Oldalainkat 41 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Tim Robbins
Tim Robbins


tim_robbins.jpgSzületési név: Timothy Francis Robbins
Foglalkozása: színész
Született: 1958. október 16.
Születési hely: West Covina
Testvérei: David Robbins, Adele Robbins
Tanulmányai: Collège Stuyvesant High School, New York City, NY (1976)
Magassága: 194 cm
Családi állapota: (Barátnő) Susan Sarandon
Gyerekei: Miles Guthrie Robbins, Jack Henry Robbins
Fan posta:


tim_robbins1.jpgTimothy Francis Robbins 1958. október 16-án született a kaliforniai West Covinában. Ր a negyedik, legfiatalabb gyermeke Gilnek, a Highwaymen nevű folk együttes tagjának és Marynek, aki kiadóvezetőként dolgozik. Timnek két nővére van, és egy bátyja, David. A szülők katolikus hitben nevelték a gyerekeket, és bátorították őket, hogy legyenek aktívak a művészetben és a politikában. Tim egy ideig ministráns volt a helyi templomban, majd 12 évesen Washingtonban felvonult a vietnami háborút ellenzők sorában.


A gyerekkori álom

tim_robbins2.jpgTim és testvérei Greenwich Village-ben nőttek fel, a család házában számos művész megfordult, mivel a könyvkiadással és dalszerzéssel foglalkozó szülők élénk társadalmi életet éltek. Így nem véletlen hogy Tim gyerekkorától kezdve színésznek készült. 12 évesen már tagja volt a Theatre for the New Citynek, egy avantgarde színtársulatnak, ahol hét éven át szerepelt.A Stuyvesant High Schoolban érettségizett, majd beiratkozott a New York Egyetemre - utóbb ezt egy kétéves partinak minősítette -, majd átment az UCLA-ra, ahol 1980-ban dráma tagozaton szerzett kitűnő diplomát. Közben pizzériában dolgozott, hogy megkeresse a tandíjat. A hokicsapatból viszont verekedés miatt kitették a szűrét…1981-ben többedmagával megalapította az Actors' Ganget, azt a színtársulatot, amelynek közönsége hamarosan minden este megtöltötte a színháztermet. A radikális politikát képviselő teátrum Bertolt Brecht-darabokat játszott és avantgárd műveket mutatott be, első premierjük az Übü király volt. Tim úgy érezte, anyagilag úgy tudja legjobban támogatni a társulatot, ha filmszerepeket vállal.


tim_robbins3.jpgElső mozija az 1983-as Toy Soldiers volt, majd játszott a hírhedt Howard, a kacsa című filmben, amelynek George Lucas volt a producere, de nem lett sikeres. Tim alakítását a legrosszabb mellékszereplő színész Arany Málna-díjára jelölték, de végül nem ő kapta…Ezután a Top Gun következett, majd Robbins megkapta az első kedvező kritikai visszhangokat az Öt sarokban nyújtott alakításáért. Az emberi jogokért küzdő Harry után a baseballjátékos Ebby "Nuke" LaLoosht játszotta, a vad újonc dobót a Baseball bikákban, majd két vígjátékban is szerepelt. A Taplófejek és az Erik, a viking sikeresnek bizonyult, de a kritika inkább a Tűzről pattant hölgy, a Cadillac Man és főleg a Jákob lajtorjája című mozikban nyújtott alakítását ismerte el. Ez utóbbiban egy hallucinációk által gyötört vietnami veteránt formált meg.


Szerelem Susannal, Altman kedvence

tim_robbins4.jpgA Baseball bikák forgatásán ismerkedett meg Susan Sarandonnal, akivel egymásba szerettek. Bár a színésznő 12 évvel idősebb Timnél, azóta is boldogan élnek együtt, két gyermekük van, Jack Henry és Miles Guthrie Robbins; velük lakik még Susan lánya, Eva Maria Amurri, aki a színésznő és Franco Amurri olasz rendező kapcsolatából született.
Robbins 1992-ben Robert Altman maró hollywoodi komédiájában, A játékosban Griffin Millt, a gátlástalan stúdióvezetőt személyesítette meg, alakításával a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díjat nyerte. A szereplés után Tim kedvet kapott a rendezéshez is, a Bob Roberts forgatókönyvét is ő írta, ráadásul a főszerepet sem adta másnak, mi több, a főcímdalt bátyjával közösen szerezte. A filmben Robbins szenátorjelöltet játszik, aki népdalokat énekel, ultrakonzervatív és manipulál másokat, alakítását Golden Globe-ra jelölték.
A Coen testvérek A nagy ugrásában ostoba fickót alakított, majd megint Altmannal dolgozott a Rövidre vágva és a Divatdiktátorok című mozikban.


