Oldalainkat 323 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Tom Hanks
                                                                                            Tom Hanks

tomhanks10.jpgSzületési név: Thomas Jeffrey Hanks
Foglalkozása: Színész, rendező, író és producer
Született: 1956. július 9.
Születési hely: USA, Concord, California
Testvérei: Sandra, Rufus
Tanulmányai: Kaliforniai Állami Egyetemen
Magassága: 183 cm
Családi állapota: Exfelesége: Rita Wilson, Samatha Lews
Gyermekei: 4 gyereke van
Fanpostája:




{mosimage}Thomas J. Hanks
1956. július 9-én született a kaliforniai Concordban. Ötéves volt, amikor a szülei elváltak, és a három idősebb gyerek - Tom volt a harmadik - a papával maradt, a két fiatalabb pedig a mamához került. Amos Hanks szakács volt, akinek úgy félévenként új állás után kellett néznie, a gyerekek fél tucat általános iskolát jártak végig. Thomas félénk volt, amit azzal próbált leplezni, hogy gyakran ő lett az osztály bohóca. Hol jófiút alakított, hogy csibészt, s ez nagyon jó iskola volt a leendő színész számára. Igaz, a gyerek ekkor még nem sejtette, hogy mi lesz belőle, ha nagy lesz... A középiskolában Hanks rájött, hogy "ideges energiáit” leginkább az iskolai színielőadásokon tudja levezetni, s hamarosan felvette tantárgyai közé a drámairodalmat is. Miután megnézte a színházban Eugene O'Neill Ha eljő a jeges című darabját, rájött, hogy tényleg színész akar lenni. Érettségi után a sacramentói egyetem drámatagozatára iratkozott be, Csehov Cseresnyéskertjében nyújtott alakítása után Vincent Dowling főrendező meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Shakespeare Fesztiválra, ahol először hajolt meg közönség előtt, az 1977-es előadáson a Makrancos hölgyben Grumiót alakította. Három évadon át lépett fel itt, A két veronai nemes című darabban nyújtott alakításáért elnyerte a clevelandi kritikusok díját.
{mosimage} Az egyetemről persze kimaradt, már nem érezte, hogy papírra lenne szüksége, s nem is lett volna ideje a további tanulásra, mivel megnősült, s hamarosan megszületett Colin fia, majd Elizabeth nevű kislánya is. 1980-ban New Yorkba költöztek, s Hanks készen állt arra, hogy elkezdje a küzdelmes színészéletet. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című bunyósfilmben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe, s a következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt, az SBC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Bosom Buddies (Kebelbarátok) című sorozatba. A sztori két férfiről szól, akik a Van, aki forrón szereti mintájára kénytelenek nőnek öltözni. A széria két szezonon át tartott, ezután Hanks olyan tévésorozatokban vendégszerepelt, mint a Taxi, a The Love Boat, a Family Ties, és a Happy Days. Az utóbbiban látta meg Ron Howard rendező, és mellékszerepet ajánlott neki a Csobbanásban - eredetileg John Candy volt a kiszemelt -, ám végül Tom a férfi főszerepben landolt. Bár a kritikusok többsége nem értékelte Daryl Hannah sellő alakítását a meglepően sikeres romantikus vígjátékban, Hanks komikusi vénája és fiús kedvessége megnyerte az ítészeket, s persze a szakembereket is, így Hanks egyre több szerepajánlatra számíthatott.
{mosimage}Többek véleménye szerint Tom alakítása mentette meg az unalomtól azokat a kevésbé sikeres mozikat, amikben felbukkant. A magas barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú, a Pénznyelő és a Dragnet egyaránt bebizonyították, hogy a tehetség nem olvad el akkor sem, ha a film nem a műfaj csúcsa. A mérsékelt sikerek csak megerősítették Hanks meggyőződését, miszerint egyszer eljön az ő ideje, s ez Penny Marshall rendező jó szemének köszönhetően be is következett: az 1988-as Segítség, felnőttem! című filmben Tom egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra nevezték érte. Még ebben az évben a Punchline-ban is bizonyította tehetségét, a filmben egy önpusztító, vitriolos humorú komikust alakított. Az egyik kopó, másik eb című mozi felhőtlen szórakozást biztosított nézők és szereplők számára, bár Hanks bevallása szerint kutyapartnere, Hooch némelykor hamarabb felfogta a rendezői utasításokat, mint ő. A Joe és a vulkán című romantikus komédia tovább növelte a színész népszerűségét, míg a Philadelphia főszerepe bátorságát bizonyította. Ez volt az első eset, hogy egy vezető hollywoodi színész egy neves stúdió produkciójában készült alkotásban az AIDS egyik meleg áldozatát alakította, egy ügyvédet. Hanks filmbeli barátját Antonio Banderas játszotta, aki akkoriban költözött az Egyesült Államokba. Tom Oscar-díjat kapott, s köszönő beszéde az utóbbi évek díjkiosztásainak legpoétikusabb megnyilvánulása volt, mivel egy meleg tanárának is köszönetet mondott benne. A következő évben megint nagy alakításra nyílt lehetősége: a Forrest Gumpban egy együgyű alabamai fickót játszott, aki a legszokatlanabb hősök egyikévé válik. Ezért a filmért ismét Oscar-díjban részesült.
