Oldalainkat 57 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

FILM KATEGÓRIÁK

  Akció ( 1080 )
  Animációs ( 410 )
  Családi ( 458 )
  Dokumentum ( 157 )
  Dráma ( 1828 )
  Eastern ( 2 )
  Életrajzi ( 125 )
  Erotikus ( 8 )
  Fantasy ( 321 )
  Film-noir ( 7 )
  Háborús ( 182 )
  Horror ( 524 )
  Kaland ( 569 )
  Katasztrófa ( 10 )
  Komédia ( 40 )
  Koncertfilm ( 24 )
  Krimi ( 547 )
  Mese ( 132 )
  Mesefilm ( 26 )
  Musical ( 55 )
  Opera ( 4 )
  Romantikus ( 714 )
  Sci-Fi ( 379 )
  Sorozat ( 165 )
  Sport ( 78 )
  Természetfilm ( 17 )
  Thriller ( 1014 )
  Történelmi ( 132 )
  Ví­gjáték ( 1491 )
  Western ( 58 )
  Zenés ( 115 )
 

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
Cate Blanchett
                                                                              Cate Blanchett
                                                                       

cate-blanchett1.jpgSzületési név: Catherine Élise Blanchett
Foglalkozása: Színésznő, rendező
Született: 1969.május.14.
Születési hely: Melbourne, Australia
Testvérei: Bob, Genevieve
Tanulmányai: Melbourne, Színművészeti főiskola
Magassága: 174 cm
Családi állapota:  Férje Az ausztrál forgatókönyvíró, Andrew Upton
Gyermekei: 3 gyereke van
Fanpostája:


