Oldalainkat 17 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Stood Still)
Írta: Kenobi   
2008. december 14. vasárnap, 17:56

Amiért mégsem állt meg a Föld.

Bolygónkat figyelik az idegenek. Régóta és kitartó türelemmel. Amit azonban az emberiség mostanság művel szegény golyóbisunkkal, az kiverte náluk a biztosítékot. Meg kell menteni a Földet! Megmenteni tőlünk, emberektől.  Így hát elérkezettnek látják az időt a cselekvésre. A fajunknak tűnnie kell a fenébe! Az indoklás is roppant egyszerű: kevés élet fenntartására alkalmas planéta kóvályog az univerzumban, így nem engedhetik meg Földünk tönkretételét. A szándékaik feltétlenül nemesek, csak egy apró bajság van, azok meg mi lennénk ugye? De az univerzum okosait miért is zavarná pár milliárd okvetetlenkedő kétlábú kipusztítása? Bolygómentő gyilkosok!


amikor megállt a föld.jpg
Valahol ennyi lenne a mozi története. Többet szövegelni róla nem szeretnék, hiszen az a kedves olvasó, aki többször idetéved a filmoldal oldalaira – hú! ez jó!, a Filmoldal oldalaira! – szóval gyakorta megfordul nálunk, az tudja, hogy több alkalommal adtunk ingyen reklámot a filmnek. Abból sem csináltunk nagy katonai titkot, hogy az év utolsó heteiben várható mozi bemutatók közül, talán Keanu Reeves fapofás bolygónk föltörlését vártuk a legjobban. Az indokaink roppant egyszerűek: imádjuk a jó sci-fit, az olyan sci-fit, amely kicsit többet ígér üres durrogatásoknál és a mára már szinte kötelező látványorgiánál. Ráadásképp, az, Amikor megállt a Föld felmenői között gyakorta fölemlegetett rokonság foglal helyet. Robert Wise 1951-es klasszikusa minden idők egyik legjobb és meghatározó fantasztikus filmje. Bérelt a helye minden toplistán, mellékesen izgalmas is. A 2008-as mozik meg egyébként is botrányosan szállítottak a műfajból. Utoljára tán az X-akták tett egy bátortalan próbálkozást, de az eredményt mindannyian láthattuk: Mulder ügynök ténykedése méretes pofára esés.

A pesszimisták már talán kongatják a vészharangokat. A sci-fi haldoklik, vagy legalábbis jó mélyre elhibernálta magát. Az elmúlt éveket oly meghatározó popcorn mozik, mint A függetlenség napja, vagy Spielberg vadulása, a Világok harca sajna nem igazán találtak követőre. Voltak ugyan halovány Napfény-es próbálkozások, azonban olyan film, amire az ember szájában összeszalad minden földönkívüli, sajnos kevés akadt. Mindezek fényében úgy vártam Klaatut a moziba, mint egyszeri leányzó a csoportos kefélést követően az olyan napokat.

föld1.jpgföld2.jpg
Klaatu tehát megérkezik, méghozzá ígéretes és erős kezdéssel. A film bevezetőjeként gyorsan pörögnek az események. Míg az Egyesült Államok okos tudósai – szinte hallani, hogyan sustorog az ész – azon agyalgatnak, mi a kórság is közeledik feléjük, addig az idegenek négyszögletesnek épp nem mondható űrhajója landol a Central park kellős közepén, némi felfordulást okozva. Kitör a pánik, a hiszti, összeomlik a tőzsde - legalább tudjuk az okát a világgazdasági válságnak  is -, a vezetés a tökös védelmi miniszter asszonnyal pedig játssza az überkemény gyereket. Egyébként a film jelen szakaszaiban találóan mutatja fajunk gyarlóságait. A leszálló űrhajót kapásból körbeveszik minden katonai jósággal, tankok, repcsik, százmázsás gépágyuk. A levegőben helikopterek őrjáratoznak - szóval a körítés imponáló. S az is jellemző ránk, emberekre, hogy ha valami ismeretlen érkezik, arra élből lőni kell. Persze most véletlen a dolog, de valamivel csak kavarni kell a bonyodalmakat. Klaatu mellett ott a testőre, Gort, a toronyház méretű robot. Kissé málé a szentem, csupán önvédelemre van programozva, de meglátjuk, nagy mókamester. A gömbök jönnek-mennek - tiszta Noé bárkája fíling kapott el -, míg valakinek leesik, hol az özönvíz? Özönvíz helyett mikro bigyók - én robotbogaraknak néztem - de a világvége garantálva.

föld3.jpgföld4.jpg
A lényeg azonban mit sem változik: nekünk már csak a dicső múlt maradhat az univerzum történelem könyvében, előttünk a sötét jövő. Magyarul, jó nagy szarban vagyunk. Nem tehetünk semmit, az időnk vége felé jár. Ide robotrepülők, tankok és mindenféle katonai csúcstechnológia kevés. Csupán egyetlen esélyünk van: Helen Benson mikrobiológus. S valahol ez az a pont, amikor összeomlik bennem a világ, mert a film bizony kis híján átaraszol a közröhej kategóriájába. A légyszí, légyszí, adjatok még egy esélyt! És a megváltozunk, ígérem! kétség kívül slágergyanús mondatok, de állandó fölhánytorgatásuktól föláll a hátamon a szőr. Az idegen, aki képes eltenni láb alól bolygónkat, életeket vesz el és hoz vissza, gyakorlatilag sofőrként használja a nőt. Hé? Galaxiskáim! Nem telik valami saját szállítójárgányra? A Benson dokinő által nevelgetett kiskölyök is egy raszta fürtnyit fárasztó. A pusztítsuk el őket! gyakori szajkózásán túlmenően csak az akaratos ifjúságot játssza, majd bekövetkezik nála is a felvilágosulás – bizonyára ilyen maflaságokkal tömte a rendező a fejét. Keanu űrlénynek zseniális. Rezzenéstelen és érzelemmentes. Hogy melyik ügynöke beszélte rá erre a baromságra, az legyen az ő baja. Jennifer Connelly bájos és naiv, de ezért szeretem. A gyereket legszívesebben fölrúgnám, de az én vagyok. Említést érdemel még a miniszter asszonyként keménykedő Kathy Bates. A többiek nemes egyszerűséggel elvesztek a ködben.

föld5.jpgföld6.jpg
Az, Amikor megállt a Föld számomra pici csalódás. Többet vártam. Nyomába sem ér a klasszikusnak. Nem remek remake. A film bőven tömve üresjáratokkal, s erős érzelmi túlfűtöttséggel próbál operálni - mindhiába. A pozitív oldalon ellenben ott a nagyon is elgondolkodtató történet és az impozáns látvány. Talán megfogadhatnánk a film mondanivalóját is. Az utolsó pillanatban vagyunk. Az idegenektől megkaptuk a lehetőséget, adjunk magunknak is! Egyeztettük óráinkat?

7/10
Módosítás dátuma: 2010. február 07. vasárnap, 00:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1