Oldalainkat 35 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Eredet (Inception) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. július 24. szombat, 22:49
inception_07241Odavágtak egyet a Mátrixnak! Első gondolatom hazafelé menet ilyesmi lehetett. Az összehasonlítás egyébként csalóka és csacsika, felejtsük el gyorsan! Az is nyilvánvaló, hogy további részleteket a filmből elárulni vétek. Rontaná az élvezeti értékét, csökkentett állapotba helyezné agyunkat, meg különben pofátlanság. Érjük be annyival, a cselekmény nagyobb része álmokban játszódik. Azoknak különböző szintjén, és kész. Persze van kutyulás rendesen. De többet, pszt!

Páran már elsuttogták a nagy felismerést. Az idei év egyik legjobban várt és teljesítő mozijáról van szó. Vártuk, mint sivatag az esőt, építőipar a földrengést, örömlány a tüzérdandárt. Mert valahogy nem igen kényeztet el bennünket mostanság Hollywood. Akadtak ugyan blockbusterek, szórakoztató fércek. Nem is itt a gond, hanem a minőségen. Konkrétan sík idiótának tekintette egynémely produkció a nagyérdeműt. Hülyének a nézőt, kinek szájából csurog a nyál, és hátast vág mindenre, amire megkérik. Üres és silány termékek tömegével az álomgyár futószalagjairól, kivétel erősíti a szabályt.

Az Eredet minden bizonnyal üdítő színfolt. Vadítják végtelen bölcsességgel a népet azzal, hogy belekeveredik saját bonyolultságába, nehezen követhető. Valóban, szépen körmönfont sztorival rukkoltak elő. Olyan történettel, ami lassan, fokozatosan ejti rabságába nézőjét, egy pillanatra sem enged a szorításból. Nincs megállás, lazítás, kiúttalan tökörészés. Mind mélyebbre jutunk álom és valóság labirintusában. Pazar film, így egyszerűen. Mindehhez jönnek a briliáns színészek, epic zene és remek rendező. Meglepődnék, ha a következő Oscar-díjnak nem egyik várományosa lenne.

inception_07242

Cristopher Nolan pedig zseni! Tud valamit a figura, nem lehet elvitatni. A Memento, A tökéletes trükk és a bőregér franchise feltámasztása után, illetve a következő Batman epizódja előtt is tudott újítani. Nem kapkodós fajta rendező. Kotlik bőven filmjein, jól is teszi! Az eredmények pedig önmagukért beszélnek!

Amikor nagyköltségvetésű filmről beszélünk, szinte mindig világvégés - nagyhalálos maszlagokkal rukkolnak elő. Jönnek földönkívüli haramiák, megégeti seggünket a Nap, járványok hozzák ránk a rossebet. Roland Emmerich egyszerűen sz@rba tiporja bolygónkat. Csak azt szeretném érzékeltetni, hogy amikor szabadjára engedik direktokáink a fantáziájukat, képtelenek átlépni egy határt, mi pedig mindig ráb@szunk. Nolan ebben is mert változtatni. Ellenállt a kísértésnek. Hősei ténykedése nyomán nem pusztul ki az emberiség. Nincs totálkatasztrófa - csak mértékletes vadulás -, helyette néhány ember kavarása. A látvány, a körítés természetesen impozáns. Nem mindennap áll tótágast egy város, gyúrnak derékszögbe utcákat. Vannak olyan trükkök, amikre évek múltán is emlékezni fogunk. Nem véletlenül rondítottam az elején a Mátrix világával. Pici hasonlóság valamiért csak van, tévedek? Az akciók profi módon kivitelezettek, dobhártya szaggatóak, de nem hatalmasodnak el. Szigorúan első a történet, minden egyéb a cselekménynek alárendelve!

inception_07243

Arra is kéne pár szót vesztegetni, hogy mekkorát alakítanak a színészek. Mondhatjuk gonoszan, ez a dolguk, ezért kapnak fizetést. Ám mégse. Hisz olyan a zenekar, amilyen a karmester. A rendező irányításával mindegyik kiemelkedően teljesít. Nincs gyenge láncszem, ilyet is ritkán látni. Mindehhez tegyük hozzá Hans Zimmer fantasztikusan megkomponált zenéjét, és máris helyben vagyunk. A visszahívó Edith Piaf nóta, na, az paff!

Összegzés: A film legnagyobb dicsérete, amikor az ember egyik ámulatból a másikba esik. Nem azt mondom, hogy az Eredet úgy földhöz vágott, amiitől nem merek lefeküdni, de van utólagos hatása az hótbiztos. Zakatol a szívünk, száz százalékon dübörög az agyunk. Kaptunk egy vizuális, szürkeállományunkat birizgáló orgazmust. És élveztük, iszonyatosan. Durván csúcs ebben az évben!

Még valami… Neked pörög a totemed?

10/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. július 30. péntek, 15:58
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1