Oldalainkat 36 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Harrison Ford
Harrison_Ford_051101Születési név: Harrison Ford
Becenév: Harry
Foglalkozása: filmszínész
Született: 1942. július 13.
Születési hely: Chicago
Magassága: 1,85 m
Családi állapota: Élettársa Calista Flockhart /Ally McBeal/
Eredeti hajszín: világosbarna
Eredeti szemszín: szürke
Csillagjegy: Rák

Harrison Ford 1942. július 13-án-ben született Chicagóban egy ír katolikus férfi, Christopher Ford és orosz zsidó felesége, Dorothy Nidelman gyermekeként. Harrison magának való, félénk gyerek volt, aki erdésznek készült. 1960-tól a Wisconsini Ripon főiskolán tanult angol irodalmat és filozófiát, ám sorozatos lógásai miatt néhány nappal a diplomaosztó előtt kirúgták. A főiskola alatt a drámaórákat is látogatta, és több darabban fellépett. Ezért úgy döntött, hogy szerencsét próbál Hollywoodban, és feleségével, Mary Marquardttal együtt Los Angelesbe költözött. Eleinte kisebb színdarabokban lépett fel, ennek köszönhetően a Columbia stúdió egy tehetségkutató program keretében szerződést ajánlott neki: heti 150 dolláros fizetést és filmszerepeket ígértek Fordnak. A megállapodás létrejött, és Harrison megkezdte mellékszereplői karrierjét. Az első filmjében mindössze két soros szövege volt, és az egyik producer már ez alapján lehúzta őt, és kijelentette, hogy Fordnak nincs jövője a filmiparban. Még két filmben szerepelt (mindkettőben Harrison J. Ford néven, hogy ne keverjék össze egy másik színésszel, aki 1957-ben elhunyt), majd a stúdió kirúgta őt arra hivatkozva, hogy nem elég tehetséges. Ford ezután elhagyta a J. betűt a nevéből, leszerződött az Universal stúdióval, és pár évig tévésorozatok mellékszerepeiben bukkant fel.

A hetvenes évek elején úgy döntött, hogy egy időre félreteszi színészi ambícióit: Harrison addigra már két kisfiú apja volt (Benjamin 1967-ben, Willard 1969-ben született), és a filmezésből nem tudtak megélni. Autodidakta módon kitanulta az asztalosmesterséget, és ezzel a munkával már biztos bevételhez jutott. A színészettel sem hagyott fel teljesen, tévéfilmekben, sorozatokban szerepelt, és 1973-ban bekerült George Lucas American Graffitijébe. Érdekesség, hogy az ácsmunka juttatta be további filmekbe: Frances Ford Coppola irodájának barkácsolása után szerepet kapott a Magánbeszélgetés című filmben, és nem sokkal később Lucas megbízta azzal, hogy készítsen neki pár szekrényt. E munka hová vezetett? Lucas, aki épp egy sci-fin dolgozott, megkérte a nála serénykedő ácsot, hogy segítsen be az olvasópróbán. Eleinte eszébe sem jutott, hogy Fordot is szerepeltesse a filmjében, de hamarosan rájött, hogy Han Solo szerepére megfelelőbb színész keresve sem találhat.

Harrison_Ford_051102Harrison_Ford_051103Harrison_Ford_051104

A Star Wars első részét 1977-ben mutatták be. Hatalmas siker lett, és Lucasék leszerződtették a színészeket további két folytatásra (1980 - A Birodalom visszavág, 1983 - A Jedi visszatér). A trilógia új mítoszt teremtett, és a popkultúra szerves részévé vált. Karakterei egytől egyig ikonikusak, de az őket megszemélyesítő színészek közül egyedül Fordnak sikerült szilárd, sikeres karriert kiépítenie. Az elsõ rész sikerét meglovagolva újabb filmekben vállalt szerepet: Navarrone ágyúi 2., Apokalipszis most, Rabbi a vadnyugaton, More American Graffiti.

1980-ban új korszak kezdődött Harrison életében. Először is, bemutatták a második Star Wars filmet, A Birodalom visszavágot, amely sötét hangulatával egyhamar a trilógia legkedveltebb darabjává vált. A következő évben Ford ismét beletenyerelt a jóba, George Lucas és Steven Spielberg közös kalandfilmjében vállalt szerepet. Újra mellé szegődött a szerencse: a készítők első választása Tom Selleck volt, aki azonban visszadobta az ajánlatot az épp készülőfélben lévő sorozata miatt, így Indiana Jones régészprofesszor szerepe Fordnál landolt. 1981-ben bemutatták az Elveszett frigyláda fosztogatóit, és íme, megszületett az újabb legenda. A nyolcvanas években folytatódott Ford diadalmenete, a harmadik Star Wars-filmet még két Indiana Jones-folytatás követte (a Végzet Temploma 1984-ben és az Utolsó kereszteslovag 1989-ben; ez utóbbiban Sean Connery is csatlakozott a stábhoz, és Forddal feledhetetlen párost alkottak), és 1982-ben mozikba került egy újabb kultfilm, a Ridley Scott által rendezett Szárnyas fejvadász. A kalandfilmek és sci-fik után Ford újabb területeken próbálta ki magát: A kis szemtanú főszerepéért Oscarra és Golden Globe-ra jelölték, majd jött Peter Weir Moszkító partja, Roman Polanski Őrülete és Pakula Ártatlanságra ítélve című thrillere. 1988-ban látogatást tett a romantikus komédiák világába, ennek eredménye a tüneményes Dolgozó lány, amelyben Melanie Griffith és Sigourney Weaver oldalán feszített.

