Oldalainkat 32 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Carriers (Carriers)
Írta: Kenobi   
2009. november 29. vasárnap, 19:11

Nehéz nem észrevenni napjaink járványügyi helyzete és a filmes fikció közötti hasonlóságot. Bár a megmutatott állapot remélhetőleg sohasem következik be, azért legyünk tisztában a helyzettel: a Carriers újabb világvége üzenetet jelent nézőjének. Pandémiában utazó szakembereknek maga lehet a tömény gyönyör – vagy infektológiai szakszerűtlensége miatt a hasfal remegtető röhögés, azért a nagyátlag elgondolkodhat a dolgon. Oltsanak, ne oltsanak? Aszpirin és vitaminok? Szájmaszk? Hermetikusan elzárni a fertőzötteket? Ha nem vigyázunk magunkra és embertársainkra, a sorsunk bevégeztetik. Így is, meg úgy is.

carriers-011.jpg

Nah, jöjjenek hát a gyanús tünetek: A leheleted fertőz. Nem a szájszagodról pofázok, ezért hiába öblögeted illatos löttyökkel. Testnedvek elől ugrani! Főleg a képedbe herákolt vértől essél pánikba. Arra a vámpírok gerjednek, neked meg jön a végítélet. Akik már elkapták a kórt, ha még élnek is, tekintsd őket halottnak. Ödémás jellegű duzzanatok, véraláfutások, nagyon guszták. Ellenszer, oltás nincs, maradnak a hagyományos védekezési módok. Arcodon legyen mindig maszk, kezeden kesztyű és sűrűn fertőtleníts. Lehetőleg japán-francia koprodukcióban. Sika-mika, dől a víz, a clorox meg  hipp hopp a hipó, és rongyő. Aztán ágyő! Amolyan koton életmódot folytatni. Ott a becses farkad véded, itt az életed.

carriers-012.jpg

Kecsegtető egy állapot ez, nem vitás. Kihalunk rövid idő alatt. Nincs a Himalája csúcsain mászkáló szökőár, speciálisan őrületbe kergető filmes effektek tömege, sem fülrepesztő hangorkán, gyaníthatóan többszázmilliós költségvetés is távoli álom, maradt a csöndes kipusztulás. Az utcák kihaltak, elvétve pár túlélő. A nagy üresség láttán kedvem szottyant valami tömegrendezvényre menni. Sehol egy halálsikoly, még az egyébként dermesztően hitelesre sminkelt betegek is minimális létszámmal a gépezetben. Ennyi udvariaskodás után gyömöszöljük is be a Pastor tesók filmjét műfaji határokba, csak hogy sejtsük, mi a fennforgás. Nem horror, de csak nem is thriller. Katasztrófát felejtsük, mint ahogy a sci-fi is távoli rokon. Búskomor road movie ez kérem tisztelettel, a fenyegető betegség árnyékában. Halálszagot suttog a szél, szinte érezzük a rothadó tetemek bűzét. Félelmetesen hangzik ennyi púder, sőt az is – mégis van nem kevés hiányérzetem.

carriers-013.jpg

A készítők nagyon helyesen elkerülték a látványközpontú halálhörgést, helyette az emberi drámákra próbáltak koncentrálni. Mivé változhat az ember, ha nyamvadék élete veszélybe kerül? A baráti, szerelmes, rokoni kapcsolat képes lehet-e felülírni a túlélés ösztönét? Ilyen helyzetben vajon megengedhető-e a gyilkolás? Akad hát konfliktusforrás rendesen, csak épp kihasználatlanul. Kellenének aktorok, hiteles előadók, kinek rémült képét nézve rögtön futok végrendeletet írni. Mondom, kellenének, de nincsenek. Chris Pine lenne a húzónév. A mindenre teszek nagyívben figurája jól áll neki, csak éppen a halál árnyékának völgyében járva nem emészthető. A többiek is szépen megvannak. Fiatalok, üdék és szemrebbenés nélkül fordítanak hátat a segítségre szorulóknak. A sorsukat nem kerülhetik, mert szabványsztorit kapunk a javából. Kiszámítható, csavaroktól és sallangoktól mentes történetet. De a legfontosabb, ami a csőrömet birizgálja, honnan a fenéből jöhetett a járvány? Mert egyszerűen van, a készítők apróságokkal nem baszakodtak. Tesznek ugyan röpke utalást egy villanyoszlopon lustálkodó Kínaira, mint bűnbakra, de valahogy kevés. A szereplők jönnek-mennek, cél a távoli part. Miért oda? Mert szépek az emlékek. Néha kifogy a benzin, máskor fertőtlenítenek. Belopóznak minden házba, ahol mily meglepő, rájuk vigyorog egy oszladozó hulla. Izgalomként pár gumicsizmába ugrott óvszer, állig felfegyverkezve és gázálarccal, de vajon kik ők? Rejtélyek, kérdések és kétségek bőven vannak, ám a válaszokkal adósak maradnak.

carriers-014.jpg

Pozitívumként említhető a realitás. Az emberek viselkedéséből, amikor sz*r az ügy, és a saját bőre a tét, inkább elképzelhető az agresszivitás, a letojok mindenkit elve, csak hogy megélhessem a bizonytalan holnapot. Persze, a hogyan és milyen módon, az keményen vitatható, de megette a rosseb, ne filozofáljunk. Mindenesetre az elmúlt évek apokaliptikus nagyhalálai után üdítő színfoltként egy film, amiben nem másokért magukat föláldozó önjelölt héroszok mosolyognak bele a képembe, hanem sunyi kis szemétládák viszik el a balhét.

carriers-015.jpg


Összegzés: A kiúttalanság és a reménytelenség filmje a Carriers. Nincs rózsaszín ködben úszó Naplemente. A befejezés is olyan, amilyen. Épp ezért az érzéseim vegyesek. Üthetne nagyobbat és az utolsókat rugó emberiség is már rutinmunkának számít. De egy biztos, járvány van. Közös felelősségünk pedig az, hogy lesz-e világvége.

6/10

Kenobi


Módosítás dátuma: 2010. február 06. szombat, 23:07
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1