Oldalainkat 52 vendég böngészi

BelépésFilm - színész kereső

This script has expired!

FILM KATEGÓRIÁK

This script has expired!

Szavazások

Melyik a legjobb magyar film a felsoroltak közül?
 
Click on the slide!

Rango

Rngo a Kaméleon aki komoly identitásválságban van, miközben házi kedvencként éli védett, egyhangú életét.…

Click on the slide!

Sikoly 4.

Ghostface újra színre lép. Woodsboro egész lakossága megint veszélyben van, a Rettegés visszatér a…

Click on the slide!

A gyerekek jól vannak

A leszbikus pár, Nic és Jules együtt nevelik két tinédzser gyereküket. A srácok annak idején mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Mivel Joni…

Click on the slide!

A rítus

Egy hitéből szinte teljesen kiábrándult ifjú pap (Colin O'Donoghue) a Vatikánban képezi tovább magát, és a legjobb szándéka ellenére is…

Click on the slide!

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az UFO jelenségek világszerte – Buenos Aires, Szöul, Franciaország, Németország, Kína… 2011-ben azonban a…

Click on the slide!

Rio

Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság,…

Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire – kritika
Írta: flilla   
2010. április 11. vasárnap, 10:24
precious1Hú, ez aztán kemény film volt! Nem vértől tocsogó, körmöt tövig rágó keménység, hanem egy lelkileg nehezen feldolgozható dráma. A Precious ugyanis iszonyatosan durva, kegyetlen, de mindeközben egy életigenlő film. Nem értettem pár hónapja, miért is ez a nagy felhajtás egy ilyen független filmért, melyben a főszereplők súlya egyenként 200 kg, látványnak abszolút nem kellemes, helyszíne a sötét Harlem, és sorolhatnám tovább, mik azok, amik miatt gyanítom, nem sokan nézték még meg ezt a nyomasztó drámát. Mégis, a mögöttem álló 2 óra után mindenkinek ajánlani tudom ezt a tanulságos filmet, melyet Oprah Winfrey az amerikai tévés Nagyasszony vett szárnyai alá.


A Precious elöszőr a Sundance filmfesztiválon tűnt fel, ahol egyből elnyerte a zsűri és a közönség tetszését, majd jött a többi díjkiosztó. Oscar-díjjal jutalmazták Mo’nique-t, a legjobb női epizódszerepért, és Geoffrey Fletcher kapta a legjobb adaptált forgatókönyv díját. Azonban a Független Filmek Spirit Díjkiosztón tarolt a Precious, ahol az 5 jelölésből mindegyiket díjra váltotta.
kinopoisk.ru-Precious-1174244
Nos, a tények után ússzunk vissza a brutál valósághoz, merthogy ez a film valóságszagú. Még ha úgy is tűnik, hogy ilyen nem létezhet, valójában létezik. Csak szerencsére többségünk nem ilyen életet kapott a sorstól, mint a főszereplő tinilány /Gabourey Sidibe/. A film egy tehetséges afro-amerikai írónő, Sapphire egyetlen regénye a Push alapján készült. Precious egy halmozottan működésképtelen családban él, kórosan túlsúlyos, csekély értelmi képességekkel rendelkező fekete lány. Apja 3 éves kora óta megerőszakolja, az anyja szeme láttára, így a most 16 éves lány, éppen a második gyerekével terhes a saját apjától. Az iskolából kicsapják, így egyetlen megoldás arra, hogy ne jusson anyja sorsára az, hogy továbbtanul egy alternatív iskolában. Itt a tanárnő és a diáktársak szeretetét átélve megtapasztalja, milyen érzés szeretve lenni.

Harlem, a film helyszíne precíz és realisztikus bemutatást nyújt a néző számára. Sötét szobák, gőzölő csülök a gáztűzhelyen, hajcsavaróval alvó, majd parókára váltó feka nők mind azt sugallják, hogy mennyire valóságos helyzetet akar a rendező bemutatni, éreztetvén azt, amit a fehér világ inkább elkerül, mintsem, hogy megismerjen. Egy azonban biztos, a film egyáltalán nem ajánlott gyengébb idegzetűeknek.
kinopoisk.ru-Precious-959601
A színészek zseniálisak, de közülük is kimagasló Mo’nique, aki a pénzsóvár, ostoba anyát alakítja olyan szenvedéllyel és átéléssel, teletűzdelve fület zavaróan sok „fákjúmádörfákör”-rel, hogy nálam az életben le nem mossa magáról ezt a szerepet. Olyannyira hitelesen játszotta a maga kis monológjait, hogy ezek után már teljes mértékben támogatom az Oscar díját, melyet kétség nélkül méltán megérdemelt.

Mariah Carey és Lenny Kravitz is feltűnik a filmben, és ami az érdekes, hogy nagyon passzolt hozzájuk a szerep. Mariah-t sosem tartottam színésznőnek, pláne nem jónak, most viszont sminkmentesen, mindenféle sztárallűrök nélkül pár pillanatig rá sem jöttem, hogy valójában ő az, aki a szociális munkás szerepében tetszeleg. Kravitz pedig egy édes kórházi ápolót alakít, aki vidámságot visz Precious és a diáklányok életébe.  

ÉS így a végére úgy érzem, mégiscsak ide kell biggyesztenem azon gondolatomat, hogy bármennyire is próbáltam bemutatni ezt a filmet a fenti sorokkal, valójában lehetetlen. Nehezen emészthető a tinilány élete ebben a beteg fekanegyedben ahol él, mégis érzéseit a film olyan élethűen ábrázolta, hogy mindenkinek ajánlom akit érdekel, mi zajlik a sötét harlemi világban.

Hogy mi a tanulsága a filmnek?

Az Élet kemény. Az Élet rövid. Az Élet fájdalmas. Az Élet gazdag. Az Élet… Értékes.

gomb hq

9,5/10 pont
Módosítás dátuma: 2010. április 16. péntek, 16:14
 
Joomla SEF URLs by Artio
loading...

Filmcsoportok

This script has expired!
This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired! This script has expired!

Jogi Információk | Médiaajánlat

filmoldal aktuális verziószáma: v1.3.1