Oldalainkat 26 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
A kút és az inga
Írta: Administrator   
2009. április 15. szerda, 22:32
A film címét olvasva, gondolom nem csak nekem, hanem mindenkinek, aki jár(t) középiskolába,  E.A. Poe elbeszélése jut eszébe. Legalább  is ennek címe, mert gondolom,  nem én vagyok az egyetlen, aki addig nem jutott el, hogy el is olvassa. Mentségemre legyen mondva, én mindent elolvastam, amit kellett, de ezt éppen nem kellett - így kimaradt - a mai napig legalább  is - az életemből.
Nem tudom, ez előny-e vagy hátrány a film megtekintése szempontjából, talán sem  egyik, sem másik. Aki végigolvassa írásom, azt is tudni fogja, mire alapozom mindezt.
Poe a horror első nagy mestere, a mai nagyok mind-mind tanultak tőle valamit. Műveiben a lelki abnormitás, a szenvedések, a borzalmak, az őrület és minden féle györtelem megjelenik.
Ugyanígy ebben a filmben is, de aki egy elbeszélés adaptációját várja, nagyot fog csalódni. Az a fajta lelki terror ugyanis, amely e novellában megjelenik, csak egy részét alkotja a filmnek. Tény, hogy a film első percétől az utolsóig folyamatosan jelen van a feszültség, s ugyanúgy, ahogyan Poe novellájának cselekménye tartogat váratlan fordulatokat, kt01.pnga film is tartogat számunkra - és főhőse számára - jó pár meglepetést. S ahogyan Poe írásaival megelőzte korát, érdemes a film születésének dátumára is egy pillantást  vetni, nem mai darab. Valószínűleg legtöbb olvasónknál öregebb.
A kor adott, az inkvizíció kora. S mindkét alkotás főhőse ennek áldozata. Ám amíg a novellában egyetlen ember sorsát kísérhetjük figyelemmel, a film egy egész család élettörténetének fordulatait meséli el, bár időben mindkét esetben néhány napról van csupán szó.
A film Poe írásainak egyfajta szinopszisát adja - állítják nálam okosabb emberek. Higgyük el nekik! Minden esetre két család élete fonódik itt össze. Korhű jelmezekben, környezetben: egyetlen kastélyban zajlanak az események, ahová Francis azért érkezik, hogy kiderítse testvére halálának körülményeit.
kt03.jpgAz első perctől kezdve valami sejtelmes légkör, misztikum veszi körbe a házat. Mindehhez furcsa zajok, termek, titokzatos ajtók is hozzájárulnak, és az elmaradhatatlan, de annál hamarabb kiderülő hazugság. Nem beszélve a ház fura uráról, akinek az első pillanattól tudhatjuk, elméje megbomlott. Minél több hazugságra derül fény, annál bonyolultabb, átláthatatlan a történet, s annál több furcsaságot, gyanús elemet találunk benne. Ezt fokozza a sejtelmes aláfestő zene, a zajok, majd a megszólaló zene hangja is.
Már csak   egyetlen kérdés marad: ki akar és kit őrületbe kergetni, s vajon miért? Esetleg a ház őrült ura tébolyult pillanataiban maga okozza a megmagyarázhatatlan jelenségeket? Francis gyanúját csak fokozza, hogy a sok hazugság mellett pont a házigazda, Nicholas tűnik mindig el rejtélyes körülmények között, egy-egy időszakra.
kt02.jpgFény derül sötét múltjára, baljós gyermekkori emlékeire is, apja inkvizítori tevékenységére, kegyetlenségére, és arra, ezt a gyermek Nicholas hogyan élte át.  A megmagyarázhatatlan jelenségek egyre fokozódnak. Arra viszont magyarázatot kapunk, mi  indította bomlásnak Nicholas elméjét, s mik azok a rémképek, amelyek nap mint nap kísértik.
Majd egy váratlan fordulattal, amikor már végleg megbomlik az uraság elméje, a napnál is világosabban láthatjuk az ok-okozati összefüggéseket.
De itt még mindig nincs vége a filmnek. Mert még csak itt következik a csattanó..
S hogy miért pont kút és inga? Egy kis '"inkvizítor-történelem". Ez két bevált kínzó eszköz volt számukra. A cella, amelynek közepén kút, feneketlen mélység tátong, s a bebörtönzött emberke előbb-utóbb  úgyis beleesik, vagy ha nem, hát bele fogja vetni magát, hogy véget vessen györtrelmeinek. És az inga, amely kikötözött áldozata felett leng(éles pallossal a végén),  s egyre jobban megközelítve őt, mígnem a szív tájékán kettémetszi szerencsétlen embert. Gondolom, egyik esetben sem kell ecsetelni senkinek sem, hogy mit él át, amíg el nem érkezik számára a megváltó halál.
Ez a film volt hosszú idő óta először, amely arra késztetett, hogy elejétől végig megnézzem, s még tetszett is. (Bár fiatalabb olvasóimnak elmondom, ne az akciófilmekhez szokott pergő jelenetekre számítsanak,  s ne  azok tempóját várják el a filmtől. De nem is illene hozzá sem a tempó, sem az intenzív képi élmény.) Hovatovább ma az első dolgom volt, hogy a könyvespolcot átdúrtam, s megkerestem az elbeszélést is. Mire e sorokat írom, már el is olvastam. Mindenkit buzdítanék arra, hogy nézze meg, de olvassa is el E. A. Poe művét. Nem fogja megbánni. A kettő nem összehasonlítható, ezt előre leszögezem, de ha nem felületes szórakozást keres valaki, egyik sem időpocsékolás. Remélem, hogy nem akad ilyen, de ha mégsem jön be valakinek, akkor is elmondhatja: lám, én ezt is ismerem! Smile

szamóca


gomb hq.jpg
Módosítás dátuma: 2009. április 15. szerda, 22:45
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1