{mosimage} A texasi Volt tengerész, Robert Blanchett találkozott egy ausztrál tanárnővel, June-nal és azonnal beleszeretett. A házasságkötés után Melbourne-be költöztek, s hamarosan megszülettek a gyerekek: Bob, Catherine Elisa és Genevieve. A középső poronty 1969. május 14-én jött világra, és már hatévesen úgy döntött, hogy művészi pályára lép, mivel egy barátnője születésnapi buliján fellépett egy bűvész, aki teljesen lenyűgözte. Szülei bátorították a kislányt, aki zongoraórákra járt, és hamarosan a sydneyi rádió klasszikus zenei műsorának egyik állandó szereplője lett.
Cate-nek boldogan telt a gyerekkora, ám tízévesen nagy szomorúság érte, ugyanis apja szívrohamban meghalt. A kórházban a papa egyik munkatársa azt mondta a gyerekeknek, hogy mivel a mamájuknak most nagyon nehéz a szíve, ezért roppant jól kell viselkedniük. Cate úgy emlékszik vissza, hogy ettől Az időtől fogva törekedett a tökéletességre.
Beiratkozott a metodista lányiskolába, ahol hamarosan a diákszínjátszókör vezetője lett. Sok darabban fellépett: A lovakat lelövik, ugye? előadását pedig meg is rendezte. Ezután a melbourne-i egyetem következett, ahol szépművészeti és közgazdasági tanulmányokat folytatott, de hamar elege lett belőle és utazni támadt kedve, hogy tapasztalatokat szerezzen. Angliából a vízuma lejárta után el kellett jönnie, ezután Egyiptomba ment, ahol egy ismerősével lakott egy olcsó hotelben. Egy boksztémájú egyiptomi filmben statisztált, ezt nem élvezte igazán, de szüksége Volt a pénzre, viszont úgy látta, hogy a színészek élete sokkal szórakoztatóbb, tehát elhatározta, hogy a tettek mezejére lép.
{mosimage} Visszatért Melbourne-be és beiratkozott a színművészeti főiskolára. Kiváló növendék Volt a vizsgaelőadások Szophoklész Elektrájának címszerepét alakította, amivel egy fontos rajongót szerzett magának. Drámatanára, Lindy Davis, aki Geoffrey Rush színésszel egy házban lakott, sürgette barátját, hogy jöjjön el és nézze meg "ezt a lenyűgöző fiatal nőt”. Rush megnézte, őt is lenyűgözte, és nem felejtette el a nevét. Cate a sydneyi színház tagja lett és több jelentős alakítást nyújtott, az Oleanna-ban Geoffrey Rush Volt a a partnere, Az egyetemista lány megformálásáért Cate 1993-ban a kritikusoktól megkapta a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat. Blanchett nemcsak színpadon, hanem a tévében is szerepelt, de igazán a színház vonzotta. Rush Belvoire Street Theatre Companyjában Ophélia szerepét ajánlotta neki a Hamletben, ezt az alakítást is ünnepelték a kritikusok.
Aztán persze jöttek a filmek. Cate első mozija a Parklands című rövidfilm Volt aminek női főszerepét egyenesen neki írták, majd Bruce Beresford Láger Az édenkertben című alkotásában Glenn Close és Francs McDormand partnere Volt A Szerencsés találkozás Lizzie-vel című vígjáték után Gillian Armstrong szemelte ki Ralph Fiennes partnerének a Játék és szenvedélyben, de producerek fanyalogtak, mivel amerikai színésznőt akartak. Végül a rendező megnézette velük a Lizzie-t, így Cate megkaphatta a gazdag ausztrál örökösnő szerepét, aki fel akarja szabadítani a nőket a férfiak uralta világban.
Ez az alak tökéletesen illett a színésznőhöz, aki különben is sokat jótékonykodik Nők és gyermekek érdekében. 1999-ben részt vett Az Old Vic karitatív előadásán, A vagina monológok többi szereplője Julianne Moore, Melanie Griffith és Gillian Anderson Volt
{mosimage} Aztán egy olyan szerep következett, amihez le kellett borotválnia a haja egy részét. Az Elizabeth című filmben Erzsébetet játszotta, a szűz királynőt, akinek alakjában egyesül Az ártatlan fiatal lány és a kegyetlen uralkodó. A mozi elsöprő sikert aratott, Cate-t Oscarra jelölték - a szobrot azonban Gwyneth Paltrow vehette át -, viszont megnyerte a Brit Filmakadémia díját és Golden Globe-ot is kapott.
Ezután persze elárasztották ajánlatokkal, de Blanchett nem tűnt nagyon lelkesnek, mivel nem sztár akart lenni, hanem olyan színésznő, aki hosszú távra is tervezhet. A rendezők felbátorodtak, így vállalta Cate a feleség rövid szerepét a Pushing Tinben, amelyben szűk nadrágot, arany karkötőket és hosszú hajat viselt, ráadásul egy speciális melltartót, amely jelentősen nagyobbnak mutatta a keblét.
{mosimage} Anthony Minghella, Az angol beteg rendezője is szerette volna megnyerni A tehetséges Mr. Ripley egyik mellékszerepére, de tartott tőle, hogy a színésznő nem vállalja. Cate elolvasta a forgatókönyvet, és tetszett neki, a rendező pedig még beleíratott számára néhány jelenetet... Aztán egyre hosszabban Volt jelent a filmvásznon. A Sally Potter rendezte A síró emberben Az orosz származású Lolát alakította. - Lola szerepében azt szeretem, hogy álarcot ölt, majd leveti azt, egyfajta katalizátor, aki beszél, amikor felbukkan, s akkor sem tartja a száját, amikor távozik - nyilatkozta a figuráról, amely egyébként arra is lehetőséget adott neki, hogy először szerelmeskedjen a kamera előtt. A Rossz álmokban a kissé hóbortos Annie-t játszotta, akit belekevernek egy gyilkossági ügybe. A forgatókönyvet Billy Bob Thornton írta, akivel együtt játszott következő filmjében, a Banditákban. Itt unatkozó háziasszonyt alakít, aki két bankrabló karmaiba kerül, s végül ő rabolja el mindkettőjük szívét. Alakítását Golden Globe-ra jelölték.
