Oldalainkat 42 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Volt egyszer egy Vadnyugat ( Once upon a Time In a West )
Írta: Kovács Ottokár   
2008. november 18. kedd, 19:31
Egyszer olvastam egy riportot egy dalszöveg-íróval, akitől megkérdezték, hogy mi a könnyebb: zenére írni szöveget vagy szövegre írni a dalt. Az író azt válaszolta, hogy általában a szöveghez írják a dalokat.

morricone.jpgEz annak kapcsán jutott eszembe, hogy a Volt egyszer egy vadnyugatnál a zenéhez írták a forgatókönyvet. Legalábbis Sergio Leone és Morricone szerint. Ez már elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy valaki megnézze ezt a filmet. De ekkor még nem mondtunk a filmről semmit, pedig ez a filmtörténet legnagyobb westernje.

Aki először látja annak türelem kell hozzá, mint a jó borhoz. Kezdetben nem lehet érezni az ízét, de a végére annyira betelik vele az ember, hogy rögtön kér belőle még egy pohárral.

Az első jelenet már megadja az alaphangot: egy nyikorgó szélkerék, néhány marcona alak, egy dünnyögő légy és egy végeláthatatlan vonatsín valahol a semmi közepén. És épp ez a vonatsín a főszereplő, de ez csak a végén derül ki, amikor a sín mellett egy város kezd kinőni a földből egy már halott ember álmaként, aki álmodni mert, és akinek meg kellett halnia a családjával együtt, egy másik ember parancsára, aki szintén a vágyait kergeti, aki testileg is és lelkileg is nyomorék, de az élet erő úgy küzd benne, mint a sínekben, akik el akarják érni a nyugati partot, a jövőt, Amerika jövőjét.

02.jpg03.jpg04.jpg

De a történet nem csak róluk szól. A cselekmény másik ága a Harmonika. A harmonika a maga négyhangú fájdalmával, meg Harmonika ( Charles Bronson ), aki, mint a múlt megtestesítője bosszút akar állni valamiért, ami fokozatosan – a dallam erősödésével együtt – hívódik elő a múltból. Az ellenfél, Frank ( Peter Fonda ), a banda vezér, aki maga is parancsokat hajt végre a vasút érdekében teszi a dolgát, s mint ilyen a jövő emberének kellene lennie, de a filmben ő a negatív hős.

        05.jpg06.jpg

A harmadik szál, ami egybe köti a kettőt, Chayenne (Jason Robards), aki magányos, mint Harmonika, bár társai is vannak. Ր köt ismeretséget Jillel (Claudia Cardinale), a korábbi prostival, aki végül megvalósítja elhunyt férje álmát SweetWater-t.

        07.jpg08.jpg

Az ellenfelek csatája – a klasszikus pisztoly párbaj – a film csúcspontja, amit a nem szokványos végkifejlett követ, ahol a Harmonika és Chayenne kivonul az éledő városból. Nekik a jövő nem tartogat már semmit.

         09.jpg10.jpg

A film legfőbb érdeme, hogy egy szokványos, többszálon futó cselekményt gyönyörű egységgé kovácsol, ahol a zene mellé egy festmény szerű filmet varázsolnak, ahol a zene megjelenik.

A film után hallgassuk meg a film zenéjét külön is. Higgyük el, hogy csak a zene hallgatása után nem tudnánk más filmet készíteni, mint a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Már ha lenne hozzá érzékünk.

Végezetül Sergio Leonénak, - ha tehetek egy javaslatot – amennyiben a jövőben szeretne négy hangra filmet készíteni, ajánlom Liszt: B.A.C.H. zongora fantáziáját .

Kovács Ottokár

gomb hq.jpg

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 22:53
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1