után pedig a fiúk édesanyjukkal Cambridge-be költöztek.Damon Ben Affleck színész és Howard Zinn történész és író szomszédságában nőtt fel. Damon beledolgozta Zinn közkedvelt, az A People's History of the United States című könyvét a Good Will Hunting szövegkönyvébe, azzal a kommentárral, „Ez a könyv seggreültet. Később Damon volt a narrátora Zinn saját életrajzi filmjének, a You Can't Be Neutral on a Moving Trainnek, illetve az A People's History of the United States audiováltozatának.

matt_damon2.jpg Damon Cambridge egyetlen nyilvános iskolájában, a Cambridge Rindge and Latin Schoolban tanult, s ezalatt fellépett több színházi produkcióban. 1988-ban végezte el az iskolát, s még ebben az évben a Harvard University hallgatója lett. 1992-ben fejezhette volna be itt tanulmányait, azonban a színészet iránti érdeklődése miatt elmaradozott az órákról. Ekkoriban szerepelt a TNT csatorna Rising Son című tévéfilmjében és komoly szerepet kapott a Vágyak vonzásában című drámában. A harvardi években az angolra koncentrált és a Lowell House-ban lakott. Alapvetően nem vett részt a diák-színjátszásban, de feltűnt az A… My Name is Alice-ben (a három közül az egyik férfiszerepben, amit gyakorta játszanak nők). Damon otthagyta az egyetemet a diploma megszerzése nélkül, hogy Los Angelesben folytathassa színészi pályáját, mivel úgy hitte, a Geronimo: Az amerikai legenda nagy sikereket fog elérni, ami azonban végül nem történt meg.Damon első filmszerepét 1988-ban, 16 évesen kapta; a Pizzavarázs című romantikus komédiában egyetlen sor szövege volt. Több kisebb feltűnés után a Geronimo: Az amerikai legenda jelentett komoly feladatot Gene Hackman és Jason Patric oldalán. Ezt követően heroinfüggő katonaként volt látható 1996-ban A bátrak igazságában. A szerepért 18 kg-t kellett leadnia 100 nap alatt (mindösszesen két nap forgatásért). A maga által előírt diéta és testedzés eredményét látva a forgatás után azt mondták Damonnek, szerencsés, hogy nem lett szívösszehúzódása. Több évi gyógykezelésre szorult a mellékveséjét ért stressz miatt, de ennek ellenére azt nyilatkozta, mindez megérte azért, hogy kellőképpen játszhassa el a szerepet, s az iparnak is bizonyítsa elkötelezettségét.

matt_damon3.jpg Damon és közeli barátja, egyben gyakori szereplőtársa, Ben Affleck kiötlött egy fiatal matekzseniről szóló thrillert, amivel körbejárták Hollywoodot. Rob Reiner író-rendező-színész, William Goldman forgatókönyvíró és barátjuk, Kevin Smith író-rendező tanácsára változtattak a szkripten, ami így arra koncentrált, hogyan próbál egy matematikai lángelme boldogulni a világban. A könyvből végül a Good Will Hunting lett. A film kilenc Oscar-jelölést kapott, amiből a Damon-Affleck páros díjban is részesült a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Damont ezen felül játékáért is nominálták, ám az aranyszobrot Jack Nicholson kapta meg a Lesz ez még így se című filmért; Robin Williams, a Good Will Hunting egyik szereplője azonban férfi mellékszereplőként elismerésben részesült. Damon és Affleck fizetsége a forgatókönyvért 500 ezer dollár volt fejenként, a film maga pedig több, mint 100 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál.] Miután látta a filmet, Steven Spielberg beválasztotta Damont a II. világháborús Ryan közlegény megmentése szereplőgárdájába. Damon és Affleck később saját magukat és díjnyertes alkotásukat parodizálták Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében.Damon Affleckkel és Chris Moore-ral karöltve megalapította a Project Greenlightot, hogy újonc filmesek érdemes munkáit felfedezzék és finanszírozzák. A filmprojektek elkészítését dokumentálják is; a televízióban sugárzott sorozatot három alkalommal jelölték Emmy-díjra.

