Oldalainkat 33 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
A doboz - kritika
Írta: Kenobi   
2009. december 24. csütörtök, 12:26

Az egész életünk dobozok körül forog. Doboz a házunk, az autónk is ugyanaz, csak négy keréken. Még a tévénk is, persze már lapos kivitelben. De a testünk is egy rakás doboz, a maga korlátaival. Halálunk után szintén dobozba zárják testünket, vagy ami maradt belőlünk. Koporsó vagy urna? Doboz és dilemma. E két szó járja át életünket. Erre pedig tök jó kis misztériumot lehetne építeni. A bibi csak ott kezdődik, amikor a választási kényszer, a sok rejtély és a szövevényes történet már a film rovására megy.

box-the-122401.jpg

Mert vajon mit is takar az előbb említett dilemma? Nagyképűen nevezhetjük súlyos, morális döntésnek is. Mondok párat. Siess, de ne fuss! Egyél, de le ne nyeld! Vagy… Karácsonyhoz illően: díszítsd a fenyőfát, de ne csencselj a szaloncukorból! Magyarul, mindig döntenünk kell. A legkacifántosabb még hátravan: ha megnyomod a gombot, kapsz egymillió dollárt. Mellékhatások tekintetében azért jó valamit tudni. Gombnyomáskor meghal valaki. Valaki, akit nem ismersz. Huszonnégy órád van a döntésre. Addig lelkizhetsz. Még egy pocakos döntés ez. Pénzt, vagy életet! Ugyan ki nem sz*rja le, ha közben egy anonim megpusztul? De barátom vigyázz! Több doboz is járja útját. Másnak Te lehetsz az ismeretlen.

box-the-122402.jpg

Nagyjából ennyi lenne tömény eszencia. A főszereplő házaspár a tartalomismertető szerint szegényes állapotokban agonizál. Mit hoz le a film? Laknak egy hodályban. Aptya a NASA-nál elismert kütyü specialista, spéci sportjárgánnyal furikázik. Anyuci tanárféle, igaz, apró szépséghibával. A lábát szétröntgenezték, pár ujja bánta, de bánja a fene. Hisz van egy problémás gyerekük és futószalagon járnak karácsonyi partikra, esküvőre, meg annyi ünnepi dísz szaladgál a filmben, hogy kimeríti a giccs fogalmát, és a tapéták is rohadt undorítóak. Persze, akkortájt ez volt a módi, valamikor 1976-ban. A hetvenes évek atmoszférája egyébként jól tapintható. Szinte kiordít. Pirospont.

Az unalmas körítéshez jön a titokzatos idegen dobozostól, a félig leroggyant arcával. NASA, Viking űrszondák, villámcsapások és valamiféle teszt. Kóstolgatják a dobozérintetteket. Meg a kifejezéstelenül bamba képpel sétafikáló emberkék. Mintha zombik lennének. Agyilag mosottak, vagy csupán áldozatok? Annyi itt a rejtvény és a talány, hogy géniusz legyen a talpán, aki követni tudja. Norma és Arthur Lewis pedig úsznak az árral. Amúgy lövésük sincs, mi a fenébe keveredtek, teszem hozzá, nekem sem. Jól elvagyunk egymással. Րk vágják a világfájdalmat, én pedig az értetlent.

box-the-122403.jpg
Richard Kelly rendezőként már csinált jó filmet. A Donnie Darko például oda sorolható. A káosz birodalma pont olyan, mint a címe. Összefoglalva, a direktor pályafutása hullámvasútra emlékeztető. A doboz valahol középúton helyezkedik munkásságában. Ami azt illeti, addig nem is volna baj, míg a helyzet definikiai szubjektivitásából kurminálódó válságtendenciákat morális biz-baz-szal töltögetik meg. Értette valaki, mit karattyoltam? Én sem, és a film is valami hasonló. Egyre-másra jönnek az értetlenségek, a nehezen értelmezhető összefüggéstelenségek, és nézőként valamiféle magas körökig vezető összeesküvést vélek felfedezni. Egy frászt! A film a túlzott fifikásságának szépségébe pusztul bele. A racionalitást keresők a felénél otthagyják, a rózsaszínes tündi-bündire vágyók pedig lesnek, mi is van itt? Nincsenek arányok, nem tudjuk mit is látunk. Dráma? Thriller? Horror? Valami sci-fi? A jó ég tudja. Szerintem elszúrták. Mondom annak ellenére, hogy vannak tökéletesen működő pillanatai a filmnek.

A szereplők sem igazán hozzák pályájuk csúcsát. Cameron Diaztól már annyi filmben megszoktam a csíííz!- angyali vigyorát, az eszetlen vihogását, hogy drámai szerepben kissé mellbevágó. Nem is tud mit kezdeni a karakterével. Fölveszi a bánatos őzgida szánnivaló ábrázatát, s azzal tolja végig a filmet. Szóval, beállt az arca, mint a Balaton télvíz idején. A párját alakító, James Mardsen hasonlóképp gondolkodik.

box-the-122404.jpg
Összegzés: Túl titokzatos, túl misztikus, kicsit már utópisztikus. Sokszor elgondolkodtató, máskor pedig követhetetlen. Lehetne nagyon jó film, de mégsem az. Mert nagyot, egyedit és különlegeset akartak csinálni. De nézzük el nekik, hisz a történet karácsonykor játszódik, és az ajándékok is dobozban vannak…

6/10

Kenobi

Módosítás dátuma: 2010. február 06. szombat, 23:04
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1