Oldalainkat 22 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Volt egyszer egy Vadnyugat ( Once upon a Time In a West )
Írta: Kovács Ottokár   
2008. november 18. kedd, 19:31
Egyszer olvastam egy riportot egy dalszöveg-íróval, akitől megkérdezték, hogy mi a könnyebb: zenére írni szöveget vagy szövegre írni a dalt. Az író azt válaszolta, hogy általában a szöveghez írják a dalokat.

morricone.jpgEz annak kapcsán jutott eszembe, hogy a Volt egyszer egy vadnyugatnál a zenéhez írták a forgatókönyvet. Legalábbis Sergio Leone és Morricone szerint. Ez már elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy valaki megnézze ezt a filmet. De ekkor még nem mondtunk a filmről semmit, pedig ez a filmtörténet legnagyobb westernje.

Aki először látja annak türelem kell hozzá, mint a jó borhoz. Kezdetben nem lehet érezni az ízét, de a végére annyira betelik vele az ember, hogy rögtön kér belőle még egy pohárral.

Az első jelenet már megadja az alaphangot: egy nyikorgó szélkerék, néhány marcona alak, egy dünnyögő légy és egy végeláthatatlan vonatsín valahol a semmi közepén. És épp ez a vonatsín a főszereplő, de ez csak a végén derül ki, amikor a sín mellett egy város kezd kinőni a földből egy már halott ember álmaként, aki álmodni mert, és akinek meg kellett halnia a családjával együtt, egy másik ember parancsára, aki szintén a vágyait kergeti, aki testileg is és lelkileg is nyomorék, de az élet erő úgy küzd benne, mint a sínekben, akik el akarják érni a nyugati partot, a jövőt, Amerika jövőjét.

02.jpg03.jpg04.jpg

De a történet nem csak róluk szól. A cselekmény másik ága a Harmonika. A harmonika a maga négyhangú fájdalmával, meg Harmonika ( Charles Bronson ), aki, mint a múlt megtestesítője bosszút akar állni valamiért, ami fokozatosan – a dallam erősödésével együtt – hívódik elő a múltból. Az ellenfél, Frank ( Peter Fonda ), a banda vezér, aki maga is parancsokat hajt végre a vasút érdekében teszi a dolgát, s mint ilyen a jövő emberének kellene lennie, de a filmben ő a negatív hős.

        05.jpg06.jpg

A harmadik szál, ami egybe köti a kettőt, Chayenne (Jason Robards), aki magányos, mint Harmonika, bár társai is vannak. Ր köt ismeretséget Jillel (Claudia Cardinale), a korábbi prostival, aki végül megvalósítja elhunyt férje álmát SweetWater-t.

        07.jpg08.jpg

Az ellenfelek csatája – a klasszikus pisztoly párbaj – a film csúcspontja, amit a nem szokványos végkifejlett követ, ahol a Harmonika és Chayenne kivonul az éledő városból. Nekik a jövő nem tartogat már semmit.

         09.jpg10.jpg

A film legfőbb érdeme, hogy egy szokványos, többszálon futó cselekményt gyönyörű egységgé kovácsol, ahol a zene mellé egy festmény szerű filmet varázsolnak, ahol a zene megjelenik.

A film után hallgassuk meg a film zenéjét külön is. Higgyük el, hogy csak a zene hallgatása után nem tudnánk más filmet készíteni, mint a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Már ha lenne hozzá érzékünk.

Végezetül Sergio Leonénak, - ha tehetek egy javaslatot – amennyiben a jövőben szeretne négy hangra filmet készíteni, ajánlom Liszt: B.A.C.H. zongora fantáziáját .

Kovács Ottokár

gomb hq.jpg

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 22:53
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1