Oldalainkat 27 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Hihetetlen (Unthinkable) - kritika
Írta: Kenobi   
2010. június 27. vasárnap, 15:23
Unthinkable-01A terrorizmus elleni harcban simán bevethető minden. A cél szentesíti az eszközt, az emberélet mellékes történet. Moralizálni lehet, hivatkozni emberi jogokra, törvényekre a fogvatartott védelmében. A másik oldalon ezzel szemben a fanatikus elszántság. Három nukleáris bomba ketyeg valahol az amerikai nagyvárosokban. Az áldozatok száma milliókra rúghat. A hatóságok gondja feltehetően nem kevés. Ráncaik egyre szaporodnak, mert az idő vészesen közeleg. Tetőzendő a bajokat, meglepetésként feladja magát az egész szörnyűség kiagyalója. Macska-egér játék veszi kezdetét. Az egyik térfélen a terrorista, másikban a sötétben tapogatozó ügynökök. Ja. Majd elfelejtem. Az érmének ezúttal harmadik oldala is van: Samuel L. Jackson, vallatási specialista. "H" ügynök. Így tömören. Szörnyű a foglalkozása, nem is láttam hasonlót újsághirdetésben. De félretéve az idétlenkedést, abban egészen biztos vagyok, hogy hihetetlen és nehezen emészthető témával rukkol elő az Unthinkable. Olyan mozi, amiből vérfagyasztó módon árad a gonoszság. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most megteszem. Nagyon, de nagyon javallott kiskorúaknak, szelíd galamblélekkel megáldottaknak, vagy idegileg sápítozásra hajlamosaknak a film megtekintését hanyagolni! Álmatlan éjszakák sorát, egyéb szar állapotot okozhat. Bizony. Akit pedig mégis rádumál a kíváncsiság, elégedetten nyugtázhatja, hogy az elmúlt hónapok legdurvább, legsokkolóbb és egyúttal legfeszesebb iramú pszichothrillerével találkozott.

Nincs nagyon mit szépíteni, és szokásommal ellentétben spoileres üzemmódra váltok, mivel az egész megértéséhez muszáj pofáznom a lényegről. Akit nem érdekelnek a következő sorok, kérem, ugorjon, vagy hagyja ki a most jövő bekezdést. Talán jobban is jár.

Unthinkable-02

Szóval, itt nem babra megy a kínzás. Lehet hivatkozni mindenféle egyezményekre, azért az eldugott vallatószobában rettenetes dolgok történnek. Körömletépés, fullasztás, elektromos sokk, alvásmegvonás, jéghideg vizes locsolás. Csak néhány példa, miként lehet szóra bírni a kuncsaftot. Vallatás  magasfokon! A film azonban még ettől is tovább megy. Hosszú másodpercekig borzonghatunk, mire leesik, ahogy Samuel L. Jackson lekötözött áldozatának ujjpercét vagdossa egy tűzoltó baltával. Fokozandó a szenvedését, úgy belevág a csonkba egy kést, hogy még a székről is megugrottam. Üvöltő fájdalmat okozó eszközök teljes arzenálja. Kendőzetlen brutalitás, de olyan szinten, amikhez képest a Fűrész franchise összes borzalma napközis nyuszinak tűnik. Az egészben a legszörnyűbb, hogy kábé két másodperc és az ember beleéli magát a terrorista bőrébe. Pislogunk vett malacként, izzadjuk magunkat büdösre, borzong hátunkon a hideg, amihez Jackson papa szédületesen szadista és munkáját láthatóan élvező alapossága is hozzájárul. Már a köpenye is olyan a fickónak, mint egy ünneplőbe öltözött sintéré. Nem meglepő, ha önkéntelenül felszisszenünk, vagy mit ad Isten, kedvünk szottyanna atomot gyártani. Mert a végcél mégiscsak az infó lenne. Hol a bánatban robbannak a bombák, gyerünk kiszedni a rabtól ízibe. A cél szentesíti az eszközt.

Unthinkable-03

Spoilerezés lezárva, mostantól virágnyelv. Feszeget rendesen morális kérdéseket is a film, szerencsére nem megy túlzottan filozofikusba, inkább megmarad kőkemény thrillernek. Az emberség és a szeretet oltárán mélázik kitartó bárgyúsággal Brody különleges ügynök. Ez egyébként nem lenne baj, amíg ki nem derül, hogy Carrie-Anne Moss kevés a feladathoz. Úgy is mondhatnám, a színésznőből remek televízió lenne. Memóriájában négy képi beállítást tárol, s azokat váltogatja. Úgy mind: néz bambán, majd szerencsétlenül. Kifejezéstelenül és az átélés legcsekélyebb jele nélkül. Leginkább görbe lábai hatottak rám maradandóan. Más nem.

Összegzés: Rendkívüli módon kifundált gonoszság és ördögi módon számító terrorista. Bevállal mindent, mint írtam az elején, a cél szentesíti az eszközt. Kínzója sem kezdő piskóta, a legvégső határig képes elmenni. Nem is értem kettejük között mi lehet a különbség? Kapunk pici ízelítőt, a ki az úr a szemétdombon jellegű, az amerikai nyomozóhatóságok közötti adok-kapokban, és iszonyat brutalitást. Mivel a film nagyobb része a vallatószobában és környékén játszódik, klausztrofóbiások meneküljenek! Feszült, váratlan csavarokat sem mellőző, idegesítően jó zenével eltalált film. Aztán a Hihetetlen, mint határ, hol kezdődik, végződik, még belegondolni is döbbenetes. Elképesztően keményre sikeredett alkotás.  Samuel L. Jackson jóllakott óvodás feje és fantasztikus alakítása még rátesz egy lapáttal. A korhatár besorolást pedig komolyan gondoltam. Totál kussolásban és ideges körömrágással néztem végig.

8,5/10

Kenobi


Módosítás dátuma: 2010. július 04. vasárnap, 09:52
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1