Oldalainkat 275 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Hibrid (Splice) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. június 15. kedd, 13:25
hibrid_061501Valakik azt képzelik magukról, úgy bánhatnak a magát darwinista Istennek képzelő emberrel, mint a klónozással „megcsinált”, és elhíresült birkával, Dollyval? Pedig a cél a filmben egyértelmű, a tudomány és a gyógyszerkutatások oltárán beáldozni mindent. Jöhetnek a kísérletek, keverjük a szezont a fazonnal, a kezest a lábassal. Manipuláljuk a DNS láncot. Humánt az állatéval, majd lássuk, mire jutunk. Aztán had szóljon a nóta. Az eredmény pedig várhatóan kétséges: mert mégis csak fikciót látunk, nem? Netán birkák lennénk mi is? Remélem és szerencsénkre nem… Azért alaposan véssük eszünkbe a következőt: az ember mára a természet törvényei felett áll, vagy azt képzeli. Teremtő lett és pusztító, satnya utánzata Mindenhatójának.
És ez még semmi. Hisz mindig akadnak lázadók, önjelölt zsenikék. Fütyülnek az élet szabályaira, s amikor a gyógyszervállalat, a Nerd nem finanszírozza tovább elképzeléseiket, saját szakállukra kísérleteznek. Felelőtlen teremtményük gyümölcse Dren, a különleges képességekkel megáldott hibrid. Nem csak szép a spiné, hanem veszélyes. Sőt, egyenesen halálos. Kopasz fejével, gazella forma lábakkal, se perc alatt előbújó szárnyakkal, és farka végén fullánkkal. Látjátok? Ez a baj a genetikával: minden jó szándék ellenére az ember végül zsiráfot keresztez a pingvinnel.

hibrid_061502

A
végeredmény teljesen világos, mint vak lónak a sziklafal. Nem lehet más, csakis frakkba öltözött fúrótorony. De mégse, komolyodjunk el, hisz első gondolatként eszembe jutott a Dr. Moreau szigete, amiben a holdképűre hízott Marlon Brando hiszi, hogy ő szarta a spanyolviaszt. Az összehasonlítás filmjével mégsem helytálló. A leginkább az borzalmas, hogy abban a moziban megjelenő szörnyetegek valamiféle véletlenszerűség, tudományos tökölődés „jutalmai”, addig Dren asszonyság színtiszta kutatás kotyvaléka. A laboratóriumok steril szürkesége, műszaki berendezései, a számítógépek lelketlen programjai alapból hozzák ki a legrosszabbat. Előbújik belőlünk a félsz, pontosan tudjuk, mire számíthatunk. Működnek a klisék, a gyakorta látottak, mégsem lett unalmas a film, mindvégig képes fenntartani az érdeklődést. S teszi úgy, hogy csak néhány szereplő tekereg a filmvásznon. Ráadásként, megspékelve némi romantikus, drámai beütéssel, mivel egyfajta szerelmi háromszög jellege is van a mutatványnak.

hibrid_061503

A Hibrid leginkább azért mondható jó filmnek, mert ügyesen ötvözi a műfajokat. Picit sci-fi, kicsit horror. Állj, moment! A vérözönök utálóinak sem kell hátat fordítania! Csak elenyésző és feltétlenül szükséges riogatás látható! Minimális, inkább csak szárnyakra és farkincára koncentrálódik a CGI, jobban is tették a hanyagolását. A picuri Dren babóka megjelenítése alapból elcseszett, mi több mosolyra ingerlő. Ez van, jobban odafigyelhettek volna. Talán több lett a thriller, és biza furán értelmezett romantika. Lassan bontakozik a film, mindenkinek van ideje emészteni a látottakat. De leginkább elgondolkodtat. Na, nem vészesen. Nem kell parázni, nem kapunk bucitumort a spekulálástól, csak megpiszkálja agytekervényeinket. Mert mire is számíthatunk, ha a tudósok kinyitják Pandora szelencéjét? Tehetjük-e felelőtlenül, hogy emberi géneket keverünk állatokéval? Illetve hibridét emberivel? Hopp, jobban járok, ha kussolok.

Összegzés: Mindig csíptem az olyan filmeket, ahol viszonylag kevés a szereplő. Mert kénytelenek az aktorok színészkedni. Adrien Brody folyik idén még a vízcsapból is, az Elsát alakító Sarah Polley sem rossz. Ketten szépen összeillenek, a szabályokra tojó kutatót mintha róluk mintázták volna. A gyógyszerkonszern kutatási góréjában pedig örömmel fedeztem fel David Hewlett-et, a Csillagkapu: Atlantisz közkedvelt Rodney-ját. Az atmoszféra teljesen rendben van. Ha kell félelmetes, máskor dühöng a technikai hablatty, hozzáillő zenével. Drentől a hideg kivert, kiszámíthatatlan viselkedése a tömény szeszély.

Ennyit hát a gének módosításának tudományáról. Javaslom legközelebb a lajhár és a szarka DNS-ét manipulálják az emberével. Mi lesz belőle? … Magyar munkás. Ha-ha.

7/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. június 15. kedd, 16:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1