Oldalainkat 35 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Alice Csodaországban (Alice in Wonderland) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. március 21. vasárnap, 10:56
Alice-in-Wonderland-032101Azon agyaltam mindvégig, hogy valami nagyon figyelemre ösztönző szöveggel kéne indítanom a kritikát. Olyannal, amivel manapság szokás megvezetni a Netre tévedő jámbor barangolót. Ez brutális! Vérengzett a sztár! Aztán rákattintva a hírre, kiderül, valaki általam soha nem látott és ismert takonypóc hazánk leánya/fia leruccant Világvége falvára, ahol segédkezett a véreshurka készítésében. Na, hasonlóra gondoltam, kezdeti csattanóként.  Az olvasó meghülyítve, becsapva, bepalizva, meg minden. Én anyázni szoktam a cikkírókat, elküldeni őket melegebb éghajlatra, de legyen ez az egyéni szocproblémám. Azért egy próbát dobjunk be: Tim Burton filmje zseniális! Mérföldkő a mozizás történetében. Csupa-csupa izgalom, nonstop feszültség és nyista üresjárat. Johnny Depp és színésztársai fantasztikus alakítása! Kövesd a fehér nyulat üregébe! Egy baj van csupán az előbbiekkel: kamuztam.

Ugye, Tim Burtonról már régóta tudjuk, hogy az a fajta rendező, aki képes még a leguncsibb sztoriból is kihozni a maximumot. A látványért soha nem ment a szomszédba, van egyfajta vizuális meglátása a csávónak, s ami a legfontosabb, az agyában kipattant szikrát kisujjból kirázza a mozivászonra. Akármi is kerül ki keze alól, mese, horror, kaland és sci-fi, vagy regélhet életünk haláról, mindig megtölti tartalommal. És persze van lehetőségünk parázni is. Na, nem mindig, de amikor megköveteli filmje a körömrágási faktort, akkor mancsunk a szánkban lesz, erre mérget vehetünk. Óvhatjuk is a felkészületlen ifjúságot a „timburtoni” durvulástól.

Alice-in-Wonderland-032102

Az Alice Csodaországban sajna más tészta. A rendezőnek mintha nem adatott volna meg az alkotói szabadság öröme. Fogták a kezét, belepofáztak munkájába, vagy mittudom én. A fő pénzeszsák mégis csak a Disney lenne, nem caplathatunk nyakig a vérben. Persze, szörnyek, nem, másképp fogalmazom: édi kis teremtmények bőven masíroznak a játékidő alig száz percében. A dagi ikerpár, Tutyika és Mutyika, Vigyori úr, az Őrült Kalapos és még sorolhatnám. Némelyik páránál munkaköri előírás az ezerfogas vicsor, meg van valami sárkányféleség is, szegény eléggé kisinasnak tűnik más filmek tűzokádó lényeihez. Lightos tehát minden, bizonyára a korhatári besorolás lebeghetett a készítők szeme előtt.

A látványról csak legekben lehet rebegve mekegni. Csúcs, kifolyik az ember szeme a gyönyörtől. Azonban… A térhatású mócsingot ezúttal hanyagoltam, talán ezért is, de van bennem pici hiányérzet. Túl steril, mesterkélt, vagy gonoszkodva, számítógépszagú lett az egész bagázs. Nem életszerű, nincs benne vibrálás, inkább az „ilyetistudunkmifaszikáim” készítői dicsekedés érződik. A vizuális parádé orgazmus a szemnek, de a sztori rovására megy. Igen, a történet. Tulajdonképpen nincs is. Nem is igazán szól semmiről. Annyi lejött, hogy a két királynő rühelli egymást. Alice lesz a varázsvilág megváltója, a rossz bűnhődik, a többi számomra kaotikus. Nem jó szó. Érdektelen. Van elvétve humor, de ne kerülgessük, vastagon találkozhatunk üresjáratokkal is.

Alice-in-Wonderland-032103

Itt az idő, kellene picit hozsannázni a szereplőkről. Nem? Johnny Depp rutinból baromkodik. Volt már jobb is, meg lesz is. Az azonban felettébb érdekes, hogy a színész utóbbi blockbustereiben szinte mindig félkattantakat alakít. Helena Bonham Carter (Vörös Királynő) viszont tényleg alkot. Talán a legtöbbet ő tesz hozzá a filmhez. Gesztusaival, hisztijével, szivecskésen csókos csőrével. Ja. Akkora feje van, hogy dokumentum sorozat készülhetne megkerüléséről. Anne Hathaway (Fehér Királynő) ellenben totális ellenszenvet váltott ki belőlem. Az idióta körmeitől és pózaitól egyenest falra másztam, meg különben is az egész spiné egy Chiccolina Kiszel Tünde közös többszörösre emlékeztetett. Brrr!!! Még a gondolata is borzasztó! Mia Wasikowska, mint Alice elmegy, de alapvetően nem hozott izgalomba. A többiek csak hangjukat adják, kik is ők?

Összegzés: Nem, nem és nem! Azt nem mondom, hogy rossz film. De nem is kimagasló. Tudom, Burton falak közé volt szorítva. Híres mese újabb feldolgozása, egy rahedli pénz, amiből kőkemény látványt kellett kihozni. Ügyesen araszolgatni, megtalálni hol a határa a rémségek és a mesefigurák közötti átmenetnek. Néha mocorgott bennem a gondolat, föláldozta magát a közönségízlés oltárán. A képi hatás a rendezőre vall, nem lehet kérdés, de a visszafogottsága gyanús. Megnéztem, a felénél majd otthagytam, s egyáltalán nem bánom a film viszonylagos rövidségét, nem is tett rám különösebb benyomást. Ezért hatosnál többet eccerűen nem tudok rá jó érzéssel adni. Még majd az is sok. Sokk?

6/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. március 21. vasárnap, 16:01
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1