Oldalainkat 25 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Stanley Kubrick: Ragyogás
Írta: Administrator   
2009. január 13. kedd, 01:34
Stephen King könyveit - főként a régebbieket - olvasni mindig nagy élmény. Talán ő az egyik legnagyobb a "borzongatók" közül. Legtöbb műve előbb vagy utóbb filmvászonra is kerül, van, hogy sikerül visszaadni a könyv által kifejtett hatást, van, hogy nem. Ragyogásból is van több is. De a legjobb az 1980-as. Ahogyan Jack Kroll is fogalmazott: "Az első költői horrorfilm."
Nem csak azért, mert a film főszereplője Jack Nicholson (bár ha egy filmben ő a főszereplő, máris nehezen tud a néző ellenállni, hogy ne üljön a képerny elé). Hanem azért is, mert akkoriban még a filmben a főszerep a színészeknek jutott, s az ő alakításuk fontosabb volt, mint a látványtervezők, a számítógép, különböző mesterséges effektek. Egyszerű díszlet, kevés "varázslat", annál több és jobb színészi játék. Kísérteties zene, jelenetek, jól megírt fogatókönyv.

A világ végén, mindentől elzárva, a hó fogságában nagyon sok minden megeshet.Még az is, hogy valaki megőrül. S mivel nincs körülöttünk senki, nagyon nehéz eldönteni, mi a valóságos, és mi nem. S ez a tény, fokozza az őrület valószínűségét. Hát még ha olyan furcsa családról van szó, mint a Torrance család. A kisfiú, akinek képzelt barátja Tony, s aki álmokat lát... Az apa, akivel szintén nincs minden rendben. Valamint az édesanya, aki a családjáért való aggódásba és férje viselkedésébe őrül bele. És ha eleve rémtörténetekkel felvértezve indul útnak...S a legborzasztóbb, hogy nincs menekvés.

ragyogás04.jpgEz a film sem arról híres, hogy pergő jelenetei lennének, vagy minden pillanatban egy-egy "akció" történne. Dehát 29 éves alkotásról van szó, akkor még (szerencsére) nem ezzel érték el a filmek készítői a hatást. Gyönyörködhetünk a tájban, a szálló környezetében (amely különösen látványos főként, miután belepte a hó) miközben a háttérben a zene már előkészíti, hogy korántsincs rendben minden. Az ismétlődő jelenetek, a monotonitást tükröző képkockák, a hangeffektek mind-mind közelebb fokozzák a feszültséget, s közelebb visznek minket, nézőket is az őrülethez. Ugyanúgy - sőt, még jobban - végigborzongja az ember, mint a mai, csak látványosságra törekvő alkotásokat. Hiszen számtalan egyéb eszköz is van egy-egy színész, rendező, operatőr kezében ahhoz, hogy elérje az általa kívánt hatást.

ragyogás01.jpgragyogás02.jpgJack Nicholson pedig zseniálisan tud megőrülni. Csak a tekintetét kell figyelni a film folyamán. Ezt a tehetségét a más filmekben  is kamatoztatta pl Az ígéret megszállottja vagy a Száll a kakukk fészkére címűben. De a kisfiú és a néger szakács játékára is érdemes odafigyelni. Kicsit együgyűnek beállított édesanyjuk lelki állapota is kialakul a végére, ám az ő alakítása azért messze elmarad a többiekétől.

Valahogy így őrül bele az átlagember is egy-egy gondolatba. Bezárja, ha nem is a hó fogságába, de az agyának egy zugába, ahonnan nem tud kijönni. S ahányszor átrágja magát rajta, mindig emészti is,  de mindig torzul  is egy kicsit. Ugyanúgy, ahogy a Torrence család életét átveszi a képzelt világ, a mi agyunkon is eluralkodnak ezek a gondolatok. Egy idő után nem is látva, mi a valós, s mi a képzeletünk szüleménye. S ahogy a filmben is tragédiához vezet, a mi életünkre is árnyékot vethet nagyon hosszú távon ... Gondoljuk meg hát, hová vackoljuk be magunkat, ha a világtól menekülni akarunk ... s ha már elmenekültünk, legyen menekülési út... (Pink Floyd: The  Wall )

S főként a mai világban, álláskeresők: csak megfontoltan kötelezzék el magukat! Smile

ragyogás03.jpg


szamócagomb hq.jpg
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1