Oldalainkat 80 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Kevin Costner
                                                                                 Kevin Costner            

kevincostner9.jpgSzületési név: Kevin Michael Costner
Foglalkozása: színész, rendező, producer
Született: 1955. január 18.
Születési hely:  Lynwood, California, USA
Testvérei: Dan
Tanulmányai: Kaliforniai Állami Egyetem
Magassága: 185 cm
Családi állapota: Nős Christine Baumgartner
Gyermekei: Anny, Lily, Joe és Lyam
Fanpostája:



{mosimage} Bill és Sharon Costnernek már volt egy fia, Dan, majd három évvel később újabb családi örömök elé néztek, de az újszülött fiú alig élt néhány percet. Öt év telt el, mire Mrs. Costner megint teherbe esett, s 1955. január 18-án a kaliforniai Lynnwoodban világra jött Kevin Michael, aki a nagyanyjának köszönheti a nevét. A papa a dél-kaliforniai Edison cégnél dolgozott, elektromos karbantartó volt, és munkája miatt a családnak gyakran kellett költözni. Kevin sokszor volt új fiú az iskolában, osztálytársai sokat cikizték ezért, de a fiú nem zavartatta magát és álmodozásba merült. Tinédzserként egy baptista templom kórusában énekelt, verseket írt és irodalmi szakkörbe járt. 18 évesen épített egy kenut, és lehajózott egészen a Csendes-óceánig. Érettségi után a fullertoni egyetem marketingszakára iratkozott be, de közben sportolói pályafutásról ábrándozott, kosárlabda-, futball- vagy baseball sztár akart lenni. De közben hetente ötször színjátszóleckéket vett, és még mindig nem döntötte el, hogy mivel akar foglalkozni.
Mindenesetre feleségül vette diákkori szerelmét, Cindy Silvát, állást vállalt Orange Countyban. Először teherautósofőr volt, majd mélytengeri halászhajón dolgozott, aztán városnéző autóbuszt vezetett, amely a sztárok házai körül közlekedett. Végül szerepet kapott egy szolidabb szexfilmben, de egyből elege is lett ebből és úgy döntött, ha csak ilyesmi adódik számára, akkor ehhez nincs nagy kedve. A következő hat évben inkább várakozó állásponton volt, bár rendszeresen járt meghallgatásokra és próbafelvételekre, mindenkinek tetszett, de nem igazán tudtak mit kezdeni vele.
{mosimage} 1978-ban szerzett diplomát, utána egy hónapig a szakmájában dolgozott, majd miután jelentkezett a Rumpelstiltskin szereplőválogatásán, bekerült a helyi produkcióba. Az ígéretes fiatal színész rendszeresen járt meghallgatásokra és próbafelvételekre, mindenkinek tetszett, de nem igazán tudtak mit kezdeni vele. Ez lehetett az oka annak, hogy első filmjében, a Night Shiftben alig volt több, mint háttérdekoráció, míg a Francesben offstage voice-ként szerepelt. Lawrence Kasdan rendező szintén kedvelte Costnert, ezért A nagyborzongásban jelentős szerepet szánt neki - ő alakította volna azt az öngyilkost, akire hét volt évfolyamtársa visszaemlékszik - ráadásul emiatt Kevin visszautasította a Háborús játékokban felkínált szerepet, amit végül Matthew Broderick vitt sikerre, ám a figura végül egy öltönyre, néhány hajtincsre és összekulcsolt kézre változott, amit a nyitójelenetben a temetkezési vállalkozó készít elő az elhantolásra. Két évvel később a joggal bűntudatos Kasdan felkérte a Silverado című, az 1880-as években játszódó western egyik főszerepére. A moziban Jake rettenthetetlen revolverhős, aki gyakorlatilag végig színen van. A film sikeres lett, s Costner a sztárok sorába emelkedett. Az igazi áttörést azonban a következő két filmmel érte el: a Nincs kiút és az Aki legyőzte Al Caponét című mozikban a kritikusokat is meghódította. És aztán jött a baseball... Az 1988-as Bull Durhamban egy Crash Davis nevű fogójátékost alakított, a nézők szerint még sohasem szaladgált a pályán szexisebb sportoló. A Baseball álmokban iowai farmert játszik, aki egy baseball-pályát épít kukoricaföldjének helyén, hogy vendégül láthassa a nagy sztárokat.
