Oldalainkat 19 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Star Trek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kenobi   
2009. április 23. csütörtök, 20:35

star trek 1.jpg

Minden ellenállás hasztalan!

 Mondaná a kockalakó és közösségi tudatban zöngéző Borg, a Star Trek franchise egyik házi kedvence. S természetesen rögtön hozzátenné kedves, gépies hangon: asszimiláljuk magukat! De jó is lehet nekem, egyszerű XXI. századi Földlakónak! Eggyé válok milliárdnyi társammal. Együtt gondolkodunk, együtt sírunk, s ha rám érik az inger, Borg kocka hegyek kezdenek el toporogni a retyók előtt. Különben is, nem értem a kedves űrbéli gyarmatosítók felvágását. Azt hiszik, asszimilációs hisztijük az ő találmányuk? Egy fenét! Ma is létezik, csak éppen házasságnak hívjuk! S akik voltak-vannak olyan szerencsések és időmilliomosok, azok az egyik kereskedelmi csatorna jóvoltából gyakorlatilag végtelenített üzemmódban nézhetik délutánonként a Star Trek franchise hajtóművein felnövekedett sorozatok tömkelegét.
star trek 2.jpg
 Így aztán nosztalgiázhat a néző az „ős” sorozaton, s írhat húszoldalas környezettanulmányt Dr. Spock orrának íveltségéről, kuncoghatunk kajánul a mára már kissé ódivatúnak tűnő trükkökön, a merészebbek pedig elgonoszkodhatnak William Shatner Kirk kapitány évfolyamok alatt elterebélyesedő „hasizmáról”. De megállás nincs. A Voyager csillaghajó próbált kvadránsokon és hét évadon keresztül hazakóvályogni, majd lerághattuk a körmeinket az újabb Enterprise szérián, és végigizgulhattuk azt a négy évfolyamot, amíg John Archer kapitány kivénhedt űrtragacsát kivonták a forgalomból. Persze ennél a sorozatnál picit leragadva, engem kevésbé hatottstar trek 4.jpg meg a parancsnok tettrekészsége, még kevésbé igencsak esernyő méretű szimatolója, sokkal inkább nyálfolyamot eregettem az űrbéli csajokon, konkrétan T’Pol (Jolene Blalock) vulkánleányzón, illetve a szintén ringó csípővel és feszes popóval megerőterezett Hoshi Sato-n (Linda Park).
 Amikor Gene Roddenberry forgatókönyvíró-producer 1964-ben kigörcsölte első Star Trek epizódját, még nem is sejthette, de kiengedte az Enterprise űrhajó szellemét a palackból. Az alapokból kinőve keresi az űr határait hat sorozat (köztük egy animációs), egy rahedli videojáték, könyvtárnyi képregény és eddig tíz különböző sikerű mozifilm. A Star Trek – magyarul Ő°rszekerek népszerűsége mindezek ellenére töretlen, vetekszik a Lucas bá által dirigált Star Wars saga szagával. 
star trek 3.jpg Ha boncolgatjuk a sikerek okait, ismételten megállapíthatjuk, a bevált és másutt is tökéletesen működő sémákon ne változtass elve itt is bevált. A Star Trek univerzum főhősei a Csillagflottánál teljesítenek szolgálatot. Felfedezők, kutatók. Vezetésükkel jön létre a Bolygók Egyesült Föderációjának hadserege. A Csillagflotta hajóin pedig Alienek sokasága teljesít szolgálatot. Az epizódok-mozifilmek kalandosak, néha még izgalmasak is. Elmaradhatatlan társ a látvány, és persze a lényeg: a főhőseink mindig jó nagy szarban vannak. Huncut civilizációkkal állnak szinte mindig hadilábon, akikről gyakorta még a büdös életben sosem hallottak. De no problémo, nézzük csak meg az adatbázist! Ott mindig találunk valami leírást. Átsugározva magunkat az ellen űrjárműveire, lövésünk sincs, hol a fenében lehet a vezérlő, de pár perc vizsgálódás után perfekt módon megy minden magától. Természetesen a filmeknél szinte felvételi követelmény, hogy az Enterprise, darabokra hulljon, vakítsanak el a fézer ágyúk, nyomjunk az idegen faj képébe pár proton torpedót – lehetőleg teljes szórással – hozzunk létre erőtereket, sstar trek 5.jpg pucoljunk, ha kell legalább ötös fokozattal. Mindezeken túl, alapvetően pozitív és derűs jövőképet mutató és roppant szerteágazó világ a Star Trek, amely jóval fajsúlyosabb pár űrcsatánál.
 A Star Trek tehát alapvetően tévés beütéssel indult a hatvanas években, s töretlen népszerűségének köszönhetően jöttek futószalagon a mozifilmek is, amelyeknek újabb lökést a Star Wars sikerei adtak. A nagy érdeklődéssel várt tizenegyedik mozifilm elkészítését a Paramount Pictures 2006 áprilisában jelentette be, amitől a rajongók dobtak egy hipertér ugrást. A történetről magáról star trek 6.jpgmég így a bemutató előtt pár nappal sem sokat lehet tudni, annyi azonban biztosra vehető, hogy az eredeti Star Trek cselekménye előtt (de a Föderáció megalakulása előtti időket feldolgozó Star Trek: Enterprise sorozat után) játszódik. A mutatvány főhőse Kirk (Chris Pine) és zselatinfülű Spock (Zachary Quinto), akik a Csillagflotta akadémiájáról még meg sem száradt plecsnivel, kadétként életük első űrküldetésére indulnak, ami kis híján az utolsó lesz. A Világhálóra feldobott trailerek alapján egyben biztosak lehetünk: a százötven milliós költségvetésből garázdálkodó J. J. Abrams rendező-producer mittudomminemmég (Mission: Impossible III., Lost pl.) ritka látványos filmet készített. A szinte teljes egészében Kalifornia állam területén forgatott produkció főszerepeire ugyan nem világsztárokat szerződtettek, néhány húzónév mégis megtalálható a stáblistában. Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, vagy érdekességképp elmondható Simon Pegg feltűnése, aki például a Vaskabátokban engem habosra röhögtetett. A női oldalt az őzike szemű és kleptomániás hóbortjairól elhíresült Winona Ryder erősíti, de Uhura kisasszony szerepében feltűnő Zoe Saldana sem lesz semmi szexi. A régi piskóták közül egyedül az öreg Spock papa (Leonard Nimoy) filmbe bóklászása várható, míg az eredeti Kirk kapitányt elpocakoskodó William Shatneré nem. Talán hibernálták a fatert.

Sokan várjuk, és még többen toporgunk türelmetlenül a kezdésre, amely fénysebességgel közeleg. Magyarországi bemutató: május 7.

Star Trek. Ő°rszekér – mégsem ló húzza.

Kenobi


 


star trek 8.jpgMódosítás dátuma: 2009. június 09. kedd, 20:22
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1