A rendező-producer

tim_robbins5.jpgRobbins saját produkciós céget alapított, s a Ments meg, uram! című filmnek nemcsak a producere volt, hanem ő írta a forgatókönyvet is, s a rendezés is az ő nevéhez fűződik. Az igaz történeten alapuló moziban Susan Sarandon apácát alakított, aki egy halálraítélt - őt Sean Penn formálta meg - lelki tanácsadója lesz.Bár Robbins ellenzi a halálbüntetést, objektíven ábrázolta az áldozatok családjainak szenvedését és az ítélet bizonyos igazságtalanságait. Erőfeszítései eredménnyel jártak: ő Oscar-jelölést kapott mint legjobb rendező, Susant és Sean Pennt pedig a főszereplő kategóriában nominálták. Sarandon nyert, és a szobrocska átvételekor köszönetet mondott Robbinsnak, úgy utalt rá, mint "legjobb bűntársára” Robbins megpróbálkozott a könnyedebb műfajjal is, Meg Ryannal játszott az I.Q. című romantikus komédiában.


Politkus és jéghokis

tim_robbins6.jpgA rendező aktívan politizál, Sarandonnal együtt a zöld párt tagja, s liberális nézeteiről ismert. Szókimondásáról híres, ez 1993-ban némi problémát jelentett számára, amikor Susannal együtt meghívták az Oscar-átadásra - Sarandont a Lorenzo olaja című filmért a legjobb színésznő kategóriában jelölték -, s a pár a színpadon rövid beszédet mondott az AIDS-es haiti politikai menekültek érdekében. Ugyanekkor Richard Gere a kínai kormányzat ellen szólalt fel. (Gil Cates, a rendezvény dühös producere kitiltotta őket az Oscar-díjkiosztásról, igaz, két évvel később megenyhült, és visszaengedte a nagyszájúakat..)A filmezésen kívül Tim hobbija a jéghoki, amit gyermekkora óta űz. Amikor kedvenc csapata, a New York Rangers 1994-ben megnyerte a bajnokságot jelentő Stanley Kupát, Susan és Tim ünneplés közben alaposan a pohár fenekére nézett, s Robbins lelkesen pöfékelte kedvenc
róját. A színész-rendező gyakran ismételgetett mondása: merj hülye lenni!Mit kell tudni még Tim Robbinsról? Zabpelyhet szokott reggelizni, a kávét lefölözött tejjel issza. Ha Susan sokáig akar aludni, Tim korán felkel és reggelit készít a gyerekekkel.A család nappalijában csupán két fapad és néhány fikusz található, a pár által nyert díjakat a fürdőszobában tartják egy üvegpolcon. Tim negyvenedik születésnapján Susan párizsi utazással lepte meg társát, s amikor Susan betöltötte az ötvenet, Tim kibérelte a Pink Sands szállodát a Bahamákon, s meghívta a színésznő közeli barátait, Sean Pennt, Robin Williamst, Geena Davist, és Julia Robertset.1996-ban Robbins felkerült a People magazine által összeállított legrosszabban öltözött emberek listájára.


Bízd Timre!


tim_robbins7.jpgTim 2001-ben forgatta le a Bízd a hackerre! című filmjét, amelyben egy harmincas éveinek végén járó, ambiciózus, határokat nem ismerő, gátlástalan szoftver óriáscég első számú vezetőjét alakítja, akiben csak az nem ismeri fel Bill Gatest, aki nem akarja…Charlie Kaufman Libidó - Vissza az ösztönökhöz című szüzséjében viszont sokan felismerték a sikeres mozi lehetőségét, és bár először Steven Soderberg készült megrendezni, majd Spike Jonze került a képbe, s végül mint producer ő javasolta az elsőfilmes Michel Gondryt, aki eddig videoklipeket és reklámokat készített. A filozofikus burleszk főhőse Nathan a megszállott természettudós - a szerepre Robbinst kérték fel -, aki Patricia Arquette által alakított feleségével egy nap az erdőben sétálva vademberre bukkannak, akit Rhyas Ifans kelt életre…Jonathan Demme rendező pedig egy régi filmet akart életre kelteni, a Charlie kettős élete a Káprázat című 1963-as thriller modern változata, amelyben Mr. Bartholomew amerikai kormányügynök szerepére Tim Robbinst szemelte ki.


