Oldalainkat 40 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Elrabolva (Taken)
Írta: yoda70   
2008. október 24. péntek, 19:50
Egyedül az albán nehézfiúk ellen

Az akciófilmek dömpingjében igazán nem könnyű feladat nívós alkotásokra bukkanni. Az elvárások ezekkel a többnyire elfelejtem kategóriás silányságokkal szemben nem is olyan magasak, vagy magvasak? Legyen a történetek főszereplője egy acélizomzatra gyúrt, bár agyi kapacitással vékonyan vigéckedő markáns állú verőlegény, vagy mellbedobással esetlenkedő cicababablablabla. Az újabb divat szerint az sem baj, ha sehol a haj, legföljebb bennünk a sóhaj, óh, ez a Statham gyerek sokkal több filmben szerepel, mint tavaly. Persze no, bólogat borostás tollazattal megáldott fickónk a király nevében és hevében, hiszen a konkurens szúrós szemű verőlegények, Seagal Pityu és Van-Damme belga popsi pacsirta már a korosodó korosztály irányába vették döcögő lépteiket. A régi nagyokat meg már a kutya sem emlegeti. Sly és Svarci a múlt ködébe vesztek. Hiába a Rambo sem mondható mai nyalókának és a Terminátornál is vannak már újabb robot (mi) csodák.

És most hopp és kopp! Esett az állam pofára! Pedig előzetes félelmem a filmmel nagyobb, mint az Eiffel-torony. Hiszen az Elrabolva - majdnem azt mondtam, hogy Taken - abból a Luc Bessoni iskolából származik, ahonnan A szállító trojka és más adrenalin töcskölő próbálkozások. Ha már Luc Bessonnál tartunk, ez a fickó termékenyebb, mint kéthetes szalmonella baktérium a vanília fagylaltban. Az eredmény a bacival vetekedő: hiszen a rendező/producer/forgatókönyv író/mit tudom én mi nem még úgy fossa a filmeket, mint amit mi tennénk a királyi trónon, ha behajigálnánk az említett nyalánkságot. Az eredmények meg közismertek. A nép mindig vevő egy kis csontropogtató bunyóra, a kritikusokat meg egye meg a rosseb! A futószalag koppintások, pufogtató akció hősök és a karosszériák törésének árnyékában Luc Bessonra mostanság elmondható: minél több alkotás kerül ki tyúkapói szárnyai alól, azok szintje egyre alacsonyabb. Persze mielőtt mindenki elküldene a büdös francba, javasolnám, hogy olvassa vissza az előző mondatomat, ahol a hangsúly a mostanság szavacska terhét nyomja. Mindezek fényében elmondható, hogy Besson bá és csapata akkor csinál jó filmeket, ha valamit elszúrnak.

Márpedig most igen csak elb…k a dolgokat, mert az Elrabolva elképesztően jó filmre sikeredett. Mondom annak ellenére, hogy tulajdonképpen semmi újdonsággal nem szolgál. A film a már sokszor bevált alapokra építkezik. Pörgős sztori, egyenes történetvezetés, akciók a köbön és meglepően kőkemény brutalitás. De ami a lényeg: Liam Neeson. Ր azért kicsit magasabb szinten űzi a színészet mesterségét, mint Statham bátyó. Furi is ebben a kőkemény fater feladat körében látnom, hiszen az elmúlt években javarészt tanár bácsi szerepekben láthattam a vásznon. Oktatott már problémás lelkű yedi nebulókat az Erő rejtelmeire, Orlando Bloom a segítségével lett tökös keresztes lovag, és Batman úrfira is rájött a virágszedési kényszer, ha meglátta.

Ebben a filmjében pedig zabosra gerjedt apukát alakít, akinek Párizsban elrabolják a lányát. Miután életében látott már néhány rondaságot, ez számára a no para, no probléma kategóriája, így maga veszi kezébe a dolgokat. Hideg fejjel és irtó morcosan kezd bele a nyomozásba. A szálak albán rosszarcúak irányába mutatnak, akik a leánykereskedelem bizniszében bizniszeznek. Bryan egyedül van, az albánok meg sokan, de elhihetjük, semmi esélyük sincs a vérprofi és bődületesen kegyetlen apucival szemben. A rosszarcúak hullanak, Bryan egyre mélyebbre bonyolódik az ügyben, én pedig a film alatt megállapíthattam, a villanyégők élete sem könnyű. Láthatóan Bryan a kínzásban sem ismer könyörületet, kedvence az árammal történő bizsergetés. Mivel azért mégis csak közönségfilmmel van dolgunk, talán a vége is kitalálható.

Liam Neeson új szintre emelte az akciózsáner figuráját. Kopó módjára levakarhatatlanul a lánya elrablói nyomában, a keze villámgyors, és nem szívbajoskodik. Aki csak csúnyán néz rá, az másnapra koporsótöltelék lesz.

Ha a Tükrök kapcsán azt mondtam, hogy számomra az év melepetés filmje, akkor ez most vonatkozzon az Elrabolva-ra is! Ritkán látható élvezetes egy akciófilmmel hozott össze a szerencsém, ami vidáman megér egy kilences osztályzatot. Kár, hogy Besson nem nyúl gyakrabban mellé!

{mosimage}

9/10

yoda70     
Módosítás dátuma: 2009. augusztus 11. kedd, 21:42
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1