Oldalainkat 26 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Az utolsó léghajlí­tó (The Last Airbender) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. július 09. péntek, 20:41
Az_utolso_leghajlito_07091Levegő, Víz, Föld, Tűz. Az ötödik elemhez már brúszvillisz banyája kellene, de hát ő más tészta. Egyébként nem tehetek róla, próbáltam elhessegetni a gondolatot, de nekem az egész légidomárkodás rakás alatt egy reklám ugrált minduntalan fejembe. Amikor a szerzetes csávó lefejeli az üdítős dobozt. Emlékeztek rá? A jel tehát homlokra pakolva, legfeljebb a hozzám hasonló nyeke-nyóka anime tudatlan feszeng kínosan a fenekén. Ugyanis M. Night Shyamalan filmjéhez némi előképzettség nem árt. Sőt! Egyenesen kötelező! Ellenkező esetben megette a rossebb az egészet. S mit ad Isten! Én is hasonlóképp jártam. Ki honnan jött és mifene, mitől görbül a tűzoszlop, az a röpülő plüssdög meg mi lehet? Télikabátba bugyolált UFÓ? Hoppá! Appa!? Roppant érdekes talányok - kezdetben. Aztán a harmincadik perc környékére érkezik a méla bambulás. Arckifejezésem gyermekeket növésükben meggátló eseménnyé fejleszti magát, s bekövetkezik a rémült felismerés. Jesszus! Már harmadszorra csókolom meg a térdemet! De pánikra semmi ok, ébresztő! Innen is üdvözlöm a léghajlításban kikupálódott rajongókat! Bizonyára elérkezett életük filmje, számukra az év eseménye. Irány a mozi, falni a mérsékelt látványt, és tanakodni, mikor keverednek filmszínházak környékére a folytatások. Egyéb halandóknak is jusson némi reménysugár, akadnak izgalmas momentumok is. Elvétve. Kicsit megélénkültem, mert tud ez az Aang gyerkőc neonreklámként is feszíteni. De komolyra fordítva a szót, Az utolsó léghajlító nem lett más, mint buddhista köntösbe csomagolt, gyengécske Mátrix utánzat.

Az_utolso_leghajlito_07092

A kug fu hadonászásként előadva, a történet részemről követhetetlen és érdektelen, inkább a kiállítás az, ami valamicskét megfogott. Vagy a kijárat utáni vágyakozás? A tájak szépek, a Tűznemzetség hajói füstöt okádóan tojnak a környezetvédelemre. A történetről röviden csak annyit, hogy van ez az Aang gyerek. Nekem picit ellenszenvesre sikeredett, ez van. Egy szép napon rádöbben, hogy ő szarta a spanyolviaszt. Avatár óhajt lenni - ráadásul az utolsó - és ezért néhányan szeretnék kevésbé élőként látni. Leginkább a tűzre idomárkodók. Hogy mi a bánatért? Legyen egyéni szocproblémájuk. A kölyök kissé bepöccen, trükközik az elemekkel, ilyesmik.

Mielőbb szögezzük le, gyorsan rúgja bokán a ló, aki a film rendezőjét pocskondiázni merészeli! … Jajj! … Mert megtette, amit Hollywoodban csak kevesen merészeltek. A járt - és tegyük hozzá -, egyre gyorsuló lejtmenetet produkáló pályafutását képes volt felülírni. Jól tette, csak az új irány még hangyányit döcögős. A léghajlító tömve a dirire eddig nem jellemző spéci effektekkel. Korábbi produkcióihoz képest valóságos akció kavalkádot láthatunk, és szakított az intenzív távolba merengő főhős aluszékonyságot reklámozó ájulatával. Ám relax, rendezőkénk bőréből teljesen kibújni képtelen! A hozott anyag ellenben kiváló. Ismert és népszerű. Persze, bizonyos körökben. S a gond valahol itt kezdődik. Nem volt képes átplántálni az anime lényegét mozijába. Nem lett széles tömegeket ámulatba ejtő szuperprodukció. Talán szorították az időkorlátok, esetleg a fantázia mehetett el kéthetes szabadságra, vagy csak a töke lett tele az egésszel, a lényeg, nincs filmjének olyan értéke, vonzereje, ami a nagyok magasságát jellemzi. Hol van már a Hatodik érzék fenomenális csattanója? Mel Gibson mafla ábrázata, ahogy az idegeneket hajkurássza a kukoricásban?  Sajna sehol, és legújabb filmje is kritikán aluli. Valami aprót csak besöpör, de ha szépen, 3D-be csomagoljuk a szart, az attól még az marad.

Az_utolso_leghajlito_07093

Összegzés: Hol is kezdjem? Először is: nem állt szándékomban a légidomárból léghajlítóvá alakult anime népes rajongótáborát megbántani. Kívánom, hogy leljék örömüket a filmben. Csemegézzenek miérteken, mit és hogyan baszott el a rendező és mi lett klafa. Másodszor: a csak szórakozni vágyóknak kőkemény csalódást jelenthet. Se füle, se farka. Mondjuk, látványos. Mégis a bunyók teljességgel kaotikusak, sótlanok. Fantasy az elcseszett fajtából, avagy Mátrix ovisoknak. Bocsesz még egyszer, mindenkitől. De ha lelőnek, akkor sem fogom újból megnézni. Az Arany Málna-díj tuti befutója. Fogadjunk? Shyamalan ha így folytatja, egyenes az útja. Indiáig.

4/10

Kenobi
Módosítás dátuma: 2010. július 12. hétfő, 16:57
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1