Oldalainkat 55 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Robin Hood - kritika
Írta: Kenobi   
2010. május 15. szombat, 09:18
Robin-Hood-051501Amikor néhány bátor katona Robin Hood vezényletével és halált megvető bátorsággal csalinkázik az ostromlott vár tekintélyt parancsoló kapujához - robbantás aljas szándékával -, máris megszólalt bennem a vészcsengő. A várfalakról heves tüzérségi ellenállás - suhognak a nyílvesszők becsülettel. De no para, még kevesebb izgalom, hisz ott nekünk a hősünk rendet tenni! Feszül az íja, lángoló nyilak csapódnak a bejáratba, az pedig akkorát robban, ami egy tonna dinamitnak is becsületére válna. Richárd királynak hamarosan szól a kakukk, Robin mester pedig hazatér, induljon hát a móka! Ridley Scott rendező eredettörténettel lepte meg a nagyérdeműt. Izzadtságszagú, kardcsörtékben bővelkedő, mégis kis híján unalomba fulladó film lesz a jutalma annak, aki elvánszorog a mozikba. Robin Hood legújabb feldolgozása - nincs mit kerülgetni - popsit fárasztóan hosszabbra sikeredett a kelleténél és méretes szegeket ver a sherwoodi erdő brigantija mítoszának koporsójába.

Robin Hood történetét már sokan és gyakran földolgozták. Klasszikusan, sorozatosan, animációsan, és. Én a Kevin Costner féle katasztrófán nőttem fel, úgy kell nekem! A legutolsó próbatétel, amit volt szerencsém végignézni e témában, az egy közeli iskola színjátszó szakkörének előadása, emlékeim szerint. A gyerkőcök nagyjából tíz évesek lehettek, nem épp daliák. A jelmezüket is ehhez mérjük. Hosszú hajnak és szakállnak tökéletes a vatta. A nyilaik saját készítésűek, bár néhány profibb változaton rikító felirattal éktelenkedett a „Made in China” származás. A kardok amolyan hangtompítós változatok, söprűnyélből fabrikálva. Néhány fiatalon látszott is az identitás zavar. A viadalok hevében, hol fénykardnak, máskor pedig gitárként tekintettek a „gyilkos” szerszámra. Az előbbi megállapítás leginkább a Robin szerepében parádézó kiscsávóra illett. Színpadi produkciója tökéletes metamorfózisa egy AC/DC - Luke Skywalker komplikációnak. A hitelesség tehát ült, én pedig laikus nézőként levonhattam a következtetést: Robin Hood egy basszusgitárral hadonászó Jedi lovag. Mindez Mikulás napon?

Robin-Hood-051502

Ridley Scott persze vérprofi módon közelítette meg a témát. Szakított a faágakon pattogó, zergetollas vigyorbajnok figurájával, kissé sötétebbre vette mondandóját. Robin még csak baka, a rendező a miből lesz a cserebogár? fogas problémáját udvarolja körbe. Rühellni való szemetek a Franciák lettek, fő a változatosság. Filmje kevésbé sikeresen ötvözi a Mennyei királyság grandiózus látványát, A Rettenthetetlen véres hitelességével. Ja, és még valami dörömböl. Igen. Russell Crowe történelmi kalandban egyszerűen képtelen kibújni a Gladiátor bőréből. Az elmúlt évek is fogtak rajta rendesen. Robin Hood szerepére viszont megtette, amit megkövetelt a haza. Bizonyára vastagon előfordult konditermek és diétás menük környékén. Nem lett éhenkórász alkat, inkább olyan jóllakott óvodás. Meglehetős érzéketlenséggel, az átélés, a szerepazonosulás csekély jelével bénázik. Partnerével jóval nagyobb gondban vagyok. Cate Blanchett Marianja inkább tűnik valamiféle földtúró parasztnak. A színésznő egyébként ránézésre is rémség. Ha lemenne a bányába, menedékjogot kérne a szén. Ráadásul megfejelték a nőt három teherautó sminkkel, meg a komplett photoshoppal. Fiatalabb nem lett, szebb sem, legfeljebb lófejű. Még veszélyességi pótlékért sem vállalnám be. Sorry a rajongóktól, ez van. A többiek egyszerűen súlytalanok, popcorn pótlékok.

Robin-Hood-051503

Hiába indul várostrommal, mert következik bő másfél óra szájtépés, kavarás. Azt nem mondom, hogy unalmas. Vannak egész jó élcelődések, de amikor már másodszor tolták képembe a helyi diszkót, lapos pillantásokat vetettem a kijárat felé. Lovaglás balról jobbra. Pacizás jobbról balra, s közben megindítóan szól az érzelmes zene. Slágergyanús dallamok, nem vitatom, csak már túl sok a jóból. Néha a kuss hatásosabb lenne. A vége aztán felpörög. Elindul a Ryan közlegény megmentése partraszállási jelenetének középkori verziója. Az ember pedig lépre megy. Azt hinnénk, kibontakozik, felível majd egy látványos, vértocsógos brutálkodás. Megkoronázandó az egészet. Egy fenét! Maximum a nyílvesszők szálldogálnak orbitális pályán. Pajtik, ez kevés! Mint meztelencsiga a sztriptízversenyen.

Összegzés: Amekkora flanc és fölhajtás övezte, ahhoz képest csalódás. Ridley Scott kisujjából kirázott már kasszasikereket. Bizonyára a Robin Hooddal sem lesz másképp. De mégis. Filmje leginkább erőlködve összetákolt iparosmunka. A magam részéről cseppet sem bántam volna a rövidebb, de töményebb játékidőt. Kissé lelkesebb színészekkel, színészettel. Kevesebb nyílvesszővel, több balhéval. Ridley Scott következő munkája az Alien föltámasztása lesz. A Robin Hood fényében? Hm. Kezdek meginogni. Egyszer épp nézhető zöldség, utána felejtsük el gyorsan!

6,5/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. május 20. csütörtök, 20:12
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1