{mosimage} E filmek jól jövedelmeztek, így Costner nekiláthatott nagy álma megvalósításának. Ugyanis ő akart lenni a producer, a rendező és a főszereplő egy személyben új mozijában, a Farkasokkal táncolóban. A filmipar szakemberei meg voltak győződve róla, hogy a film hatalmas bukás lesz, mivel western, s az halódó műfaj, túl hosszú: 224 perc, ráadásul majd egy óra hosszat feliratos, mivel lakota sziú nyelven beszélnek benne! De Costner nevetett utoljára: a film nemcsak kasszasiker lett, hanem a kritikusokat is meggyőzte, ráadásul az Oscar-díjkiosztásról a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskával távozott, de nevezték őt a legjobb férfi főszereplő kategóriában is. Costner pályafutása csúcsán volt, ezután szinte törvényszerűen középszerű mozik következtek. A Robin Hood, a tolvajok fejedelme címűben Costner megfeledkezett az angol akcentusról, pedig a sherwoodi erdő merész férfiúja igencsak brit volt, ezt gúnyolta ki Mel Brooks a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme című paródiában. A Több, mint testőr forgatókönyve eredetileg Steve McQueen számára készült, de végül Costnernek kellett megvédenie a Whitney Houston által alakított énekesnőt. A sztárimázs és -gázsi megmaradt, a kritikusok fanyalogtak, de véleményük módosult a JFK - A nyitott dosszié és a Tökéletes világ után. A Clint Eastwood rendezte utóbbi moziban Kevin egy félig pszichopata, félig jóindulatú szökött rabot alakít, a filmet kedvezőtlenül fogadták, bár Costner alakítását dicsérte a szakma.A Kasdan rendezte Wyatt Earp már majdnem bukás volt, ráadásul a Kevin házasságának válságáról terjengő hírek sem tettek jót a színész renoméjának. Pedig neje, Cindy és a gyerekek, Annie, Lily és Joe mindent megtettek, hogy megtartsák, Kevin végül elköltözött otthonról, s belevetette magát a munkába.
{mosimage} A Waterworld viszont katasztrófának bizonyult, a forgalmazási bevétel még mindig nem érte el a forgatás költségeit. Costner először összeomlott, majd megrázta magát és talpra állt. Elballagott Ron Shelton rendezőhöz, és a Fejjel a falnak című golfos romantikus komédiában nyújtott alakításával visszanyerte rajongóit, akik a kritikával ellentétben díjazták A jövő hírnöke című sci-fi is, amelynek producere, rendezője és főszereplője is Kevin volt. Az üzenet a palackban című romantikus darab után A pálya csúcsánban ismét sportolt - baseballjátékos volt, akinek döntenie kell a karrier és a szerelem között. Aztán végre megint egy komoly film következett: a Tizenhárom nap - Az idegháborúban Kennedy amerikai elnök jobb kezét, Kenny O'Donnelt alakítja az 1962-es kubai rakétaválság idején. Az eseményeket az ő szemén keresztül látjuk, s Costner alakítása ismét őszintének, eredetinek hat. Egyben a színész a mozi egyik producere is. Demian Lichtenstein rendező imádja Elvis Presleyt és a krimit, s e kettőből Richard Lecco segítségével összehozott egy szüzsét. A Milliókért a pokolba forgatókönyvével először Kevin Costnert környékezte meg. Bár Lichtenstein mindig úgy képzelte, hogy Michaelt, a hőst Costner fogja játszani, Kurt Russell pedig a rosszfiút személyesíti meg, a színészek ezzel ellentétes állásponton voltak, Costner inkább a negatív figurát választotta.
- Michael nagyon emlékeztetett arra a karakterre, akit a Tökéletes világban keltettem életre, ő az a fickó, akit a kétségbeesés odáig kerget, hogy már maga sincs tudatában a cselekedeteinek. De még sohasem alakítottam szociopatát, aki teljesen gátlástalan. Ez volt az karakter, amely leginkább vonzott, így hát megkérdeztem a rendezőt, mi a véleménye arról, ha én játszanám Murphyt.
