Oldalainkat 58 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Nyolc tanú
Írta: szamóca   
2008. szeptember 15. hétfő, 17:45

Nyolc tanú

Mit tehet az ember egy borús, őszi délutánon, ha éppen nincs semmihez kedve? Szétnéz a DVDi között, vajon melyik filmet nem nézte még meg.  S hol néz utána melyik film miről is szól? Hát persze, hogy a filmclubon. ;)

Nos, rá is találtam a Nyolc tanú című filmre, amely műfaját tekintve thriller (igen, ez hétfő délutánra való J), s a szereplő között ismerős neveket is találhatunk: Dennis Quaid, William Hurt és Forest Whitaker személyében.

A téma pedig: hát persze, hogy már megint a terrorizmus. Hiszen ahogy azt már kollégáim is megállapították, ez egy oly „hálás” téma. Ha játszadozunk a gondolattal, rengeteg olyan ember van, aki ellen lehetne merényletet elkövetni. Hát még a megvalósítás módja, na, az aztán rendkívül változatos lehet. Valószínűleg ilyenkor a forgatókönyvírók arra a személyre gondolnak, akit legkevésbé szeretnek, majd végiggondolják, milyen válogatott módszerekkel lehetne eltenni láb alól, s fantáziájukat nem kímélve törik a fejüket újabb és újabb módszereken.

Van egy ember, az Egyesült Államok elnöke, aki ellen oly’ szívesen követnek el merényletet. A Nyolc tanúban is ő a célpont, ám ahogyan az mindig is lenni szokott, megússza (jaj, most lelövöm itt a poént). Aki miért is érkezne Spanyolországba, ha nem azért, hogy a terrorizmus elleni lépésekről tárgyaljon. De ahogyan az szintén szokás (magyarul még eddig semmi új sem történt), a terroristáknak céljaik vannak, s mi retteghetünk, vajon mi fog történni. S még mindig maradva a szokásosnál, megindul a hajsza: ki nyeri meg ezt a küzdelmet? A merénylő vagy a titkosügynökök? Elindul a versenyfutás az idővel.

Jaj, még azt el ne feledjem megemlíteni, hogy az elnököt védő titkosügynökök egyike 1 évvel korábban már csaknem az életét áldozta a munka oltárán. S még mindig nem mondok újat, ha azt írom, hogy visszatérte idegösszeroppanás után történik, gyógyszereket szed, még mindig a múlton rágódik, s természetesen az akciók hevében tanácstalanul ácsorog. Igen, valószínűleg ilyen ügynökre bízzák az elnökök életét a valóságban is. De gondolom, a kedves olvasó már sejti, neki milyen szerep jut majd a film vége felé.

Afelett sem tudok elmenni szó nélkül, hogy a bombarobbanást is túléli hősünk, míg egyik kollégája súlyos sérülést szerez. S itt hangzik el az én kedvenc mondatom. Holttestek és sérültek minden felé, mindenki próbálja összekaparni magát, s hősünk felkiált: „Orvost! Van itt egy orvos?” Hát persze, hogy nincs. Nem baj, majd hősünk előkeríti a tettest, s az lakolni fog.

Persze, van itt még operatőr, aki mindig mást vesz fel, mint amit kéne. Turista kamerával, aki nincs is tudatában mekkora kincset tart kezei között. A polgármesternek dolgozó féltékeny rendőr barátnőstől, akiről csak utólag derül ki, hogy többet tud, mint gondolná, s akinek senki sem hisz. Majd később rájövünk, itt senki sem egészen az, akinek látszik.

Attól azért kissé agybajt kap a kedves néző, hogy úgy ugrálunk az időben, mintha mi lennénk a legnagyobb időutazók. S mire már belemélyedne a cselekménybe, nyugodtan hátradőlne a karosszékben, újra dél van…  De így legalább a polgármester beszédéből az „Ez egy csodálatos nap. Ma történelmet írunk” részletet meghallgathatjuk minden egyes alkalommal, pedig mi már az első alkalommal is tudjuk, hogy azért mégsem olyan csodálatos.

Aztán a sokadik ugrás után még nekem is leesett, hogy a film címében a nyolcas szám arra utal, 8 ember szemszögéből fogjuk látni az eseményeket. S aki a film feléig kitart, aztán már számíthat is izgalomra, végre elkezdenek peregni az események, s egyre világosabbá válik, mire is volt jó a film első 45 perce. Lesz itt sok-sok üldözés, lassan megtudjuk ki melyik oldalon áll, és kirajzolódik szemünk előtt a végkifejlet. Hogy mi is ez, életben marad-e az elnök, s ki az, akiben legnagyobbat „csalódunk”, nem árulom el, nézzétek meg a filmet. Azt azért elárulom, a végkifejlet sem fog nagy meglepetést okozni.

Összesített értékelésem a következő képpen állt össze: az első 45 perc elég gyenge 3-as, én eszméletlenül untam, a második 45 perc 7-est kaphatna, ezek átlaga ugyi 5-ös lenne, de mivel jó a szívem, s a film a kevésbé érdekestől haladt az érdekesebb felé kap egy 6-ost.

{mosimage}

szamóca

Módosítás dátuma: 2008. december 03. szerda, 23:06
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1