Oscar A titokzatos folyóért

tim_robbins8.jpgAmikor Clint Eastwood elolvasta a Titokzatos folyó című bestsellert, rögtön tudta, hogy meg akarja filmesíteni a három férfi egymásba fonódó történetét, azokat a szörnyű eseményeket, amelyek megfertőzték a gyerekkorukat és meghatározták a jövőjüket, és amik következtében visszavonhatatlan döntésekre kényszerültek életük egy fontos szakaszában. A szereplők válogatásánál Eastwoodot csak a minőség érdekelte, így hamarosan olyan gárda állt össze, amelynek csaknem minden tagja kapott már Oscar-jelölést: Sean Penn, Tim Robbins és Laurence Fishburne. Robbins kapta a problémás Dave szerepét, a színész így vélekedett róla: - Dave egyike ezeknek a srácoknak, akik utat találnak a túlélésre, és életben maradnak annak ellenére, hogy a múltjukat szörnyű események. Nem mondhatnám, hogy túlságosan feldobja az embert, ha a munkája során ilyen hosszú időre bele kell ásnia magát ezekbe a sötét dolgokba, de szerencsére Clint Eastwood mellett olyan profi és inspiráló közegben lehetett dolgozni, hogy megtiszteltetés volt belebújni ennek a figurának a bőrébe.Timnek nemcsak a megtiszteltetés, hanem a legjobb mellékszereplő színésznek járó Oscar-díj is kijutott, de Sean Penn is megkapta az arany szobrocskát.


Fantasztikus film Steven Spielberggel

tim_robbins9.jpgA múltba visszatekintő jelenből Robbins ezután a jövőbe kóstolt bele Michael Winterbottom Code 46 című a közeli lehetséges jövőben játszódó utópisztikus love storyjában, amelyben a városok teljes kontroll alatt állnak, és kizárólag ellenőrző pontokon keresztül lehet bejutni a településekre, az emberek speciális utazási biztosítás nélkül nem mehetnek sehová. Tim biztosítási nyomozót alakított, aki családos ember létére beleszeret egy hamis papírokat készítő nőbe…Ezután újabb sci-fi következett Robbins pályafutásában: Steven Spielberg A világok harca című remake-je. A filmben Tom Cruise vállalta a főszerepet, a marslakók elől gyermekeivel menekülő apát, Rayt. Amikor a tripodok ellen egy farmház pincéjében keresnek menedéket, találkoznak az egész családját elvesztett Ogilvyval.- Roppant érdekesnek találtam, hogy egy fantasztikus akciófilm kellős közepén beüt egy ilyen súlyos lélektani dráma - világított rá karakterének jelentőségére Robbins. - Ogilvy elmebaja ráadásul nem hajánál fogva előrángatott valami, hanem annak a katasztrófának a következménye, amely az egész emberiséget sújtja.


Spanyol vendégszereplés

tim_robbins10.jpgA spanyol Isabelle Coixet, A szavak titkos élete rendezője is méltányolta Robbins színészi képességeit. - Amikor befejeztem A szavak… forgatókönyvét, gyakran volt egy olyan érzésem, amelyet az ember még magának sem vall be. Arra gondoltam: most már csak arra van szükségem, hogy Tim Robbins játssza Josefet. Szerintem Tim nemzedékének egyik legjobb - számomra a legjobb - színésze, és legalább olyan nagyszerű rendező, és rendkívüli ember. Josef komplex karakter, akinek összeégett az arca, és ideiglenes vakságtól szenved, de ez semmi ahhoz a csatához képest, amely a belsejében dúl. Tim - ahogy a forgatókönyvben állt - jóhiszeműséget és gyengédséget kölcsönzött a karakternek, humorérzéket, és olyan emberi dimenziót, amelyet elképzelhetetlennek tartottam más színésszel.

tim_robbins11.jpgA dimenzió fontos szerepet játszik Robbins új filmjében, a Zathura - Az űrfogócskában is, amelyben egy titokzatos társasjáték segítségével két gyerek az űrbe kerül. Danny és Walter szülei elváltak, a mamáé maradt a ház, a papa vett egy másikat, ahol Danny egy rejtett zugában talál egy furcsa, téglalap alakú társasjátékot, és természetesen kipróbálja. Robbins az apát alakítja, aki még a film elején elmegy dolgozni…Phillip Noyce Hot Stuff című filmjében is dolgozni jár, de mint rendőr, aki a brutális dél-afrikai apartheidet szolgálja. A partnere Derek Luke, aki Robbins képzelt karakterével szemben egy valódi figurát, Patrick Chamussót kelt életre, akit 24 év börtönre ítéltek, mivel merész, magányos támadásokat intézett a rendszer ellen.