{mosimage} A rendező egyetértett vele, és Costner imázsának cseppet sem ártott a rosszfiú életre keltése.
Ez után viszont rokonszenvesebb figura következett, dr. Joe Darrow baleseti sebész, aki elveszti várandós feleségét, aki szintén orvos. A két léleknek azonban valami lezáratlan ügye van egymással, és a Costner alakította Joe nekilát, hogy felderítse, miért bukkan fel mindig eltűnt neje kedvenc kabalája, a szitakötő. A Szitakötő című mozit Tom Shadyac rendezte, aki nagyon elégedett volt választásával, mivel szerinte Kevin azon színészek egyike, aki át tudja adni az erőt és a férfiasságot, de ugyanakkor nyitott és érzelmes marad. A moziban jelentős szerepet játszanak a halálközeli élmények, Costner számára új élményt jelentett a karakter megformálása, nem is beszélve a Hawaii-n, az esős évszakban forgatott jelenetekről, amelyek során partnerével, a pilótát alakító Jacob Vargasszal át kellett hatolnia a dzsungelen. Bár Kevin bokája többször is kibicsaklott, tartotta a lépést fiatal kollégájával, és nem hagyta, hogy a "kölyök”, a 28 éves Vargas felülkerekedjen. Amikor a forgatás után megkérdezték Costnert, vajon hisz-e a halál utáni életben, azt felelte, hogy szeretne, de előbb valami bizonyítékot szeretne látni.
A színész barátnőjét, a nála húsz évvel fiatalabb Christine Baumgartnert azonban Kevin evilági élményei zavarják. Bár egy ideje már együtt éltek, Costner gyakran kiruccant barátaival, iszogattak és persze szoknyák után is jártak. A színész 1994-ben lezajlott válása nagy publicitást kapott, s fény derült egy kalandjára is, amelynek egy Liam nevű kisfiú lett az eredménye, ám amióta megismerkedett Christinével, úgy tűnt, lehiggadt, és meg is kérte barátnője kezét, de ebben egyik lánya, Lily is segített neki, mivel fogalma sem volt róla, mit kellene tennie. - Lily azt javasolta, vegyek egy üveg bort, tegyek rendet a lakásban, főzzek valami finomat, aztán a vacsoránál térdeljek le Christine elé, és mondjam meg neki, hogy feleségül akarom venni.
A lánykérés tehát lezajlott, a hölgy igent mondott, a leendő férj pedig nemet Quentin Tarantinónak, aki szerint a Kill Billben Billt kellett volna eljátszania, de Kevin inkább nekilátott a Fegyvertársak forgatásának, amelynek nemcsak rendezője, hanem egyik főszereplője is volt. A Lauran Paine regényén alapuló romantikus western az 1870-es években játszódik, két központi karaktere Charlie Waite (Kevin Costner) és Boss Spearman (Robert Duvall), akik két segítőjükkel járják a szabad vidéket, és békésen legeltetik marháikat. Egy nap egyik társuk nem tér vissza a városból, ahová ellátmányért küldték, s hamarosan kiderül, hogy a települést egy, a seriffet is markában tartó farmer irányítja, aki nem látja szívesen a "betolakodókat”…
{mosimage} Amikor 2004 nyarán eljött az esküvő ideje, Costner és arája szívesen látta a vendégeket - akik között ott volt Bruce Willis, Oliver Stone, Jack Nicholson és Brad Pitt - az Aspenben lévő ranchon, ahol lehetőség volt lovaglásra, rodeózásra, sőt baseballozásra is. A vőlegény elképzelése szerint megrendezett vadnyugati hangulatú szertartást követően az ifjú pár közös életük nyitányaként vízi túrára indult egy indián kenun, amelyet Kevin maga épített, majd Skóciába mentek nászútra.
Ezután Mike Binder forgatókönyvíró-rendező Apátlan anyátlanok című filmjében Costner ismét baseballjátékost alakított, igaz, figurája már kiöregedett, és alkoholista lett, de segített a szomszédban lakó asszonynak, akinek hirtelen eltűnt a férje, és neje ott maradt négy nagy lányukkal…
Rob Reiner Azt beszélik... című vígjátékában Kevin egy ötvenes szívtiprót alakít. - Beau Burroughs három nemzedék asszonyainak álma - mesélte róla a rendező. - Rendkívül sikeres, ambiciózus ember, aki az informatika világában lett menő - mondta figurájáról Costner. A filmben szerepel még Jenifer Aniston és Shirley McLaine is, de a vígjáték mégsem állt igazán össze, bár a színészek mindent megtettek az ügy érdekében.
