Oldalainkat 71 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Uma Thurman
                                                                            Uma Thurman                                         

umathurman1.jpgSzületési név: Uma Karuna Thurman
Foglalkozása: színésznő, producer
Született: 1970. április 29.
Születési hely: Boston, Massachusetts, USA
Testvérei: Dechen, Ganden és Mipam
Tanulmányai: 15 évesen otthagyta a gimit
Magassága: 183 cm
Családi állapota:  Exférjek: Gary Oldman, Ethan Hawke
Gyermekei: Maya Ray, Roan
Fanpostája:


{mosimage} 1970. április 29-én született Bostonban. Svéd származású, egykor modell, később pszichoterapeuta édesanyja és tibeti buddhista szerzetesnek felszentelt édesapja az alternatív kultúra vonzásában nevelték őt. Különös keresztnevét egy hindu istenség után kapta, jelentése: "az áldások adományozója”. Három fiútestvére van: Dechen, Ganden és Mipam. Indiától New Yorkig mindenütt éltek, s a család állandó vendégei közé tartozott Timothy Leary, a pszichedelikus guru, a világ minden részéről érkező szerzetesek, sőt maga a dalai láma is. Uma mindig úgy érezte, hogy kilóg a többiek közül, esetlennek, csúnyának és félszegnek tartotta magát. Mivel neve miatt folyton csúfolták, egy időben arra a döntésre jutott, hogy fel kell vennie egy szokványos amerikai nevet, mint például Linda vagy Kelly. Tizenévesen Uma is lázadó korszakát élte, de mivel a família egyébként sem volt szokványos, a lány a hagyományos amerikai értékek ellen lázadozott, például megtagadta, hogy pompomlány legyen. Uma végül a színészetben talált önmagára.
Első sikerét egy általános iskolai produkcióban aratta: hatalmas tapsot kapott egy kísértet szerepében. A gimnáziumból 15 évesen kimaradt, New Yorkba utazott, hogy színésznő legyen. Szerencséje volt, mivel felfigyelt rá két tehetségkutató, akik beajánlották a Salemi boszorkányok produkcióba. Bár otthonról kapott némi támogatást, ki kellett egészítenie a jövedelmét. Eleinte tányérokat mosogatott, majd modellkedett, végül 16 évesen az 1987-es Kiss Daddy Good Night című, alacsony költségvetésű thrillerben debütált, amelyben férfiakat csábító vámpírt alakított.
{mosimage} A következő évben a Johnny, a tökéletes című tinikomédiában szerepelt, majd Terry Gilliam kamerája előtt domborított Vénuszként a Münchhausen báró kalandjaiban. Ezek után több olyan ajánlatot kapott, amelyek erotikus kisugárzására épültek, de Uma nem a külsejével akart érvényesülni. A Stephen Frears rendezte Veszedelmes viszonyokban, amely ugyanebben az évben készült, már nem csak a szépségét, de végre a tehetségét is megmutathatta, a kritikusok el is ismerték, de a nézők inkább a bájos 17 éves lányért rajongtak, fel is került a Rolling Stone Magazin Hot kiadásának címlapjára. A következő fontos szerepe Henry Miller író biszexuális felesége volt a majdnem korhatáros besorolást kapott Henry és June-ban, majd John Irvin Robin Hoodjában a címszereplő Patrick Bergin mellett Mariant keltette életre, ám a film bemutatóját rosszul időzítették, ugyanis ugyanebben az évben dobták piacra Kevin Costner nagyobb költségvetésű, szintén a sherwoodi népi hősről készített moziját, amelyben Mary Elizabeth Mastrantonio alakította Mariant.
{mosimage} A sikertelenség nem törte le a színésznőt, ugyanis 1990-ben találkozott Gary Oldman angol színésszel, aki annyira levette a lábáról, hogy feleségül ment hozzá. A házasság nem tartott soká, a következő évben el is váltak, az ok a férj mértéktelen italozása volt. - Ր volt az első szerelmem - emlékezett vissza Thurman -, előtte nem voltak ilyesfajta tapasztalataim. Egy őrült szerelem volt, amely véget ért.
Uma azonban tovább filmezett, Richarg Gere és Kim Basinger társaságában játszott Dermesztő szenvedélyekben, majd Andy Garcia ás John Malkivich partnere volt a Jennifer 8 - A következő című filmben. A két átlagos mozi nem követelt különösebb erőfeszítést a színésznőtől, aki azonban ekkor már komolyan dolgozott karrierjének építésén, ezért örömmel fogadta el a felkérést a Veszett Kutya és Glória című vígjáték Glória szerepére, Wayne "Veszett Kutya" Dobie-t Robert de Niro alakította. A film kritikai sikert aratott, de a közönség már nem kedvelte annyira, így nem hozta meg a remélt bevételt. Uma Thurman 22 évesen úgy érezte, válaszúthoz érkezett. - Nagyon fiatalon kezdtem a pályát - emlékezett vissza erre az időszakra. - Mindig független voltam, és minden a saját erőmből akartam megoldani. A magam módján rettentő naiv lehettem. Akkor azonban rájöttem, hogy még sokat kell tanulnom, ezért beiratkoztam a színiiskolába. A Néha a csajok is úgy vannak vele című filmmel akart visszatérni, de a mozi nem aratott nagy sikert, viszont találkozott egy kezdő rendezővel, bizonyos Quentin Tarantinóval, aki meggyőzte, hogy Ponyvaregény című filmjében játssza el Mia Wallace szerepét. A film hatalmas sikert aratott, Umát Oscarra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.
