Oldalainkat 42 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
King Kong
Írta: yoda70   
2008. július 06. vasárnap, 23:33

Az óriásmajmóca és a szöszke

A girbe-gurba lábú Peter Jackson A Gyűrűk ura elképesztő sikere óta egyet biztosan nem tud: három órásnál rövidebb filmet rendezni. Persze annyi aprót termelt már a zselatinfülű Tündék és Frodóék kalandjaiból, hogy egyáltalán nem kellett neki kispályáznia, az olyan klasszikus újrázásával, mint a King Kong. Főleg úgy, hogy amerre járt az új-zélandi direktor, boldog- boldogtalannak csicseregte, hogy gyermekkora óta nagy King Kong rajongó és a felhőkarcoló méretű majom utáni rajongása adott neki egy jóízű fenékbe rúgást a rendezői pálya megcélzására. Ezek után melyik féleszű producer mert vollna megálljt károgni a rendező ezen projektjének?

Az eredmény ismeretében azt mondom, kár - legalább én károgok -, hogy nem kapott egy csöppet kevesebb pénzt, mert úgy talán koncentráltabb és kevésbé feneket próbára tevő alkotást ereszthetett volna ki a kezéből. Az új King Kong a maga kis röpke 180 percével bizony marhára hosszúra sikeredett egy majom írtás, ami az eredeti 1933-as műremeknek majd a kétszerese. A filmet utálatos módon három részre osztanám, és szerintem Jackson mindegyikben arányt téveszt: a hosszúra sikeredett bevezető után vagy háromszor megéhezek és megeszem a kalapom valami szerepre, amíg elténfergünk a Koponya-szigetig, ahová Carl Denham szélhámos rendező uraság - hülyét csinálva egész stábjából - megérkezik, hogy megrendezze az „évszázad” filmjét; a szigeten sikongató második részben, ahol is King Kong, az óriásmajom elrabolja Annt, a szőke és talán okos lányt, és a többiek a hölgy megmentésére indulnak, s ahol találkozhatunk Spielberg Pisti bácsi által forgatott Jurassic Park akárhány őshüllőivel, és zúdulnak nyakamba töményen az akciók; a New York-i finálé az elszabadulása után roppant morci majommal, ahogy az egész várost dühödten feldúló, ám végül levadászott King Konggal pedig szintén meglehetősen elnyújtott és szentimentális. S valószínűleg én is arányt tévesztek, amikor az ilyen értelmetlenül nyakatekert mondataimmal teszem a kedves olvasó idegeit tropára.

Egyszóval a King Kong túlzottan is szuperprodukcióra sikeredett, amelyben valahol elveszik a lélek. Állítom ezt még akkor is, ha látszik, hogy Jackson habosra izzadta magát a látványért, és a kalandok melett fontos volt King Kong reménytelen magányosságának és kitaszítottságának az ábrázolása: a félelmetességéről és behemótságáról mit sem tehető teremtésben egyedül foglya, Ann veszi észre az érző lényt -talán túlzottan is, és ebből adódik az említett New York-i befejezés olykor már-már vészesen giccses befejezése, amitől még a széken ülve is hátast dobok, nemhogy korcsolyázva.

Összességében a King Kong fényévekre elmarad A Gyűrűk ura színvonalától, a kivitelezésről ugyanakkor ismét csak elismeréssel szólhatok: jackson a már tőle megszokott aprólékossággal teremti újjá a gazdasági világválság által hókon nyomott New York-ot, a Koponya szigeten döbbenetes óriásrovarokat, dinoszauroszokat és egyéb dögöket varázsol elém a komputeranimáció segítségével, King Kong figurája is egészen élethűre sikeredett, ám nem győzöm magamtól elhessegetni azt a bújkáló szemét érzésemet, hogy mindez kissé öncélú tobzodás, a lássátok csak, miket is tudok én tökikéim? című kifejlődő megalomániájának jeleként. Nagyon bízom benne, hogy a nagyszerű direktor a következő filmjében ismét eltalálja majd a helyes arányokat, s képes lesz egy cirka százperces filmbe tömöríteni mondanivalóját.

{mosimage}

7/10

yoda70

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:28
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1