Még a Philadelphia forgatása alatt Jonathan Demme bíztatta Tomot, hogy próbálkozzon meg a rendezéssel, ráadásul azt is megígérte, hogy segít, ha eljön az ideje. Előbb azonban valóra vált egy álma, mivel gyermekkorában az űrbe vágyott. Most szkafanderbe bújhatott, mivel az Apollo-13-ban megkapta Jim Lovell parancsnok szerepét. - Amikor a kilövési jelenetet forgattuk, egyszerűen úgy éreztem, hogy most elindultam a kozmoszba - emlékezett vissza. A Földre való visszatérés után Hanks nekilátott élete első forgatókönyvének. A Nyomul a banda! A Wonders nevű kisvárosi rockbanda története mérsékelt sikert aratott, de érződött rajta a tehetséges rendező, Tom Hanks keze nyoma.
{mosimage} Az űrhajózás azonban továbbra sem hagyta nyugodni, s a HBO From Earth to Moon sorozatának executive producereként segített a széria sikerre vitelében, ő rendezte az első részt - ezért Emmy-díjra nevezték -, s társforgatókönyvíróként, illetve színészként is jeleskedett. Ezután egyenruhába bújt, Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében, ami 1988-ban az év sikerfilmje lett, s nevezték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő Oscar-díjára. A dráma után vígjáték következett, Nora Ephron habkönnyű komédiájában, A szerelem hullámhosszában Meg Ryan volt Hanks partnere.Aztán megint Oscar-jelölésre érdemes szerepet kapott. A Halálsoron című film a gazdasági válság idején játszódott, Hanks börtönőrt játszott, akinek egy fekete elítéltet kell megvédenie, az illetőt két fehér kislány meggyilkolásával vádolták. Meg is érkezett a nominálás híre, s ez történt a Robert Zemeckis rendezte Számkivetett esetében is, amelyben egy lakatlan szigeten küzd a túlélésért, miután az általa alakított menedzser az egyetlen túlélője egy viharba került repülőgép balesetének.
Hanks közeli tervei között szerepel Richard Nixon megformálása a The Passion of Richard Nixon című moziban, és Martin Scorsese életrajzi filmje, a Dino, amelyben Tom Dean Martin, a legendás énekes és filmsztár bőrébe bújik. A rendezést sem hanyagolja el, bizonyság erre a Mesék a kriptából és a Fallen Angels sorozatok néhány epizódja.
Azért persze marad ideje a családra is. Első feleségétől 1985-ben elvált, de 1988-ban megint a házasság igájába hajtotta a fejét, Rita Wilson színésznőtől még két fia született, Chester és Truman.
Mit kell tudni még Tom Hanksről? Kedvenc romantikus párja R2D2 és C3PO, mivel imádnivalók és fantasztikusak. Tom egyenes leszármazottja Nancy Hanksnak, Abraham Lincoln anyjának, s nagyon büszke erre.
Meg arra is, ahogy Sam Mendes rendező vélekedik róla: - Hanks csodálatos színész, és az a legjobb, amikor egy szerep olyasmit követel egy hozzá hasonló remek színésztől, amit korábban még sosem csinált.
{mosimage} A kárhozat útja című filmról van szó, amelynek tervéről Hanks jóval azelőtt értesült, hogy az eredeti regényből elkészült volna a forgatókönyv. - Eleinte leginkább a történet kiszámíthatatlansága ragadott meg - mesélte Hanks. - Elolvastam belőle három oldalt és azt hittem, tudom, mi fog történni, de aztán kiderült, mennyire tévedtem. Michael Sullivan sötét rejtélyes ember, bérgyilkos, aki végül kénytelen az ellen fordulni, akit apjaként tisztelt. Meg kell tennie ezt a fiáért, akivel végül rendkívül mostoha körülmények között találnak egymásra.
A családszerető színész azonban a 12 éves Chestert és a 7 éves Trumant nem fogja elvinni, hogy megnézzék ezt a filmjét, mivel nagyon erőszakosnak tartja a mozit. - Ha szerelem és szex van egy filmben, azt megnézhetik a fiúk, mivel ezek az élet természetes részei, de az erőszaknak nem szabad ide tartoznia...