A magánéletében is bekövetkezett pár változás: 1979-ben elvált Marytől, és 1983-ban feleségül vette Melissa Mathison forgatókönyvírót, aki két gyereket szült neki (1987 - Malcolm, 1990 - Georgia).

Harrison_Ford_051108

A kilencvenes évek elején felajánlották neki Jack Ryan szerepét a Tom Clancy-regény alapján készült Férfias játékokban (a karaktert először Alec Baldwin alakította a Vadászat a Vörös Októberre című filmben). 1993-ban jött Harrison pályafutásának újabb emlékezetes állomása, A szökevény, amelyben űzött vadként bujkált Tommy Lee Jones rendőrbírója elől. 1994-ben ismét belebújt Jack Ryan bőrébe a Végveszélyben című film kedvéért. 1995-ben újabb romantikus film következett: bemutatták a Sabrina remake-jét, amelyben Humprey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden szerepeit Ford, Julia Ormond és Greg Kinnear örökölték meg. A romantikázás után visszatért az akciókhoz, először Brad Pittel küzdött Az ördög maga című filmben, majd az Egyesült Államok tökös elnökét személyesítette meg Az Elnök különgépében. 1998-ban Anne Heche oldalán játszott egy könnyed komédiában, a Hat nap, hét éjszakában. Ezután a karrierje hanyatlani kezdett: Ford már a nyolcvanas években kialakította az egy év-egy film tempót, és törvényszerű volt, hogy egy idő után bekerüljön pár bukás is az életrajzába. Szerepelt a Zuhanás című drámában, kipróbálta a sötét oldalt a Temetetlen múlt című thrillerben, hidegháborúzott az Atomcsapdában, és Josh Hartnettel komédiázott a Hollywoodi őrjáratban. A 2006-os Tűzfalat némi pihenés követte, hogy aztán újult erővel vesse magát a munkába: több, mint 18 év után végre elkezdődött a negyedik Indiana Jones-film forgatása. A Kingdom of the Crystall Skullt 2008 májusában mutatták be a mozik.

2001-ben Melissa és Harrison elváltak (mellesleg a bulvársajtó nagy érdeklődéssel követte az eseményeket), és nemsokára a majdnem húsz évvel fiatalabb Calista Flockhart oldalán mutatkozott. A színésznővel azóta is együtt vannak, és Calista kisfiát, Liamet is adoptálta.

Harrison_Ford_051105Harrison_Ford_051106Harrison_Ford_051107


Harrison Ford - Díjak és jelölések

2002 - Golden Globe-díj - Cecil B. de Mille díj
1996 - Golden Globe-jelölés - a legjobb vígjáték vagy musical színész   (Sabrina)
1994 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész  (A szökevény)
1987 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész  (Moszkitó part)
1986 - Oscar-jelölés - a legjobb színész  (A kis szemtanú)

További díjak és jelölések

Összesen 1 Golden-Globe díj, 4 Golden-Globe jelölés, 1 Oscar jelölés

Harrison Ford filmek

2011 - Cowboys & Aliens
2010 - Morning Glory
2010 – Eszeveszett küzdelem  (Extraordinary Measures)
2008 - Indiana Jones és a kristálykoponya királysága  (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
2006 - Tűzfal  (Firewall)
2003 - Hollywoodi őrjárat  (Hollywood Homicide)
2002 - Atomcsapda  (K-19: The Widowmaker)
2000 - Temetetlen múlt  (What Lies Beneath)
1999 - Fény és varázslat - A Csillagok háborúja-sztori  (From Star Wars to Star Wars: The Story of Industrial Light & Magic)
1999 - Zuhanás  (Random Hearts)
1998 - Hat nap, hét éjszaka  (Six Days, Seven Nights)
1997 - Az elnök különgépe  (Air Force One)
1996 - Az ördög maga  (Devil's Own)
1995 - Sabrina
1994 - Jimmy Hollywood
1994 - Végveszélyben  (Clear and Present Danger)
1993 - A szökevény  (The Fugitive)
1992 - Férfias játékok  (Patriot Games)
1991 - Csak egy lövés  (Regarding Henry)
1990 - Ártatlanságra ítélve  (Presumed Innocent)
1989 - Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag  (Indiana Jones and the Last Crusade)
1988 - Dolgozó lány  (Working Girl)
1988 - Őrület  (Frantic)
1986 - Moszkitó part  (The Mosquito Coast)
1985 - A kis szemtanú  (Witness)
1984 - Indiana Jones és a végzet temploma  (Indiana Jones and the Temple of Doom)
1983 - A Jedi visszatér  (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)
1982 - Szárnyas fejvadász  (Blade Runner)
1981 - Az elveszett frigyláda fosztogatói  (Raiders of the Lost Ark)
1980 - A Birodalom visszavág  (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back)
1979 - Apokalipszis most  (Apocalypse Now)
1979 - Rabbi a vadnyugaton  (The Frisco Kid)
1979 - Hanover Street
1978 - Navarone ágyúi 2. - Az új különítmény  (Force 10 from Navarone)
1977 - Hősök  (Heroes)
1977 - Csillagok háborúja  (Star Wars)
1974 - Magánbeszélgetés  (The Conversation)
1973 - Amerikai graffiti  (American Graffiti)
1970 - Zabriskie Point
1966 - Agyafúrt kasszafúró  (Dead Heat On A Merry-Go-Round)

Forrás: Starity.hu, Filmkatalógus.hu





 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1