Oldalainkat 52 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Nem vénnek való vidék
Írta: yoda70   
2008. május 18. vasárnap, 17:16

Ez a vidék nem gyerekeknek való

Még akkor sem,ha némelyikükben buzog a jóindulat,és az első kérő szóra átnyújtja ingét a film hullagyártó kisiparosának.A Coen tesók ezen mozija bizony western,csak jelenkorba,pontosabban a nyolcvanas évekbe helyezve.Felvonúltatja a műfaj valamennyi kötelező jellemzőjét.A lovakat azonban felváltották a terepjárók,az országúti cirkálók,a hatlövetűt a modern csúzlik-bazinagy hangtompítóval-,a vadnyugati lengőajtós kricsmiket pedig a lepukkant motelek.A seriff,a farmergatyó,a csizma és a kietlen,sivár táj,a kopasz hegyoldalak viszont megmaradtak.Meg természetesen a pénz.De nem aranyrudak,hanem ropogós zöldhasúak képében.Kétmillió dollár! Ezért már van értelme végiggyilkolni a fél országot,nehezéként cipelve egy (sűrített levegős?)palackot.

A sztori pedig akkor indul,mikor a történet egyik főszereplője,Llewelyn belebotlik egy rakás hullába,egy csomó drogba,majd a pénzes táskára,amit egy ebédidejét a fa tövében elhűsölgető néhai őrízget.Nem is értem,mit sumákul a fickó,dögledezni tizenegyóra negyvenkor?Hogyan képzelheti ezt?Moss azért sokat nem vakerál,lenyúlja a zsét,hisz egy kis lóvé sosem jön rosszul. Csak azzal nem számol,hogy ezzel magára ereszti a kegyetlen gyilkost,aki valahogy mindig a nyomára lel.Llewynnek idővel persze leesik,hogy nyomkövető lehet a pénzzel teli táskában.Megkezdődik tehát kettejük közötti élet-halál harc,mindezt tetézve az ügyet nyomozó seriffel…

Kicsit tartok most attól,hogy mit is írok.Egyszer ugyanis egy kedves barátom azt vágta a fejemhez,hogy seggfej vagyok,mert minden Oscar-díjas alkotásra elolvadok,azokra a filmekre pedig,ami neki tetszenek,az nekem nem,és nem is rejtem véka alá a róluk alkotott véleményemet.Mondtam neki,hogy nincs telejsen igazad,a Titanictól én is habokba pusztulok,meg különben is,a seggfej az,aki mondja,de nem igazán tudtuk egymást igazunkról meggyőzni.

A nem vénnek való vidék viszont mindkettőnk véleménye szerint is kimagasló alkotás.A képi világ szikársága lenyűgöző,és nem maradnak el a szokásos lövöldözések sem.A történet a Coen bratyók mesteri irányításával lassan araszoló tempóban halad a hullákkal szegélyezett végkifejlet irányába.Arról meg nem is beszélve,hogy a mozi végére mindannyian kiképzett klímacsatorna szerelők leszünk.Chigurh  maga a jól fésült és  dermesztően döbbenetes halálhozó.Tőzsgyökeres pszichopata,aki pénzérmék feldobásával képes életek felett ítélkezni,s olyan karakter,akitől belém áll a jeges rémület.Démoni a fickó,és mellékesen a zárak nagy haverja is.

A lóvéval elvérező Moss a másik kiemelkedő karakter.A Josh Brolin által megformált figura nem akar mást,mint egy picit kitörni életének sivárságából,pechére.Természetesen egy kis fegyverhasználattól ő sem esik hisztibe,valamint lefűrészelt csövű puska nagymestere.Persze valahol tetten érhető a hősies múltja is,mivel a szentem vietnámi veterán lenne.Mellékesen a bajúsza akár még divatirányzatot is teremthet.

Az öreg seriff szerepére még lámpással sem találhattak volna alkalmasabb színészt,mint Tommy Lee Jones.Րróla már húsz évvel ezelőtt is azt hittem,hogy minimum százéves,most meg már legalább kétszáznak nézem.Arca barázdái mélyebbek a Mariana-ároknál,mélyükre történő leereszkedéshez legalább alpinista előképzettség szükséges.A szeme azonban fiatalos,s aranyköpésekkel is jól eleresztették.

Összegzésképp:A nem vénnek való vidék mestermű.Lebilincselő és izgalmas,s a vértócsákkal sem áll hadilábon.Egyedül a film vége nem tetszik,mert picit meglepő,vagy váratlan.De inkább összecsapott.Ettől függetlenül igazi remekmű.Ám most befejezném.Megyek zárat cseréltetni.

8/10

yoda70       

Módosítás dátuma: 2008. június 08. vasárnap, 18:21
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1