Oldalainkat 38 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds)
Írta: Kenobi   
2009. szeptember 05. szombat, 21:00

A náci Németországnak a zsidóság ellen elkövetett rémtetteit humoros oldaláról megközelíteni úgy, hogy közben nem maradnak el a szörnyűségek, végig ott kísért a holokauszt tragédiaként, igazán merész elképzelésnek mondható. Talán nem is helytállóak az előbbi szavak, inkább nevezzük egyenesen őrültnek azt a rendezőt, aki nyíltan felvállalva a megrökönyödést, más szemszögből áll az események megmutatásához. Zseni, feltűnési viszketegségben szenvedő, vagy képzetten elmeháborodott lehet az ilyen ember?  Hajlok a legelső felé.

inglourious-basterds-1.jpg

Quentin Tarantino nem semmi figura. Kevés rendező akad, kinek munkássága annyira fókuszban, kinek filmjeit mintegy sokkot okozó traumaként lelkesedi végig a közönség. Horror, vígjáték, akciók. Durvulás és vér.  Ám a hangvétele mindig egyedi. Bátran borítgat tabukat, gyakorta kiszántott egérként pislogunk művészetére.
A második világháborúban játszódó filmes feldolgozások hálás téma. De hogy valaki rosszfiú, tömeggyilkos zsidó bűnözőket ugrasszon össze a németekkel, mindeközben emeletes lángokban áldozunk a német propaganda „filmművészet” oltáránál  is, nos, hát kissé gyomorszájas ütés. Azt majd elfelejtettem hozzátenni, hiába a realista ábrázolás, hiába a sajnálatos történelmi események és mindhiába a skalpolások, a film egy rohadt mozigépet sem érne fekete poénkodás és az egészet eluraló egyfajta nyájasan nyálas udvariaskodás nélkül.
S talán ez az a pillanat, amikor a magamfajta okoskodónak elérkezik a választás pillanata. Folytathatnám elemezve, mélyen magvas gondolatokkal. A helyzet definikai szubjektivitása olyannyira túlkombinált, hogy nem felel meg a megszállt franciahon morális életének affinitásával. Jól hangzik ugye? Fából vaskarika. Négyzeten a hülyeség. Szerintem Tarantino sem akarta, hogy történészek és kritikusok hada elmélkedjen rendezésének miértjeiről. Legföljebb jókat röhög magában és rajtuk. Ր nem akart mást, csak egy ínyenceknek szánt bosszúfilmet, jól bejáratott kampánnyal és Brad Pittel. Persze témát is ügyesen kell választani és előadni, de hát itt merül fel állapotként a zseniség kérdése, szóval, nem kell sajnálnunk a fickót.

inglourious-basterds-2.jpg

A történetről tényleg csak nagyvonalakban. Aldo Raine (Brad Pitt) hadnagy vezetésével összeszednek nyolc nem éppen harmatos lelkületű zsidó brigantit, akiknek eccerű a dóguk: a megszállt Franciaországban annyi német skalpot gyűjtsenek, amennyi csak belefér. Így talán sikerül néhány álmatlan éjszakát okozniuk a náciknak. A másik fejezet középpontjában családja brutális kivégzését túlélő és sikeresen megszökött fiatal nő, Shosanna áll, aki Párizsban mozitulajként bujdokol. Bonyodalomképp roppant behízelgően kavar Hans Landa náci ezredes, továbbá egy előkelő és „szolgáltató színésznő úrihölgy”, Bridget von Hammersmark – én magyarul kurvának mondanám, valamint egy hős és színésznek avanzsált német nyalóka katona.  A sorsok és a szálak természetesen találkoznak, de nem égetem magam spoilerekkel.

inglourious-basterds-3.jpg

Azoknak, akik látványos csatákra számítanak, dübörgő tankokkal és földbe csapódó repülőgépekkel, azok máshol kotorásszanak. Helyette negyedórás párbeszédek alkotják a film gerincét. De micsoda dialógusok! A koreográfia mindig ugyanaz: kezdetben nyálas bókolgatások, hányingerre késztető udvariaskodás, ami fokozatosan vált át agresszív keménykedésbe. De mégis, valahogy rögtön helyére tesszük a dolgokat.
Ragyogó rendező, pompás színészek. Brad Pitt olyan pofákat vág, hogy nehéz megállni kuncogás nélkül. Akkora böszme késsel mászkál, én nem merném elővenni villámlásnál. Fattyai is brutálisak, viszont rendesen töketlenek. A morbid humor tehát végig tetten érhető, mint ahogy a „zsidóvadász” ezredestől is – minden kifinomultsága ellenére – föláll a hátamon a szőr.

inglourious-basterds-4.jpg

Összegzés:
Tarantino megint megcsinálta! Nekem az év eddigi legjobb filmje! Kilenc és tíz pont között hezitáltam, s csupán azért kapott kilencet, mert talán picit több volt kelleténél a duma, és kevesebb a vérfürdő. Meg lehetne kicsit rövidebb is. Persze, ez legyen csak az én bajom, ami semmit nem von le a film értékéből. Igen erős kilences, vagy tíz alá.

9,5/10

KenobiMódosítás dátuma: 2010. február 06. szombat, 23:11
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1