Oldalainkat 22 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Zöld zóna (Green Zone) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. április 03. szombat, 16:05
Green-Zone-040301Nahát! Teljesen világos! Mint vak lónak a világítótorony. Hosszú percekig forgolódott a fejemben, hogy Matt Damon iraki tömegpusztító fegyverek felkutatására elkövetett missziója érdektelen lenne. Bizony. De gyorsan elhessegettem a gondolatot. Sőt! Vannak pillanatok, amikor határozottan izgalmas mozi. Feszült, ízig-vérig akcióthriller, háborús köntösbe csomagolva. Eszerint időnkénti lövöldözések várhatók, utcai közelharcok ébresztik fel a békésen alukáló nézőt. Helikopterek hasítják az eget, és katonai szállítójárművek bóklásznak Bagdad rommá lőtt utcáin. A harctéri fíling telitalálat, a valóság hasonlóan borzalmas lehet. Aztán megint megmozdult a kétely… Ráadásként dünnyög bennem a gyanú: ismét egy film az iraki háborúról, az Amerikaiak szája íze szerint megcsinálva. Magyarázzák a bizonyítványt, hintik a rizsát, ködösítenek, baromira. Nekem mégis más jött le elsőre. A kupleráj. Jobb szót nem tudok hirtelen. Az a kavarás, ami történik. Elképesztően megosztott a hírszerző gépezet, szépen betartanak egymásnak. Vagy egészen más lehet a háttérben?

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Szól az okosság. A Zöld zóna nyelvezetére lefordítva pedig valahogy emígy érthető a mondás: Kellett valami ürügy az Amerikaiaknak, hogy eltakarítsák Szaddamot a fenébe. Valami, jujj, de randa dolog, ami elég lehet arra, hogy meglóduljon a pusztító hadsereg. Valóban, s vajon mi is lehet a legelrettentőbb? Egyértelmű, tömegpusztító fegyverek. Biológiai, vegyi, talán még a diktátor büdös zoknija is beléfér a listába. Rövidre fogva, ilyesmi szöveggel indulhatott a rendrakás. Aztán, hogy a mai napig egy dekát nem találtak? Hm.

Green-Zone-040302

Roy Miller (Matt Damon) pedig mindent megtesz az ügy érdekében. Napszemcsi mőgé bújik, máskor sisakra pattan. Rohamosztagával fáradhatatlanul koslat a fegyverek nyomában, de mindig árnyékra vetődnek. A tiszthelyettes persze nem annyira hülye, mint amennyire elsőre látszik. Lassan leesik neki, vagy a besúgók által küldött adatok hamisak, vagy szándékosan vezetik tévútra. S itt lép a képbe - legalábbis részemről - az érdektelenség harmatos csírája. Elindul egy óriási kavarc. A titokzatos Magellán, valami notesz, satöbbi. Politikai adok - kapok, helyi csúnya fiúk, ki kivel van társasjátéka. Az Amcsik jóféle turmix módjára kavarnak. Meg hát ott a nagyon hasonlatos direktori felfogás is: a Bourne-saga vagy kétharmada. Paul Greengrass rendező mintha az amnéziás szupercsávó filmjeit ültette volna át. Ugyanaz a kamerahiszti, ugyanaz a történet felvezetés érhető tetten. Az akciójelenetekben tengeribetegséget kaphattak az operatőrök a lelkes rángatástól. Gyors vágásokkal vagdalkoznak, teszik pörgőssé az eseményeket. Ez nagyon előnyére válik a filmnek. Hozza a háború félelmét, ideges atmoszférát, na meg a film megnézése után kuncsaftok tömegét a szemésznek.

Green-Zone-040303

A végső mondanivaló teljesen egyértelmű. Mégsem írnám le, maradjon meg mindenkinek a felvilágosodás öröme. Inkább azon morfondírozok, vajon mennyire is lett „közönségbarát” a film? Megcélozható-e a tömegmozi elnevezés, mint kategória? Egyforma érdeklődéssel nyomul-e rá apuci és anyuci? Hát nem tudom. A téma európai agynak majdnem közömbös, de lehet engem tettek már immunissá. Persze, odaát, az azannyát, megint egy kötelező agymosás jeligével mehet a mozikban. Mivel háborús, szerintem a női nem nagyívben kerüli. Kivéve Matt Damon rajongóit, azoknak meg kötelező darab. De nekik meg úgy is mindegy, miben vitézkedik a színész. Szóval, én úgy gondolom, hogy minden sava-borsa ellenére is alaposan rá kell hangolódni.

Összegzés: Bevallom férfiasan, picit csalódtam. Az egészben az a legérdekesebb, nem tudom pontosan az okát. Hisz minden benne van a filmben, amiből egy élvezetes mozivá kerekedhetne. Durr-durr, és bumm-bumm. Jó színészek, tűrhető látvány és az utcai harcok pokla. De valahogy nem tudott kirángatni a méla bambulásból. Nem rágtam le a csülkömet, alapvetően tökmindegy, hogy kit puffantanak le. Nem igazán hozott lázba az egész, inkább legyintettem egy nagyot. Na, most dobbantott a buta elmém! Valamiért nincs szíve, lelke a filmnek. Olyan iparosmunka féle.

6/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. április 03. szombat, 22:22
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1