Oldalainkat 26 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Engedj be!(Let the Right One in)
Írta: lidi   
2009. november 17. kedd, 06:46

Egy véres csók története…..

Nos kedves olvasóim,ismét egy vámpírfilm…..gondolhatnánk,de ne tegyük!

Felejtsük el a gonosz vérszívó kliséket,amelyeket a nagy amerikai álomgyár tukmál ránk,vagy onnan „maszlagimport”-ként kerül más országokba, ezeket leöntik utána némi helyi mázzal és voila kész is a nagy remekmű. Ez bizony valami új, és mint minden ilyenre-főleg, ha az jó-vevő vagyok ,természetesen erre sem mondhattam nemet!

A kezdet számomra már sokat sejtető volt:a film megosztja a közönséget,valakinek vagy nagyon tetszik,vagy nem értvén a film mondanivalóját,szörnyűek tartja. Ha ezen sokat sejtető tetszési indexhez hozzávesszük még azt a csöppet sem elhanyagolható tényt,hogy a film európai akkor felcsillan a remény,hogy végre ismét egy gyöngyszemre bukkanhatok a filmgyártás büdös,pénztől hajtott iszapjában.

Ilyen kezdet után álltam neki megnézni az Engedj be! című filmet. A mozi középpontjában két fiatal és kapcsolatuk áll Stockholm egy külvárosában. Oscar  ,aki mindig taknyos a svéd hidegben(talán helyi specialitás) egy lakótelepen lakik ,egy középszerű környéken felfedezi az új szomszédját,Elit aki történetesen egy titokzatos kislány. Kettőjük története bontakozik ki a közel két órás északi alkotásban ,természetesen egymásba szeretnek,figyelmen kívül hagyva azt az apró tényt ,hogy a mi Elink se fiú,se lány,pár száz éves és nem öregszik,azon pedig egy szelíd csusszanással átsiklik Oscar ,hogy Eli vérrel táplálkozik.

És azt gondolom el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami miatt a film ilyen sikeres tudott lenni. Tökmindegy a filmet hol készítették,vagy kik a színészek:a film független tértől,helytől és időtől. Bárhol játszódhatna,akár nálunk is,hisz nálunk is vannak a társadalom peremén emberek,kiknek hiánya nem nagyon tűnne fel és vidáman elrágcsálhatná őket egy vámpír kisasszony,majd ha ezen vacsorák már feltűnőek lennének,egyszerűen továbbállna és máshol folytatná napi falatozásait. A film direkt nem harsogó és kiáltozásoktól teli,még akkor  sem,ha eléggé naturálisan ábrázolja Eli étkezéseit. Nem ez volt a cél kérem szépen(hozzáteszem:ennél jobban nem is dönthetett volna a rendező),hanem egy történet szalagra vitele,melyben láthatjuk, hogy az emberi sorsok, melyek magányosak és céltalanok,hogyan nyernek értelmet egy szerelemtől,mely értelmetlen és felfoghatatlan, és amely fizikailag sosem teljesülhet be.

A film műfaja elvileg horror,mondom elvileg,mert én inkább a dráma és romantika világába vezetném el Önöket még akkor is,ha ezen utazás alatt vérben kell is úszniuk. Azonban pont ezen kettőség adja a film savát-borsát,hisz a szerelem lényege pont az,hogy feltétel nélkül szeressünk,figyelmen kívűl hagyjuk mindent és mindenkit:Eli és Oscar pont ezt tette melyet meg is pecsételnek egy véres csókkal. Bár nem akarom elrontani a mozit és ez a film mondanivalójából semmit sem von le ,de a véres smár után Oscar  ajka szép fehér,pedig nem ezt várnánk egy hemoglobinban gazdag nyelves után. A film még szűzies és sallangmentes,még nem érintette meg a szirupos klisék nyálas folyama(szerencsére),így pontosan az tud maradni ami:egy remek,elgondolkodtató európai történet!A film ereje fontosan az a sivárság és csend ami a svéd tájat jellemzi és melyből kitörni akar Oscar és melyből sorsánál fogva kitűnik Eli.

Végezetül azt kell mondjam,ugyan a filmnek bőven hibái(kidolgozatlan mellékszereplői karakterek,rendőri bénaságok,),de ez senkit sem érdekel,mert maga a történet és annak filmre vitele mindenkit letaglózhat……és itt van a feltételes mód: nem egy popcornmozi,ha valaki ezt várja csalódni fog, kifejezett dráma és romantika rajongóknak ajánlott ,akik a két érzés naturális és abszurd módon való ábrázolásától sem riadnak vissza.

Kedves olvasóim menjenek nézzék meg a filmet ha fenti feltételeknek megfelelnek és tejbe vérbe…öö..akarom mondani vajba fognak fürdeni!

gomb hq.jpg

 

 

gabbi

9/10

Módosítás dátuma: 2009. november 17. kedd, 18:44
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1