{mosimage} Az Itália csókjában Vanessa Redgrave mellett csak kisebb szerepet kapott, de nagyon örült neki, hogy egyik kedvenc színésznőjével együtt állhat a kamera elé. A Vonzások és állatságok című romantikus vígjátékban Janeane Garofalo mellett Uma "a buta szőkeséget” alakította, és bebizonyította, hogy komédiási képességek is rejlenek benne. Ezután komolyan készült Marlene Dietrich megformálására, amelyre Louis Malle kérte fel, de a rendező váratlan halála meghiúsította ezt a tervet, mivel Uma kijelentette, hogy más rendezésében nem hajlandó eljátszani a legendás sztárt. Viszont egy gonosz nő szerepe vonzotta, így lett Méregcsók a Batman és Robinban, majd belekóstolt a sci-fi mőfajba a Gattacában. A szokatlan fantasztikus filmben Ethan Hawke volt a partnere, és a két fiatal színész nem csak a kamera előtt lett szerelmes egymásba. Az érzelmek azonban nem akadályozták a munkában, következő filmjében, a Nyomorultakban a tragikus sorsú Fantine-t személyesítette meg. Aztán nagy szakmai csalódásban volt része: a Bosszúállókat sok kritikus az év egyik legrosszabb filmjének választotta, pedig az Uma által alakított Emma Peel Ralph Fiennesszel együtt próbálta megmenteni a világot az őrült Sean Connerytől. De ez csak a filmvásznon sikerült. Uma vállat vont és a magánéletével kezdett foglalkozni, 1988 májusában feleségül ment Ethan Hawke-hoz, és júliusban megszületett a lányuk, Maya Ray. A boldog színésznő egy ideig nem foglalkozott a karrierjével, de egy év múlva New Yorkban színpadra lépett A mizantrópban, majd Roland Joffe történelmi drámája, a Vatel következett, majd a HBO produkciójában készült Hysterical Blindness, amelynek Uma nemcsak főszereplője volt, hanem producere is. Alakítását Golden Globe-díjjal jutalmazták. {mosimage}Aztán megint Tarantinóval készült forgatni a Kill Billt, de közbejött a terhessége. A rendező azonban megvárta egyik kedvenc színésznőjét. Thurman 2002 januárjában hozta világra fiát, Roant, és március másodikán már jelentkezett, hogy készen áll a tréningezésre. Tarantino ugyanis neki szánta a szerepet. Ráadásul a rendező bevallotta, hogy a sztori elejét valójában Uma találta ki.
Miután befejezte a fizikailag is kimerítő Kill Bill forgatását, máris várta a következő munka, A felejtés bére, amelyben Ben Affleckkel dolgozott. A filmet Vancouverben forgatták, férje, Ethan Hawke közben Montrealban Angelina Jolie partnereként az Életeken át című thrillerben szerepelt, szabad idejében pedig Jen Perzow kanadai modellel randevúzgatott. Mivel ez többször is előfordult, a dolog Uma fülébe jutott, és bár korábbi véleménye szerint inkább elvisel egy olyan férfit, aki megcsalja, semmint azt, aki nem húzza le a vécét maga után, ezúttal rossz néven vette két gyermeke apjának félrelépését, és kiadta az útját. Két testvére, Mipam és Ganden a hírek szerint agyon akarta csapni a hűtlen férjet...
A színésznő egy ideig búslakodott, majd hamarosan régi barátjával, Andre Balazs New York-i hoteltulajdonossal kezdett találkozgatni, majd össze is költöztek, a Hawke-tól való válását 2005 januárjában mondták ki.
{mosimage} Egy másik régi barát is felbukkant az életében, de ő szerepet ajánlott. John Travoltáról van szó, aki ragaszkodott hozzá, hogy a Csak lazán! című filmjében Uma legyen a partnere. A színésznő persze beleegyezett: - A forgatókönyvet rendkívül viccesnek és szórakoztatónak találtam, de a legfőbb vonzerő mégis az volt, hogy újra együtt játszhattam Johnnal. Nagyszerűen éreztük magunkat tíz évvel ezelőtt, és amikor olvastam a táncjelenetet, szinte úgy éreztem, mintha már jártam volna ott. Annyira jó John Travoltával táncolni, ő a legjobb táncpartner a világon… - nyiltakozta.
Következő filmjében, az Első a szerelem című romantikus vígjátékban egy Rafi Gardetet nevű, 37 éves, frissen elvált, karrirerista nőt alakít, akibe beleszeret egy tehetséges huszonéves festő, és a fiatalember véletlenül Rafi pszichiáterének - őt Mery Streep játssza - a fia. A szerepet eredetileg Sandra Bullocknak szánták, de ő annyi változtatást szeretett volna a forgatókönyvben, amelybe a rendező-forgatókönyvíró Ben Younger nem egyezett bele, így két héttel a forgatás megkezdése előtt Uma kapta meg a szerepet.
Susan Stroman rendező is Umát szemelte ki a The Producers: The Movie Musicalben a kissé ütődött svéd bombázó megformálására. Ulla recepciós-titkárnőből show-sztár lesz, aki 1959-ben főszerepet kap egy szökött náci által írt musicalban, a Springtime for Hitlerben. Partnerei, Nathan Lane és Matthew Broderick már a Broadwayn is sikert arattak a darabban, és a filmben Uma is bebizonyítja tehetségét.
{mosimage} Ivan Reitman rendező is tisztában volt Thurman képességeivel, és biztos volt benne, hogy ő a legalkalmasabb egy tökéletes lány életre keltésére. Uma Jenny Johnsont alakítja, akibe a Luke Wilson által megszemélyesített Matt fülig beleszeret, de a kapcsolat elején nem tudja, hogy Jenny "másodállásban" G-Girl, a szuperhősnő. Amikor kedvese teljesen rátelepszik, Mattre, a fiatalembernek elege lesz, de hogyan szakítson egy olyan nővel, aki repül, kocsikat emelget, és egy pillantásával lyukat éget az acélba? A büszkeségében megsértett Jenny az összes szuperhősi képességét arra használja, hogy megnehezítse Matt életét...
{mosimage} A kalandos vígjáték után a színésznő szusszantott egyet, ismét szakított André Balázzsal, a magyar származású szállodatulajdonossal, akivel hol szünetet tartanak, hol újra együtt vannak, és 2006 márciusában büszkén vette át a Cannes-i Filmfesztivál igazgatójától Franciaország állami kitüntetését, a Commander of the Order of Arts and Letterst, amelyet színészi munkássága elismeréseként kapott.
Amelyet Vadim Perelman rendező In Bloom című filmjében folytat. A The Light Before Her Eyes című regényen alapuló thriller főhőse egy tanárnő, akinek a szeme láttára zajlik egy lövöldözés az iskolájában, amelyet szerencsésen túlél, de addigi nyugodt élete végleg megváltozik.
Úgy tűnik, a színésznő is változásra vágyik, ugyanis a hírek szerint 2006 ősze táján már Orlando Bloommal találkozgatott, aki éppen szakított a barátnőjével. A 29 éves Bloom úgy tűnik, beleillik a 36 éves Uma elképzeléseibe, ugyanis kijelentette: elege van az idősebb férfiakból, inkább a fiatalabb generáció vonzza...


