Oldalainkat 47 vendég böngészi

Belépés



Film - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Hí­vatlanok
Írta: yoda70   
2008. szeptember 07. vasárnap, 10:35

Az egész film alatt egyetlen kérdés motoszkált bennem: Tamara ki a nyavaja?

Sajnos a feleletet jótékony sötétség fedi, mint ahogy a Hívatlanokban is hívatlan vendég a napsütés, legfeljebb a történet végén kapunk egy piciny ízelítőt a világosságból. Addig marad hótsötét éjszaka, egészen pontosan a hajnali négy óra köröli állapot. A környék lámpái világítanak, totális a csönd. Sehol egy kutyaóbégatás, járókelő és autó meg pláne. Az ínyencek máris felvidulhatnak a hasonló témájú filmek rogyásig ismételt szituációiban. Egy a franc kellős közepén levő ház, ahová rózsaszirmokat bámulni betér barátaik esküvőjéről érkezve a párkapcsolati bibikkel küszködő fiatal pár. Kínlódva araszoló történet, a kötelező felvezetés ugyebár. Aki nem kapott be serkentő szereket már bizonyára horpasztana. Negyedóra békés szendergés után jön az első dörömbölés. A félhomályban támolygó ifjú hölgy Tamara felől érdeklődik. Ezzel a bonyodalmak elkezdődnek.

Hogy aztán merre bonyolódnak, azt fedje a titok, megtörtént eset ide, vagy oda. Kb. ötpercenként dobhártya szaggatóan következik az aktuális ajtó dörömbölés. Egyre határozottabban és erőszakosabban. Előkerül három álarcos, akik szemmel láthatóan otthonosan mozognak a házban. A férfi a fején zsákkal pedig szakasztott úgy hörög, mint Darth Vader százméter futás után. Kristen és James lassan rádöbiznek, hogy életük a tét. Futószalagon jönnek a már közhelyes fordulatok: a csaj egyedül marad, persze hogy szarakodnak a telefonok, spurizási kisérlet az autóval, érkezik a túlvilágnak a várva várt barát, miközben az álarcosok lazán sétafikálnak mindenütt. A bitangok jól elvannak, hintáznak, fejsze, vagy kés a kezükben, illetve csak. A film vége felé Kristen szorúlt helyzetében hozzájuk vágja az első értelmes kérdést: „Miért csináljátok ezt velünk?” Mire jön a logikos válasz: „Mert itthon voltatok!” Aki ezt érti, az elmehet laposkúszásban versengeni Liv Tylerrel.

Mindenestre vitathatatlan, hogy érdekes film a Hívatlanok. Bryan Bertino rendező az ijesztegetésnek - szerintem nagyon helyesen - azt a változatát választotta, amikor nem spriccel a pofámba vödörszám a konzervvér, nem csapódnak meteorként szanaszét az agyvelődarabok, nem taknyolok hátast a csúszós béldarabkákban, és nem ugrik a képembe semmilyen rusnyaság. Inkább a kísérteties félhomállyal, a környezeti zajokkal és a hatásvadász zenével operál. No meg a lemezjátszóval, amit szívesen kivágnék. Így néha el is éri a célját, mert amikor épp nem horkolok a történettől, néha bizony megugrok böcsülettel.

Ha valaki két hét múlva megkérdezi tőlem, miről szól a Hívatlanok, ettől többet nem is tudnék mondani. Illetve még egyet. Ez film egyértelműen Liv Tylerre van kihegyezve. A többiek másodlagosak. Töltelékek, mocorgó tényezők. Liv viszont ennivaló, mint mindig. Érettebb és nőiesebb lett az idők során. Riadt, őzike szemekkel tekint a nagyvilágba. Félni nagyon tud, és ha a helyzet úgy hozza, még sikongat is velőtrázóan. Hol hálóingben, hol mezitlábasan, hol a fenébe a cigarettája? A gyűrűhöz pedig még mindig ragaszkodik. Szóval imádnivaló egy nőszemély.

A Hívatlanok sajnos tök átlagos filmre sikeredett. A legnagyobb hibája az, hogy már sokszor látott elemekre építkezik. Lassan egy éve lesz, hogy Antal Nimród első amerikai mozija az Elhagyott szoba hozta rám a frászt illedelmesen. Most valahogy ugyanezt láttam viszont, csak pepitában. Eluralkodott rajtam a déja vu érzése, úgy is mondhatnám hiba van a Mátrixban.

De ha valaki a Hívatlanokat látva kinyomozta, hogy ki a búbánat is lehet Tamara, az igazán elmondhatná nekem. Előre is köszönöm.

 

{mosimage}

6/10

yoda70

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:17
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1