Hanks következő filmje, a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz! egy sikeres ifjú szélhámosról szól - őt Leonardo DiCaprio alakítja - aki megszemélyesített pilótát és orvost, ügyvédbojtárt és történelemprofesszort, és közben 2,5 millió dollárnyi összeget csalt ki áldozataitól. A Frank Abagnale jr. igaz történetén alapuló moziban persze egy FBI-ügynök, Carl Hanratty ered a szélhámos nyomába, és mondani sem kell, hogy fülön csípi. Ezt az ügynököt alakítja Hanks, aki kétségtelenül jobban fest a törvény oldalán, mint a rosszak mellett...
Persze Tom a moziban gyakran átlép a másik oldalra, például Alexander Meckendrick 1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőm című produkciójának a Coen-testvérek által rendezett remake-jében.Goldthwait Higginson Dorrt, a szélhámos professzort alakítja, aki bandával az évszázad rablását tervezi.
- A szélhámos professzor figurája jó szerep, amelyet a híres Alec Guinness formált meg oly árnyaltan az 1955-ös eredeti változatban. A professzor a fondorlatos rablási akció kiagyalója, ám a tervet keresztülhúzza az ártatlan öreg hölgy, akitől szobát bérelnek a betörők, és aki lefüleli őket. A Betörő az albérlőm mintegy a III. Richárd interpretációja - jegyezte meg meg Tom Hanks, majd hozzátette: - Joel és Ethan Coennel dolgozni olyan, mint megütni a főnyereményt. Amikor az általuk írt, tökéletesen kidolgozott forgatókönyvet még csak félig olvastam el, már azt mondtam magamban: ebben benne kell lennem! És benne is van, a nézők nagy örömére.
{mosimage} Alighogy befejezte a forgatást, már várta Steven Spielberg ajánlata, hogy vállalja el A terminál (The Terminal) főszerepét. A történet a Kelet-Európából New Yorkba látogató Viktor Navorskiról szól, akinek hazájában véres puccs tör ki, megbuktatják a kormányt, és amikor a Kennedy repülőtérre érkezik, útlevele már érvénytelen, hiszen egy nem létező ország állította ki, s így nem léphet az Egyesült Államok területére. A nemzetközi utasforgalom termináljában rostokolva muszáj valahogy feltalálnia magát, amíg hazájában a háború véget nem ér. Ahogy az eltelt hetek lassan hónapokba fordulnak, Viktor egyre jobban kiismeri magát a terminál sajátos mikrovilágában, a képtelenül összetett miliőben megtapasztalja a nagylelkűséget, az ambíciókat, az élvezeteket, megtalálja a helyét, nyugalmát és még a szerelmet is egy gyönyörű stewardess, a Catherine Zeta-Jones alakította Amelia személyében.
Hanks következő munkája egy kicsit nyugalmasabb volt, ugyanis Robert Zemeckis The Polar Express című rajzfilmjében, amely a Télapó létezését firtatja, ő kölcsönözte a hangját a mozdonyvezetőnek, aki elviszi a gyerekeket az Északi-sarkra, hogy alaposabban megvizsgálják a kérdést.
Az IMAX csapata is egy vizsgálatot tett lehetővé a 3D-s Magnificent Desolation című, a Holdra szállásról szóló tudományos filmben - amelynek egyik producere, forgatókönyvírója és egyben narrátora is Hanks - a néző átélheti egy másik égitesten való landolás élményét. Tom számára - aki az Apollo 13 című filmben Jim Lowellt személyesítette meg - szintén újdonságot jelentettek a nyilvánosság előtt eddig ismeretlen NASA-felvételek.
Aztán újabb felvételekkel kerül közeli kapcsolatba, de ezúttal próbafelvételekről volt szó. Ron Howard rendező és Brian Grazer producer ugyanis megszerezte Dan Brown bestsellere, A Da Vinci-kód megfilmesítési jogát, és nem akarták vesztegetni az időt, gyorsan ki kellett választani a főszereplőket. Robert Langdon szimbólumkutató szerepére Bill Paxtont kérték fel, de a színész nem tudott időt egyeztetni a produkcióval. Felmerült még Russell Crowe, Ralph Fiennes, Hugh Jackman, George Clooney és Tom Hanks neve is, végül a próbafelvételek alapján Tom mellett döntöttek. A forgatás Párizsban kezdődött, és Tomnak rögtön volt egy kívánsága, ugyanis nem akarta, hogy minden reggel autóval vigyék a helyszínre, inkább kért egy motort. - Meg akarom ismerni a várost, ezért inkább felpattanok a Vespára, amit a rendelkezésemre bocsátottak, bár Ron Howard rendező figyelmeztetett, hogy minden reggel épségben kell megérkeznem...
