Oldalainkat 37 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Wall-E
Írta: yoda70   
2008. október 13. hétfő, 19:19

Robot Rómeó

Tombolhat hirtelen haragra gerjedt porvihar, csapkodhatnak bőszen esernyőszaggató villámok és akadályként ott tornyosulhat a kutató űrhajó és a végtelen világűr, a kis hernyótalpas hulladékkezelő robot - amely valami távoli leszármazottja lehet Johnny 5-nek -, mégsem kap rövidzárlatot. Hisz lánctalpig szerelmes lett, talán még erkélyre is képes volna fölmászni. Álmai hófehér robothölgyeménye minden kalandot és szenvedést megér Wall- E-nek, és ha még a Föld, mint agyonra szennyezett hulladékhalmaz újra betelepítése is megvalósulhat, nos, ez az igazi hőstett egy magafajta géplegénynek. Ր egyébként sem akar mást, csupán megfogni EVA kereső robotcsajsziság kezét - vagy mijét - aztán kitörhet a robot lamúr. Igazán megható történet. Eresztem is alám az olajat.

A Pixar kilencedik próbálkozása nincs mese, telitalálat. Úgy is mondhatnám, nincs az a Lecsó, amit el ne bírnék tőlük fogyasztani, anélkül, hogy megfeküdné a gyomromat. A Pixarra egyébként is jellemző, hogy nem nagyon lépnek tyúxarba, hiszen munkásságukat a folytonos megújulás jellemzi. Amíg a rivális stúdiók többnyire beérik sikereik újra fényezésével és mindenféle jópofa szőrös állatkák kalandjaival, addig ők mindig valami újszerűségen törik a fejüket. Mostanság már evidenssé vált tőlük a szédületes animáció, a legapróbb részletekig történő precíz kidolgozás, ám ami a lényeg: mindig beletrafálnak a szívünkhöz közel álló történetekbe.

Ám a Wall-E minden eddiginél vakmerőbb filmes vállalkozásnak tűnt. Nem véletlen a királyi múlt idő, mivel az idő őket igazolta. Csilingelő dollármilliók a válasz az esetleges hitetlenek egyre szűkölő táborának. S ezért is nagyszerű a film. A főhőse egy robot, aki még ráadásul beszélni sem tud. Néma Levente lánctalpas üzemmódban. Mégis ez a kis gépezet érzelmek széles skálájával rendelkezik, s nem utolsó sorban bőven szállítja a humort is. Azt meg csak a lábjegyzetben merem megjegyezni, hogy szinte egymaga viszi el a hátán a produkciót.

Már önmagában a kezdet is megér egy ünnepélyes hátra szaltót, amikor a Hello Dolly klasszikus musicalzenéjére bontakozik ki előttünk a hétszáz éve üres bolygónk látképe. A szeméttömbökből álló felhőkarcolók látképe impozáns és rémisztő jövőt vetít elénk. Magyarországon persze ez elő nem fordulhatna. Sokkal kisebbek lennének a szeméthegyek. Minden rezet-vasat, és ami még jó falat, lenyúlnának az erre szakosodott rézbőrűek és társaik. Ezen a rakás sz…k is alig nevezhető planétán tevékenykedik egy magányos robot, s végzi a munkáját. Mert egyszerűen valakik elfelejtették kikapcsolni, meló meg akad rogyásig. A látkép földbe döngölő, egészen apokaliptikus. Érzem is a hátsó sugallatot: mostantól minden lomot szemétkukába dobok.

Tegyünk rövid említést mindezen szemét bajságok okozóiról, rólunk, emberekről is. Vajon hol a fenében vagyunk? Nos, egy óriásűrhajóban élvezzük a henyélés önfeledt éveit, valahol a nyílt űrben. Minden óhajunkat gépek lesik. Lépni sem kell, mindenhová eljuttat a kényelmes fekvő alkalmatosság, s talán még a sűltgalambot is robotok teszik a képünkbe. Ebben a teljesen elgépiesített űrtársadalomban, ahol a tömény döglés következtében elcsökevényesedtek az emberek végtagjai, mindenki marhára kövér, az egyetlen vékonyság csupán Schubert Norbi lenne. Ha arra járna. Szerencsére őkelmét sikeresen megússzuk, viszont a szédületes kalandokat, a mesteri gegözönt nem. A film eleji lassú tempójú ájuldozós ámulás itt már veszettül felgyorsul, én pedig kezeimet tördelve izgulok hőseinkért, mások pedig kapkodhatják papírzsepuszaikat.

A Pixar-os fiúk tehát egyszerűen képtelenek a hibázásra, most is mesterművet alkottak! Az egész film alatt csupán egy gondolat nem hagyott nyugodni. Hogyan lesznek ebből a gépszerelemből robotgyerekek?

{mosimage}

9/10

yoda70 

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:08
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1