Oldalainkat 91 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Crank: Magasfeszültség (Crank: High Voltage)
Írta: Kenobi   
2009. május 01. péntek, 18:16

Szívtelenül


A látszatra legalább ezerévesnek tűnő, seggig érő szakállú és hajú karate legenda békésen poroszkál csacsija hátán, az úton. A háttérben felhőkbe nyúló hegyek vigyorognak, hófödte csúcsokkal. Az égen dalos madarak csivitelik boldogan a mester érkezését, kinek aszott agyára cseresznyevirágok hulladoznak. Az út mellett derékig élő fű hajladozik a lágy szellőben, az embernek szinte kedve támad telket venni a közelben. S akkor feltűnik a folyó. A folyó, ami szemmel láthatóan inkább patak, de mégsem. Mondhatni rá: egy csörgedező erecske, a maga fél méteres szélességében, és kb. másfél centi mélységével. De mint sejthetjük, minden baj forrása. Mert átkelni rajta csak a Golden Gate méretű hídon lehet.

A másik oldalon ugyanakkor felbukkan a sereg. Legalább tízezren. Tagbaszakadt, melák harcosok, tökig páncélzatban. Útirányuk a magascrank_2.1.jpg bércek, ott lészen valami csata. Csak előtte a híd... Az öreg majsztró büszkén megejt egy hátraszaltót és hetykén áll szembe a haderővel.  – Álljatok félre! Én voltam itt előbb! Engedjetek utamra! 
– Mi meg többen vagyunk! – jő a válasz. Kótrodj el az utunkból öreg, mert eltaposunk, mint éticsiga az úthengert! Persze mondanom sem kell, óriási balhé keveredik a dologból. Az öreg akkora verekedést kavar, hogy nem látunk a portól. Az esélyek pedig egyenlőtlenek. Röpködnek a levágott végtagok, szökőkútként spriccel a vér, ezrek fulladoznak a közben Amazonasra emlékeztető patakban, halálsikolyok mindenütt. A mesterben vagy kétmillió nyílvessző, nem is érti, miért pislog rá csábosan az összes sündisznó. A katonaság persze veszít, a pár túlélő bicegve és öklét rázva spurizik el a fenébe. Az öreg pedig fáradtan megáll, büszkén vállára csapja szakállát, mosolyogva belebámul a Napba és öles léptekkel átgázol az ismét félméteresre zsugorodott vizecskében.
crank_2.2.jpg Valaha réges-régen, még megboldogult siheder koromban faltuk a hasonló témájú, s általában keletről érkező ütök-verős filmeket. Silány minőségben, rongyossá nézett videókazikon. A jobb féléken még hangalámondás is ékeskedett. Aki megélte, tudja, miről pofázok. Ám most más világot élünk, és a kedves olvasóban jogos a kérdés: Miről is zagyvál ez a faszi itt? Mi a lótúró köze a Crank második elmebomlásának a harminc évvel ezelőtt készített ázsiai maszlagokhoz? Megnyugtatok mindenkit: semmi. És mégis valami. Azok a filmek sem szóltak semmiről. Lényegük csupán annyi volt, hogy a néző lásson kőkemény verekedéseket, százméteres ugra-bugrákat, és nagyhalálokat. A történet mellékes, inkább pármondatos összekötő szövegeket blabláztak el a bunyók között. Csakúgy, mint a Crank: Magasfeszültség. Példának okáért:
– Te vagy Johnny Vang? – szól Statham bátyó kérdése egy baromarcúhoz. A válasz egy határozott fejrázás. Mire zutty egy maflás. És szétb*szok mindenkit, mert ma ilyen kib*szott kedvem van! Lőnek itt kérem mindenre és mindenkire, aki épp arra jár. Pornó filmet megszégyenítő b*szás a lóverseny közepén, hatalmas csöcsökkel obégató bulák, félméteres puska valami böszme valagába és olyan vulgáris duma, hogy az ember még pislogni is elfelejt. A b*szd meg! Q*rva és hülye p*csa szóhasználatok itt olyan megszokottak, mint az óvodai babazsúron. Mindenki feje búbjáig tetkókban szaladgál és alapból szemétláda. Gyakorta felmerült bennem a kérdés: hol a történet? Az egész csak egy öncélú reklám lenne Jason Stathamnak, hogy bizonyítsa a nagyérdeműnek, még mindig tökös legény a farkán? A válasz részemről egy magabiztos fene tudja.

