Oldalainkat 43 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Robert Zemeckis: Számkivetett
Írta: Kovács Ottokár   
2008. december 21. vasárnap, 12:57
Ez a film egy valódi karácsonyi film, amit Karácsonykor sose fognak bemutatni. Bár arról szól, amit Karácsonykor mindannyian el szeretnénk kerülni: a magányról. Arról, hogy a mai, „civilizált” ember milyen helyzetben is van. Elvben a társadalom körülveszi, társai vannak, másfelől meg teljesen egyedül, magányosan él a szokásaival körülzárva. Az idő és a tárgyak határozzák meg a tudatát. Az idő, hogy mindennek mindig határidőben ott kell lennie, el kell készülni. Legyen az egy elküldött csomag, vagy egy eltervezett esküvő gyűrűvel. Mindennek helyén kell lennie, Mert a társadalom így működik. Elvben.

számkivetett01.jpgDe mi van akkor, ha a gépezetbe porszem kerül? A film erről a porszemről szól. A FedEx gépe lezuhan valahol az óceán fölött és egy lakatlan szigetre kerül hősünk Chuck Noland ( Tom Hanks). Innentől kezdve egy Robinson történet zajlik látszólag. De itt nem a természettel kell a hősnek elsősorban megküzdenie, mint Defoe hősének, hanem magával, és korábbi életvitelével, berögzült szokásival. Már azok az eszközök, amik Chuck rendelkezésére állnak beszédesek. Jellemzik azt a miliőt, amiből származik: korcsolya, estélyi ruha, röplabda. Ezek fontos dolgok a mai kor emberének, de egy lakatlan szigeten szinte semmi hasznát nem lehet venni. Vajon mi képesek lennénk egy ilyen helyzetben életben maradni?

számkivetett02.pngA korcsolyát Chuck végül, mint kést használja, majd tükörnek és fogászati eszköznek. Ez válik a legfontosabb eszközzé. De az igazán fontos a röplabda: belőle készül el Wilson, Chuck Péntekje. Ezért karácsonyi film ez a történet. Minden embernek szüksége van társra, minden embernek szüksége van arra, hogy szerethessen valakit. De egy számkivetettnek nincs senkije, ezért teremt egyet magának. A történet itt lép túl Defoe remekén. Robinsonnak szerencséje van, neki sikerül Pénteket megmentenie, így lesz társa, de Chucknak ez a lehetőség sem adatik meg. Neki tovább kell lépnie Robinsonon, ő megteremti magának Wilsont.

Vajon Karácsonykor hány embernek lenne szüksége társra? Vajon ezek közül hány ember képes magának társat teremteni? Ha innen nézzük akkor Chuck Noland testesíti meg a modern embert, a teremtőt. Ezért több ez a mese a Robinsonnál és ezért karácsonyi.

Ezt a filmet mindenképpen érdemes megnézni és belegondolni magunkat Chuck helyébe. Tanulságos élményben lesz részünk.

Végül – mivel közeledik az Új Év – egy ide való viccel zárom:

Két légy beszélget Robinson fején. Az egyik megszólal:
- Na akkor én megyek, Pénteken találkozunk.
Smile

Kovács Ottokár


gomb hq.jpg
Módosítás dátuma: 2008. december 21. vasárnap, 14:20
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1