{mosimage} Kevin nem bosszankodott a kritikák miatt, inkább előre tekintett, és várta a következő ajánlatot, amely hamarosan meg is érkezett. Andrew Davis rendező filmje vízi mentőkről szól, két férfiről: a tapasztalt öreg rókáról és a keményfejű ifjoncról, illetve arról, hogyan lép a fiatal srác a legenda helyébe.
Costnert a forgatókönyv "mitikus karaktere” fogta meg. - Azt hiszem, ha egyszer csak bajba jutnánk a nyílt tengeren, mindenki szeretné, hogy jöjjön valaki, aki a mostoha körülmények ellenére kimenekít onnan. Az a lényeg, hogy mások életben maradjanak - ez a karakterem mottója, és be kell vallanom, a forgatás alatt az összes fizikai tartalékomat elő kellett szednem, hogy felvegyem a versenyt a huszonévesekkel, például a Jake-t alakító Ashton Kutcherrel. Azt hiszem, sikerült...
A forgatás befejezése után Kevin pihent egy keveset, majd újra a kamera elé állt az elsőfilmes Bruce Evans pszichothrillerében, a Mr. Brooksban. Egy olyan férfit alakít, akinek két személyisége van. Az egyik próbálja féken tartani dühét és normális életet élni. Ám a rosszabbik fele ezt nem engedi - az imádja a gyilkolást és szenvedélyesen űzi is. Costner rosszabbik felét William Hurt játssza, a sorozatgyilkos után nyomozó rendőrnőt pedig Demi Moore, aki persze beleszeret a "jobbik félbe”.
A színésznek tehát van mit a tejbe aprítania, az utóbbi időben legalább 15 millió dollárt tehet zsebre egy-egy filmért, így nem okozott számára gondot, hogy 2006 áprilisában egy 28,5 milliós birtokot vásároljon Santa Barbarában, közel a tengerparthoz, ahol lovakat tenyészt, és persze felesége is megosztja vele a teendőket....


{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}















                 Filmográfia:


  • 2008. Swing Vote
  • 2007. Mr. Brooks
  • 2006. Hullámtörők (The Guardian)
  • 2005. Azt beszélik... (Rumor Has It...)
  • 2005. Apátlan anyátlanok (The Upside of Anger)
  • 2003. Fegyvertársak (Open Range)
  • 2002. Szitakötő (Dragonfly)
  • 2001. Milliókért a pokolba (3000 Miles to Graceland)
  • 2000. Tizenhárom nap – Az idegháború (Thirteen Days)
  • 1999. A pálya csúcsán (For Love of the Game)
  • 1999. Üzenet a palackban (Message in a Bottle)
  • 1997. A jövő hírnöke (The Postman)
  • 1996. Fejjel a falnak (Tin Cup)
  • 1995. Waterworld
  • 1994. Háború (The War)
  • 1994. Wyatt Earp
  • 1993. Tökéletes világ (A Perfect World)
  • 1992. Több, mint testőr (The Bodyguard)
  • 1991. JFK – A nyitott dosszié (JFK)
  • 1991. Robin Hood, a tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves)
  • 1990. Farkasokkal táncoló (Dances with Wolves)
  • 1990. Revans (Revenge)
  • 1989. Baseball álmok (Field of Dreams)
  • 1988. Baseball bikák (Bull Durham)
  • 1987. Nincs kiút (No Way Out)
  • 1987. Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables)
  • 1986. Shadows Run Black
  • 1986. Sizzle Beach, U.S.A.
  • 1985. Hegyek pokla (American Flyers)
  • 1985. Silverado
  • 1985. Fandango
  • 1984. Fegyvercsempész (The Gunrunner)
  • 1983. Testament
  • 1983. Stacy's Knights
  • 1983. Table for Five
  • 1982. Night Shift
  • 1982. Chasing Dreams
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1