crank_2.3.jpgcrank_2.4.jpg
Sztori

A filmtörténet talán legröhejesebb nevű akcióhősétől, Chev Cheliostól akkor búcsúztunk el könnyes szemmel az első részben, amikor épp kizuhant egy helikopterből és ívet szaltózva kiterült a betonplaccon. Tisztességes ember leesve mondjuk, egy hokedli tetejéről minimumcrank_2.6.jpg crank_2.5.jpgszörnyet halna, de legszerényebb elvárásom is felé a koponya alatti törés, a hasüregi vérzés, kéz és lábtörés, női áldozatot nézve pedig a szilikon implantátumának szanaszét röpködése a világűrben. Ám Chevet más fából faragták! Mire egyet pislant, máris érkezik egy rakás szemétláda ferdeszemű. Főhősünket föllapátolják, és a nagyszobában se perc alatt kikapják megállíthatatlannak hitt szívét. Ám hogy mégse gebedjen meg, kap egy műketyegőt, meg hozzá valamiféle áramforrást. A logikáját e nemes gesztusnak nem igazán értem, de várjunk csak! Most jövök rá: Chev egyéb alkatrészeire is igényt tart Poon Dong őtrottylisága, s amikor a farkát veszik célba, Chelios jogosan bepöccen. Megkezdődik ámokfutása a szívéért. A tarcsi akksi hamar odavész, s hogy meg ne mekkenjen, Chevnek időnként elektromosan utána kell tölteni műszívét. Jöhet minden, ami szikrázik: kocsi akkumulátora, defibrillátor, sokkoló, utcai villanyszekrény, elektromos nyakörv, villanyvezeték, egy fél erőmű, s végszükség esetére a dörgölőzködés. Mert egy szaftos kamatyolás a lóverseny alatt is energiát termel. Tanácsokkal látja el barátunkat háziorvosa, ezúttal is hozva formáját: vagy eszik, vagy b*szik, vagy szarik. Előkerül az egykori barátnő is, nem éppen szende életet él. További bonyodalomként segítségére siet a főszereplőnek egy cimbi, aki betegsége okán időnkénti koordinálatlan kalimpába kezd, s egy bűn ronda kínai p*csa. Mexikói görények és kínai Thriádok, valamint rendeltetésszerűen rohangáló zsaruk tömegén át jut el a film a meglepő és mulatságos végkifejletig. Hullák pedig a négyzeten.

Ami a leginkább jellemző Jason Statham legújabb hadibaromságára, az az akciók tömkelege. Olyan zúzás van itt, amihez képest az elsőcrank_2.7.jpg rész piskóta. Az akciók szándékosan túlspilázottak, elképesztően brutálisak, az őrült tempót az időnkénti gyorsítások és ideges kamerarángatás csak fokozza. Nem elképzelhetetlen, hogy akadnak majd nézők hányingerrel küszködve. De talán mégis a tömény rohanás adja a film savát, és mutat egyfajta görbe tükröt az akciófilmnek. A Godzilla vs. King Kong paródia pedig különösen jóra sikeredett. A műfaj tehát a mosoly tárgyává téve – van, akinek bejön, másoknak kevésbé. Jason Statham színészileg most is nagy rakás kaka, de senki nem várja tőle, hogy Shakespeare-i monológokat adjon elő. Mindenkihez van pár kedves szava, morrant egyet, aztán puff. A film csak akkor élvezhető, ha nyilvánvaló képtelenségein túllépve, csak szórakozni akarunk, mert egyébként roppant bosszantó lenne. Láttam már jó néhány ratyibb Statham mozit, meg egy-kettő jobbat is. De a Crank: Magasfeszültség elmegy. S még valami: a végső égés szagában nem hinném, hogy megúsznánk a folytatást.
Crank: Magasfeszültség. Perverz állatság! Villanyszerelőknek és szívsebészeknek kötelező mozi! Hm. Dörzsölődjünk! Kiss

6/10

Kenobi


Módosítás dátuma: 2010. február 06. szombat, 23:51
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1