Ami a szívrablást illeti, ez Cate magánéletében is előfordult, csak fordított előjellel. 1997-ben, amikor Csehov Sirályában Ninát alakította, megint találkozott Andrew Upton forgatókönyvíróval, akivel a Lizzie forgatásán ismerkedett meg.- Ր azt hitte, én tartózkodó vagyok, én meg úgy véltem, ő arrogáns. Aztán Egyszer csak megcsókolt. Az ember gyakran rosszul ítéli meg a másikat, mivel egyszerre levett a lábamról - nyilatkozta a színésznő. A pár Az Elizabeth forgatása előtt összeházasodott, vettek egy házat Sydney tengerpartján, és boldogan élnek.
{mosimage} Cate boldogságát Az is fokozta, hogy szerepet kapott A gyűrűk urában.
- Engem a Galadrielben rejlő erő fogott meg - mondja. - Ր Az egyetlen a történet során, aki valóban próbának veti alá Frodót. Szerettem őt, mert annyira ikonikus figura. És, igen, be kell vallanom, mindig is akartam hegyes füleket…
A Charlotte Gray című filmjében megint más a karaktere, itt egy skót nőt játszik, aki a II. világháború idején csatlakozik a francia ellenállási mozgalomhoz, hogy megmentse fogságba esett barátját, aki az angol légierő pilótája.
Ezután a Kikötói hírek következett, amelyben Cate olyan anyát játszik, aki szabályosan eladta a lányát Az illegális örökbefogadóknak.
A Heavenben ismét más nő lesz belőle, itt egy feleséget alakít, aki bosszút akar állni a drogdíleren férje kábítószer túladagolás miatti haláláért, ám önbíráskodás miatt letartóztatják, viszont egy rendőr beleszeret. Krzysztof Kieslowski forgatókönyvéből Tom Tykwer rendezte a mozit.
A színésznő tehát nagyon elfoglalt, de azért arra Volt ideje, hogy 2001 decemberében világra hozza a fiát, Dashiell John Uptont, aki a híres krimiszerző, Dashiell Hammett után kapta a nevét, lévén mindkét szülője nagy krimirajongó. Cate azonban a fantasyt is szereti, s örömmel várta, hogy nekiláthasson A gyűrűk ura következő két része forgatásának, amelynek befejezésekor elkönyörögte a sminkmestertől a műfüleket, és bronzba foglaltatta őket.
Miközben a férje vigyázott a gyerekre, Cate-nek arra is jutott ideje, hogy a képzelt világból átruccanjon a valóságba, Jim Jarmusch Kávé és cigaretta című fekete-fehér szkeccsfilmjében tűnt fel, majd ismét filmes időutazásban vett részt, Ron Howard 1885-ben, Új-Mexikóban játszódó Eltűntekjében Maggie-t, a gyógyító asszonyt alakította, aki egyedül neveli két lányát, és Az egyiket elrabolják Az apacsok...
{mosimage} Blanchett-tel is előfordult, hogy helytelenül dönt, például szerepet vállalt Wes Anderson Édes vízi élet című filmjében, amely hatalmasat bukott. A színésznő nem izgatta magát különösebben, ugyanis már második gyermekét várta, Roman Robert 2004-ben jött a világra.
Egy kis szülési szabadság után Cate ismét készen állt a munkára, és ezúttal szerencséje Volt ugyanis Martin Scorsese Howard Hughesről szóló Aviátor című filmjében eljátszhatta Katharine Hepburnt, amiért Golden Globe-ra jelölték, és végül a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjat kapott Az egykori Oscar-díjas filmcsillag életre keltéséért.
Ezután hazájában, Ausztráliában forgatta A kis hal című drámát, amelyben egy olyan nőt játszott, aki sikeresen megszabadult drogfüggőségétől, és új életet akar kezdeni, de ebbe a családjának is van beleszólása... Blanchett és partnere, Hugo Weaving Az Ausztrál Filmintézet és Az ausztrál kritikusok díját kapta a filmért, Roman Woods rendező hasonló elismerést kapott.
{mosimage} Bár szeretett volna több időt tölteni a családjával, Blanchett nem tudott nemet mondani Brad Pittnek, aki szerette volna, ha eljátssza a feleségét Alejandro González Inárritu Bábeljében. Pittnek, a rendező régi rajongójának sikerült rábeszélnie a szerepre, Cate-nek Az is imponált, hogy Brad a Bábel miatt mondott le róla, hogy szerepeljen Scorsese A Tégla című filmjében, és csupán társproducerként működött benne közre.
Legutóbb egy angol filmben, az Egy botrány részleteiben kapott főszerepet. Művészettörténet tanárt alakít, aki a családi élet egyhangúsága elől menekül a tanításba egy patinás kollégiumban, ahol közeli kapcsolatba kerül egy tanítványával barátnője, a történelemtanárnő - őt Judi Dench játssza - legnagyobb megdöbbenésére... A két színésznő kiváló alakítást nyújtott, mindkettőjüket Golden Globe-ra és Oscarra jelölték 2007-ben, ám ezúttal másnál kötöttek ki a díjak.
Cate Todd Haynes Bob Dylaneről szóló, I’m Not There című filmjében Christian Bale és Heath Ledger társaságában Az énekes egyik életszakaszában formálja meg Dylant, akivel sosem találkozott, de nagyon kedveli. Shekar Kapur The Golden Age című filmjében ismét eljátszotta Erzsébet királynőt, a mozi ezúttal Az uralkodó és a Clive Owen által megformált Sir Walter Raleigh kapcsolatát viszi filmvászonra. Cate ismét együtt szerepel Brad Pitt-tel a The Curious Case of Benjamin Button című F. Scott Fitzgerald-adaptációban, amelyet David Fincher rendez, majd egy klasszikus Roald Dahl-történet, a The Fantastic Mr. Fox animációs változatában kölcsönzi a hangját egy feleségnek, a férj valószínűleg George Clooney hangján szólal majd meg.
Ám mielőtt ismét forgatni kezdett volna, 2007 elején családjával elutazott a Palm Springs-i filmfesztiválra, ahol életműdíjat vehetett át, pedig még sok filmben szeretne játszani!{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}

