Oldalainkat 39 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Utazás a Föld középpontja felé
Írta: yoda70   
2008. szeptember 13. szombat, 12:29

Mindent a szemnek!

Jules Verne filmjeinek filmes feldolgozása igazán hálás téma. Több tucatnyi moziban, sorozatban tévednek el hősei többek között a Rejtelmes szigetre túlélő show-t játszani, s ha már ott járnak, összefuthatnak Némó kapitánnyal is. Phileas Fogg sem önszántából galoppozik körbe nyolcvan nap alatt a bolygónkon, kényszerítjük rá mi nézők újra és újra. Az író hősei célba véve a Holdat, sokadszorra esnek pofára,és Sztrogoff Mihály is vakon odatalálna már Irkutszkba. Lejutni a Föld közepébe,  s megtapasztalni, hogy mekkora csődület is van ott, na az már döfi! Minden bogaras tudósnak ez a fix ideája.

Ez a legújabb feldolgozás azonban picit más. Az igaz, hogy Verne mester regénye szolgál az alapötletéül, és hivatkoznak is a filmben mindúntalan a könyvre, de valljuk meg őszintén, ez ki a bánatos légycsapót is érdekel? Mindent visz a látvány, ami űberfaxa, és a szerencsésebbek még akár 3D- ben is telecsinálhatják a gatyájukat a nyálcsorgató fogsoroktól , és az abból áradó büdös lehelettől. S az lesz majd az igazi! A szagos mozi! Amikor nyugodtan és büntetlenül lehet majd pukizni, úgy is a vászonon kótricáló szereplőkre foghatunk mindent. Persze az még a jövő, egyelőre dobjunk hátast a térhatástól, és én azt hiszem, ezért is tódulunk most a moziba, kapkodjuk a fejünket a felülről záporozó szikladarabok elől, és rókázunk a mellettünk ülő ölébe a szédítő mélységek láttán, hogy megtapasztaljuk ennek a vizualításnak az élményét.

A filmben örömmel vélem felfedezni Brendan Frasert, aki megúnva a korosodó - porosodó múmiákkal történő állandó balhézást, most épp a Föld középpontja felé veszi az irányt. S mivel ő a film producere is, talán tudja a helyes utat, meg elspórolhatta a sztárszínészeknek járó gázsit is. Hiszen az meg ő lenne, nemdebár? Ezen kívül még gyakorlatilag két szereplője lenne a filmnek. Sean az unokapöcsi, és Hannah a csajszi. Más nem is igen rúg labdába, max. pár mondat erejéig. A film rendezője Eric Brevig a filmes dirigálásokban zöldfülű, ám a vizuális technikákban kétségkívül tudja honnan fúj a szél, és ettől én nézőként jól eltátom a számat. Á… Ámulok és bámulok, mert a légi felvételek, a tátongó mélységek, a hullámvasút csontig lerágott fordulatai bőven szolgáltatnak okot az elképedésemre. Legfeljebb Indiana „Dszonszi” toporog a kalapján dühében, mert ez biza pofátlan lopás a filmből.

Ha magát a cselekményt nézem, akkor már kevésbé rózsás a kép. Van egy szórakozott prof.-unk, aki roppant rendetlen, és próbál iszonyatosan vicces lenni. 29.-én nyakába sózzák az ünokaöcsit sapkástól, majd némi szenvedgetős műsoridő kitöltés után máris Izlandon vagyunk. Ott társul a csapathoz a csaj, aztán némi óvatos totyogás követően rögtön zuhanunk a Föld közepe felé. S ha már a zuhanásnál tartunk. Fraserék végig esik - kelik és röpködik az egész filmet, és még kócosak sem lesznek. Viszont minden úgymond életveszélyes helyzetet szétpofáznak; így szövegelnek a feneketlen kürtőben való szabadesésben, be nem áll a szájuk a kijutáskor, és a dinós sprintben is igazán elharaphatnák már a nyelvüket. Néha persze akad pár poén, amin felnyerítek, de összességében ez a szófosás inkább fölidegesített.

Aki már többször eljutott a Föld középpontjába, az tudja mire számíthat. Gazdag élővilágra, csili - vili gyémántokra, éjszakai mécsesként trillázó dalos madárféleségre, és az elmaradhatatlan óceánra. Ami meg ugye azért van, hogy átkeljenek rajta. Szereplőink mérhetetlen tutajépítési szakértelemmel rendelkeznek. Se perc alatt összetákolnak nádból, kötelekből egy úszó alkalmatosságot. Bizonyára taknyos zsepikből egy több négyzetméteres vitorlát, majd tengerre csapat! Vihar pedig arrafelé sem ritka, mint ahogy találkozunk a Jurassic parkkal is. Repkedő piranja félék tűéles fogakkal, óriási húsevő növények és ne essen pánikba senki sem, de lesz dinoszaurusz is. A váratlan fordulatok tehát elmaradnak, mégis összességében roppant szórakoztató tömegbarát bugyutasággal van dolgunk, egészen elképesztő látványos varázslattal, ami nem is nagyon akarja komolyan venni magát. Az áldozatai pedig mi vagyunk, csók a családnak! Hisz a moziban ott a helye anyucinak, apucinak és a gyerkőcöknek. Én még vittem Kormit, a cicámat is. Kifelé pedig vettem neki egy fényképet arról a madárról. S talán még Verne sem forgott a sírjában.

{mosimage}

7/10

yoda70  

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1