Oldalainkat 29 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
A disznó órája
Írta: Kovács Ottokár   
2009. január 05. hétfő, 17:42
Ha azt hisszük, hogy napjaink sokkal világosabb, mint a – sötétnek nevezett – középkor, akkor meggyőződésünk romba döntése érdekében haladéktalanul nézzük meg Leslie Megahey filmjét. Amennyiben jól akarunk szórakozni, úgy szintén nézzük meg a filmet, de ne felejtsük el, hogy mikor játszódik hiszen hajlanánk arra, hogy úgy érezzük velünk történik mindez.


A film cselekménye egy középkori francia joggyakorlatra épül: miszerint Isten teremtményeire egyaránt vonatkoznak a törvények, legyenek azok patkányok, sáskák, vagy éppen szamarak vagy disznók. Ennek értelmében egyszerre kell felakasztani a szodómia bűnébe eset tévelygőt, a szodómia másik alanyával a szamárral.

Ugyanezen logika alapján a patkányokat is be lehet citálni a bíróságra, mint tanukat. De ha a patkányok úgy gondolják, hogy nem jelennek meg – mert létüket fenyegeti mondjuk egy macska – akkor mentesülhetnek tanúzási kötelezettségük alól.

Hogy ez miért tűnik mégis aktuálisnak? Erre talán Albertus pap (Ian Holm) adja meg a választ: „ A világban ahol semmi sem ésszerű, semmi sem lehet igazán őrült!” Miközben az ügyvéd úrral éppen apácákat stírolnak.

Embereket nem szabad étellel tömni. Ezt kijelenthetjük. Ha viszont nem szabad embert tömni akkor nem szabad libát sem tömni. Ebből kifolyólag a liba tömés erkölcstelen és mint ilyen ellen fel kell lépni. Ezt is teszi manapság a Négy Mancs Alapítvány, amivel magyar gazdálkodók ezreit, magyar munkavállalók másik ezreit teszi munkanélkülivé. De ez így természetes, hiszen nem ésszerű, ezért aztán nem eléggé őrült.

Csak kérdem én: vajon a szamarat is akasszuk fel mert egy beteg ember közösül vele? Mert ha a libát nem lehet tömni akkor ennek is be kell következnie.

A film egyébiránt a kisebbségekről szól. Arról, hogy a kisebbségek mennyire ki voltak/vannak használva. A két kisebbség a cigányság és a zsidóság. A vád szerint a cigányok egyetlen disznaja megölt egy zsidó fiút. Richard Courtuis (Colin Firth) kapja feladatul, hogy védje a törvény szigorától a disznót. A történet innentől kezdve akár napjainkban is játszódhat, hiszen az ügyvédet mindkét oldalról próbálják megkenni. A falu nemes embere pénzzel, a cigánylány szerelemmel. Ám az igazságnak győznie kell ennyi ármánykodás közepette is.

A gyilkos személye természetesen kiderül, ha megnézzük a filmet, de kérek mindenkit, hogy ne csak a gyilkosságra figyeljen, ne csak a megoldás érdekelje, hanem egyen közben tömött liba máját is.


Kovács Ottokár

gomb hq.jpg

Módosítás dátuma: 2009. január 06. kedd, 20:43
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1