Oldalainkat 32 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Még egy csók
Írta: Administrator   
2009. március 07. szombat, 16:15
Egész életünkben különböző szerepeknek kell megfelelnünk. Születésünktől kezdve egészen aggastyán korunkig. Életszakaszoktól, élethelyzetektől függően mindenkinek egyidőben sokféle szerepe van. A szüleink gyermeke vagyunk, párunk társa, gyermekeink szülője, a munkahelyünkön főnök vagy beosztott. Barátaink vagy idegenek között megint más és más szerepnek kell megfelelni. (Vagy éppen direkt hátat fordítani.)
Különböző kultúrákban, más-más vallás esetén ehhez még egyéb szerepek is hozzájönnek. Homogén környezetben fel sem tűnik, micsoda óriási különbségeket és gátakat jelenthetnek ezek.

mg_egy_csk03.jpgÁm mi történik, ha egy pakisztáni muzulmán család Amerikában él? Megjelenésük, vallásuk, kultúrájuk merőben elüt az amerikaiakétól. S mint a mai  világban minden másság, ez is meg nem értést, agressziót szül. A család gyermekei már itt élték le egész életüket. Mindamellett, hogy megmaradt vallásuk, hagyományaik, alkalmazkodtak az amerikai társadalom szokásaihoz is. A szüllők azonban, akik felnőtt fejjel kerültek Amerikába, még rendíthetetlenül ragaszkodnak régi életükhöz, szokásaikhoz. Ez sem jelenthet mindaddig problémát, amíg a gyermekek és szülők akarata megegyezik.
E film azonban olyan konfliktusokat mutat be, amelyek ebből fakadhatnak.
Mi a helyzet, ha a család egyetlen fiú gyermeke nem a számára kiszemelt menyasszonyt szeretné feleségül venni, hanem egy ír, katolikus tanárnőt? És vajon a tanárnő szempontjából milyen buktatókat rejt e kapcsolat?  Vagy ha a lányuk nem orvos, hanem újságíró szeretne lenni, s elvágyik megszokott környezetéből?
A fiúnak döntenie kell a családja és szerelme között. Számtalan probléma merül fel. A család a legfontosabb számára. Szüleihez ragaszkodik, s őket a döntése tönkre tenné. A környezetében mindenki elítéli. Egy ilyen család számára elképzelhetetlen, hogy e két ember között tartós kapcsolat kialakuljon. Viszont a lányhoz fűződő kapcsolata egyre erősebb, őt sem szeretné elveszíteni. Hosszas vívódás után mégis választania kell: szülei vagy a lány.
mg_egy_csk02.pngS a tanárnő? Vajon a katolikus egyház elnézőbb? Nos, gondolom, mindenki sejti a választ: nem. Hogyan is élhetne házasságon kívül szexuális életet egy felnőtt nő, ráadásul egy muzulmán férfival, akinek esze ágában sincs megkeresztelkedni? Ráadásul a majdani gyermekeik neveltetése is veszélyben van. Bármilyen tökéleltes munkát is végez, s az iskola igazgatója bármennyire is szeretné őt megtartani, neki is választania kell: szerelme vagy az állás.
S végül a mindaddig jókislánynak is ellent kell mondani szüleinek, hogy az életét ne ők határozzák meg örökre.
Pedig nagyon érdekes Casim, a fiú és Roisim a tanárnő beszélgetése a vallásról. Hiszen Casim kérdéseire Roisim válasza mindig egybe cseng a  katolikus vallás tanításaival. Րket hallgatva rájövünk, e két, egymástól távolinak tűnő vallás nincs is oly távol egymástól. S miért ne élhete két felnőtt, egymást szerető ember boldog életet e különbségek ellenére is?

mg_egy_csk07.jpgmg_egy_csk04.jpgmg_egy_csk05.jpgmg_egy_csk06.jpg

mg_egy_csk01.jpgDehát még ma is, ebben a fene nagy szabadságban, amelyben élünk, divatos a másik embert vallása, bőrszíne, nemi hovatartozása, egyéb mássága miatt kirekeszteni. S ez nem csak a nyugati, de ahogyan e filmből kiderül, a keleti kultúrákra is jellemző. Az emberek döntő többsége nagyon nehezen visel el, bármit, ami más, mint ahogyan ő gondolja. El sem tudja képzelni, hogy az, ami az ő fejében megszületett, avagy belé neveltek, nem az egyetlen helyes út. Helyesen, jól élni nagyon sokféleképpen lehet. És az ami más, nem biztos, hogy rossz. Nem egy "helyes" vallás van, nem egyetlen jó életforma, nem egy bőrszín. És  nem ezek határozzák meg egy ember jellemét, életét, bár kétségtelen, hogy hatással vannak rá.

A legfontosabb, hogy mindannyian emberek vagyunk, és ha így tekintünk egymásra, már nincsenek is áthidalhatatlan különbségek....

szamóca

gomb hq.jpg
Módosítás dátuma: 2009. március 08. vasárnap, 00:22
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1