matt_damon4.jpg Damon szerepválasztásai széles skálán mozognak műfajok és karakterek tekintetében is: játszott biszexuális gyílkost A teheséges Mr. Ripleyben, amiért Golden Globe-ra jelölték, társával popkultúráról és intellektuális témákról diskuráló bukott angyalt a Dogmában (amiben újfent együtt szerepelt Ben Affleckkel), és összenőtt ikerpár egyik felét a Túl közeli rokonban. 2002-ben Casey Affleckkel és Gus Van Santtal készítette el a kevés párbeszédet tartalmazó, kisköltségvetésű kísérleti filmet, a Gerryt, amiben társíróként és vágóként is közreműködött. Damon két nagy filmfranchise részese volt. Megformálta az amnéziás bérgyilkost, Jason Bourne-t A Bourne-rejtély, A Bourne-csapda és A Bourne-ultimátum rendkívüli sikeres akciófilm-hármasban, illetve eljátszotta az ifjú, optimista tolvajt, Linus Caldwellt Steven Soderbergh irányítása alatt, többek között George Clooney és Brad Pitt oldalán az Ocean's Eleven című remake-ben, illetve két folytatásában, az Ocean's Twelve-ben és az Ocean's Thirteenben.

matt_damon5.jpg További jelentős szerepei között találjuk Wilhelm Grimm személyének fikcionalizált változatát Terry Gilliam Grimm című fantasy-kalandfilmjében és az energetikai elemző Bryan Woodmant a Sziriánában. Nemrégiben játszotta el Robert De Niro Az ügynökségének főszerepét, egy CIA-ügynököt, illetve egy beépített maffiózót a bostoni rendőrségnél Martin Scorsese négy Oscar-díjat nyert rendezésében, A téglában.2007-ben azon pletyka kapott szárnyra, hogy J.J. Abrams producer Damont szeretné James T. Kirk szerepére a tizenegyedik Star Trek-mozifilmben. Damon 2007. július 20-án tájékoztatta az IGN-t, hogy nem lesz benne a filmben, mivel a rendező valaki fiatalabbat szeretne, s a róla szóló spekulációk csupán internetes pletykák.




Matt Damon

1998 - Oscar-díj - a legjobb eredeti forgatókönyv (Good Will Hunting)
1998 - Golden Globe-díj - a legjobb forgatókönyv (Good Will Hunting)
2000 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (A tehetséges Mr. Ripley)
1998 - Oscar-jelölés - a legjobb színész (Good Will Hunting)
1998 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Good Will Hunting)


Matt Damon filmek:

2009 - Az informátor! (The Informant!)
2007 - Youth Without Youth
2007 - A Bourne-ultimátum (The Bourne Ultimatum)
2007 - Ocean's Thirteen: A játszma folytatódik (Ocean's Thirteen)
2006 - Az ügynökség (The Good Shepherd)
2006 - A tégla (The Departed)
2005 - A dög (Feast)
2005 - Sziriana (Syriana)
2005 - Grimm (The Brothers Grimm)
2004 - Eurotúra (Eurotrip)
2004 - Ocean's Twelve: Eggyel nő a tét (Ocean's Twelve)
2004 - A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy)
2004 - Apja lánya (Jersey Girl)
2003 - Túl közeli rokon (Stuck On You)
2003 - Háborúzni mentem: Kelly (The Battle of Shaker Heights)
2003 - Gerry
2002 - Ellopott nyár (Stolen Summer)
2002 - Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind)
2002 - A Bourne-rejtély (The Bourne Identity)
2002 - Szilaj - A vad völgy paripája (Spirit: Stallion of the Cimarron)
2001 - Mi lenne, ha? (The Majestic)
2001 - Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven)
2001 - Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back)
2000 - Fedezd fel Forrestert! (Finding Forrester)
2000 - Vad lovak (All the Pretty Horses)
2000 - Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance)
2000 - Titan - Időszámításunk után (Titan A. E.)
1999 - Dogma
1999 - A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley)
1998 - Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan)
1998 - Pókerarcok (Rounders)
1997 - John Grisham: Az esőcsináló (The Rainmaker)
1997 - Comic Strip - Képtelen képregény (Chasing Amy)
1997 - Good Will Hunting
1996 - A bátrak igazsága (Courage Under Fire)
1995 - Régi jó cimborák (The Good Old Boys)
1993 - Geronimo - Az amerikai legenda (Geronimo: An American Legend)
1993 - Örökifjú & Tsa (Younger and Younger)
1992 - Vágyak csapdájában (School Ties)
1990 - Apa és fia (Rising Son)
1988 - Pizzavarázs - Mystic Pizza (Mystic Pizza)


 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1