Oldalainkat 55 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
A kilencedik légió (Centurion) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. augusztus 07. szombat, 10:18
Centurion_080701Fuss Forrest! Fuss! Bizony, időnként olyan érzetem támadt, mintha filmet tévesztenék. Bár Spielberg hőse lelkileg gyermeteg, agyilag zokni, nyargalni gepárd módon tud. S máris megtaláltuk a kapcsot a két film között! A kilencedik légió megmaradt bakái szélvészként szaladnak. Mint etióp hosszútávfutók az éhes oroszlánok előtt. Vad hegygerincek, bokáig érő, képükbe vágó hó, semmi nem akadályozza a katonákat, hogy spurizzanak a biztonságot jelentő övéik felé. Persze fogyatkoznak, mert az a forgatókönyv szerinti dolguk. Egyébként van bajuk elég. Szegényeket kergetik a helyi gerilla-gorilla partizánok, élükön a spinével. Más szavakkal, seggükben lovagol Olga Kurylenko, nyakig kimaszkírozva, a halál angyalaként, de róla majd később.

Neil Marshall vérzivataros, majdnem hőseposzáról jó indulattal az mondanám, sikeresen folytatja a kard és szandál típusú historikus filmek diadalmenetét. Gladiátor köntösbe csomagolt túlélő tanfolyam, vagy ilyesmi. De mégsem. Helyette üldözés, vér. Patakokban áradva. Ötpercenként egy-egy levágott végtag. Nyársalás dárdákkal, levágott fejek röpülnek műhold pályára állítva. Kemény és férfias jelenetekkel tarkított képkockák váltogatják egymást, időnként a gusztustalanság, a hányinger is megcélozva. Nincs laca-faca, egyenest a közepébe!  Van hát mire gerjednünk, legfőképp a durvulásra izgulóknak.  Mégis, a színvonal a béka segge alatt. A sztori egy mondattal letudható.  A történet szövése kimerül a hagyományos üldözős-bosszúállós moziknál, a rendező egyszerűen nem mert kockáztatni. Így lett filmje populárisan fogyasztható gagyi, a nagyok árnyékában. Ötvözte szezont a fazonnal, Gladiátort a Kill Bill-lel, a légiós hanta. Ha-ha. Hűha!?

Centurion_080702

U
gyanakkor tudomásul kell vennünk, valamennyire működik a móka. Van valami alantas bája. Előhozza a zsigereinkben bujkáló állatot. Tágra nyílt szemmel bámulhatjuk a brutális vadulást. Az egy négyzetméterre jutó mészárlásban előkelő helyen tanyázhat. És rendesen valóság szagú. A stáb szépen kivonult az erdőbe izzadni, vagy fagyoskodni, pislogni a bércek csúcsaira. Amikor felhőmagasságból beleugranak a vad folyóba, a pofámon éreztem a hideg víz arculcsapását. Nem spoiler, csak csobbanás.

Lóti-futiban tehát jól állunk, nézzük meg az emberanyagot! Michael Fassbender játszott már mindent, mostani karaktere nem jelent kihívást. Amit megkövetel a haza, azt rutinból hozza, egy fikarcnyival sem többet. Quintus figuráját nem hiszem, hogy a vitrinbe teszi. Társai jól segítik az össznépi rohanásban, de felejtősek. Egyrészt, apránként elvonulnak az örök vadászmezőkre, másrészt izzadt, retkes arcuk totálra nem hagy nyomot. Öt perccel a film után próbáltam memóriámból előcsalogatni a srácokat, de csak kettőre emlékeztem. Jajj! Öregszem és hülyülök. Tudjuk le ezzel a problémát.

Az ukrán kiscsillagról. Olga Kurylenko sem hinném, hogy évtizedek múltán, már öreganyóként A kilencedik légióban előadott produkciójára fog büszkélkedni. Leginkább körbemaszatolt szeme marad emlékezetes, s úgy néz, hogy az emberről lefüstöl a gatya.  Épületes monológokat ne várjunk tőle, inkább semmit. Úgy is mondhatnám, amennyit szövegel, azt még én is bemagolnám a rövid agyammal.

Centurion_080703

Összegzés: Gladiátorhoz és más hasonló korban játszódó nagyágyúhoz hasonlítani természetesen baromság lenne. A rendező fokozta a Doomsdayben kipróbált formáját. Néha idegesítően rángatózik a kamera, a lassítás bevált recept, és mindenen túl ott a keménység. Bár van valami romantikus szál, inkább időkitöltés. Fő vonulatként megmarad a menekülés, néha már a horror határát nyaldosó kosztümös-barbárkodós keménytökűség. Az említett műfajok szépen megférnek egymással, sőt, az is nyilvánvaló, hogy akkoriban nem a finomkodáson lehetett a hangsúly. Időnként éreztem némi rendezői tanácstalanságot, a korhűségre is akadnak pillanatok, amikor gyanús, de ne kekeckedjünk. Tisztességes munka, s ahogy megcsinálták mindenképpen dicséretes. Nem akar epic lenni, újradefiniálni a hős fogalmát, csak picurkát üldözni, szadizni és tocsogni a vérben. Nem elsőrandis kategória.

6/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. október 19. kedd, 13:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1