Tim Robbins sem fogja vissza magát, ha politikai nézeteit kell kifejeznie, írt egy színdarabot is, az Embedded Live-t Los Angelesben az Actors’ Gang Theaterben mutatták be, majd New Yorktól Londonig turnéztak vele. Robbins úgy döntött, hogy filmre is viszi a produkciót, erre nem a rosszalló kritikák ösztönözték, inkább azok a nézők, akik több száz kilométert utaztak, hogy megnézhessék, és az Irakból visszatért veteránok elismerése.A színész azonban nem csak politikai téren merész, szívesen megbotránkoztatja a cenzorokat is. Amikor Janet Jackson kivillanó keble miatt felfüggesztették az élő közvetítéseket, Robbins nem sokkal azután Barbara Walters show-jának vendége volt. Amikor a műsorvezető megkérdezte, mi a véleménye a dologról, Tim egy tesztet ajánlott neki, kigombolta az ingét, és a stúdió kacagó közönsége megpillanthatta, hogy mellbimbóján gyűrűt visel…


Forrás: PremierPark


tim_robbins12.jpgtim_robbins13.jpgtim_robbins14.jpgtim_robbins15.jpg
Díjak és jelölések:


2004 - Oscar-díj - a legjobb férfi epizódszereplő (Titokzatos folyó)
2004 - Golden Globe-díj - a legjobb férfi epizódszereplő (Titokzatos folyó)
1993 - Golden Globe-díj - a legjobb vígjáték vagy musical színész (A játékos)
1996 - Oscar-jelölés - a legjobb rendező (Ments meg, uram!)
1996 - Golden Globe-jelölés - a legjobb forgatókönyv (Ments meg, uram!)


Filmjei:

2008 - Szikraváros (City of Ember)
2006 - Tenacious D, avagy a kerek rockerek (Tenacious D in The Pick of Destiny)
2006 - Tűzveszély (Catch a Fire)
2005 - A szavak titkos élete (La vida secreta de las palabras)
2005 - Zathura - Az űrfogócska (Zathura)
2005 - The Ballad of Greenwich Village
2005 - Világok harca (War of the Worlds)
2003 - Code 46
2003 - Titokzatos folyó (Mystic River)
2002 - Charlie kettős élete (The Truth About Charlie)
2002 - Libidó - Vissza az ösztönökhöz (Human Nature)
2001 - Bízd a hackerre! (AntiTrust)
2000 - A Mars-mentőakció (Mission to Mars)
2000 - Pop, csajok satöbbi (High Fidelity)
1999 - Broadway 39. utca (Cradle Will Rock)
1999 - A szomszéd (Arlington Road)
1997 - Nekem 8 (Nothing to Lose)
1995 - Ments meg, uram! (Dead Man Walking)
1994 - Divatdiktátorok (Prét-a-Porter)
1994 - A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy)
1994 - A remény rabjai (The Shawshank Redemption)
1994 - I. Q. - A szerelem relatív (I. Q.)
1993 - Rövidre vágva (Short Cuts)
1992 - Bob Roberts
1992 - A játékos (The Player)
1991 - Dzsungelláz (Jungle Fever)
1990 - Jákob lajtorjája (Jacob's Ladder)
1990 - Cadillac Man
1989 - Talpalatnyi tornádó (Twister)
1989 - Tűzrőlpattant hölgy (Miss Firecracker)
1989 - Erik, a viking (Erik the Viking)
1988 - Baseballbikák (Bull Durham)
1988 - Taplófejek (Tapeheads)
1986 - Az ötödik sarok (Five Corners)
1986 - Howard, a kacsa (Howard the Duck)
1986 - Top Gun
1985 - Bulis vakáció (Fraternity Vacation)
1985 - Tuti dolog (The Sure Thing)
1984 - Fotós szerelem (No Small Affair)

 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1