                 Filmográfia:

 • 2008.  Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull 
 • 2008.  The Curious Case of Benjamin Button 
 • 2007.  Elizabeth: The Golden Age 
 • 2007.  I'm Not There 
 • 2007.  In the Company of Actors 
 • 2006.  Babel 
 • 2006.  Little Fish 
 • 2006.  Notes on a Scandal 
 • 2006.  The Good German 
 • 2005.  Stories of LOST Souls
 • 2004.  Coffee and Cigarettes 
 • 2004.  The Aviator 
 • 2004.  The Life Aquatic With Steve Zissou 
 • 2003.  Veronica Guerin 
 • 2003.  The Lord of the Rings: The Return of the King 
 • 2003.  The Missing 
 • 2002.  Heaven 
 • 2002.  The Lord of the Rings: The Two Towers 
 • 2001.  Bandits 
 • 2001.  Charlotte Gray 
 • 2001.  The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 
 • 2001.  The Man Who Cried
 • 2001.  The Shipping News 
 • 2000.  The Gift 
 • 1999.  Bangers 
 • 1999.  Pushing Tin 
 • 1999.  An Ideal Husband 
 • 1999.  The Talented Mr. Ripley
 • 1999.  Elizabeth 
 • 1998.  The Thank God He Met Lizzie 
 • 1997.  Oscar and Lucinda 
 • 1997.  Paradise Road
 • 1992.  Burned Bridge
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1