Ez sikerült is, Hanks és partnerei - többek között Audrey Tautou, Jean Reno és Paul Bettany - mindent megtettek a siker érdekében, de 2006 májusában a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás nem nyerte el mindenki tetszését. Tom azonban 18 millió dollárt tehetett zsebre, meg részesedik a profitból is, úgyhogy nem izgatja a kritikusok véleménye, és persze tovább dolgozik.
{mosimage} A Sean McGinly írt és rendezendő drámában, a The Great Buck Howardban, amelynek Tom egyik producere is, Hanks fiával, Colinnal szerepel, és nem meglepő módon apa és fiú szerepét alakítják. Az ifjabb Hanks egy bűvész - őt Kevin Kline játssza - asszisztense lesz, akinek pályája éppen lefelé ível, és új segítőjével akar kilábalni a gödörből. Az idősebb Hanks a papát kelti életre, aki cseppet sem örül tanulmányait éppen befejező fia pályaválasztásának. Bár a két Hanks már játszott együtt a Nyomul a bandában és Az elit alakulatban, eddig nem volt közös jelenetük…
Szintén tervben van Lawrence Kasdan The Risk Poolja, amelyben a Hanks által alakított lecsúszott szerencsejátékosnak, Sam Hillnek egyik napról a másikra a gyermeknevelés nehézségeivel kell szembenéznie. Miután rég nem látott elvált felesége ideg-összeroppanást kap, rá hárul közös fiuk nevelésének feladata. Tom elkövetkező filmjei között szerepel még a Cold Case, amelyet Mark Romanek rendez. Ebben nyomozót alakít, aki nyugdíjazása előtt még meg akar oldani egy esetet, ugyanis barátját 27 éve gyilkolták meg, és még mindig nem sikerült kézre keríteni a tettest.
Egy texasi képviselő, bizonyos Charlie Wilson azonban a valóságban is kézre került, amikor a nyolcvanas években Las Vegasban egy jacuzziban két drogos örömlány társaságában találták, de átvészelte a botrányt. Egyéb viselt dolgai miatt életrajzi könyv készült róla, amely alapján Mike Nichols készül leforgatni a Charlie Wilson’s War című filmjét arról a szenátorról, aki támogatta a CIA-t az oroszok ellen lázadó afgán ellenállók titkos felfegyverzésében. Persze a nő sem maradhat ki a történetből egy dúsgazdag texasi hölgy személyében, aki nem kevés befolyást gyakorol Wilsonra. A címszereplő és a társproducer Tom Hanks lesz, a gyönyörű asszony pedig Julia Roberts, aki ezzel a szereppel tér vissza a filmvászonra. Tom pedig egyelőre felesége és négy gyermeke társaságában lazít, hogy felkészülhessen az előtte álló feladatokra.


{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}












                 Filmográfia:

  • 1980.  Tudja, hogy magányos vagy
  • 1980.  Bosom Buddies (tévésorozat)
  • 1982.  Mazes and Monsters (tévéfilm)
  • 1984.  A nagy csobbanás
  • 1984.  Legénybúcsú
  • 1985.  Magas barna férfi felemás cipőben
  • 1985.  Önkéntesek
  • 1986.  Pénznyelő
  • 1986.  Alma a fájától
  • 1986.  Örökké búcsúzunk
  • 1987.  Behálózva
  • 1988.  Segítség, felnőttem!
  • 1988.  Életem a kabaré
  • 1989.  Ami sok, az sokk
  • 1989.  Egyik kopó, másik eb
  • 1990.  Joe és a vulkán
  • 1990.  Hiúságok máglyája
  • 1992.  Micsoda csapat
  • 1993.  A szerelem hullámhosszán
  • 1993.  Philadelphia – Az érinthetetlen
  • 1994.  Forrest Gump
  • 1995.  Apollo 13
  • 1995.  Toy Story – Játékháború
  • 1996.  Nyomul a banda
  • 1998.  A végtelen szerelmesei – Az Apolló-program (tévé-minisorozat)
  • 1998.  Ryan közlegény megmentése
  • 1998.  A szerelem hálójában
  • 1999.  Toy Story – Játékháború 2
  • 1999.  Halálsoron
  • 2000.  Számkivetett
  • 2001.  Az elit alakulat (tévé-minisorozat)
  • 2002.  A kárhozat útja
  • 2002.  Kapj el, ha tudsz
  • 2004.  Betörő az albérlőm
  • 2004.  Terminál
  • 2004.  Polar Expressz
  • 2006.  A Da Vinci-kód
  • 2007.  Charlie Wilson háborúja
  • 2009.  Angyalok és démonok
  • 2010.  Toy Story 3
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1