Oldalainkat 35 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Matt Damon
Matt Damon


matt_damon.jpgSzületési név: Matthew Paige Damon
Foglalkozása: színész,
Született: 1970. október 8.
Születési hely: Cambridge
Testvérei: Kyle Damon
Tanulmányai: Harvard University
Magassága: 1.73  cm
Családi állapota: Nős Luciana Barroso
Gyerekei: Alexia, Isabella, Gia Zavala Damon
Web Site:

matt_damon1.jpg Matt Damon a massachusettsi Cambridge-ben született Kent Telfer Damon tőzsdeügynök, ingatlanügynök és adóügyi dolgozó, illetve Nancy Carlsson-Paige, a Lesley University kisgyermek-oktató professzorasszonyának fiaként. Egy a Mail on Sundaynek adott interjúban Damon elmondta, hogy nagyapja a „leglenyűgözőbb ember, akit csak ismer”, kijelentve: ő egy nagyon büszke Finn ember, aki sosem fogadna el segítséget senkitől. Kisgyermekként érkezett Amerikába, a gazdasági válság idején nőtt fel és cipőket árult. Mindig arról mesélt nekünk, hogyan tett szert egy három és fél centes béremelésre, s hogy ez milyen hihetetlen sikerélmény volt. Kivételes ember.” Damon testvére, Kyle, képzett szobrász és művész. A család Matt élete első két évében Newtonban élt, szülei válása után pedig a fiúk édesanyjukkal Cambridge-be költöztek.Damon Ben Affleck színész és Howard Zinn történész és író szomszédságában nőtt fel. Damon beledolgozta Zinn közkedvelt, az A People's History of the United States című könyvét a Good Will Hunting szövegkönyvébe, azzal a kommentárral, „Ez a könyv seggreültet. Később Damon volt a narrátora Zinn saját életrajzi filmjének, a You Can't Be Neutral on a Moving Trainnek, illetve az A People's History of the United States audiováltozatának.

matt_damon2.jpg Damon Cambridge egyetlen nyilvános iskolájában, a Cambridge Rindge and Latin Schoolban tanult, s ezalatt fellépett több színházi produkcióban. 1988-ban végezte el az iskolát, s még ebben az évben a Harvard University hallgatója lett. 1992-ben fejezhette volna be itt tanulmányait, azonban a színészet iránti érdeklődése miatt elmaradozott az órákról. Ekkoriban szerepelt a TNT csatorna Rising Son című tévéfilmjében és komoly szerepet kapott a Vágyak vonzásában című drámában. A harvardi években az angolra koncentrált és a Lowell House-ban lakott. Alapvetően nem vett részt a diák-színjátszásban, de feltűnt az A… My Name is Alice-ben (a három közül az egyik férfiszerepben, amit gyakorta játszanak nők). Damon otthagyta az egyetemet a diploma megszerzése nélkül, hogy Los Angelesben folytathassa színészi pályáját, mivel úgy hitte, a Geronimo: Az amerikai legenda nagy sikereket fog elérni, ami azonban végül nem történt meg.Damon első filmszerepét 1988-ban, 16 évesen kapta; a Pizzavarázs című romantikus komédiában egyetlen sor szövege volt. Több kisebb feltűnés után a Geronimo: Az amerikai legenda jelentett komoly feladatot Gene Hackman és Jason Patric oldalán. Ezt követően heroinfüggő katonaként volt látható 1996-ban A bátrak igazságában. A szerepért 18 kg-t kellett leadnia 100 nap alatt (mindösszesen két nap forgatásért). A maga által előírt diéta és testedzés eredményét látva a forgatás után azt mondták Damonnek, szerencsés, hogy nem lett szívösszehúzódása. Több évi gyógykezelésre szorult a mellékveséjét ért stressz miatt, de ennek ellenére azt nyilatkozta, mindez megérte azért, hogy kellőképpen játszhassa el a szerepet, s az iparnak is bizonyítsa elkötelezettségét.

matt_damon3.jpg Damon és közeli barátja, egyben gyakori szereplőtársa, Ben Affleck kiötlött egy fiatal matekzseniről szóló thrillert, amivel körbejárták Hollywoodot. Rob Reiner író-rendező-színész, William Goldman forgatókönyvíró és barátjuk, Kevin Smith író-rendező tanácsára változtattak a szkripten, ami így arra koncentrált, hogyan próbál egy matematikai lángelme boldogulni a világban. A könyvből végül a Good Will Hunting lett. A film kilenc Oscar-jelölést kapott, amiből a Damon-Affleck páros díjban is részesült a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Damont ezen felül játékáért is nominálták, ám az aranyszobrot Jack Nicholson kapta meg a Lesz ez még így se című filmért; Robin Williams, a Good Will Hunting egyik szereplője azonban férfi mellékszereplőként elismerésben részesült. Damon és Affleck fizetsége a forgatókönyvért 500 ezer dollár volt fejenként, a film maga pedig több, mint 100 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál.] Miután látta a filmet, Steven Spielberg beválasztotta Damont a II. világháborús Ryan közlegény megmentése szereplőgárdájába. Damon és Affleck később saját magukat és díjnyertes alkotásukat parodizálták Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében.Damon Affleckkel és Chris Moore-ral karöltve megalapította a Project Greenlightot, hogy újonc filmesek érdemes munkáit felfedezzék és finanszírozzák. A filmprojektek elkészítését dokumentálják is; a televízióban sugárzott sorozatot három alkalommal jelölték Emmy-díjra.

