Oldalainkat 44 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
[Rec] 2 - kritika
Írta: Kenobi   
2010. március 27. szombat, 15:54
Rec-2-032701A járvány a sötétben rejtőzik, a gonosz mindig a szép nőben. A film összes csavarja pedig lelőve. Mégsem tekintem spoilernak, sem az izgalom faktor bokán rúgásának lökött kotogásom, hanem a horrorfilmekre jellemző általános megállapításnak. De folytassuk az okvetetlenkedést: a kommandósok benyomulnak a bérházba. Sötét az van, oltári módon. Meg pofázás. Valahogy senkinek sem jut eszébe befogni a száját.  Aztán az egyik likban találnak egy működő szalagos magnót. A másik szobában bömböl a lemezjátszó. Tíz perccel később egy faszányosan üzemelő hűtő. A kutykuruttyos életbe! Senkinek nem jut eszébe fölkapcsolni a villanyt? Máris hallom az elektromos birizgátorok válaszát: hapsikám! A világítás és a dugaljak külön áramkörökön vannak! Hoppá! A villanyszerelő ismeretlen fogalom? Nah, mindegy, a zombihorror folytatása Spanyolhonból megérkezett, ördögűzős előadásban. Horror-rajongók bizonyára örvendeznek, a kamerás felvételekre allergiások inkább meneküljenek.

A hiba bizonyára bennem lakozik, amikor fanyalogva leírom, valahogy nem fogott meg a film. Elmaradt a rácsodálkozás, nincs friss vér a pakliban, hiába a vörös tócsák mindenütt. Mondhatom kifejezetten unalmasnak is, fárasztónak, vagy még lényegre törőbben, egy rakás… De mégse emlegessük a bűzölgő mellékterméket népszerű nevén, hátha tüsszög a szép míves beszéd ura, becsületes nevén a cenzúra. Ha-ha! Inkább merüljünk el a részletekben! Mert hát akad előzmény rendesen.

Rec-2-032702

A bajság akkor kezdődött, amikor a tűzoltókkal együtt beette a fene a tévéstábot abba a házba. Az Amerikaiak gyorsan rákontráztak, megcsinálták a maguk verzióját, a Karantént. Most meg a második epizód. Ebből mingyá leszűrhetnénk a következtetést. Ezek a spanyol csávók tudhatnak valamit. Minimalista költségvetés, szűk és sötétséggel alaposan fölvilágosított helyiségek. Klausztrofóbia vastagon, elvileg fokozván a pánikhangulatot, megspékelve egy kis vallási vonallal. Az elején ördögűzéssel hozakodtam elő. És valóban! A sztoriban nyüzsög egy pap, nekem baromira ellenszenves, nem tehetek róla. De élet-halál ura, csak az engedélyével hagyhatja el bárki is az épületet. Mert elvileg karantén van, ilyesmi. Jól járhattak a fóliagyártók is, szépen bebugyolálták a többemeletes házikót. A szentatya egyébként vérmintára gerjed, és szépen diskurálgat az ördöggel. A kis feszület lovag. Néha meg egészen evilági módon anyázik.

Ez így még rendben is volna. Csak a félelem nem akar sehol sem előjönni. A szereplők idegesen óbégatnak, egy másodpercre sem dugul el az ugatójuk. Leszaladnak a lépcsőn, majd fel. Egyik szobából ki, a másikba be. Fény ugye nuku, marad a zseblámpa. A rohanó, feszült hatás fokozása érdekében szinte kizárólag kamerás felvételeket kapunk. Mert operatőr itt kérem minden rémült ábrázattal szaladgáló pára. A különleges egység tagjai, a beosonó ifjúság, még a váratlanul előugró zombiknak is adhatnánk párat.

Rec-2-032703

A film előnyeként viszont elmondható, nem vacakolnak különösebben az előzményekkel. In medias res! Gyorsan a lovak közé csapnak. Így az a szegény néző, kinek kimaradt élete műveltségéből az első rész, percekig kapkodja a fejét, mi is van itt? Persze, nem is szükséges fejből tolni a dolgokat, hisz önállóan is bőven altatóra sikeredett a folytatás. A kamerázgatást fogjuk fel a sejtelem fokozása érdekében tett gyámoltalan kísérletnek. Bár nézhetjük erényként is. A fenéket nézzük! Hiszen hamarosan hátránnyá válik. Engem határozottan idegesített a kép minduntalan ficánkolása. Néha elhomályosodik, végig rángatózik, időnként életlen. Jó, veszem az adást. Lóti-futi közben nem érnek rá szegények vacakolni a képminőséggel, én sem azt tenném. Hanem eldobnám a kamerát a francba. Vagy tudok jobbat. Jól fejbeb*sznám  vele az első elém szédelgő zombit. Aztán spuri, amerre látok.

Hát igen. Ez én vagyok. A billentyű hős, filmfirkász, akinek az okoskodás lételeme. A filmes fikciókban ellenben marcona hősök teszik próbára az idegeimet. Tojnak az összes veszélyre. Ha kell, velőtrázóan sipákolnak, véresen maszatos képpel bambulnak zombivá. Vagy zombulnak bambivá? De azt mindig elfelejtik a derék filmkészítők, hogy már túl vagyunk hasonló szösszenetek tucatján. Igazából mondva, valahogy nem dobok hátast a sötét jelenetekkel megtűzdelt, rémségesnek szánt vackoktól. A REC sem hozta rám a totális boldogságot, pedig a második részhez képest okleveles borzongás.

Összegzés: Súlytalan és arctalan szereplőgárda. Kivétel talán a pap, illetve a riporter spiné. A sztori meglehetősen vékonyka, alapból séta-fika, nem használja ki a bezártságból adódó lehetőségeket. Az egész film egy hatalmas hunyorgás, alaposan próbára teszi a szemünket. A vallási vonal tök fölösleges, elég lenne a zombis durvulás. Nem is húzom tovább senkinek az idejét. Négy pontnál nem érdemel többet. Az én szerény várakozásaimat is messze alulmúlta.

4/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. március 29. hétfő, 17:28
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1