Oldalainkat 33 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Tébolyultak (The Crazies) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. március 13. szombat, 15:51
Crazies-The-031301Két nappal ezelőtt Ogden Marsh még békés amerikai kisvárosnak elkönyvelve. A lélekszámnál épp ásítottam, ezért hagyjuk. De olyan tipikusan piszlicsáré gyanús porfészek, amire a kutya sem kíváncsi. Szerencsére sokáig nem alélhatunk a fenemód békességben. A pite már a negyedik perc környékén melegszik, amikor a baseball meccs közepére szépen besétál az egyik helybéli. Amúgy puskával a kezében, és picit brutál-kómás tekintetével. Aztán elszabadul a pokol, család égetés, meg ilyesmik. Valami fertőzés-vírus, mi a manó sunnyog a háttérben, de már megszokhattuk. Eredményeként tomboló erőszak, megőrült városlakók. Zombiszerű pofák mászkálnak áldozataikra vadászva. Vágd beléjük a vasvillát elvtárs! Jó mélyre! Vagy atomot a bestiáknak?

Nagyon üdvözlendő módon, a film készítői nem szarakodtak a felvezető képsorokkal. De tényleg. Mire leoltjuk a villanyt, eldöglünk a karosszékben, máris zajlanak az események. Rogyásig látott képsorok tolakodnak libasorban. Sötétség, kétségbeesett tekintetek, sikolyok. Fertőzött emberek mindenütt. Mértékkel fröcsögő vér, és szerencsére kevés gusztustalanság. Mert attól hülyét kapok. Mit csináljak, ez van. Néha rendezőkéink összetévesztik a szezont a fazonnal, a teflont a muflonnal. Horrort akarnak, betojást. Körömrágást, meg telecsinált alsógatyát. Félelmeink fokozása érdekében bedobnak mindent: rémületes zenét, rusnya pofákat, megkutyult misztikumot, és olyan mértéktelen rókázásokat, hogy kifordul a belem. Szörnyetegek regimentje köpi képembe a spenótot, és vágnak dermesztően röhejes pofákat. Néha kitörik, letörik valamijük, netán elhagyják alkatrészeiket. Kacsingat kifelé a műbél, bla-bla satöbbi, ami bizonyára hihetetlen körömrágási kényszert okoz. Zombi filmeknél az ilyesmi frászbuggyanások kötelező adalékok. Működhet is a félsz hátulgombolós ovisoknál, rózsaszirmokkal bizniszelő marconáknál. Anyu! Zombi hörög a nagyszobában! Sikolt a kiscsávó, s fut kondenzcsíkot húzva, mamucika szoknyája alá.

Crazies-The-031302

Nah, vagyok utálatos, rendületlenül. George A. Romeroról köztudott, hogy a zombis vadulások nagypapája. A The Crazies, az öreg horrorguru 1973-as borzalmának fincsi feldolgozása. Igen, fogjuk rövidre a véleményformálást. Ez a jelenkori újrázás egészen elfogadhatóra sikeredett! Mondjuk, tíz Oscart a büdös életben soha nem kap. De rohadtul jó működik, az hótziher. Végre és valahára! Egy horror/thriller, amiben jól eltalálták az arányokat. Örömömre, vastagon működik a feszültség faktor is. Bőven megspékelve az egész rohangálás izgalommal. Néhány alkalommal még pislogni is elfelejtettem. Megugrottam. Futkározott hátamon a hideg, na. Viszonylag kevés a szereplő, s működik a kipusztulósdi-ósdi show is, mégis - s egy kis jóakarattal - belefér abba a képbe, ami még hihető. Attól azonban fetrengeni szoktam, amikor mindenhol ég a villany, élő meg sehol. Pocsékoljuk a drága áramot faszikáim? Közben megérkezik a hadsereg is. Retinánkba ivódott képek törnek elő: nyakig gázálarcos, állig felfegyverzett bakák lőnek kérdezés nélkül. Karantén, szögesdrót, szóval nincs lacafaca. Pici Vírus fíling tüsszögött, csupán a nosztalgia kedvéért, de hess innen, ismerős gondolat! Egyébként ügyesen adagolják az infómorzsákat. Kapunk homályos utalásokat, mi a rosseb lehet itt, de megmarad a kétkedés. A főszereplők persze spuriznak a fészkesbe, mert az a dolguk. A túlélés filmes törvénye emígyen vagyon belénkplántálva.

Crazies-The-031303

Vannak ugyan hiányosságok, klisék. Néha rövid üresjárat, fölösleges időkitöltés. Védelméül mondva, nem szólhat az egész film puszta mészárlásról. Kell kevés szájtépés, jövés-menés, agonizálás. De ehetően összekotyvasztva. Hisz hiába rakod bele a szarvaspörköltbe minden összetevőjét, az attól még egy rakás sz*r marad, ha nem jól készíted el. Nos, hogy Breck Eisner, a Szahara középszerűnek is alig mondható kalandfilm rendezője miképp vélekedik a pörkölt fortélyairól, számomra örök rejtély marad, de a filmje tényleg fogyasztható. Hozzá tesz az egészhez még egy rakással a főszereplő, Timothy Olyphant is. Határozott és erős egyéniség a karaktere, s hála az égnek, nem a bájgúnár. Jajj! Leszakadt a körmöm, meg kinőtt a szőr az orrlikamból! Így sipákolnak a szépfiúk? Vélemény? De a többi szereplő is hozza az elvártat.

Összegzés: Kellemes meglepi lett, nem tagadom. Pedig voltak előzetes fenntartásaim. Nem is vártam tőle sokat, épp megnézhető vacaknak gondoltam, azért ezekhez viszonyítsuk a boldogságom. Öt példányban biztos nem lesz majd a polcomon, nem javallott elsőrandira sem, amikor a sötétben történő nyalakodás a sumák cél. Egész egyszerűen hatásos film, legyen ennyi elég. Vasvillára!

7/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. április 17. szombat, 15:28
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1