Oldalainkat 46 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
George Lucas: A Sith-ek bosszúja
Írta: Kovács Ottokár   
2008. november 22. szombat, 19:48
A film a StarWars sorozat harmadik, vagy hatodik része. Attól függ, hogy honnan nézzük. Egy biztos, hogyha sorrendben forgatták volna őket, akkor az utolsó három részből elég volna csak egyet leforgatni, hiszen a harmadik rész – a Sith-ek bosszúja – az egész eposz kulcsfilmje. Lehet, hogy éppen emiatt tolta maga előtt Lucas a megvalósítást. Ezt akarta a legütősebbre csinálni. Ez talán technikailag sikerült is, de a tartalom egy kicsit feláldozódott a látvány oltárán. Mert miről is szól az eposz ezen része?

Választ kapunk arra a kérdésre, hogy miként lesz Anakinből Darth Vader, azaz mi váltja ki az emberből azt, hogy a rossz oldalára álljon. És épp itt van a kérdés bökkenője. Mi a rossz? Ki dönti el? Ebben az egész eposzban – ami tulajdonképpen a jó és a rossz egymás elleni harcáról szól – a jót a jedik képviselik, a rosszat meg a sith-ek. De a harmadik részben felvillan a kérdésnek egy másik olvasata is. Lehet, hogy a rossz se mindig rossz. Mikor válhat a rossz jóvá? És ha a kérdésfeltevésben eljutottunk ide, akkor gyakorlatilag már el is mostuk a két dolog közti határvonalat, már lehet, hogy a kettő között nincs is különbség. De ha van is, akkor olyan vékony szál, aminek az átlépése már nem is olyan egyértelmű és akkor már az erkölcsi gát is elszakadhat. ( Ki lehet irtani a jedi iskola tanítványait ).

Mondhatnánk, hogy a film egy mese, de mint minden mese ez is valós élethelyzeteket elemez. A jó és rossz harca a XX. században meghatározta az emberek mindennapjait. Nemzedékek nőttek fel abban a tudatban, hogy a rendszer, amiben élnek jó és aztán a szemük előtt derül ki róla, hogy az nem jó. Egyik pillanatban egy szellemi irányzat még progresszívnek tűnik a következőben meg ugyanaz az irányzat a dekadencia melegágya. A filmben megfogalmazódik ez Palpatine szenátor? szájából. A Jedik már nem képesek fenntartani a rendet a galaxisban. Hány diktátor szájából hangzott ez el a történelem folyamán? (Caesar, Napóleón, Hitler, Sztálin). És hányszor bizonyosodott be, hogy diktatúrában is lehet eredményeket elérni és hányszor fordult elő, hogy demokráciák süllyedtek el a történelem színpadán – néha tapsvihar közepette – ahogy Amidala szenátor megfogalmazta.

De az csak a társadalmi ága a történetnek. A személyes, az Anakiné. Anakin végig hisz a Jedikben, hiszen ő is az. Hite szerint az, amit egy Jedi nem tud megtenni az nincs is. De rá kell jönnie, – amire minden embernek, még a diktátornak is rá kell jönnie – hogy vannak dolgok, amikre az ember nem képes legyen akár Jedi, akár nem. És ez a halállal szembeni küzdelem. Emiatt és csak emiatt sikerül a Szith nagyúrnak a maga oldalára állítania a legkiválóbb Jedit, Anakint.

Pedig a film végén elhangzik egy remény (A new Hope, ami már a negyedik rész címe is), hogy lehet a halállal is dacolni, lehet elhunytnak vélt tanítókkal kommunikálni. És ez az egész film eposz miszticista része.

buddhista02.jpgNem lehet nem észrevenni, hogy a saga minden egyes darabja a keleti miszticizmussal van átitatva. A Jedik rendje, mintha keleti jógik gyülekezete lenne, akik az Erő segítségével irányítják a világot. A keleti misztikusok szerint a világ bennünk van, mi magunk Istenek vagyunk, magunk teremtjük a világot olyanná amilyen. Amikor az Erő áthatja testünket, tulajdonképpen megmártózunk magasabb rendű lényünkben, aki irányítja és kíséri ezt a földi életünket. A halál is csak egy módja annak, hogy újra kezdjük az életet csak egy kicsit más formában. Ugyancsak a keleti tanokhoz tartozik az is, hogy magunkat kell legyőznünk. Ennek egyik filmes megnyilvánulása a Birodalom visszavágnak az a jelenete, amikor Luke megküzd Darth Vaderrel, majd a küzdelem végén rájön, hogy az önmaga volt. Ugyanez a vívódás figyelhető meg Anakin személyiségében az első három részben, míg meg nem tagadja a Jediket. És ugyanez a küzdelem ölt új formát az utolsó részben, amikor Anakin/Darth Vader a fia hatására megöli az uralkodót.

jin jang.jpgMég egy utolsó misztikus elemet felsorolok a sok más közül, aminek kifejtése talán elvarratlan maradt a sagában és ami talán megérne egy kicsit intenzívebb kifejtést. A Sith-ek bosszúja utolsó jeleneteiben megszületik Luke és Leia Anakin és Amidala gyermekei. Ikrek ők akárcsak Romolus és Remus, de nem egy neműek. És ez a lényeg. Külön válik bennük a nő és a férfi. Ugyanúgy különválik, mint a való életben is. A keleti filozófiák szerint minden ember egyaránt férfi és egyaránt nő, így testesítik meg az embert, mint egészet. Azonban a társadalom a két archetípust külön módokon neveli. (A filmben két külön bolygón élő család neveli fel a két gyermeket) Ezáltal személyiség jegyük más és más lesz. A tény, hogy Anakin és Amidala megszegve minden társadalmi konvenciót eggyé váltak azzal a ténnyel, hogy kétpetéjű ikreknek adtak életet újra szétválasztották azt, amit egy kis időre sikerült összekapcsolniuk. Ez a klasszikus Jang Jin. A feketében benne van egy kicsi fehér és fordítva. Elkezdődik a harc egy másik dimenzióban egy magasabb szinten, de mindig benne van az újban is a bukás, benne van a jó és a rossz, és benne van az új remény (A New Hope). És magunk közt szólva benne van a küzdelem hiábavalósága is.

Ezek után ha valaki azt mondja, hogy ez a film egy messzi-messzi galaxisban…. játszódik akkor az nagyon téved, vagy nem látja mi van körülötte.

Kovács Ottokárgomb hq.jpg

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 22:52
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1