Oldalainkat 34 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak - kritika
Írta: Kenobi   
2010. február 21. vasárnap, 14:44
Percy-Jackson-022101Az olimposzi istenek élén három fivér áll. Zeusz, Poszeidón és Hádész. Hatalomra úgy jutottak, hogy legyőzték apjukat, Kronoszt. Kicsit szétcincálták az öreget, ez van. Azóta egymás csesztetésével foglalatoskodnak, állandó viszályuk miatt küszöbön áll a testvérháború. A bajok akkor tetőznek, amikor valaki lenyúlja Zeusz villámait. Ez valami fegyverféleség, izé. A főnöké. Mindenki Poszeidón földi félrekefélésének gyümölcsére, Percy Jacksonra mutogat, pedig ő csak a víz alatt kuksolva elmélkedik. Ma született bárányként tisztább, mint a papok gatyája, mégis világunk sorsa a srác kezében. Diszlexiás főhősünk egyfajta Harry Potter klónként tesz majd kétórás utazást a görög mitológiában. A villám ezúttal is a középpontban. Csak nem a homlokon. Chris Columbusnak, a szemüveges varázslótanonc első két kalandját is jegyző rendezőnek a filmje átkozottul komolytalan, ám rohadtul szórakoztató.

P
szt! Gyere közelebb kedves olvasó! Halkan súgnék valamit! Egyezzünk meg egy dologban! A Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak címet én többet le nem írnám. Két napig magoltam, mire puska segítségével képes voltam lekörmölni, nem is pusztítanám tovább fogyatkozó szürkeállományomat. De annak, akinek máris elege van belőlem, vagy a filmből, röviden foglaljuk össze a mozi tömör lényegét…  Jó… Kicsit bővebben: High School Musical utalás. Félistenek gondosan eltitkolt - és valamiféle erőtérrel védett, ahová halandó be nem léphet – kiképzőtábora. Alvilág és Olimposz. Gonosz fúriák, Medúza és egy sor baromság… Meglepően jó, na… S ami e leginkább örömteli pillanatokat okozott, végre van humor is. Lehet biza kuncogni, röhögcsélni, vagy teli szájjal harsonázni. Mellette kőkemény erősítésként ott a látvány, és sztárszínészek egész sora. Pierce Brosnan kentaurként olyan szőrmók pofával okoskodik, mint aki megevett egy hetvenes évekbeli beatzenekart. Kicsit álmosítóan hinti a rizsát, produkciója a film legkínosabb pillanatai közé tartozik. Felejtsük is el gyorsan!


Percy-Jackson-022102


Van tehát csöppnyi üresjárat, leginkább az első harmadban. De adjunk türelmet, hamarosan beindul a film! Az persze a hülyeség teteje, hogy az összes görög Istent mind Amerikába eszi a fene. Az Alvilágba Hollywood böszme felirata mellett a lejárat, a csúcsok csúcsa, Olimposz megközelíthetősége pedig az Empire State Bulding liftjén történik. Aztán Las Vegas, a kaszinóváros is okoz maradásra bíró perceket, meg ilyesmik. Új értelmezést nyer a szatír fogalma, és azt is megtudjuk, szinte kötelező jelleggel kamatyolnak az Istenek a földiek körében. Porontyaik a félistenek, nekik jut a kiképzőtábor. Percy két társával indul gyöngyöket gyűjteni, megmenteni anyucit és a világot. Segítségére a kecskelábú testőre, meg Athéné leánya, a bájos és rátermett Annabeth. Hárman kavarnak hát. Újabb utalás Harry Potterre.  Az egészben az a röhej, hogy aki totálra rühelli a görög mitológiát, a filmet megnézve szinte képben lesz az egész bagázzsal. Jó, jó. A doktori disszertációnk alapjául mégsem ezt a filmet kéne megadni, de pici és mini Titánok harcát kapunk emlékbe.

Percy-Jackson-022103

Bizony, bizony. Chris Columbus ha már nem jut a Harry Potter pénzeszsák sorozatának közelébe, megcsinálta saját fantasy moziját. Azt kell mondanom, helyesen tette. Mintha hatalmas tehertől szabadult volna meg. Rendezői erőlködésnek még látszata sem lelhető, és újból bizonyítja, a családi típusú kaland-fantasy-bolondozásoknak még mindig ő a legtökösebb mestere. Filmjében most is tobzódunk a látványban, szörnyek és rondaságok, párviadalok teszik fordulatossá a történetet, mégsincs egy csöpp vérengzés sem, csak néhány imitált karcolás. Legfeljebb amerikanizálta a görög mitológiát, vastagon. De nézzük el neki, hisz élvezetes módon intézte.

Percy-Jackson-022104

Összegzés: Sablonos, elcsépelt elemekből építkező, valamennyire kiszámítható, közepesen izgalmas film. Időnként bugyuta, máskor elakad a tinik elvárásainál. Pierce Brosnan is elhúzhatna már a büdös francba! Ennek ellenére végéig lekötött. Éltette a humor, a „mitológiai parádé”, a nem mindennapi – bár néha kissé elfuserált megjelenítés – és Harry Potter is komolyan fölkötheti az alsórucit! Szóval, soha rosszabbat! Egyébként nem semmi darab, mind képileg, mind tartalmilag tud olyat kínálni, amit a közönségfilmek java része csak nehezen. Képes volt a megoldásaival lenyűgözni, elkápráztatni és abban a hitben tartani, hogy a görög istenek nem egyszerűen tahók, hanem mégis csak Istenek. A végső pontozásnál első rohamomban majdnem nyomtam a nyolcast, de aztán aludtam a dolgokra. Egy erős hetest azonban simán megérdemel.

7/10

Kenobi

 

Módosítás dátuma: 2010. február 21. vasárnap, 18:46
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1