Oldalainkat 47 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
[Rec] 2 - kritika
Írta: Kenobi   
2010. március 27. szombat, 15:54
Rec-2-032701A járvány a sötétben rejtőzik, a gonosz mindig a szép nőben. A film összes csavarja pedig lelőve. Mégsem tekintem spoilernak, sem az izgalom faktor bokán rúgásának lökött kotogásom, hanem a horrorfilmekre jellemző általános megállapításnak. De folytassuk az okvetetlenkedést: a kommandósok benyomulnak a bérházba. Sötét az van, oltári módon. Meg pofázás. Valahogy senkinek sem jut eszébe befogni a száját.  Aztán az egyik likban találnak egy működő szalagos magnót. A másik szobában bömböl a lemezjátszó. Tíz perccel később egy faszányosan üzemelő hűtő. A kutykuruttyos életbe! Senkinek nem jut eszébe fölkapcsolni a villanyt? Máris hallom az elektromos birizgátorok válaszát: hapsikám! A világítás és a dugaljak külön áramkörökön vannak! Hoppá! A villanyszerelő ismeretlen fogalom? Nah, mindegy, a zombihorror folytatása Spanyolhonból megérkezett, ördögűzős előadásban. Horror-rajongók bizonyára örvendeznek, a kamerás felvételekre allergiások inkább meneküljenek.

A hiba bizonyára bennem lakozik, amikor fanyalogva leírom, valahogy nem fogott meg a film. Elmaradt a rácsodálkozás, nincs friss vér a pakliban, hiába a vörös tócsák mindenütt. Mondhatom kifejezetten unalmasnak is, fárasztónak, vagy még lényegre törőbben, egy rakás… De mégse emlegessük a bűzölgő mellékterméket népszerű nevén, hátha tüsszög a szép míves beszéd ura, becsületes nevén a cenzúra. Ha-ha! Inkább merüljünk el a részletekben! Mert hát akad előzmény rendesen.

Rec-2-032702

A bajság akkor kezdődött, amikor a tűzoltókkal együtt beette a fene a tévéstábot abba a házba. Az Amerikaiak gyorsan rákontráztak, megcsinálták a maguk verzióját, a Karantént. Most meg a második epizód. Ebből mingyá leszűrhetnénk a következtetést. Ezek a spanyol csávók tudhatnak valamit. Minimalista költségvetés, szűk és sötétséggel alaposan fölvilágosított helyiségek. Klausztrofóbia vastagon, elvileg fokozván a pánikhangulatot, megspékelve egy kis vallási vonallal. Az elején ördögűzéssel hozakodtam elő. És valóban! A sztoriban nyüzsög egy pap, nekem baromira ellenszenves, nem tehetek róla. De élet-halál ura, csak az engedélyével hagyhatja el bárki is az épületet. Mert elvileg karantén van, ilyesmi. Jól járhattak a fóliagyártók is, szépen bebugyolálták a többemeletes házikót. A szentatya egyébként vérmintára gerjed, és szépen diskurálgat az ördöggel. A kis feszület lovag. Néha meg egészen evilági módon anyázik.

Ez így még rendben is volna. Csak a félelem nem akar sehol sem előjönni. A szereplők idegesen óbégatnak, egy másodpercre sem dugul el az ugatójuk. Leszaladnak a lépcsőn, majd fel. Egyik szobából ki, a másikba be. Fény ugye nuku, marad a zseblámpa. A rohanó, feszült hatás fokozása érdekében szinte kizárólag kamerás felvételeket kapunk. Mert operatőr itt kérem minden rémült ábrázattal szaladgáló pára. A különleges egység tagjai, a beosonó ifjúság, még a váratlanul előugró zombiknak is adhatnánk párat.

Rec-2-032703

A film előnyeként viszont elmondható, nem vacakolnak különösebben az előzményekkel. In medias res! Gyorsan a lovak közé csapnak. Így az a szegény néző, kinek kimaradt élete műveltségéből az első rész, percekig kapkodja a fejét, mi is van itt? Persze, nem is szükséges fejből tolni a dolgokat, hisz önállóan is bőven altatóra sikeredett a folytatás. A kamerázgatást fogjuk fel a sejtelem fokozása érdekében tett gyámoltalan kísérletnek. Bár nézhetjük erényként is. A fenéket nézzük! Hiszen hamarosan hátránnyá válik. Engem határozottan idegesített a kép minduntalan ficánkolása. Néha elhomályosodik, végig rángatózik, időnként életlen. Jó, veszem az adást. Lóti-futi közben nem érnek rá szegények vacakolni a képminőséggel, én sem azt tenném. Hanem eldobnám a kamerát a francba. Vagy tudok jobbat. Jól fejbeb*sznám  vele az első elém szédelgő zombit. Aztán spuri, amerre látok.

Hát igen. Ez én vagyok. A billentyű hős, filmfirkász, akinek az okoskodás lételeme. A filmes fikciókban ellenben marcona hősök teszik próbára az idegeimet. Tojnak az összes veszélyre. Ha kell, velőtrázóan sipákolnak, véresen maszatos képpel bambulnak zombivá. Vagy zombulnak bambivá? De azt mindig elfelejtik a derék filmkészítők, hogy már túl vagyunk hasonló szösszenetek tucatján. Igazából mondva, valahogy nem dobok hátast a sötét jelenetekkel megtűzdelt, rémségesnek szánt vackoktól. A REC sem hozta rám a totális boldogságot, pedig a második részhez képest okleveles borzongás.

Összegzés: Súlytalan és arctalan szereplőgárda. Kivétel talán a pap, illetve a riporter spiné. A sztori meglehetősen vékonyka, alapból séta-fika, nem használja ki a bezártságból adódó lehetőségeket. Az egész film egy hatalmas hunyorgás, alaposan próbára teszi a szemünket. A vallási vonal tök fölösleges, elég lenne a zombis durvulás. Nem is húzom tovább senkinek az idejét. Négy pontnál nem érdemel többet. Az én szerény várakozásaimat is messze alulmúlta.

4/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. március 29. hétfő, 17:28
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1