matt_damon4.jpg Damon szerepválasztásai széles skálán mozognak műfajok és karakterek tekintetében is: játszott biszexuális gyílkost A teheséges Mr. Ripleyben, amiért Golden Globe-ra jelölték, társával popkultúráról és intellektuális témákról diskuráló bukott angyalt a Dogmában (amiben újfent együtt szerepelt Ben Affleckkel), és összenőtt ikerpár egyik felét a Túl közeli rokonban. 2002-ben Casey Affleckkel és Gus Van Santtal készítette el a kevés párbeszédet tartalmazó, kisköltségvetésű kísérleti filmet, a Gerryt, amiben társíróként és vágóként is közreműködött. Damon két nagy filmfranchise részese volt. Megformálta az amnéziás bérgyilkost, Jason Bourne-t A Bourne-rejtély, A Bourne-csapda és A Bourne-ultimátum rendkívüli sikeres akciófilm-hármasban, illetve eljátszotta az ifjú, optimista tolvajt, Linus Caldwellt Steven Soderbergh irányítása alatt, többek között George Clooney és Brad Pitt oldalán az Ocean's Eleven című remake-ben, illetve két folytatásában, az Ocean's Twelve-ben és az Ocean's Thirteenben.

matt_damon5.jpg További jelentős szerepei között találjuk Wilhelm Grimm személyének fikcionalizált változatát Terry Gilliam Grimm című fantasy-kalandfilmjében és az energetikai elemző Bryan Woodmant a Sziriánában. Nemrégiben játszotta el Robert De Niro Az ügynökségének főszerepét, egy CIA-ügynököt, illetve egy beépített maffiózót a bostoni rendőrségnél Martin Scorsese négy Oscar-díjat nyert rendezésében, A téglában.2007-ben azon pletyka kapott szárnyra, hogy J.J. Abrams producer Damont szeretné James T. Kirk szerepére a tizenegyedik Star Trek-mozifilmben. Damon 2007. július 20-án tájékoztatta az IGN-t, hogy nem lesz benne a filmben, mivel a rendező valaki fiatalabbat szeretne, s a róla szóló spekulációk csupán internetes pletykák.
Matt Damon

1998 - Oscar-díj - a legjobb eredeti forgatókönyv (Good Will Hunting)
1998 - Golden Globe-díj - a legjobb forgatókönyv (Good Will Hunting)
2000 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (A tehetséges Mr. Ripley)
1998 - Oscar-jelölés - a legjobb színész (Good Will Hunting)
1998 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Good Will Hunting)


Matt Damon filmek:

2009 - Az informátor! (The Informant!)
2007 - Youth Without Youth
2007 - A Bourne-ultimátum (The Bourne Ultimatum)
2007 - Ocean's Thirteen: A játszma folytatódik (Ocean's Thirteen)
2006 - Az ügynökség (The Good Shepherd)
2006 - A tégla (The Departed)
2005 - A dög (Feast)
2005 - Sziriana (Syriana)
2005 - Grimm (The Brothers Grimm)
2004 - Eurotúra (Eurotrip)
2004 - Ocean's Twelve: Eggyel nő a tét (Ocean's Twelve)
2004 - A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy)
2004 - Apja lánya (Jersey Girl)
2003 - Túl közeli rokon (Stuck On You)
2003 - Háborúzni mentem: Kelly (The Battle of Shaker Heights)
2003 - Gerry
2002 - Ellopott nyár (Stolen Summer)
2002 - Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind)
2002 - A Bourne-rejtély (The Bourne Identity)
2002 - Szilaj - A vad völgy paripája (Spirit: Stallion of the Cimarron)
2001 - Mi lenne, ha? (The Majestic)
2001 - Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven)
2001 - Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back)
2000 - Fedezd fel Forrestert! (Finding Forrester)
2000 - Vad lovak (All the Pretty Horses)
2000 - Bagger Vance legendája (The Legend of Bagger Vance)
2000 - Titan - Időszámításunk után (Titan A. E.)
1999 - Dogma
1999 - A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley)
1998 - Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan)
1998 - Pókerarcok (Rounders)
1997 - John Grisham: Az esőcsináló (The Rainmaker)
1997 - Comic Strip - Képtelen képregény (Chasing Amy)
1997 - Good Will Hunting
1996 - A bátrak igazsága (Courage Under Fire)
1995 - Régi jó cimborák (The Good Old Boys)
1993 - Geronimo - Az amerikai legenda (Geronimo: An American Legend)
1993 - Örökifjú & Tsa (Younger and Younger)
1992 - Vágyak csapdájában (School Ties)
1990 - Apa és fia (Rising Son)
1988 - Pizzavarázs - Mystic Pizza (Mystic Pizza)


 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1