{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}













                 Filmográfia:

  • 2006.  A szuper exnőm
  • 2005.  Producerek
  • 2005.  Első a szerelem
  • 2005.  Csak lazán!
  • 2004.  Kill Bill 2
  • 2003.  A felejtés bére
  • 2003.  Kill Bill
  • 2001.  Chelsea Wall
  • 2001.  Visszajátszás
  • 2000.  Az aranyserleg
  • 2000.  Vatel,
  • 1999.  A világ második legjobb gitárosa
  • 1998.  Bosszúállók
  • 1998.  A nyomorultak
  • 1997.  Gattaca
  • 1997.  Batman és Robin
  • 1996.  Vonzások és állatságok
  • 1996.  Gyönyörű lányok
  • 1995.  A Month by the Lake
  • 1994.  Ponyvaregény
  • 1993.  Néha a csajok is úgy vannak vele
  • 1993.  Veszett Kutya és Glória
  • 1992.  Jennifer 8
  • 1992.  Dermesztő szenvedélyek
  • 1990.  Henry és June
  • 1990.  Where the Heart Is
  • 1988.  Veszedelmes viszonyok
  • 1989.  Münchausen báró kalandjai
  • 1988.  Johnny, a tökéletes
  • 1988.  Kiss Daddy Goodnight
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1